• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.01.13 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Moszkva a járvány újabb hullámára készül. Belgiumban a fertőzöttek már nem élveznek elsőbbséget korházi ellátás esetén.

A román kormány a kórházak tehermentesítését célzó kezelési központok kialakításáról döntött
A román kormány a kórházak betegfelvételi osztályainak tehermentesítése érdekében olyan járóbeteg-rendszerben működő Covid-központok kialakításáról döntött, amelyek felmérik az enyhe tüneteket mutató, vagy tünetmentes koronavírus-fertőzöttek állapotát és az otthoni kezeléshez szükséges gyógyszereket is felírják.

A csütörtöki kormányülésen elfogadott határozat szerint Romániában bárki háziorvosi beutaló nélkül is ellátásban részesül a Covid-kezelési központokban, ha pozitív lett - és az egészségügyi hatóságok "Corona Forms" nevű országos nyilvántartásába is bekerült - a koronavírus-tesztje, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségügyi biztosítással.

A kormányhatározat szerint ezen egészségügyi szolgáltatások költségeit az országos egészségbiztosító pénztár fedezi a (várhatóan a kórházak által kialakítandó) Covid-kezelési központokkal megkötendő keretszerződés alapján.

A kivizsgálás és kezelés egynapos kórházi beutalásnak felel meg és azokban az esetekben alkalmazzák, amelyek nem igényelnek folyamatos kórházi kezelést, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az otthoni elszigetelésben maradó fertőzöttek is hozzájussanak az eddig kizárólag kórházakban használt antivirális gyógyszerekhez. Az egészségügyi miniszter korábban jelezte: a sürgősségi ellátás tehermentesítését remélik az intézkedéstől, azt szeretnék elkerülni, hogy a kórházak betegfelvételi osztályán ismét olyan torlódás alakuljon ki, mint a járvány tavaly őszi negyedik hulláma idején.

Közben az ötödik hullám meredeken ível fel: Romániában csütörtökön megközelítette a tízezret a napi esetszám. Az utóbbi 24 órában diagnosztizált 9785 új fertőzött csaknem 240 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, a 34 újabb haláleset pedig több mint tíz százalékkal magasabb a kéthetes mozgóátlagnál. Az egészségügyi rendszer terhelése csaknem 40 százalékkal emelkedett egy hét alatt: csütörtökön 3272 koronavírus-fertőzöttet kezeltek kórházban. Az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma egy hét alatt tíz százalékkal, 441-re emelkedett.

Lengyelországban azonosították a Covid-19 súlyos lefolyásáért felelős génmutációt
Lengyelországban azonosították a Covid-19 súlyos lefolyásáért felelős, a helyi lakosságnál viszonylag gyakori génmutációt, s a felfedezés alapján a kórházakban alkalmazandó szűrőtesztet állítanak elő - közölte csütörtöki sajtóértekezletén Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

A kelet-lengyelországi Bialystok városban működő orvostudományi egyetem kutatói a másfél éve elindított projekt eredményeként kimutatták a 3. kromoszómán található bizonyos génmutáció, valamint a Covid-19 súlyos jellege közötti összefüggést - hangzott el a sajtókonferencián.

Az említett genetikai változás a negyedik legfontosabb a Covid-19 kockázati tényezői közül, a magasabb életkor, az elhízottság, és a hímneműség után. A tudósok szerint a génmutáció jelenléte nagyobb kockázatot jelent, mint a krónikus társbetegségek megléte.

A felfedezés alapján géntesztet állítanak majd elő, amelynek segítségével azonosítani lehet a súlyos lefolyású, intenzív terápiát igénylő, vagy akár a halálos kimenetelű Covid-19 megbetegedés kockázatának kitett pácienseket - jelentette be Niedzielski.

A konferencián szintén felszólaló Radoslaw Sierpinski, a lengyel állami orvostudományi ügynökség elnöke közlése szerint a géntesztek akár néhány hónapon belül a lengyelországi kórházak rendelkezésére állhatnak.

Marcin Moniuszko professzor, a tudományos projekt vezetője kifejtette: hasonló kutatásokat más országokban is végeznek, a Lengyelországban azonosított génmutáció a lengyel lakosság szempontjából jelentős, mert jellemző lehet a lengyel populáció 14 százalékára, míg Európa más országaiban a lakosság 8-9 százalékánál van jelen.

Indiában viszont 27 százalékosra becsülik ennek gyakoriságát, míg a kelet-ázsiai és a dél-amerikai társadalmakban elenyésző a jelenléte - ismertette az adatokat a professzor.

Ennek kapcsán hangsúlyozta: fontos, hogy minden egyes országban saját genetikai vizsgálatokat folytassanak le, a lengyel környezetbe nem ültethetők át közvetlenül a hasonló külföldi kutatások eredményei.

Ukrajnában bérkiegészítést kapnak az oltásokért az orvosok
Ukrajnában a kormányzat bérkiegészítést adna az alapellátást nyújtó orvosoknak a koronavírus elleni védőoltásban részesített ellátottak után - mondta el Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter csütörtökön az RBK-Ukrajina hírportálnak.

A tárcavezető kifejtette, március 1-jétől értékelni fogják, hogy az oltási ütemtervnek megfelelően hányan vették fel a védőoltás mindkét adagját, és az elért eredmény alapján az orvosok negyedévente egy alkalommal bérkiegészítést kapnak.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy január 1-jétől megemelték az orvosok havi fizetését. Az új rendelkezés szerint az év elejétől az orvosok bére 20 ezer hrivnyánál, mintegy 225 ezer forintnál nem lehet kevesebb.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kormány e heti ülésén meggyőződését fejezte ki, hogy az idén véget ér a koronavírus-világjárvány, legalábbis - megfogalmazása szerint - abban a formában, amelyben az előző két évben volt. A kormányfő szavai szerint a felnőtt ukrán lakosságnak már csaknem a fele felvette a védőoltást. Az UNIAN ugyanakkor megjegyezte: az ukrán tudományos akadémia legfrissebb beszámolója szerint megemelkedett a pozitív PCR-tesztek aránya, ami arra utal, hogy Ukrajnában ismét fellángolóban van a járvány.

Az egészségügyi minisztérium csütörtökön frissítette a régiók járványhelyzet szerinti besorolását. Az új adatok alapján már három régió, a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk, a keleti országrészben lévő Szumi és a déli Herszon megye van narancs besorolásban. A többi, köztük a főváros, Kijev és Kárpátalja egyelőre maradt a jelenlegi legenyhébb szigorításokkal járó sárga kategóriában. A narancs besorolás figyelmeztető kategória a legszigorúbb vörös előtt. Ugyanazok a korlátozások érvényesek az idesorolt régiókban, mint a sárgában, viszont a helyi hatóságok saját hatáskörükben szigoríthatnak azokon.

Ukrajnában a tömegrendezvényeket, bevásárlóközpontokat, kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, gyógyultak vagy friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A sárga besorolású régiókban ehhez elegendő az oltás első adagjának felvétele is.

Ukrajnában csütörtökre az azonosított fertőzöttek száma 10 046-tal 3 727 034-re, az elhunytaké 191-gyel 97 928-ra nőtt. Az aktív betegek száma is újra emelkedett, csaknem 2700-zal 91 280-ra. Az elmúlt napon 1676 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 152 238-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 756 928-an pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 56 178-an kaptak. Szerdán 102 580 embert oltottak be.

Franciaország ismét engedélyezi a beutazást a beoltott briteknek
Franciaország feloldotta a koronavírus-járvány miatti korlátozások egy részét az Egyesült Királyságból érkezőkkel szemben: péntektől a beoltottak ismét szabadon beutazhatnak - jelentette be Jean-Baptiste Lemoyne, a turizmusért felelős kormánytag.

A korlátozás ugyanakkor megmarad az oltatlanok számára, akik továbbra is csak halaszthatatlan indokkal utazhatnak be Franciaországba az Egyesült Királyság területéről.

A miniszterelnöki hivatal közleményéből az is kiderül, hogy az Egyesült Királyságból érkező "minden beutazónak, függetlenül attól, hogy be van-e oltva, be kell mutatnia egy 24 óránál nem régebbi negatív (PCR vagy antigén) tesztet".

Moszkva a járvány újabb hullámára készül

Az orosz hatóságok arra készülnek, hogy a koronavírus omikron változatának terjedése miatt megugrik a Covid-19-megbetegedések száma az országban - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak szerdán Moszkvában.

"A számok nagyon magasak lesznek, ez ennek az omikron vírusmutánsnak a sajátossága. Ugyanakkor előzetes adataink vannak arról, hogy a betegség enyhébb lefolyású, ami valószínűleg lehetővé teszi az egészségügyi rendszer terheinek csökkentését, de így is szükség lesz egy tisztességes biztonsági tartalékra" - mondta.

Peszkov szerint még nem dőlt el, hogy szükség lesz-e újabb zárlat vagy kényszerszabadság bevezetésére az omikron vírusmutáns miatt, de az már most világos, hogy a járvány leküzdéséhez védőoltásra van szükség.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormány tagjaival folytatott szerdai tanácskozáson a járvány várható felerősödésével kapcsolatban azt hangoztatta, hogy erre fel kell készíteni a kórházi hálózatot és az ipart, valamint ki kell terjeszteni a tesztelést és az oltási műveletet. Nem részletezett adatokra hivatkozva azt állította, hogy az orosz Szputnyik V oltóanyag az omikron mutáns ellen "talán hatékonyabb", mint a világszerte alkalmazott többi vakcina.

Hasonlóképpen a SARS-CoV-2 omikron variánsának legjobban ellenálló vakcinának nevezte a Szputnyik V-t a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Központ igazgatója is. Az akadémikus szerint a Szputnyik V nagyobb változatosságot mutat az oltás által termelt antitestek tekintetében, mint az amerikai Pfizer és Moderna vakcinái.

Mint mondta, a járványügyi szakemberek véleményére alapozva két héten belül eldől, hogy szükség van-e a Szputnyik V-nek az omikronhoz való igazítására. Gincburg szerint a laboratóriumi tesztek alapján ez nem szükséges.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes ígéretet tett rá, hogy a kormány a hét végig kidolgozza azokat az intézkedéseket, amelyeket a helyzet rosszabbra fordulása esetén kell majd bevezetni. Golikova azt mondta, hogy az Oroszországban észlelt omikron fertőzéses esetek száma elérte a 698-at.

Az orosz operatív törzs szerdán közölt adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 17 946-tal 10 702 150-re emelkedett. A napi növekmény 0,17 százalék, a tünetmentes esetek aránya 14,8 százalék. Popova egy keddi tanácskozáson úgy vélekedett, hogy az események kedvezőtlen alakulása esetén a napi növekmény akár hatjegyű is lehet.

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 745-en vesztették életüket, ezzel a halálos áldozatok száma immár 318 432-re nőtt Oroszországban. A felépültek száma 26 346-tal 9 758 364-re gyarapodott. Az országban 625 354 aktív esetet tartanak nyilván.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 244,3 millió, az elmúlt napon pedig 448 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 849 565 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Belgiumban a fertőzöttek már nem élveznek elsőbbséget korházi ellátás esetén
Amennyiben a belga egészségügyi rendszert teljesen leterheli a koronavírus omikron nevű variánsával fertőzöttek számának növekedése, a járvány miatt kórházba került betegek a továbbiakban már nem kapnak automatikusan elsőbbségi ellátást - közölte a The Brussels Times című angol nyelvű belga hírportál szerdán az illetékes belga hatóságra hivatkozva.

A hírportál beszámolója szerint a koronavírussal fertőzöttek rendelkezésére álló kórházi ágyak számát az országban a járványhelyzet határozta meg. Belgium jelenleg az 1B elnevezésű járványügyi fázisban van, ami azt jelenti, hogy a kórházi ágyak - beleértve az intenzív osztályok kapacitását is - 50 százalékát a járvány miatt rászorulóknak tartják fent. A fertőzés elharapódzása esetén pedig a nem feltétlenül szükséges ellátást el kell halasztani.

A szövetségi egészségügyi szolgálat koronavírus-járvány kezelésért felelős bizottságának most született vészhelyzeti terve szerint azonban a koronavírus miatti ellátás a továbbiakban nem élvez elsőbbséget más ellátásokkal szemben, még a legrosszabb járványügyi forgatókönyv megvalósulása esetén sem. A bizottság hangsúlyozta: helyre kell állítani és biztosítani kell a nem rendes kórházi ellátás zavartalanságát is a koronavírusos betegek kezelése mellett. A betegek ellátásának sorrendjét, függetlenül a koronavírus-járvány mutatóitól és a kórházba szállítottak számától, az illetékes orvos osztályozása alapján határozzák meg - közölték.

Marcel Van der Auwera, az említett bizottság elnöke közölte: az új terv célja, hogy megakadályozza a kórházi ágyak "szükségtelen" szabadon tartását, amit a kiemelt kezelésre szoruló betegek listájának összeállítása, valamint az segít, hogy csak a súlyos állapotú koronavírusos fertőzötteket szállítják kórházba.

A La Libre Belgique című francia nyelvű napilap arról számolt be szerdán, hogy a koronavírussal fertőzött, de tünetmentes egészségügyi alkalmazottak is dolgozhatnak a kórházak Covid-osztályain "kivételesen, (...) amikor minden más lehetőség kimerült a személyzet hiányának pótlására". Súlyos tünetek jelentkezése estén azonban az általános szabály rájuk vonatkozóan is változatlan marad, így hét napot önkéntes karanténban kell tölteniük, majd háromnapos lábadozási időszakot követően állhatnak munkába.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet szerdai jelentésében közölte: továbbra is egyre több koronavírussal fertőzöttet vesznek nyilvántartásba. Az elmúlt hét napban átlagosan 21 874 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust Belgiumban. Ez egy hét viszonylatában 96 százalékos emelkedést jelent. A december 30-án feljegyezett, akkor kimagaslónak számító 16 031 új esetet követően másfél hete - múlt hétfőn - 27 518, egy hete - szerdán - pedig 25 905 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

Naponta átlagosan 179 beteget szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, számuk egy hét alatt nem változott. A hét elején feljegyzett adatoknál mintegy 200-zal többet, jelenleg 1995 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 450-en részesülnek intenzív ellátásban. Belgiumban naponta átlagosan 17 ember hal meg a fertőzés következtében. Az utóbbi mutatók átlaga csökkenő tendenciát mutat - közölték.

A világjárvány kezdete óta 2 millió 307 ezer 843 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 28 539 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Belgiumban.

A francia szenátus módosításokkal elfogadta az oltási igazolásról szóló törvénytervezetet
A francia szenátus szerda este módosításokkal elfogadta a koronavírussal szembeni védettségi igazolást felváltó oltási igazolásról szóló törvénytervezetet. A javaslat végső változatáról a parlament két háza várhatóan csütörtökön dönt. Ha nem találnak kompromisszumos megoldást, a szöveg visszakerül a nemzetgyűlés elé második olvasatra.

A jobboldali ellenzéki többségű felsőház 242 szavazattal 69 nem ellenében, és 31 tartózkodással fogadta el a szöveget, amelyet a nemzetgyűlés első olvasatban a múlt héten szavazott meg.

A szenátorok beletették a szövegbe, hogy az oltási igazolás automatikusan kivezetésre kerül, amint 10 ezer alá csökken a kórházban ápolt fertőzöttek száma. Jelenleg 24 ezren vannak kórházban.

A nemzetgyűlés által elfogadott tervezet 12 éves kortól írja elő az igazolás használatát, de az iskolai rendezvényeken csak 16 éves kortól lenne kötelező, a szenátorok viszont úgy döntöttek, hogy csak 18 éves kortól léphet életbe, a 12 és 18 év közöttieknek továbbra is az eddig használatos védettségi igazolást kell bemutatniuk a nyilvános helyeken.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) jelenleg a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben. A törvénytervezet értelmében ezekre a helyekre jövőben kizárólag a három oltást kapók léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig a szolgáltatásokat nem vehetik igénybe.

Franciaországban jelenleg felfutóban van a járvány az omikron variáns miatt, amely az új fertőzések csaknem háromnegyedéért felelős. A napi esetszám kedden újabb rekordot döntött 368 ezer feltárt esettel, szerdán 361 ezer új fertőzöttet jelentettek, de Olivier Véran egészségügyi miniszter szerdán a France Info hírrádióban úgy vélte, hogy valójában fél és egymillió között lehet a tényleges napi esetszám. A tárcavezető szerint az esetszámot illetően most tetőzik az ötödik hullám, és hamarosan csökkenés várható a naponta feltárt esetek számában.

A kórházakban 24 ezer fertőzöttek ápolnak a múlt heti 20 ezerhez képest, közülük 4 ezren vannak intenzív osztályon, de ez utóbbiak jelentős többsége még a delta variánssal fertőződött meg a egészségügyi hatóságok szerint. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az omikron variánssal fertőzött ápoltak rövidebb ideig szorulnak kórházi ellátásra, mint azok a betegek, akiket a delta variáns fertőzött meg. A Covid-19 szövődményeiben 126 ezren vesztették életüket.

Jean Castex miniszterelnök kedden a nemzetgyűlésben elmondta: az általános iskolai osztályok két százaléka, 10 400 osztály van zárva azért, mert több tanuló fertőzött. Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter pedig arról tájékoztatott, hogy a 12 millió diák közül 50 ezer fertőzött jelenleg.

Több mint negyedmillió aktív vírushordozót tartanak nyilván Izraelben
Több mint negyedmillió aktív koronavírus-hordozót tartanak nyilván Izraelben, és közel ötvenezer új fertőzöttet találtak szerdán az ötödik, különösen gyorsan terjedő omikron variáns okozta járványhullámban - jelentette az izraeli egészségügyi minisztérium honlapja csütörtökön.

A mintegy 9,4 milliós népességű Izraelben már jelentősen érezhető a kiürült utakon és közösségi tereken, hogy tömegek vannak karanténban. Jelenleg 258 664 aktív koronavírusos és 165 550 fertőzöttel érintkezett ember tartózkodik házi karanténban.

Az izraeli parlamentben, a kneszetben is erősen jelen van a járvány ötödik hulláma. Tizennégy törvényhozó tartózkodik karanténban a százhúszból, hatan a koalíció, nyolcan pedig az ellenzék padsoraiból.

Csütörtökön már sorozatban negyedik napja ismét rekordszámú, csaknem ötvenezer, 48 095 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a szerdán elvégzett több mint 400 ezer teszttel. A pozitív tesztek aránya 11,97 százalék volt.

Bizakodásra ad okot, hogy tovább csökkent a még mindig rendkívül magas fertőzési ráta, amely jelenleg 1,91, noha négy napja, a csúcson még 2,12 volt. Ez azt jelenti, hogy 100 fertőzött 191 embernek adja át a vírust, ami az omikron vírusváltozat további gyors terjedését jelzi.

A kórházi ellátást igénylő 879 ember közül 283-an vannak súlyos állapotban, és 65-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A kilenc legsúlyosabb, műtüdőre, ECMO készülékre kapcsolt beteg mindegyike oltatlan.

A járvány megjelenése óta 1 669 629 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Az ország döntő többsége, 226 település már "piros", vagyis jelentősen fertőzött, 18 közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" kategóriában van, 16 "sárga" települést tartanak nyilván, ahol kismértékben van jelen a koronavírus, és csak 20 hely számít "zöldnek", tehát alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Izraelben tavaly december vége óta 6 657 395, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 71,59 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 370 217-en, a lakosság 47 százaléka már három oltást kapott. A 60 év felettiek és a veszélyeztetett csoportok tagjai közül pedig már 468 699-en adatták be a negyedik - azaz a második emlékeztető - oltást az országban.

A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben tavaly február óta 8290-en, az utóbbi hét napban 25-en haltak meg Izraelben.

 

Legolvasottabb cikkeink