• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek 2022.01.31 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Olaszországban a Covid-19 első betegeiről emlékeztek meg. Június végi szintre csökkent a halálozások száma Oroszországban...

Horvátországban lerövidítik a karanténkötelezettséget az oltottak számára
Horvátországban a koronavírus ellen beoltottak számára tíz napról hét napra rövidítik a karanténkötelezettséget, amely öt nap után feloldható lesz negatív antigén gyorsteszttel - jelentette be Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója szombaton, a válságstáb ülését követően.

Az intézkedések azután lépnek életbe, hogy a HZJZ megfogalmazza a pontos ajánlásokat - tette hozzá.

A döntést azzal magyarázta, hogy a koronavírus omikron változatának lappangási ideje valamivel rövidebb ideig tart, és a betegség lefolyása is enyhébb, mint a korábbi variánsok esetében volt. Mindazonáltal emlékeztetetett arra, hogy az új vírustörzs megkerüli az immunrendszert, így a felgyógyultak és a beoltottak is újra megfertőződhetnek. Azok számára, akik nincsenek beoltva, továbbra is tíz napig tart majd a elkülönítés - húzta alá az igazgató.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: február 1-jétől a hónap végéig meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket, és csak a határátlépési szabályokban lesznek változások.

Figyelembe véve az Európai Unió útmutatásait, a beutazáshoz 365 napról 270 napra csökkentik a Covid-igazolványok érvényességi idejét két oltás esetén. Azok, akik nem rendelkeznek Covid-igazolvánnyal, továbbra is 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigén gyorsteszttel is átléphetik a határt. A felgyógyultsági igazolás érvényességi ideje 180 nap - magyarázta a tárcavezető.

A valamivel több mint négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 15 416 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 41-en hunytak el. Kórházban 1936 beteget ápolnak, közülük 183-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 293 314-en kaptak védőoltást, közülük 2 007 945-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A horvát statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint az országban 17 százalékkal nőtt a halálozási arány a koronavírus-járvány alatt. 2021-ben 63 611-en haltak meg, a második világháború óta a legtöbben. Csak tavaly decemberben 7313 fő hunyt el, s ez 57,6 százalékkal több, mint az elmúlt öt év átlaga ugyanebben az időszakban.

A szomszédos Szlovéniában szombatra 14 878 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 11 beteg halt meg. Kórházban 726 beteget ápolnak, közülük 124-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 260 758-an kaptak védőoltást, közülük 1 209 834-en mindkét adagot felvették.

A szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) szerint a kórházi kezelés kockázata a 65 év felettieknél a legmagasabb, közülük pedig sokan még mindig nincsenek beoltva. Szlovén járványügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az enyhébb tünetek miatt sokan alábecsülik az omikron vírustörzs okozta megbetegedések veszélyeit.

A ljubljanai orvosi egyetem előrejelzése szerint a napokban tetőzhet a járvány az országban, majd azt követően várhatóan csökken majd a napi új esetek száma.

Június végi szintre csökkent a halálozások száma Oroszországban
Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt bekövetkezett halálozások száma 617-re csökkent Oroszországban, ami a legalacsonyabb adat június 28. óta, miközben a megbetegedések száma továbbra is meredeken ível felfelé - derült ki azt orosz operatív stáb vasárnap kiadott közleményéből.

A nem véglegesített halálozási ráta 2,82 százalék. A járvány kezdete óta feljegyzett halálesetek száma elérte a 330 728-at.

Közben a kimutatott új esetek száma121 228-cal újabb abszolút rekordot döntött meg és elérte a 11 737 007-et. A napi növekmény 1,04 százalék.

A kórházba szállított betegek száma ugyanakkor 9 883 volt, ami 32,2 százalékkal alacsonyabb a szombati adatnál. A 85 oroszországi régió közül 75-ben csökkent, 10-ben pedig nőtt azon fertőzöttek száma, akik egy nap leforgása alatt sürgős szakápolásra szorultak. Az aktív esetek száma 1 188 128-ra emelkedett.

Olaszországban a Covid-19 első betegeiről emlékeztek meg
A Spallanzani római járványkórházban az új koronavírus-járvány 2020. január 29-én azonosított, legelső betegeiről emlékeztek meg szombaton, miközben az ország a pandémia harmadik évét az oltási igazolás általános bevezetésével kezdi el.

Az utóbbi két év alatt több mint 10,5 millióan betegedtek meg, a halottak száma meghaladja a 145 ezret.

Olaszország az egyetlen, amely emléknapot vezetett be a betegségben meghaltak emlékére, melyet március 18-án tartanak. Azon a napon, amikor Bergamo városából katonai kamionok sora indult el koporsókkal más térségek krematóriumai felé.

A járvány első évében az olasz hazai össztermék (GDP) esése megközelítette a kilenc százalékot, és 1,2 millió munkahely szűnt meg. Tavalyi adat szerint az olaszok több mint 27 százaléka depressziós tüneteket mutat, a fiatalok között az arány meghaladja a 34 százalékot.

A római kormány a járvány első hullámaiban a területi zárás eszközével igyekezett fellépni, majd a lakosság minél szélesebb oltásával. A vakcinázási program végrehajtását a fegyveres erők logisztikai parancsnokára Francesco Paolo Figliuolo tábornokra bízták.

Jelenleg az ország túl van az omikron variáns okozta negyedik hullám tetőzésén, de az esetszám jelentős csökkenését csak a következő hetekben várják.

Február elsejétől az élet majdnem minden területén bevezetik az oltási igazolás használatát.

A koronavírus elleni oltottsági igazolást minden nyilvános helyen be kell mutatniuk a 12 év felettieknek, kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények, gyógyszertárak és az alapvető szükségcikkeket árusító üzletek.

Oltási igazolás szükséges többek között a ruha- és könyvesboltokban, a sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, zárt és szabadtéri vendéglátóhelyeken, hotelekben, a városi tömegközlekedésben és a távolsági járatokon.

Az oltottsági igazolás legalább három adaggal érvényes az ötven év felettiek számára, akik február 15-től anélkül munkát sem végezhetnek sem az állami, sem a magán ágazatban. Az oltás nélküli ötven év felettiekre bírságot szabnak ki. Közben kilenc olasz régióban már azonosították az omikron 2 variánst a betegekben.

A koronavírus-járvány visszaszorulását jelzi a reprodukciós ráta csökkenése Izraelben
A koronavírus-járvány visszaszorulását jelzi az 1 alá csökkent terjedési ütemet mutató reprodukciós ráta Izraelben - jelentették az izraeli egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap.

Az R, a fertőzési mutató 0,96-ra mérséklődött, vagyis száz fertőzött csak 96 embernek adja át a vírust, ami a járvány csökkenését jelzi. Legutóbb november hetedikén, az ötödik, omikron vírusváltozat megjelenése előtt volt 1 alatt ez a ráta, s csúcspontján, a terjedés tetőpontján 2,12 volt.

Tovább zsugorodott a fertőzöttek száma, jelenleg 429 006 aktív koronavírusos esetet tartanak számon a mintegy 9,4 milliós népességű Izraelben, ahol a fertőzöttek mellett jelenleg 143 015 fertőzöttel érintkezett ember tartózkodik házi karanténban. Ez a szám is tízezrekkel alacsonyabb, mint amit néhány napja mértek. A kórházi ellátást igénylő 2665 beteg közül jelenleg 1086-an vannak súlyos állapotban, és 243-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. Ezek a számok továbbra is folyamatosan emelkednek, mert a súlyos esetek megjelenése 1-2 héttel követi a fertőződéseket.

A koronavírus-járvány megjelenése óta 2 794 156 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Az országban 278, szinte minden település piros színkóddal jelzett, vagyis jelentősen fertőzött, 2 települést tartanak nyilván a közepesen fertőzött, vagyis narancssárga színkóddal jelzett kategóriában, nincsen "sárga" település, ahol kismértékben lenne jelen a koronavírus, és egyetlen helység sem számít "zöldnek", tehát alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Izraelben tavaly december vége óta 6 690 386, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 71,95 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 438 031-en, a lakosság 47,74 százaléka már három oltást kapott. A 60 év felettiek és a veszélyeztetett csoportok tagjai közül pedig már 627 856-an adatták be maguknak a negyedik - azaz a második emlékeztető - oltást az országban.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8669-en, az utóbbi hét napon 198-en haltak meg Izraelben.