• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.02.22 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Romániában is terjed az omikron új alváltozata. Tavasztól adják a negyedik oltási dózist az időseknek az Egyesült Királyságban.

Szerbiában tovább tart a járvány az alacsony átoltottság miatt
Mivel Szerbiában alacsony a koronavírus elleni átoltottság, az országban elhúzódik a járvány, és más - jobban átoltott - országokhoz képest csak később törölhetők el a korlátozások - jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője kedden a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

Mint mondta: a nagykorú lakosság körülbelül 59 százaléka kapta meg valamely védőoltás mindkét adagját, ami alacsony átoltottságnak számít, így továbbra sem tud jelentősen csökkenni a fertőzöttek, illetve a halálos áldozatok száma.

Szerbiában még mindig kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk használata zárt térben, illetve 20 óra után kötelező a védettségi igazolások felmutatása a vendéglátó- és szórakozóhelyeken.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 4483-mal 1 887 596-ra, Koszovóban 101-gyel 225 249-re, Észak-Macedóniában 234-gyel 293 559-re, Montenegróban 185-tel 228 956-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 303-mal 368 735-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 55-tel 14 904-re, Koszovóban eggyel 3101-re, Észak-Macedóniában 17-tel 8915-re, Montenegróban nyolccal 2666-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 31-gyel 15 327-re növekedett.

Izraelben meghaladta a tízezret az elhunytak száma
Izraelben meghaladta a tízezret a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta elhunytak száma - jelentette a helyi média kedden.

Az izraeli egészségügyi minisztérium honlapja szerint 10 003-an haltak meg a koronavírus okozta betegségben a járvány öt hullámában 2020 februárja óta. Az elmúlt hét napban 189-en vesztették életüket, ami 51,7 százalékos csökkenést jelent az előző hét naphoz képest.

A tárca keddi adatai szerint az elmúlt hét napban 482 új, súlyos fertőzöttet ápoltak a kórházakban, s ez 40,7 százalékos csökkenést jelez az előző héthez képest.

Jelenleg 753 súlyos esetet tartanak nyilván az összesen 1632, kórházban ápolt Covid-19-ben szenvedő páciens között. Lélegeztetőgép segítségére szorul 224 beteg, és 26 embert próbálnak megmenteni műtüdővel.

Hétfőn több mint 95 ezer teszt elvégzésével 12 930 új vírushordozót azonosítottak, 13,55 százalékos pozitivitási aránnyal. Jelenleg összesen 112 271 aktív esetet tartanak nyilván Izraelben, mellettük 32 802-en vannak házi karanténban, mert fertőzöttel érintkeztek.

A koronavírus-járvány kezdete óta 3 571 504 vírushordozót regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint a mintegy 9,4 millió lakosú országban.

Az R mutató, vagyis a fertőzési mutató tovább mérséklődött 0,66-ra, vagyis száz fertőzött 66 embernek adja át a vírust, s ez a járvány további visszaszorulását jelzi. Az ötödik, omikron vírusváltozat okozta járványhullám decemberi csúcspontján ez a mutató 2,12 volt.

Izraelben jelenleg 230 település továbbra is "erősen fertőzött" kategóriában van, mindössze 31 helységet jeleznek a közepesen fertőzött "narancssárga" színkóddal, 11 helységet a "sárga", s nyolc települést soroltak az alig vagy egyáltalán nem érintett "zöld" kategóriába.

Tavaly december vége óta 6 698 138, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 72,03 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 461 159-en már három oltást kaptak, és 720 986-an adatták be maguknak a negyedik - azaz a második emlékeztető - oltást.

Csütörtöktől megszűnik a fertőzöttek elkülönítési kötelezettsége Angliában
Megszűnik csütörtöktől Angliában az elkülönítési kötelezettség azok számára is, akiknek koronavírus-tesztje pozitív - jelentette be hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök. Hozzátette: a kormány új stratégiája szerint meg kell tanulni együtt élni vírussal úgy, hogy ez ne járjon az egyéni szabadságjogok korlátozásával.

Johnson a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában kiemelte: e stratégia jegyében a brit kormány a koronavírus-járványhoz kötődő összes hazai jogi korlátozást megszünteti, és ennek jegyében szűnik meg február 24-től az az előírás is, amely elkülönítésre kötelezi azokat, akiknek koronavírus-szűrési lelete pozitívnak bizonyul.

Megszűnik emellett a gyakorlatszerű kontaktkutatás is, és azoknak sem kell a továbbiakban elkülönítésbe vonulniuk, akik koronavírus-fertőzöttekkel kerültek közeli kapcsolatba és nincsenek teljes körűen beoltva a koronavírus ellen.

Ajánlás formájában a kormány április 1-ig még azt javasolja a koronavírus-fertőzötteknek, hogy maradjanak otthon, de utána az emberek személyes felelősségérzetére bízza, hogy miként cselekszenek, ugyanúgy, ahogy az influenzásokat is arra kéri, hogy legyenek tekintettel másokra - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Johnson bejelentette azt is, hogy április 1-től megszűnik az ingyenes koronavírus-szűrés lehetősége a tünetmentesek és a tüneteket észlelők számára egyaránt. Attól az időponttól csak a legidősebb korosztályok tagjai és a kockázati csoportokba tartozók végeztethetnek költségmentesen koronavírus-tesztet.

A brit kormányfő az ingyenes tesztelés beszüntetését azzal indokolta, hogy az Egyesült Királyság honosította meg a világ nagy országai közül a legkiterjedtebb koronavírus-szűrési programot, de ez hatalmas költségekkel járt.

Boris Johnson elmondta: a tesztelési és kontaktkutatási programra fordított kiadások a 2020-2021-es pénzügyi évben meghaladták a brit belügyminisztérium teljes költségvetését, a tesztelések a jelenlegi pénzügyi év eddigi szakaszában már 15,7 milliárd fontba kerültek, és csak januárban, az omikron koronavírus-variáns okozta fertőzési hullám tetőzésének idején 2 milliárd fontot fordított a költségvetés a szűrési program finanszírozására.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a koronavírus-járvány kezdete óta eddig csaknem 470 millió koronavírus-szűrést végeztek az Egyesült Királyságban.

Hétfői tájékoztatóján Johnson kijelentette: a koronavírus nem fog eltűnni egyik napról a másikra, így azok, akik a még érvényben lévő előírások megszüntetésével megvárnák a vírus elleni küzdelem végét, hosszú ideig korlátoznák a brit népet szabadságjogainak gyakorlásában.

A brit kormány nem hiszi, hogy ez helyénvaló vagy szükséges eljárás lenne, mivel a korlátozások súlyos terhet rónak a gazdaságra, a társadalomra, az emberek mentális állapotára és a gyerekek érvényesülési kilátásaira is - mondta a brit miniszterelnök.

Hozzátette: ezt az árat a továbbiakban nem kell megfizetni, mivel a lakosságnak a brit történelem legnagyobb kiterjedésű oltási programja nyújt védelmet, és egyébként sem kell törvényekkel kötelezni az embereket arra, hogy legyenek tekintettel másokra.

"Tanuljunk meg együtt élni ezzel a vírussal, és a továbbiakban védjük magunkat úgy, hogy közben ne korlátozzuk saját szabadságjogainkat" - mondta az új stratégiát ismertető felszólalása végén a brit kormányfő.

Romániában is terjed az omikron új alváltozata, de nem számolnak hatodik járványhullámmal
Romániában is terjed a koronavírus omikron variánsának új, BA.2-es alváltozata, de az egészségügyi miniszter nem tartja valószínűnek, hogy ez hatodik járványhullámot idéz elő az országban.

Alexandru Rafila hétfői sajtóértekezletén beszámolt arról, hogy az utolsó héten végzett szekvenciális elemzések (amelyek a kórokozó pontosabb beazonosítását teszik lehetővé) 95 százaléka az omikront mutatta ki, arról azonban szerinte nincsenek meggyőző adatok, hogy ezen belül milyen arányt képvisel a BA.2-es alváltozata. Hozzátette: jelenleg nem számolnak a járvány újabb hullámával, optimizmusát pedig a lakosság - az oltás, a betegségen történt átesés, vagy mindkettő révén - elért immunizálási szintjére alapozta.

Az omikron új alváltozatának romániai térnyeréséről a MedLife magánklinika-hálózat hétfői közleménye szolgált további adatokkal. A legnagyobb román egészségügyi magánszolgáltató 171, véletlenszerűen kiválasztott koronavírusteszt alaposabb elemzése nyomán 46 esetben (27 százalék), főleg bukaresti és Brassó megyei pácienseknél azonosította az omikron BA.2-es, 124 esetben pedig az eredeti BA.1-es alváltozatát. Két héttel korábban a BA.2 alváltozat még csak 3 százalékos súlyt képviselt.

A MedLife szakemberei szerint a BA.2-es alváltozat térnyerése látszólag nem befolyásolja az új fertőzések (két hete határozottan csökkenő) számát országos szinten, de lehetségesnek tartják a lecsengőben lévő ötödik hullám elhúzódását.

"A BA.2-es omikronváltozat a ragályosság és az oltás korlátozott hatékonysága mellett azért is figyelmet érdemel, mert képes a korábbi delta variánshoz hasonló, súlyosabb megbetegedéseket is okozni. Ezért lehetséges, hogy befolyással lehet az ötödik hullám elhúzódására" - idézte a közlemény Dumitru Jardan biológust, a MedLife vezető kutatóját.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint - a szokásosnál kevesebb, vasárnap elvégzett teszt kiértékelése alapján - 7684 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, ami kevesebb mint fele az utóbbi két hét átlagának. A hétfői jelentésben szereplő 85 újabb haláleset 35 százalékkal marad el a kéthetes mozgóátlagtól.

A kórházakban kezelt fertőzöttek száma az utolsó héten több mint tíz százalékkal 9564-re, a súlyos eseteké kevesebb mint öt százalékkal 1101-re csökkent.

A román egészségügyi miniszter szerint akkor lehet fokozatosan feloldani a járványügyi korlátozásokat, amikor határozott csökkenés következik be az intenzív terápián kezelt fertőzöttek számában is.

Napokon belül elkezdődhet az oltás a Novavax vakcinájával Németországban
Napokon belül, még február utolsó hetében elkezdhetik használni Németországban a Novavax amerikai oltóanyag-fejlesztő vállalat Nuvaxovid nevű vakcináját, amelytől azt remélik, hogy új lendületet vesz a Covid-19 betegség elleni oltási kampány.

A szövetségi egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az első szállítmánnyal 1,4 millió adag érkezik a Covid-19 ellen az Európai Unióban ötödikként engedélyezett vakcinából.

A szövetségi kormány feladata a beszerzés és az elosztás a tartományok között. Ez a folyamat már a hét elején lezárulhat, a tartományok így napokon belül beállíthatják az új szert a koronavírus-járvány megállítását szolgáló oltási kampányba.

A Novavax terméke az amerikai-német Pfizer/BioNTech-féle és az ugyancsak amerikai Moderna-féle vakcinával ellentétben nem az új - a szervezetbe genetikai információt juttató -, úgynevezett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épül, hanem bejáratott módszerrel működő, úgynevezett fehérjealapú oltóanyag.

Ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok reménye szerint a Covid-19 elleni védőoltás beadatására ösztönözhet olyan embereket, akik az mRNS-technológia iránti bizalmatlanságból eddig a vakcina beadatása helyett inkább vállalták az oltatlanokat hónapok óta sújtó korlátozásokat, például azt, hogy nem járhatnak vendéglőbe és nem szállhatnak meg hotelben.

A Nuvaxovid a Covid-19-et okozó új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) tüskefehérjének nevezett részeinek laboratóriumban előállított mását tartalmazza, amelynek révén az immunrendszer felkészül a vírus felismerésére és legyőzésére. A kétdózisú vakcinát főleg az ország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő tartományok vezetése várja, mert ezekre a vidékekre jellemző leginkább az úgynevezett oltásszkeptikus hozzáállás.

Ugyanakkor az új szer az egész országban új lendületet adhat az oltási kampánynak, amely az utóbbi hetekben jelentősen lassult. A szövetségi kormány hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában csupán 24 ezer adag oltást adtak be, míg egy héttel korábban 32 ezer volt ez a szám, januárban pedig többször az egymilliót is elérte.

A Covid-19 elleni teljes oltást hétfőig a német lakosság 75,2 százaléka - 62,5 millió ember - szerezte meg. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 56,3 százaléka - 46,8 millió ember - kapta meg. Az oltatlanok 19,8 millióan vannak, a lakosság 23,9 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akinek egyelőre nincs oltóanyag.

A járvány ötödik hulláma a hétfői adatok szerint tovább enyhült Németországban. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 73 867 fertőződést regisztráltak, szemben az egy héttel korábbi 76 465-tel. A napi új halálesetek száma az egy héttel korábbi 42-ről 22-re csökkent.

Így a járvány kezdete óta 13 636 993 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t, a Covid-19-cel összefüggésben pedig 121 297 halálesetet regisztráltak.

Tavasztól adják a negyedik oltási dózist az időseknek az Egyesült Királyságban
Tavasztól elkezdik a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának beadását az időseknek és az egészségi okokból veszélyeztetett lakossági csoportoknak az Egyesült Királyságban - jelentette be hétfőn Sajid Javid brit egészségügyi miniszter.

Javid a szaktárca által ismertetett nyilatkozatában közölte: a negyedik oltási dózis alkalmazását a brit kormány mellett működő független oltásügyi vegyesbizottság (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) javasolta, és ő elfogadta az ajánlást.

A miniszter tájékoztatása szerint a JCVI hétfői állásfoglalásának megfelelően a negyedik vakcinaadagokat a 75 év feletti korosztálynak, az idősotthonok lakóinak és az egészségi okokból kockázati csoportokba tartozó 12 évnél idősebbeknek ajánlják fel.

Javid közölte azt is, hogy a JCVI ajánlását az Egyesült Királyság mind a négy országa - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország - elfogadta.

A miniszter hangsúlyozta: a negyedik dózist a célcsoportokon belül azok kaphatják, akiknek a harmadik, emlékeztető oltási adagot legalább hat hónappal korábban beadták.

Sajid Javid szerint tudható, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegséggel szembeni immunitás idővel gyengülni kezd, és a kormány ebből a meggondolásból döntött úgy, hogy tavasszal elkezdik a negyedik, újabb emlékeztető dózisok beadását a veszélyeztetettebb lakossági csoportoknak.

Wei Shen Lim professzor, a JCVI Covid-19-albizottságának elnöke az ajánlás közzétételéhez fűzött nyilatkozatában kiemelte: a harmadik, emlékeztető oltási dózisok tömeges alkalmazását célzó, tavaly kezdődött kampány kiemelkedő védelmet biztosít a lakosságnak a Covid-19 betegség súlyos változatainak kialakulásával szemben, és e magas szintű védelem fenntartása a cél a negyedik dózisok beadásának tavaszi kampányában.

Wei Shen Lim egyenes utalást tett arra, hogy ősszel, a téli időszak előtt döntés várható egy esetleges újabb oltási kampányról.

A brit egészségügyi minisztérium hétfőn ismertetett legfrissebb adatai szerint a koronavírus elleni oltás első, második és harmadik adagjából eddig összesen 139,5 milliót adtak be országszerte, és az Egyesült Királyság teljes felnőtt népességének 66,1 százaléka, vagyis több mint a kétharmada mindhárom vakcinadózist megkapta.

Legolvasottabb cikkeink