• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány - külföldi beszámolók

Hírek Frissítve 2021.10.05 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány - külföldi beszámolók

Horvátországban életbe lépett a védettségi igazoláshoz kötött munkavégzés. Ausztriában ingyenesek maradnak a koronavírustesztek.

Rövidzárlat okozta a kórháztüzet egy hónapja Észak-Macedóniában
Rövidzárlat okozta azt a tüzet az észak-macedóniai Tetovo Covid-kórházában szeptember elején, amelyben tizennégy ember meghalt, tizenkettő pedig súlyosan sérült - derült ki a szakértői jelentésből, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra.

A szkopjei sajtó beszámolói szerint a tüzet az a hosszabbító okozta, amely egy defibrillátorra volt kapcsolva. A szakértői jelentés szerint a kábel túlmelegedett, és tüzet okozott a hosszabbító dobozában. A defibrillátor mellett egy telefontöltő és még egy eszköz volt a hosszabbítóra kapcsolva - olvasható a jelentésben.

A kétmilliós balkáni országban eddig 6682 ember halt bele a koronavírus okozta betegség szövődményeibe. Észak-Macedóniában eddig a lakosság körülbelül felét oltották be.

Romániában elrendelték a halasztható műtétek átütemezését
Romániában a közkórházaknak át kell ütemezniük a következő 30 napban minden halasztható műtétet, a megyei közegészségügyi igazgatóságok pedig a koronavírusos betegek kezelésére fogják átcsoportosítani a felszabaduló kórházi ágyakat és szakszemélyzetet - jelentette be hétfő este Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

Az erről szóló rendelet nem vonatkozik a sürgősségi esetekre, az állapotos nőkre, illetve a rendszeres kezelésre, vizsgálatra, illetve beavatkozásra szoruló (például rákkal, cukorbetegséggel kezelt) betegekre.

Az állami kórházakban 12 órás ügyeleteket vezetnek be, és a koronavírusos betegek kezelésére a sürgősségi, illetve intenzív terápiás szakosodású gyakornok orvosokat is mozgósítják.

Arafat kifejtette: bár sokan azt kérik, hogy Románia kérjen segítséget olyan országoktól, amelyek át tudják vállalni a koronavírusos betegek kezelését, ez a megoldás legfeljebb a határmenti térségben, egymáshoz közel lévő településeken jöhet számításba. A válságos állapotban lévő fertőzöttek ugyanis nem bírnának ki több órás utat, nem minden oxigénellátási módszer alkalmas arra, hogy a pácienst repülővel vigyék más településre és logisztikai szempontból is lehetetlen lenne naponta ötven beteg külföldi repülőútját megszervezni - magyarázta.

Az államtitkár szerint a páciensek külföldre küldése helyett valószínűbb, hogy külföldi szakszemélyzet romániai kórházakba hívása formájában fognak további segítséget kérni.

Romániában megdőlt az egy nap alatt jegyzett új koronavírusos fertőzések, a járvány miatti elhalálozások és a kórházban kezelt koronavírusos betegek rekordja - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs kedden kora délután közölt hivatalos adataiból.

Az egy nap alatt jegyzett 15 037 új eset jelentősen felülmúlja a múlt szombaton jegyzett 12 590-es korábbi csúcsértéket. A járványnak tulajdonított, és az elmúlt 24 órában jegyzett 252 halálesethez hasonló magas számot csak a járvány harmadik hullámában, április 20-án jegyeztek. Akkor 235 személy halt meg egy nap alatt. A koronavírus romániai megjelenése óta most vannak a legtöbben, 14 402-en kórházban a kór miatt. Legutóbb április elején nehezedett a mostanit megközelítő nyomás a kórházakra. A csúcsértékekhez közelít az intenzív terápián kezelt súlyos esetek száma (1480) is. A hatóságok közölték: már egyetlen szabad ágy sincs az országban a súlyos esetek kezelésére.

Vélhetően megdőlt az aktív esetek csúcsa is, hiszen a kórházban ápoltak mellett 85 339 fertőzött van lakhelyi, és további 12 829 beteg intézményi elkülönítésben. A román stratégiai kommunikációs törzs által közölt hivatalos adatok belső ellentmondásai miatt azonban az aktív esetek számára a különböző számítási módok különböző eredményeket adnak.

A hivatalos adatok szerint szinte az egész ország bevörösödött, a fertőzöttségi ráta a 41 megye és a főváros közül 35-ben meghaladja a három ezreléket (vörös besorolás), Maros megyében és négy másik Továbbra is a nagyvárosokban és a körülöttük lévő agglomerációkban terjed a leggyorsabban a járvány. Keddre Bukarestben is meghaladta a tíz ezreléket a fertőzöttségi mutató, ami azt jelenti, hogy az elmúlt két hétben minden századik bukaresti bizonyítottan megfertőződött.

 

Ausztriában március végéig ingyenesek maradnak a koronavírustesztek

Ausztriában március végéig ingyenesek maradnak a koronavírustesztek - jelentette be hétfőn az osztrák egészségügyi minisztérium. Az ingyenes koronavírustesztek finanszírozásáról kedden döntenek a parlament egészségügyi bizottságában. Ezek azok a tesztek, amelyeket úgynevezett tesztutcákban, munkahelyeken, iskolákban, illetve adott települések önkormányzatainak szervezésében szakavatott egészségügyi személyzet végez. Ezzel szemben a gyógyszertárakban kapható ingyenes, otthon elvégezhető gyorstesztek már csak október végéig állnak térítésmentesen rendelkezésre.

Az egészségügyi tárca hétfői közleményében rámutatott: az elmúlt hetekben a minisztérium szakértők bevonásával intenzíven foglalkozott a koronavírustesztek ingyenességének vizsgálatával, és végül a folytatás mellett döntöttek. Továbbra is folyamatosan kiértékelnek minden járványügyi intézkedést, beleértve a tesztek vizsgálati módszereit is, és ezeket szükség esetén a helyzethez igazítják. Az ingyenes tesztek finanszírozása valójában októberben járt volna le.

Míg a néppárti (ÖVP) vezetésű tartományok az utóbbi időben az ingyenes tesztkampányok leállítása, addig a szociáldemokrata (SPÖ) irányítású tartományok az ingyenes tesztek folytatása mellett érveltek. A széleskörű ingyenes tesztek mellett az szól, hogy a több szűrővizsgálat jobb áttekintést ad a fertőzés folyamatáról, ellene pedig, hogy gátolhatja az oltakozási hajlandóságot. Vagyis, amíg ingyenesek a tesztek, sokan inkább ezt választják az oltás helyett.

Peter Hacker (SPÖ) bécsi egészségügyi tanácsos elégedetten nyilatkozott a küszöbön álló döntésről, szerinte az elkövetkező hónapokban a védőoltás mellett az ingyenes tesztek garantálhatják a szükséges biztonságot.

A keddi bizottsági határozat formálisan is keretet biztosít annak érdekében, hogy március végéig meg lehessen hosszabbítani a különleges célú támogatásokat (oltásokra, mentési műveletekre, védőeszközökre, tesztekre). Ez azonban azt is jelenti, hogy a tartományoknak, önkormányzatoknak nyújtandó támogatásokat korábban is fel lehet mondani, ha az aktuális járványügyi helyzet értékelése úgy kívánja.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1404 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 750 229 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 824, az intenzív kezelésre szorulók 220-an vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon nyolcan haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 11 034-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 718 879.

Horvátországban életbe lépett a védettségi igazoláshoz kötött munkavégzés
Horvátországban hétfőtől életbe lépett a védettségi igazoláshoz, illetve negatív koronavírusteszthez kötött munkavégzés az egészségügyi és szociális intézményekben - számolt be erről a horvát közszolgálati televízió (HRT).

A rendelet ellen országszerte több kórháznál is tüntettek.

Az egyik zágrábi kórház előtt több tucatnyian gyűltek össze, majd hangos fütyüléssel és kiabálással próbálták megakadályozni Vili Beros egészségügyi minisztert, hogy nyilatkozzon a médiának.

Sajtóhírek szerint a tüntetők között voltak egészségügyi dolgozók, de a többségük vírustagadó és vakcinaellenes civil állampolgár volt, akik közül néhányan agresszíven viselkedtek, ezért rendőri beavatkozásra volt szükség.

A tárcavezető ennek kapcsán kijelentette: lehetnek ugyan különböző vélemények, de miközben a vírus másfél éve jelen van, és a fertőzés számos megbetegedéshez és halálhoz vezetett, nem lehet tagadni annak létezését. "Az én feladatom az, hogy biztosítsam az egészségügyi ellátás biztonságát, és ezt meg is fogom tenni" - húzta alá.

Az oltásellenességel kapcsolatban hozzátette: nem köteleznek senkit arra, hogy beoltassa magát, de ilyen esetben a tesztelés a szakma szerint az egyetlen módja annak, hogy valaki biztonságosan végezhesse a munkáját.

Hétfőtől az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozóknak rendelkezniük kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív koronavírusteszttel. Azoknak a dolgozóknak, akik nincsenek beoltva, és nem estek át a betegségen, hetente kétszer koronavírustesztet kell végeztetniük.

Védettségi igazolással kell rendelkezniük a betegeknek, de az őket kísérőknek, illetve látogatóknak is. Kivételt képeznek ez alól a 12 évnél fiatalabb gyerekek.

Akik nincsenek beoltva, és nem rendelkeznek gyógyultsági igazolással, de ennek ellenére megtagadják a tesztelést, nem léphetnek be ezen intézmények területére.

Az elmúlt 24 órában 219 új koronavírus-fertőzést azonosítottak, 810 beteget ápolnak kórházban, közülük 98-an vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 829 251-en kaptak védőoltást - a jogosultak 45, a felnőtt lakosság 54 százaléka -, közülük 1 714 922-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 225 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19 betegség szövődményeiben nyolc beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 431-en vannak kórházban, 122-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 128 828-an kaptak védőoltást, közülük 1 008 190-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 54, illetve 48 százaléka.

A svájci gárda három tagja felmondott, miután a Vatikán kötelezővé tette a védettségi igazolást
A pápai testőrség három katonája távozott, mivel nem kívántak egy oltást sem felvenni a Vatikánban bevezetett oltási kötelezettség ellenére, és további hármat függesztettek fel a szolgálatból - erősítette meg hétfőn Urst Breitenmoser hadnagy, a svájci gárdisták szóvivője a sajtónak.

További három gárdista van, aki január óta egy oltást sem vett fel, őket ideiglenesen felfüggesztették a szolgálatból, amíg legalább egy adag vakcinát nem kapnak.

Vatikánváros területén október elsejétől kötelezőnek számít a védettség igazolása a pápai állam összes dolgozója számára, akár a szentszéki hivatalokban egyházi munkatársairól, a Vatikáni Múzeum teremőreiről vagy a svájci gárdistákról legyen szó.

Az oltást megtagadókat fizetés nélküli szabadságra helyezik a védettségi igazolás megszerzéséig.

Urst Breitenmoser hangoztatta, hogy a svájci gárda egyébként is tagjai átoltottságát szorgalmazta a világ számos más katonai alakulatához hasonlóan. Az 1506-ban alapított testőrség szóvivője hangoztatta, hogy minden svájci gárdistát oltakozásra szólítottak fel saját és társaik egészségének védelmében.

A közel ötezer dolgozót foglalkoztató vatikáni intézményekben január közepén kezdődött a vakcinázás Pfizer-oltóanyagból. Ferenc pápa is az elsők között vette fel az oltást.

A Vatikán területéhez tartozó Szent Péter térre a turisták védettségi igazolás nélkül is beléphetnek, ugyanúgy a Szent Péter-bazilikába is, ahol kötelező a szájmaszk viselése. A Vatikáni Múzeumban viszont kötelezőnek számít az oltási igazolás felmutatása.

A francia megyék felében megszűnt a maszkviselési kötelezettség az általános iskolákban
Franciaországban a koronavírus-járvány hat hete javuló mutatóinak eredményeképpen a megyék felében hétfőn megszűnt az általános iskolákban a maszkviselési kötelezettség a tanulók számára.

A kormány már két héttel ezelőtt jelezte, hogy azokban a megyékben, ahol 100 ezer lakosra legalább öt napja kevesebb mint 50 fertőzött jut, október elejétől megszűnik a maszkviselési kötelezettség a kisiskolások számára, a tanároknak és az iskolai dolgozóknak továbbra is viselni kell. A középiskolások és a felsőoktatásban tanulók számára nem változnak a szabályok.

Az oktatási tárca adatai szerint a múlt héten már csak 1700 iskolai osztály volt bezárva a több mint félmillióból amiatt, mert fertőzött gyereket szűrtek ki. Ez az osztályok alig 0,32 százalékát jelentette. Jelenleg egy osztályt abban az estben bezárnak egy hétre, ha egy tanulónál kimutatták a koronavírust. Hétfőtől az iskolák 10 százalékában azonban egy új megoldást tesztelnek: fertőzött esetén nem zárják be az osztályt, hanem minden gyereket letesztel az iskola.

Október 1. óta egyébként a 12 és 17 év közöttiek számára is kötelező a vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum bemutatása a nyilvános helyeken.

A nagykorúak két hónapja használják a védettségi igazolást, de miután a tinédzsereknek az oltási kampány csak júniusban kezdődött, a törvény számukra szeptember végéig felmentést biztosított.

Az oltásra jogosult franciák 86 százaléka vette fel eddig legalább az első oltást, 84 százalékuk mindkét adagot, az 5 millió 12 és 17 év közöttieknek pedig 72 százaléka kapta meg az első oltást és kétharmaduk mindkét adagot. Az oltóközpontok országszerte bezártak, vakcinát az iskolákban, a háziorvosoknál és a gyógyszertárakban lehet még igényelni, miközben a társadalombiztosítás munkatársai egyesével keresik fel és próbálják meggyőzni a még be nem oltott mintegy 3 millió idős vagy veszélyeztetett embert.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvények szerint augusztus 9. óta és november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben. Emellett a maszkviselés is kötelező minden zárt térben 11 éves kor felett.

A védettségi igazolás használata ellen harmadik hónapja minden szombaton tüntetések vannak országszerte, de a részvétel fokozatosan csökken. A legtöbben, 237 ezren augusztus 7-én vonultak utcára, míg a múlt hétvégén 48 ezren tüntettek. A felmérések szerint a franciák kétharmada egyetért a védettségi igazolás használatával, a maszkviselés kötelezettségét azonban egy hétfőn közzétett felmérés szerint 74 százalékuk feloldaná.

A kormány korábban jelezte, hogy a védettségi igazolás a közeljövőben várhatóan csak azokban a megyékben marad használatban, ahol ötven felett van a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma. Hosszú távon a kormány azonban 2022 nyaráig szeretné megtartani a védettségi igazolás használatának lehetőségét, az erről szóló törvénytervezetet október 13-i ülésén vitatja meg a kormány.

A védettségi igazoláshoz vagy utazáshoz szükséges PCR- vagy antigén tesztet bárki ingyenesen elvégeztetheti a rendelőintézetekben vagy a gyógyszertárakban. A kormány ugyanakkor jelezte, hogy október 15-től a felnőtteknek csak a receptre felírt teszt lesz ingyenes, a 18 éven aluliak számára viszont bármilyen indok esetén ingyenes marad. A társadalombiztosításnak az idei évben eddig 6 milliárd euróba kerültek a szűrések.

Kórházban még 7300 fertőzöttet ápolnak, számuk naponta százzal csökken, közülük 1300-an vannak súlyos állapotban. A napi esetszám átlaga hétről hétre 20-30 százalékkal csökken, a múlt héten már 5 ezer alatt volt. A járvány szövődményeiben elhunytak száma 116 ezer, az elmúlt 24 órában a számuk kilenccel emelkedett.

Orosz miniszter: a WHO-nak a Szputnyik V dokumentációjával szemben volt kifogása
Nem magával a Szputnyik V vakcinával, hanem az oltóanyag dokumentációjával szemben voltak kifogásai az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter egy hétfői, a Fekete-tenger parti Gelendzsikben rendezett gyógyászati biotechnológiai tanácskozáson.

"A termékkel szemben nem volt kifogás, csak a dossziéjával szemben. Minden gyógyszerészeti termékről dokumentumcsomagot kell kiállítani, amelyet szakértők ellenőriznek és értékelnek" - mondta a tárcavezető.

Murasko szerint a WHO-regisztrációhoz szükséges kiegészítések megtörténtek, így minden akadály elhárult. A Szputnyik V használatát már mintegy hetven országban engedélyezték, amelyek összlakossága meghaladja a négymilliárdot, a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) általi engedélyeztetése még várat magára.

Vaszilij Spak egészségügyi miniszterhelyettes a Krím félszigeti Alustában rendezett Mikrolektronyika 2021 fórumon hétfőn bemutatta a Tor elnevezésű készüléket, amely állítása szerint gyenge elektromágneses sugárzással képes meggyengíteni és megölni a vírusokat, köztük a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 koronavírust is. Spak szerint a berendezés egyedülálló a világon, sugárzása ötöde egy mobiltelefonénak, és "abszolút ártalmatlan az emberre". A helyettes tárcavezető azt mondta, hogy napi 15 perces használat védettséget biztosít az új koronavírusos fertőzéssel szemben.

A Tort a Granyit konszern fejlesztette ki. A vállalat honlapján közölt tájékoztatás szerint a készülék a SARS-CoV-2 RNS-e által kibocsátott spektrummal ellentétes hullámokat hoz létre. A hullámok "elhallgattatásának" ez a módszere sikeresen elfojtja a koronavírust. A berendezés működési elvét Nyikolaj Gyevjatkov akadémikus, a Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet (MFTI) professzora dolgozta ki.

A Granyit szerint a Tor egészségügyi intézményekben történő alkalmazásának eredményei azt mutatták, hogy a kezelés ötödik napján a betegség kialakulását jelző IgM-antitestértékek negatívvá válnak az új koronavírusos fertőzéssel kórházba került betegeknél, és a Covid-19-betegek kórházból való elbocsátásának dinamikája a két-három hetes használat után 30-50 százalékkal megnőtt.

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 895-en haltak meg koronavírus-fertőzés következtében a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta. Ezzel a halálos áldozatok száma 211 696-ra nőtt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,77 százalék.

Az igazolt fertőzöttek száma 25 110-zel 7 637 427-re emelkedett. A napi növekmény 0,33 százalék, az új esetek 8,4 százaléka volt tünetmentes. Az országban 666 672 aktív esetet tartanak számon. A felépültek száma 18 568-cal 6 759 059-re nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 194 millió, az elmúlt napon pedig 344 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 349 626 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

 

Legolvasottabb cikkeink