• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2020.09.14 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Ismét sok új beteget regisztráltak Ukrajnában... Romániában egészségügyi óvintézkedésekkel kezdődött a tanév... Szerbiában is emelkednek a fertőzés-számok...

Ismét sok új beteget regisztráltak Ukrajnában, meghalt egy vezető gyermekorvos
Továbbra sem mutat lassulást a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, hétfőre is csaknem 2500 új beteget regisztráltak, velük együtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 156 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból. Közben a betegségbe belehalt a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) vezető gyermekorvosa.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 2462 új esettel 156 797-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 33 újabb halálos áldozattal 3211-re, miközben eddig 69 543-an gyógyultak meg, közülük előző nap csak 650-en. Jelenleg már 84 043 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1779-cel nőtt egy nap alatt. A járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3144-et csütörtökön jegyezték fel, az egy nap alatt elhunyt legtöbb beteget, 72-őt, pedig pénteken.

Lviv város vezetése vasárnap este hozta nyilvánosságra, hogy hosszas gyógykezelés után, Covid-19-ben elhunyt 60 évesen Bohdan Osztalszkij, a város vezető gyermekgyógyásza. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfői szokásos napi tájékoztatóján közölte, hogy újabb 73 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, körükben a járvány kitörése óta már 12 955-en fertőződtek meg. Arról, hogy közülük eddig hányan haltak bele a betegségbe, nem közölt adatot.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 352-őt és a legtöbb elhunytat, hetet ezúttal a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében jegyezték fel, a második legtöbbet, 269-et és hat halálesetet pedig a keleti országrészben lévő Harkiv megyében.

Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján eddig 8675 beteget azonosítottak, az elhunytak száma három újabb áldozattal 286-ra nőtt, miközben a járvány kezdete óta 3758-an győzték le a kórt.

Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben 168 új esettel 17 429-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké szintén hárommal 272-re. Kijev a kormány csütörtöki döntése alapján most először narancs színű veszélyességi besorolást kapott - vagyis eggyel alacsonyabbat a legmagasabb szintű vörös besorolásnál -, az új korlátozások hétfőtől léptek életbe. Ez alapján egyebek mellett 220 főben maximalizálták a sport-, kulturális és egyéb rendezvényeken a résztvevők számát, továbbá el kell halasztani a kórházi beutalásokat a nem életveszélyes esetekben. Ez alól a várandós nők, az újszülöttek és a rákos betegek esetében tehetnek csak kivételt.

Előző nap 15 920 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 14 323 PCR-tesztet és 1597 antitestszűrést.

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az új fertőzöttek száma
Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma, de kevesebb tesztelést is végeztek a hétvégén mindkét országban - derült ki a válságstábok közleményéből hétfőn.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 65-tel nőtt, és elérte a 13 598-at az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap 165 esetről számoltak be. Vasárnap három idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 227-re nőtt.

A betegek közül 310-en vannak kórházban, közülük 22-en lélegeztetőgépre kapcsolva.

Az aktív betegek száma 2220, és 8217-en vannak hatósági karanténban.

Horvátországban szeptember 7-én kezdődött a tanév. Az elmúlt egy hétben 265 diáknál ás 26 pedagógusnál mutatták ki a koronavírust. Jelenleg 2089 tanuló és 65 iskolai dolgozó van kötelező hatósági karanténban. Az országban az iskolák 91 százaléka döntött a tantermi oktatás mellett.

Horvátországban a szigorítások megyénként változnak, és főleg a különböző rendezvényeken részt vevők számának korlátozására vonatkoznak. Ugyanakkor országos szinten szabályozzák az éttermek, a kávézók és az éjszakai bárok működését. A rendelkezéseket kéthetente felülbírálja a válságstáb, amennyiben szükséges, további két hétre meghosszabbítja őket.

Az alkotmánybíróság hétfői közleménye szerint a testület vizsgálja a válságstáb döntéseinek alkotmányosságát, a határozatról pedig közleményt ad ki. Horvátország nem hirdetett rendkívüli állapotot, a válságstáb döntéseit testületen belül hozta meg a kormány és a parlament jóváhagyása nélkül.

Zoran Milanovic horvát államfő szerint a válságstáb működése alkotmányellenes.

"Nem normális, hogy emberek egy csoportja, amelyet nem az állampolgárok választottak meg, határozzon arról, hány vendég lehet egy esküvőn" - nyilatkozta korábban az államfő. Hozzátette: a parlamentnek kétharmados többséggel kell felhatalmaznia a kormányt, hogy az a korlátozásokról döntést hozhasson.

A kabinet ugyanakkor úgy vélte: a válságstáb határozatai alkotmányosság szempontjából nem vitatottak és nem is politikai jellegűek. A testület döntéseit szakmai alapon hozza meg annak érdekében, hogy megvédje az emberek életét és egészségét.

A nemzeti válságstábnak 27 tagja van. Mindannyian állami- és közintézmények alkalmazottai, és funkciójuk alapján neveztek ki őket a testületbe, többségük ugyanakkor ismeretlen a nyilvánosság számára. A válságstáb vezetője Davor Bozinovic belügyminiszter.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint vasárnap 47-el 3749-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap még 99 új esetről számoltak be, ugyanakkor kevesebb tesztet is végeztek, mint egy nappal korábban. Szlovéniában a múlt héten két egymást követő napon emelkedett száz fölé az új fertőzöttek száma, ami rekordnak számít az országban.

Már több mint egy hete nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 40-en vannak kórházban, és közülük kilencet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 866.

Járványügyi szakemberek aggódnak amiatt, hogy az elmúlt napokban nőtt a fertőzöttek száma, amely szerintük elérheti a 165-öt naponta. Továbbá emelkedett a kórházi ellátásra szoruló betegek száma is.

A fertőzőképességet mutató reprodukciós ráta 1,4 Szlovéniában - emelték ki.

Jelko Kacin kormányszóvivő újságíróknak nyilatkozva elmondta: amennyiben nem csökken a fertőzések tendenciája, nem zárják ki annak lehetőségét, hogy újabb szigorításokat vezetnek be az országban.

Szakértők szerint a nyaralásból visszatérők miatt nőtt meg a fertőzöttek száma Szerbiában
A nyaralásból visszatérők miatt emelkedett meg némileg az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában - közölte a járvány kezelésével megbízott válságstáb, ezért hétfőn arról dönt a testület, hogy a továbbiakban tíznapos házi karanténra kötelezzenek mindenkit, aki Montenegróból vagy Horvátországból tér haza.

A Nyugat-Balkánon vasárnapról hétfőre 786-tal emelkedett az igazolt fertőzöttek és 15-tel nőtt a halálos áldozatok száma.

Hétfőre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 108-cal 32 408-ra, Koszovóban 71-gyel 14 637-re, Észak-Macedóniában 98-cal 15 794-re, Bosznia-Hercegovinában 327-tel 23 511-re, Montenegróban pedig 182-vel 6712-re nőtt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában kettővel 733-ra, Észak-Macedóniában kettővel 648-ra, Bosznia-Hercegovinában hárommal 690-re, Koszovóban hattal 595-re, Montenegróban pedig kettővel 120-ra emelkedett.

Romániában ünnepségek nélkül, egészségügyi óvintézkedésekkel kezdődött a tanév
Romániában - ahol az utóbbi két hétben 85 új megbetegedés jutott minden 100 ezer lakosra és így jelenleg az EU ötödik leggyorsabban fertőződő tagállama - a hatóságok úgy döntöttek, hogy minden olyan településen megnyitják az iskolákat, ahol a lakosság utóbbi kéthetes fertőzési rátája nem éri el a három ezreléket. Ahol magas a fertőzési ráta, ott az oktatást részlegesen vagy teljes egészében az internetre költöztetik.

A fertőzési veszély csökkentése érdekben a tanároknak és diákoknak egyaránt védőmaszkot kell viselniük, kezüket rendszeresen fertőtleníteniük kell, az osztálytermekben és folyósokon is távolságtartást, kötelező útvonalakat írnak elő számukra, a különböző osztályokat lehetőleg eltérő időpontban engedik szünetre, hogy a minimálisra csökkentsék az érintkezést közöttük. A szülőket nem engedik be az iskolaudvarra.

Az óvintézkedések közé tartozott az is, hogy idén a szaktárca betiltotta tanévkezdő ünnepségeket: a diákok nem vihettek virágot a tanítónak vagy osztályfőnöknek, a tanulókat és tanárokat nem sorakoztatták fel az iskolaudvaron, hogy meghallgassák az igazgató és a - két hét múlva tartandó önkormányzati választásokra kampányoló - politikusok beszédeit.

Az oktatási miniszter tájékoztatása szerint 12 423 iskolában a hagyományos óralátogatással, 262 iskolában kizárólag online, 4915 iskolában pedig vegyes rendszerben kezdődik az oktatás. Az iskolák a rendelkezésükre álló hely függvényében elvileg szabadon dönthettek arról, hogy a hatóságok által ajánlott zöld (hagyományos), sárga (vegyes), vagy vörös (kizárólag online) forgatókönyvet alkalmazzák-e.

Romániában a megelőző két hétben regisztrált lakosságarányos fertőzési ráta függvényében múlt hétfőn sorolták a zöld, sárga vagy vörös zónába az ország településeit. A több mint 3100 település többségében, ahol a helyi lakosság kevesebb mint 1 ezreléke fertőződött meg augusztus 24. és szeptember 5. között, elvileg megnyithatnak az iskolák.

Az országban 43 olyan település van, ahol a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést: ezeken a vörössel jelölt forgatókönyvet kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy az oktatás minden osztály számára az interneten indul.

Legolvasottabb cikkeink