• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.10.12 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

A középiskolákat és áttérnek a távoktatásra Szlovákiában... A kijevi sportcsarnok is kórházzá válhat... Romló mutatók Belgiumban...

Bezárják a szlovákiai középiskolákat, áttérnek a távoktatásra
Visszavonásig bezárják Szlovákiában hétfőtől a középiskolákat és áttérnek a távoktatásra - jelentette be Branislav Gröhling szlovák oktatásügyi miniszter vasárnap Pozsonyban az országos válságstáb ülésének szünetében.

Igor Matovic szlovák kormányfő a többórás, koalíciós vitáktól sem mentes ülés utáni sajtóértekezleten közölte, hogy további korlátozásokról is döntöttek, amelyek csütörtökön lépnek életbe.

Az intézkedések célja megfékezni a koronavírus-járvány további terjedését.

Az általános iskolák összes osztályainak tanulói számára kötelezővé teszik az arcmaszkok viselését oktatás közben. A tanítás utáni szakköri tevékenységet visszavonásig felfüggesztették. Az óvodák működését nem korlátozzák, de három évnél idősebb gyerekeknél ajánlott a maszkviselés.

A válságstáb további döntése szerint csütörtöktől a városokban és a falvakban kötelező lesz a kültéri maszkviselés, tilos lesz minden tömegrendezvény, hat főnél több ember pedig nem gyűlhet össze. Az éttermek nyitva maradnak, de ételt csak a teraszokon lehet fogyasztani, illetve elvitelre megrendelni. A fitness és wellness-központok, fürdők, szaunák mind bezárnak. Korlátozzák az üzletek és a bevásárlóközpontok látogatóinak számát és megint bevezetik a nyugdíjasok vásárlási óráit (9 és 11 között).

Ezek az intézkedések addig lesznek érvényben, amíg a napi pozitív esetszámok hétnapos átlaga nem csökken 500-ra - szögezte le Igor Matovic. Megjegyezte: vasárnap ez az átlag 1037 volt.

Szlovákiában szombaton 1054 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, a tesztek száma kilencezer volt. A halottak száma továbbra is 61 - közölte vasárnap az egészségügyi információk nemzeti központja weboldalán. A kórházakban koronavírus-fertőzés miatt 388 személyt kezelnek.

"A szlovákiai járványhelyzet nagyon komoly. Pillanatnyilag a családok jelentik a legkockázatosabb helyet, ahol az emberek megfertőződhetnek" - mondta újságíróknak Milan Krajniak, munkaügyi, népjóléti és családi ügyekért felelős miniszter a válságstáb ülése után. A miniszter arra célzott, hogy főleg Észak-Szlovákiában a járványhelyzet ellenére számos családi ünnepséget, lakodalmat tartottak az elmúlt hetekben, ami a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedéséhez vezetett.

Richard Sulík, a kormánykoalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, aki a még a válságstáb ülésének befejezése előtt elhagyta a tárgyalótermet, később a Facebookon megjelent bejegyzésében lépését azzal indokolta, hogy nem ért egyet a vendéglők, fitness-központok és a színházak bezárásával, amelyet a testület szintén mérlegelt és végül megszavazott. Igor Matovic kormányfő és a többi koalíciós partner felelőtlennek minősítette Richard Sulík viselkedését. Sulík azzal érvelt: a döntés nem megalapozott, mert nincsenek semmiféle adatok arról, hányan fertőződtek meg a vendéglőkben, fitness-központokban vagy a színházakban.

A kormányfő a sajtóértekezleten úgy fogalmazott: be kell húzni az utolsó vészféket, mert ha ezek az intézkedések nem járnak sikerrel, akkor megint le kell állítani az országot, ahogy az tavasszal történt. Felszólította a lakosságot: mindenki legyen elővigyázatos és tartsa be a korlátozásokat.

Romániában a családorvosokat is bevonnák a járvány elleni küzdelembe
A koronavírusos betegeket kezelő kórházakra nehezedő nyomás csökkentése érdekében Romániában eleve a családorvosok gondjaira bíznák a tünetmentes fertőzöttek kezelését - erősítette meg hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök.

Jelenleg a járványkórházakba irányítanak mindenkit, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje, ahol - az új karanténtörvény szerint - még a tünetmentes fertőzötteket is megfigyelés alatt tarthatják 48 órán keresztül. A kormányfő szerint úgy módosítanák a törvényt, hogy a fertőzöttek állapotának felmérését ne bízzák az amúgy is túlterhelt kórházakra, ha egyébként a páciens nem kéri ezt és a családorvos sem látja indokoltnak.

Az egészségügyi miniszter már vasárnap felvázolta, hogyan akarják bevonni a járvány elleni küzdelembe a családorvosokat, miután a média rendszeresen arról számolt be: immár olyan sok koronavírusos fertőzöttet hoz a mentő a kórházakba, hogy a betegfelvételnél sokszor több órás sorban állás alakul ki.

A családorvosok aggályosnak tartják az elképzelést, arra hivatkozva, hogy nem rendelkeznek megfelelő védőfelszereléssel és fertőtleníthető járművekkel. A családorvosok országos társasága a kormányfő egyik tanácsosának lemondását is követelte, amiért az illető egy tévéműsorban a háziorvosok helyzetét a háborúba küldött katonákéhoz hasonlította, mondván, hogy "sajnos közülük is meghalnak néhányan". A szakmai szervezet megjegyezte: a katonákat nem puszta kézzel, hanem felfegyverezve küldik háborúba, és úgy értékelte, hogy az ilyen "cinikus, együttérzés nélküli" ember nem méltó semmilyen köztisztség viselésére.

Romániában két héten belül megduplázódott, az utóbbi héten pedig megközelítette a 20 ezret az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Az országban átlagosan 50 fertőzött veszti életét naponta, az ismert aktív fertőzöttek száma hétfőn megközelítette a 33 ezret. Közülük 9365-öt kezelnek kórházban, 628-at intenzív terápián.

Országos szinten a Covid-19-ben szenvedő súlyos betegek számára előkészített intenzív terápiás ágyak 60 százaléka foglalt, de Bukarestben és az ország több másik fertőzési gócában már beteltek a helyek, ezért az újabb súlyos eseteket innen a kevésbé zsúfolt megyékbe szállítják.

Horvátország szigorításokat jelentett be
Újabb szigorításokat tervez a horvát kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Davor Bozinovic belügyminiszter.

Kiemelte: a művészeti, kulturális és egyéb rendezvények, valamint a sportesemények, esküvők, temetések, vallási szertartások és kiállítások megtartásához mostantól engedélyt kell kérni, ha oda a szervezők több mint ötven embert várnak.

A kérvényt írásban kell beadni az illetékes megyei polgári védelmi szervezeteknek, amelyek a járvány függvényében bírálják el az.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 181-gyel nőtt és elérte a 20 621-et az azonosított fertőzöttek száma. Szombaton még 508 új esetről számoltak be. Három ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 327-re nőtt. Kórházban ápolnak 404 beteget, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint vasárnap 169-cel 8832-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap még rekordszámú, 411 új esetről számoltak be. Két új haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma 169-re nőtt.

A diagnosztizált betegek közül 149-en vannak kórházban, közülük 26-ot ápolnak intenzív osztályon.

Amennyiben százezer főre vetítve a megbetegedések száma meghaladja a 140-et, a kórházi ellátásra szorulók száma a 250-et, valamint az intenzív osztályon kezelt betegek száma az 50-et, automatikusan újra járványt hirdetnek Szlovéniában.

Szerbiában elérhetővé vált a koronavírus kezelésére fejlesztett gyógyszer
Szerbiában is elérhetővé vált hétfőtől a Remdesivir nevű gyógyszer, amelyet a koronavírus-betegek kezelésére fejlesztettek ki - közölte a szerb járványügyi válságstáb.

Az illetékesek ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy csak orvosi javaslatra, a Covid-19 betegség egy bizonyos szakaszában használható ez az orvosság.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - vasárnapról hétfőre 1064-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és tizenöttel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 102-vel 34 787-re, Koszovóban 49-cel 16 179-re, Észak-Macedóniában 383-mal 20 957-re, Montenegróban 228-cal 13 296-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 302-vel 30 644-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 763-ra, Koszovóban kettővel 647-re, Észak-Macedóniában héttel 792-re, Bosznia-Hercegovinában eggyel 936-ra, Montenegróban pedig néggyel 202-re emelkedett a halottak száma.

Meghaladta az ötezret az elhunytak száma Ukrajnában, telítődnek a kórházak
Meghaladta az ötezret a koronavírus-fertőzés következtében eddig elhunytak száma hétfőre Ukrajnában, eközben egyre telítődnek a kórházak betegekkel, az iskolákban pedig előre hozzák az őszi szünetet.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közölt adatok alapján az elmúlt napon 4420 új esettel 265 454-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 43 újabb halálos áldozattal 5015-re. Mostanáig 114 410-en gyógyultak fel a Covid-19 betegségből, viszont jelenleg már 146 029 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján elmondta, hogy a múlt héten 22 ezer 400 betegnél diagnosztizáltak tüdőgyulladást, ötször többnél, mint július közepén, és a kórházak is egyre telítődnek. Kelet-Ukrajnában a Covid-betegeket ellátó harkivi megyei járványkórház egyik orvosa arról számolt be a Facebookon, hogy az intézmény intenzív osztályán már minden ágy foglalt, lélegeztetőgépeket kellett az intenzíven kívül is működésbe helyezniük, és mentőautók sora várakozik a betegfelvételnél a beszállított koronavírusos páciensekkel.

Szerhij Skarlet oktatási miniszter hétfőn megerősítette: a nap folyamán levélben értesíti az általános és a középiskolákat, hogy az őszi szünetet a tárca október 15-30. közé javasolja előre hozni. A felsőoktatási intézmények ideiglenesen távoktatásra térnek át.

Közben a koronavírussal megfertőződött, 55 éves, cukorbeteg Petro Porosenko volt elnöknek javult az állapota és kiengedték a kórházból - közölte hétfőn pártja, az Európai Szolidaritás sajtószolgálata.

Rómában megteltek a kórházak, szállodákban helyezik el a betegeket
Az olasz főváros legnagyobb járványkórházából szállodákba viszik át a lélegeztetőgépet nem igénylő betegeket hétfőtől, miközben a kormány országos szigorításra készül, többek között a rokonok közötti találkozások korlátozásával is.

A fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórház hétfői adatai szerint a Covid19-osztályon száznyolcvanöt beteget kezelnek, további huszonkettőt intenzíven. Marta Branca, a kórház főigazgatója hangsúlyozta, hogy október elsején 137 beteget kezeltek, tizenhatot intenzív osztályon.

További 838 kevésbé súlyos beteget házi karanténban tartanak, és mivel nem mindenkit tudnak ellátni saját otthonában, a betegek nagy részét erre a célra lefoglalt szállodákba helyezik át.

Megtelt az Umberto I római klinika is, valamint a nápolyi Cotugno kórház sem tud további fertőzetteket fogadni. Francesco Lo Foche az Umberto I immunológus professzora úgy magyarázta a koronavírus gyors terjedését az egészen nyár végéig majdnem teljesen megkímélt dél-olaszországi régiókban, hogy a tavasszal a Covid19-től elsőként sújtott északi tartományokkal ellentétben a déli lakosságban nem alakult ki antitest.

"Dél-Olaszországban most élik át a járvány első nagy hullámát, de ott az egészségügy nem fogja bírni a terhelést, ellentétben a gazdagabb északival" - jelentette ki Lo Foche.

Sergio Hariri, a milánói San Giuseppe kórház pneumatológiai osztálya orvosprofesszora kiemelte az intenzív osztályra kerülő betegek számának lassú emelkedését.

Kifejtette, a járvány tavaszi kezdetéhez képest a betegek most gyorsabban kerülnek kórházba, és az orvosok is gyorsabban reagálnak, mert már tudják, mit kell tenni. Sergio Hariri hozzátette, Olaszország eddig elkerülte a járvány újabb erőteljes hullámát, de a következő időszakban jelentős rosszabbodás várható.  

Az adatok szerint az utóbbi egy hét alatt a szűrt fertőzöttek napi száma megkétszereződött, megközelítve a hatezret. A halottak napi száma ismét megközelítette a harmincat, intenzív osztályra az egy hete regisztrált napi húsz helyett már harmincan kerülnek. Újabb szigorítás nélkül - a La Stampa napilapban megjelent számítások szerint - az esetszám a jelenlegi háromszorosára emelkedhet az egész országban novemberig.

A Giuseppe Conte vezette kormány legkésőbb keddre ígérte a tavaszihoz hasonló korlátozások bejelentését. Jelenleg a tartományokkal egyeztetnek, a régiók vezetői feltételként szabták, hogy a gazdasági élet nem állhat le ismét.

A kormány tervezte intézkedések között szerepel a szájmaszk már szombattól bevezetett kötelező használata az utcákon, valamint a vendéglátóhelyek korábbi esti bezárása, a tömörülések szigorú korlátozása a házibulik és családi ünnepségek betiltásával, ami az otthonokban a rokonok közötti találkozókat is érintheti. A felmérések szerint az utóbbi hetek megbetegedéseinek hetvenhét százaléka családon belül, esküvőkön, születésnapi zsúrokon történt. Korlátozzák az amatőr sporttevékenységet is.

A járványhelyzetet kezelő szakértői bizottság a házi karanténnak tizennégyről tíz napra csökkentését szorgalmazta, amelynek a végén elég lesz egyszeri tesztelés az eddigi dupla teszthez képest.

A Vatikán hétfőn bejelentette, hogy négy svájci gárdista lett fertőzött, ők karanténban vannak, továbbá három vatikáni alkalmazottal együtt.

 

Minden mutató romló tendenciát mutat Belgiumban
A koronavírus-járványhoz köthető valamennyi mutató romló tendenciát mutat Belgiumban, a szövődmények következtében elhunytak száma 96 százalékkal, az új fertőzöttek napi száma 89 százalékkal haladta meg az egy héttel ezelőtti adatokat - közölte a belga nemzeti közegészségügyi intézet vasárnap.

A jelentés szerint a hét folyamán naponta átlagosan 3749 új koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, ami 89 százalékos emelkedést jelent.

Tovább nőtt a kórházban ápoltak száma is, jelenleg 1257 ágyat foglalnak el a fertőzöttek, 53 százalékkal többet, mint múlt héten. Közülük 226-an részesülnek intenzív ellátásban, 22 százalékkal többen, mint egy héttel korábban. Lélegeztetőgépet 98 esetben kell alkalmazni. Átlagosan naponta 119 embert vittek kórházba, ez 67 százalékos növekedést jelent.

Naponta 15-en haltak meg, ami az előző hét adataihoz képest 96 százalékos növekedést jelent. A járvány kezdete óta 10 175 fertőzött halt meg Belgiumban. Flandriában, az ország északi régiójában 5032-an, A déli Vallóniában 3546-an, Brüsszelben 1597-an váltak a vírusfertőzés áldozatául.

A százezer főre jutó fertőzöttek száma országosan 349-re emelkedett. A legfertőzöttebb terület a fővárosi régió, ahol ez a mutató meghaladja a 690-et. A fertőzés leginkább a 20-29 éves korosztályt érinti.

A héten mintegy 261 ezer tesztet végeztek, ami napi átlagban 37,5 ezer vizsgálatot jelent. A pozitív tesztek aránya 9-ről 9,8 százalékra nőtt. A járvány kezdete óta 156 931 fertőzöttet jegyeztek fel Belgiumban.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap szerint a koronavírus által leginkább sújtott európai uniós országok között Belgium a második helyre került. A héten megelőzte Franciaországot, Spanyolországot és Hollandiát, a listát Csehország vezeti - írta a belga napilap.

Két újabb francia nagyváros érte el a maximális riasztási szintet
Két újabb francia nagyváros, a déli Toulouse és Montpellier is elérte a koronavírus-járvány mutatói alapján a legmagasabb riasztási szintet, ezért keddtől ott is életbe lépnek a társadalmi életre vonatkozó korlátozások - jelezte vasárnap este az egészségügyi minisztérium.

A legmagasabb riasztási szint akkor lép életbe, ha a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma eléri a 250-et és a 65 év feletti korosztálynál meghaladja a 100-at, valamint az intenzív ágyak legalább 30 százalékán koronavírusos betegek fekszenek.

Marseille, Párizs és a tengerentúli Guadeloupe szigete után szombaton Lyonban, Grenoble-ban, Saint-Etienne-ben és Lille-ben is bezártak a bárok, a sportolásra alkalmas helyiségek, fitnesztermek, táncklubok és uszodák, szigorodtak az óvintézkedések az éttermekben, elmaradnak a szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, a bevásárlóközpontokban és a felsőoktatási intézményekben pedig felére csökkentették az egyszerre jelen lévő emberek számát.

A napi esetszám országos rekordja hétről hétre emelkedik, amióta tömegessé és ingyenes vált a tesztelés és meghaladja a heti egymilliót. Az elmúlt 24 órában több mint 16 ezer új fertőzöttet regisztráltak, de pénteken 20 ezer fölött, szombaton pedig csaknem 27 ezer volt a napi esetszám. A pozitív tesztek aránya is fokozatosan emelkedik: vasárnap 11,5 százalék volt az egy héttel ezelőtti 7 százalékhoz képest.

A kórházi kezelésre és azon belül intenzív kezelésre szorulók száma is nő, de kisebb ütemben, mint az esetszám: jelenleg csaknem 8 ezer fertőzött van kórházban (az elmúlt héten 5 ezer betegfelvétel történt), közülük 1483-an fekszenek intenzív ágyon, amire május óta nem volt példa.

A járvány első hullámának áprilisi tetőzésekor több mint 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva, ez a szám júliusig négyszázra csökkent, majd augusztus vége óta újból emelkedik. Szakértők szerint a második hullám nem lesz olyan magas, mint az első volt, de a következő két-három hétben még erős emelkedésre kell számítani.

A Covid-19 fertőzésben elhunytak száma az elmúlt 24 órában 46-tal 32 730-ra emelkedett.

Miközben a kormány azt kérte, hogy ne csak a közterületeken, munkahelyeken és az iskolában, hanem családi körben is viseljen mindenki szájmaszkot, a Le Journal du dimanche vasárnap megjelenő hetilapban kilencven neves sportoló, köztük Zinédine Zidane, a Real Madrid labdarúgócsapatának vezetőedzője azt kérte a döntéshozókról, hogy nyissák meg a sportolásra alkalmas helyeket, és "elítélték, hogy a sportolásra szolgáló helyeket a járvány terjedésének színhelyeként bélyegzik meg". Jóllehet nem tagadják a járvány súlyosságát, az aláírók "gazdasági, társadalmi és egészségügyi szempontból megalapozatlannak" tartják a járványügyi korlátozásokat, mert azok szerintük "téves és szorongást keltő üzenetet közvetítenek, és katasztrofális károkkal járnak".

Vírustesztnek vetik alá egy kínai város kilencmilliós lakosságát
Koronavírus-tesztelésnek vetik alá a kelet-kínai Csingtao teljes lakosságát, miután a városban új belföldi eseteket fedeztek fel a hétvégén.

A kilencmillió lakosú nagyváros egészségügyi bizottsága hétfőn a honlapján kiadott közleményben adta hírül, hogy a város egyik, a külföldről beérkező koronavírus-fertőzöttek kezelésére kijelölt kórházához kapcsolódó járványgócot észleltek.

A bizottság beszámolója szerint azt követően, hogy a város mellkassebészeti klinikájához köthetően három tünetmentes fertőzöttet azonosítottak, megkezdték a kontaktkutatást és a széles körű tesztelést. A fertőzöttekkel közeli kapcsolatba került emberek, valamint a kórház dolgozói közül eddig négy embert diagnosztizáltak a koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel, és további ötöt regisztráltak panaszmentes fertőzöttként. A korábban tünetmentes esetekként megfigyeltek közül két embernél jelentkeztek továbbá a betegség tünetei, így jelenleg összesen 6 beteget tartanak számon a városban.

A hétvége óta már több mint 140 ezer emberen végeztek vírustesztet, közülük több mint 110 ezernél kizárták a fertőzés lehetőségét. A város teljes lakosságának tesztelését öt nap alatt tervezik lefolytatni.

A nemzeti egészségügyi bizottság hétfői jelentése mindazonáltal - egyelőre ismeretlen okból - nem tett említést a Csingtaóban azonosított betegekről, akiknek a diagnózisa immár 57 napja tartó, új belföldi eset nélküli időszakot szakítana meg. Az országos adatok alapján Kínában jelenleg 230 beteget kezelnek Covid-19-cel, és 395 panaszmentes vírushordozót, valamint csaknem nyolcezer, fertőzöttekkel kapcsolatba került embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Legolvasottabb cikkeink