• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.10.16 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Nyílt tereken is kötelező letta maszkviselés Szlovákiában, Varsóban áttérnek a távoktatásra, Genova belvárosában az utcai beszélgetést is tiltják.

A román egészségügyi miniszter a fertőzés további fokozatos terjedésére számít
Romániában az egészségügyi miniszter szerint még legalább két hétig fokozatosan emelkedni fog a koronavírus-fertőzöttek napi száma, amely pénteken immár harmadik napja meghaladta a négyezret.

Nelu Tataru úgy értékelte: nem lehet azonnali eredményre számítani, de a veszélyhelyzetet újabb 30 nappal meghosszabbító kormányhatározatba foglalt szigorítások várhatóan két-három héten belül éreztetik majd hatásukat. Romániában csütörtöktől kezdődően nem szabad maszk nélkül kimenni a lakásból azokon a településeken, ahol az utóbbi két hétben a lakosság több mint három ezrelékénél mutatták ki a fertőzést, és a kevésbé fertőzött településeken is kötelezővé vált a kültéri maszkviselés a zsúfolt helyeken.

A koronavírusos betegek számára elkülönített "Covid-kórházak" telítettsége miatt most már nemcsak a legfertőzöttebb régiónak számító fővárosban, hanem országszerte elrendelték, hogy a kórházak mindenütt alakítsanak ki a koronavírusos betegek fogadására elkülönített részlegeket.

Az országban immár több mint ezer iskolát be kellett zárni (és az oktatást az internetre költöztetni), mert olyan településen működnek, amelyeken a fertőzési ráta meghaladta a három ezreléket, vagy mert legalább három osztályban megjelent a fertőzés.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi napon újabb 4026 embernél mutatták ki a vírust, és további 75 koronavírusos beteg vesztette életét. Az ismert aktív fertőzöttek száma a negyvenezret, a kórházban ápoltaké a tízezret közelíti, 726 súlyos beteget pedig intenzív terápián ápolnak.

Nyílt tereken is kötelező lett a szájmaszkok viselése Szlovákiában
Új óvintézkedések léptek életbe csütörtökön Szlovákiában a koronavírus-járvány megfékezésére, országszerte kötelező lett például a szájmaszkok viselése a köztereken is.

Már a korábbi döntésekkel megtiltották a tömegrendezvényeket, és korlátozták a bevásárlók számát az üzletekben. Délelőtt 9 és 11 óra között az élelmiszerboltokat és a drogériákat a nyugdíjasok számára tartják fenn. Zárva tartanak a mozik, a színházak és az élményfürdők, a vendéglőkben pedig csak a teraszokon szolgálhatnak fel ételt. Az országos bajnokságok öt kiemelt sportágban - köztük a labdarúgásban és a jégkorongban - csak nézők nélkül folytatódnak. A középiskolák már hétfőn bezártak, és áttértek a távoktatásra.

Szerdán Szlovákiában 1929 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki, ez az eddigi legmagasabb napi szám. Igor Matovic kormányfő Facebook-oldalán azt írta, hogy a több mint ötmilliós országban szerdán 12 502 tesztet végeztek el, ami szintén az eddigi legtöbb. Matovic úgy vélte, hogy a szlovákiai járvány mintegy kéthetes késéssel a csehországi helyzet alakulását követi.

Szlovákiában a múlt héten ugrottak meg meredeken a koronavírus-járvánnyal összefüggő számok. Erre reagálnak a hatóságok, és több olyan intézkedést vezettek be, amely már a járvány tavaszi szakaszában is érvényben volt.

Csaknem hatezer új fertőzött Ukrajnában
A koronavírusos betegek kezelésére kijelölt kórházak egyike teljesen megtelt az ukrán fővárosban - közölte pénteki online tájékoztatóján Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester. Eközben ismét csúcsot döntött az újonnan regisztrált fertőzöttek száma Ukrajnában, megközelítve a hatezret és több mint százan haltak meg ismét az elmúlt napban.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján 5992 új esettel 287 231-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 106 újabb halálos áldozattal 5408-ra. Eddig 121 919-en gyógyultak meg, viszont jelenleg már 159 904 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

A Kijevi Közgazdasági Iskola szakértői legfrissebb előrejelzésükben azt prognosztizálták, hogy ha a kormányzat nem vezet be szigorúbb korlátozásokat a mostaniaknál, novemberben már napi tízezerrel is nőhet a fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig az év végéig megközelítheti a húszezret.

Ihor Terehov, a vörös zónába sorolt kelet-ukrajnai Harkiv polgármester-helyettese ugyanakkor pénteken kijelentette, hogy a városban nem fogják leállítani a közöségi közlekedést, így a metrót sem, nem zárják be a piacokat és a bevásárlóközpontokat, utóbbiakban csak a szórakoztató létesítményeket. Mindez azonban követelmény lenne a besorolás alapján.

Közben megfertőződött az első kormánytag is: Olekszij Csernisov területfejlesztési miniszter maga hozta nyilvánosságra, hogy elkapta a vírust, ezért házi karanténba vonult.

Már tízezer körül a napi fertőzöttek száma Csehországban
Csehországban továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-járvány. Roman Prymula, egészségügyi miniszter szerint várható, hogy a napi esetszám még mintegy két hétig emelkedni fog.

Az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken közölt adatok szerint csütörtökön az új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 9721 volt, ami 177-el több mint szerdán, és a járvány márciusi kezdete óta ez az eddigi maximum. Az aktív esetek száma jelenleg 84 430, közülük 2920 személyt kórházban kezelnek, 543 beteg állapotát súlyosnak minősítik az orvosok. Október eleje óta a kórházban kezeltek száma megháromszorozódott. A járványban eddig 1230-an haltak meg, közülük 559-en októberben.

A hatóságok igyekeznek növelni a kórházi kapacitásokat, ezért a hét végén Prágában elkezdődik egy 500 ágyas tábori kórház építése. Ezt a hadsereg fogja üzemeltetni, de az egészségügyi személyzetet az állami kórházak igazgatói biztosítják.

Komoly probléma, hogy a kór az egészségügyi dolgozókat sem kerülte el. A legfrissebb információk szerint jelenleg 1319 orvos, 2703 nővér és 2199 más egészségügyi alkalmazott bizonyítottan fertőzött. Ők természetesen nem dolgoznak. A problémát fokozza, hogy az általános iskolák bezárása következtében sok egészségügyi dolgozó, akinek kisiskolás gyereke van, kénytelen otthon maradni.

A csehországi helyzet romlását külföldön is érzékelik, és két német tartomány Bajorország és Szászország már fel is ajánlotta segítségét. A bajorok és a szászok hajlandóak kórházi kapacitásokat biztosítani a beteg csehek számára, illetve szükség esetén egészségügyi személyzetet is küldenek Csehországba. Andrej Babis kormányfő köszönettel és elismeréssel nyugtázta a felajánlott segítséget, de kifejezte meggyőződését, hogy Csehország saját erejéből is képes lesz megbirkózni a járvánnyal.

Lengyelországban szombattól határozottan szigorítanak a járványintézkedéséken
Lengyelországban szombattól határozottan szigorítanak a járványintézkedéséken, az ország nagy részét, ezen belül Varsót a legveszélyeztetettebb zónának minősítik, ahol a középiskolákban és az egyetemeken távoktatásra térnek át, és számos, a boltok, a kulturális intézmények működését érintő korlátozást vezetnek be.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter a csütörtöki sajtóértekezleten közölte: szombattól a 380 lengyelországi járás, illetve járásstátusú város közül 152 kerül a legszigorúbb intézkedéseknek alávetett, "piros" zónába. Az ilyen övezetnek a főváros, Varsó, valamint 11 vajdasági város is számít.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök - aki kedden karanténba vonult, a sajtótájékoztatóra videón jelentkezett be - közölte: a piros övezetekben szombattól többek között távoktatásra térnek át a középiskolákban és az egyetemeken, közönség nélkül szervezik a sporteseményeket, bezárják az uszodákat, az edzőtermeket. A gyülekezéseket 10 főre korlátozzák, egyházi szertartásokon 7 négyzetmérenként egy személy vehet csak részt.

A boltokban egyszerre legfeljebb annyi ember tartózkodhat, amennyi a működő pénztárak ötszöröse. Az éttermek 6 és 21 óra között tarthatnak nyitva, minden második asztal lehet foglalt. A tömegközlekedésben az ülőhelyek felét szabad elfoglalni.

Az ország többi része "sárga" övezetnek minősül, ott is szigorítanak az eddigi intézkedéseken - derült ki a kormányfő által ismertetett intézkedésekből.

Morawiecki elmondta: a kormány az idősök védelmét és az egészségügyi rendszer hatékonyságának megőrzését tekinti stratégiai célnak, egyúttal a gazdaság működésének biztosítását is.

E célok eléréséhez nincs szükség az újbóli teljes zárlatra, viszont szükség van a vírus terjedését megakadályozó szigorításokra, ezek szolidáris betartására - húzta alá Morawiecki.

Fontosnak nevezte, hogy az emberek lehetőleg otthonaikban maradjanak, ahol lehet, térjenek át távmunkára, korlátozzák társadalmi kapcsolataikat, tartsák be az alapvető egészségügyi szabályokat.

Rámutatott: Európában Lengyelország a fertőzések számát 100 ezer lakosra átszámítva a tizenhetedik helyen áll, az új intézkedésekkel el akarják kerülni az egyes európai országokban bekövetkezett súlyosabb helyzetet.

Csütörtökön a közel 38 millió lakosú Lengyelországban 8099 új fertőzésről számoltak be, ez eddig a legtöbb a járvány kitörése óta. Egyúttal rekordszámú, több mint 64 és fél ezer vírustesztet is elvégeztek egy nap alatt.

A fertőzöttek közül 91-en elhunytak, túlnyomó többségüknek valamilyen krónikus alapbetegsége is volt, 11-en kifejezetten a Covid-19 miatt haltak meg.

Genova belvárosában az utcai beszélgetést is tiltják a járványintézkedések
Olaszországban napról-napra jelentősen emelkedik a regisztrált fertőzöttek száma, amely csütörtökre elérte a 8804-t. Több várost vörös zónának minősítették, közülük Genovában még az utcai beszélgetést is tiltják.

Az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma majdnem másfél ezerrel emelkedett a szerdai 7332, és csaknem 3000-rel a kedden szűrt 5901 után. Az utóbbi egy hónapban jelentősen emelkedett a napi vírustesztek száma is, amely csütörtökön túllépte a 163 ezret.

A huszonnégy óra alatt szűrt 8804 beteg a legmagasabb ilyen jellegű adat a járvány olaszországi terjedésének február végi kezdete óta.

Kórházban jelenleg több mint 5400 beteget kezelnek, intenzíven 586-an vannak. Utóbbiak száma egy nap alatt majdnem ötvennel emelkedett.

A legtöbb új beteget, több mint kétezret Lombardiában szűrték, ezzel ismét az északi tartomány lett a járvány első számú gócpontja. Az egy nap alatt szűrt fertőzöttek száma egyaránt meghaladta az ezret Piemont és Campania régióban is.

Egy nap alatt 83 beteg halt meg, a korábbi 43-hoz képest.

A hétfő éjszaka bejelentett és a következő harminc napig érvényes korlátozások máris elégtelennek bizonyulnak. Több városban további szigorítások léptek életbe: Genova öt belvárosi kerületét nyilvánították vörös zónának, ahol a két személy közötti utcai beszélgetés is tiltott, még szájmaszkban is.

Tiltott bármilyen tömörülés köztéren és magánlakásban, az üzleteket este kilenc és reggel nyolc óra között lezárják, kivéve a gyógyszertárak és a dohányüzletek automatáit. Hasonlóképpen kijárási tilalmat vezettek be a Nápoly közeli Arzanóban a következő tíz napra, ahol a kereskedelmi tevékenységet és az oktatást is leállították a túlzottan megemelkedett járványgörbe miatt.

A lombardiai tartományi elnök, Attilio Fontana úgy nyilatkozott, a régióban tesztelnek a legtöbbet, ez magyarázza az egyre magasabb adatokat, ennek ellenére "folyamatos ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet". Hangsúlyozta, hogy szükség esetén újabb korlátozásokat vezetnek be, de a tartományt nem zárják ismét le, mint tavasszal.

Importált mélyhűtött árucikkről származhatott a Kelet-Kínában újabb fertőzéseket okozó vírus
A kelet-kínai Csingtao egészségügyi hatóságainak vizsgálata szerint a helyi kikötőben dolgozó munkások importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződhettek meg a koronavírussal, amely ezt követően gondatlanság miatt fertőzhetett meg másokat is a munkásokat ellátó kórházban.

Csingtao egészségügyi bizottsága hétfőn az internetes oldalán kiadott közleményben adta hírül, hogy a város egyik, a koronavírus-fertőzöttek kezelésére kijelölt kórházához kapcsolódóan járványgócot észleltek.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség közlése szerint a két kikötőmunkást szeptember 24. óta orvosi megfigyelés alatt tartották Csingtao mellkassebészeti klinikáján. Egyiküknél 20 nappal az első pozitív vírustesztjét követően jelentkeztek a Covid-19 tünetei. A kikötőmunkások szeptember 19-én importált mélyhűtött élelmiszereket rakodtak ki. Külföldről származó fagyasztott élelmiszercikkekben már korábbi esetekben is a vírus újabb felbukkanásának feltételezett forrásait gyanították. A Pekingben júniusban lezajlott második járványhullám valószínűsíthetően szintén ilyen árucikkek felszínén megtapadt vírus okozta fertőzésekből alakult ki.

A Santung tartományban található Csingtaóban összesen mintegy 11 millió emberen végezték el a vírustesztet az elmúlt öt nap során. A péntek reggel közölt eredmények szerint eddig több mint 10 millió teszt negatív eredményt mutatott, Csingtaóban így összesen 13 fertőzöttet azonosítottak, mindegyikük a mellkassebészeti klinikához köthető. Az egészségügyi hatóságok megállapították, hogy a fertőzésekhez a kórház CT-vizsgálatokhoz használt helyiségének nem megfelelő fertőtlenítése vezetett.

Egy csütörtöki bejelentés szerint Csingtaóban a vizsgálat lefolytatásának idejére felfüggesztették beosztásából a város egészségügyi bizottságának vezetőjét, és menesztették az érintett kórház igazgatóját.

A csingtaói esetek felbukkanását megelőzően Kína szárazföldi részén csaknem két hónapon át egyetlen belföldi fertőzésből fakadó Covid 19-es megbetegedést sem regisztráltak. A nemzeti egészségügyi bizottság pénteki jelentése szerint a kínai szárazföldön jelenleg 253 beteget kezelnek a koronavírus okozta betegséggel, és 376 panaszmentes vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A dél-kínai Kanton (Kuangcsou) városból csütörtökön egy belföldi fertőzésből fakadó, panaszmentes vírushordozót azonosítottak - jelentette be a helyi egészségügyi bizottság. Az érintett egy, a nemzetközi járatok utasainak fogadására kijelölt karanténszálló munkatársa. A bizottság beszámolója szerint eddig 68, a fertőzöttel kapcsolatba került embert teszteltek és helyeztek karantén alá, közülük eddig 66 ember teszteredménye érkezett már be, mindegyik negatív.

Legolvasottabb cikkeink