• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.10.26 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Nem kizárt az országos karantén Franciaországban... Rohamosan nő az elhunytak száma Csehországban... A Nyugat-Balkánon is gyorsul a fertőzés...

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be
 Lakhelyelhagyási tilalmat vezet be keddtől a szlovén kormány a koronavírus terjedésének megfékezésére - jelentette be Jelko Kacin kormányszóvivő.

A rendelet szerint - néhány kivétellel - senki nem hagyhatja el azt a járást vagy várost, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Korábban a lakhelyelhagyási tilalom régiókra vonatkozott, amelyekből 12 van Szlovéniában, járásokból és városokból 212. A korlátozásokat egy hét múlva attól függően oldják fel, hogy csökkent-e a fertőzöttek száma az adott területen.

Szlovéniában szombattól egy hétre bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok is, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok. Múlt hét keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - digitális oktatásra álltak át.

A kormány által hétfőn közzétett adatok szerint vasárnap 1116-tal 24 068-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hét beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 248-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 523-an vannak kórházban, közülük 82-öt ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint egy nap alatt, hétfőre 828-cal nőtt és elérte a 37 208-at az azonosított fertőzöttek száma. Tizenöt ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 452-re nőtt. Kórházban 864 beteget ápolnak, közülük 65-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Mindkét országban kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a korábbi napokon.

Rohamosan nő az elhunytak száma Csehországban
Csehországban rohamosan nő a koronavírus-járványban elhunytak száma. Andrej Babis miniszterelnök a hétvégén ismételten jelezte: a járványhelyzet nagyon komoly, az óvintézkedések nem hatékonyak, illetve nem tartják be őket következetesen, ezért a kormány további szigorításokat tervez.

Vasárnap estig a Covid-19-betegség szövődményeiben 2201 ember halt meg, ebből 694-en a múlt héten - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel közölt adatokból.

Szerdától szombatig az elhalálozások száma minden nap meghaladta a százat. A legtöbben, 121-en, szerdán haltak meg. Vasárnap egyelőre 71 elhunytat tartanak nyilván a statisztikákban. Ezek a számok később általában módosulnak, így valószínűsíthető, hogy a múlt heti napi átlag meg fogja haladni a százat - jegyezte meg a cseh hírügynökség.

Aggodalomra ad okot, hogy szombat estig már 5345-re emelkedett a kórházban kezeltek száma, ami 50 százalékkal magasabb az egy héttel ezelőtti számnál. Az orvosok által súlyosnak minősített esetek száma harmadával 800-ra emelkedett.

A kórházaknak a Covid-19 kezelésére elkülönített osztályai már mintegy 80 százalékban megteltek - közölte Milan Kubek, a cseh Orvosi Kamara elnöke vasárnap este a közszolgálati televízióban. Leszögezte: a kórházaknak gyors segítségre van szükségük, mert rövidesen sem egészségügyi személyzetből, sem műszaki berendezésekből nem lesz elegendő. "Már több mint hétezer orvos és nővér fertőződött meg, illetve vonult karanténba, ők hiányoznak a munkahelyükön" - mutatott rá Kubek.

Prágában a cseh hadsereg a hétvégén befejezte egy 500 ágyas tábori kórház építését, amely a jelentések szerint már ezen a héten működőképes lesz. Közben döntés született arról, hogy a dél-morvaországi Brünnben is épül egy tábori kórház, a sajtó szerint 300 ággyal.

A cseh egészségügyi minisztérium kimutatása szerint az igazolt fertőzöttek száma az egész országban jelenleg meghaladja a 158 ezret.

Belgiumban hamarosan elfogyhatnak a még szabad intenzív osztályos kórházi ágyak
Mintegy két héten belül elérhetik befogadóképeségük felső határát a belgiumi kórházak intenzív osztályai, amennyiben a koronavírus-fertőzés miatt kórházi ápolásra szoruló betegek száma a jelenlegi ütemben növekszik - közölte a belga egészségügyi minisztérium szóvivője hétfőn.

Yves Van Laethem tájékoztatása szerint Belgiumban kétezer ágy áll rendelkezésre az ország intenzív osztályain, ahol a betegek száma mintegy nyolcnaponta megkettőződik a járvány miatt.

Jelenleg 757-en részesülnek intenzív ellátásban a kórházakban ápolt 4827 ember közül Belgiumban. Van Laethem tájékoztatása szerint négy napon belül meghaladja az ezret az intenzív osztályokon lévők száma.

Hozzátette, az ország keleti felében található Liege-ben az intenzív osztályok 60 százaléka foglalt, Brüsszelben ez az arány 50 százalék és az északi országrészben található Antwerpenben szintén növekszik.

A belga kórházakban a intenzív osztályok kétezer ágya mellett további nyolcezer ágy áll a betegek rendelkezésére - közölte.

A belga közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint a kórházi felvételek száma az elmúlt 24 órában 517 volt, a múlt hét folyamán napi átlagban a 470-hez közelített. Ez 85 százalékkal több az egy héttel korábban feljegyzetteknél. Szombaton 590 embert vittek kórházba a koronavírus súlyos tüneteivel - közölték.

A 11 millió lakosú országban az egy főre jutó fertőzések aránya Csehország után a második legmagasabb Európában. Az új esetek száma tizenhárom naponta megduplázódik. A múlt héten feljegyzett átlagos napi koronavírus-fertőzésszám meghaladta a 11 ezret, ez az adat alig két héttel ezelőtt nem érte el az ötezret. Az elmúlt egy nap alatt csaknem 12 500 új esetet jegyeztek fel az országban. A szakértők arra számítanak, hogy a hét folyamán a pozitív vírustesztek napi csúcsértéke meg fogja haladni a 20 ezret. A járvány belgiumi megjelenése óta több mint 321 ezer ember fertőződött meg az országban.

A belga főváros és a hozzátartozó régió az egyik legfertőzöttebb területnek számít Európában. Brüsszelben minden ötödik vírusteszt pozitív eredményt mutat, a fővárosban nincs egyetlen önkormányzat sem, ahol az új esetszámok az országos átlag alatt maradnának. A fővárosi régióban jelenleg 100 ezer lakosra legkevesebb 500 fertőzött jut. Ez a mutató országosan 100 ezer lakosonként 1288 fertőzöttet mutat.

A járvány szövődményeiben naponta átlagosan 42-en haltak meg a múlt hét folyamán. A járvány belgiumi megjelenése óta 10 810 hunytak el a Covid-19-betegségben, ami világviszonylatban is kiemelkedőnek számít a lakosságarányhoz képest - közölték.

A belga főváros és a hozzátartozó régió egészében éjszakai, 22 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom lépett érvénybe hétfőtől. Egyebek mellett kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk köztéri viselése, nem tarthatnak sportrendezvényeket, valamint a moziknak és színházaknak egy hónapra be kellett zárniuk.

Nem kizárt az országos karantén Franciaországban
A francia kormány nem zárja ki az országos karantén újbóli elrendelését a koronavírus-járvány megfékezésére, miután az elmúlt 24 órában több mint 52 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak, ami napi rekordnak számít.

"Látva a járvány terjedését, semmit sem szabad kizárni a teendők közül" - mondta Cédric O digitális átállásért felelős államtitkár a France Info hírrádióban.

Franciaország a hetedik ország a világon, ahol pénteken átlépte az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma, és azóta is napról napra emelkedik a napi esetszám.

Az egészségügyi tárca vasárnap közzétett adatai szerint szombat óta 52 010 új esetet regisztráltak a hatóságok az előző napi több mint 45 ezer után, a pozitív tesztek aránya pedig 17 százalékra emelkedett a szombati 16 százalékról.

Az elmúlt 24 órában az elhunytak száma 116-tal 34 761-re emelkedett.

Szombat óta már a franciák kétharmadát érinti az éjszakai kijárási tilalom, amely este kilenc óra és reggel hat óra között van érvényben a százból 54 megyében.

"Az első hullám hatalmas volt sok halottal, és exponenciálisan emelkedett (a fertőzöttek száma) napról napra. Ez most más. Olyan, mintha egy kádban ülnénk, ahol a vízszint folyamatosan emelkedik és nem tudni, mikor áll meg" - mondta a BFM hírtelevízióban Mehdi Mejdoubi, az észak-franciaországi Valenciennes kórházának főorvosa.

A helyzet nem olyan hirtelen romlik, mint tavasszal, a járványgörbe jelenleg nem napról napra, hanem inkább hétről hétre emelkedik, amely alapján a főorvos szerint arra lehet következtetni, hogy novemberre lesz kritikus a helyzet az egészségügyi ellátásban. A szakértők egy része ezért azt kéri a kormánytól, hogy a járvány hatékonyabb megfékezésére esténként korábban kezdődjön a kijárási tilalom, hétvégénként pedig rendeljen el általános karantént.

Észak-macedón miniszter: törvénymódosításra van szükség a járvány megfékezése érdekében
A járványkezeléssel kapcsolatos törvény módosítására és nagyobb fegyelemre van szükség minél hamarabb, a koronavírus-helyzet ugyanis egyre komolyabb Észak-Macedóniában - jelentette ki Venko Filipce észak-macedón egészségügyi miniszter a közösségi médiában.

A tárcavezető vasárnap este rámutatott, a koronavírus egy újabb hulláma söpör át éppen Európán, a fertőzöttek és a halottak száma mindenhol nő, ezért szigorúbb intézkedésekre van szükség.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - vasárnapról hétfőre 2661-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és negyvennel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 614-gyel 39 486-ra, Koszovóban 186-tal 17 934-re, Észak-Macedóniában 561-gyel 26 987-re, Montenegróban 168-cal 16 797-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1132-vel 40 854-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában hárommal 791-re emelkedett, Koszovóban kettővel 663-ra, Észak-Macedóniában huszonkettővel 919-re, Bosznia-Hercegovinában tízzel 1093-ra, Montenegróban pedig hárommal 265-re nőtt.

Legolvasottabb cikkeink