• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.11.02 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

A tevékenységüket kényszerből felfüggesztő cégek és egyéni vállalkozók kártérítést kapnak Németországban.

Szlovákiába csak friss negatív koronavírusteszttel lehet belépni
Szlovákia határai továbbra is nyitva maradnak, de hétfőtől csak friss negatív koronavírusteszttel lehet belépni az országba - erősítette meg Martin Klus, szlovák külügyi államtitkár a kormány korábban hozott rendeletét hétfőn Pozsonyban. A beutazókat szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

A szlovák kormány, különös tekintettel a jelentősen megromlott csehországi járványhelyzetre, egy ideje nyíltan mérlegeli, ne zárja-e le az ország határait, illetve ne vezessen-e be kötelező szűrést a határátkelőkön. A pozsonyi sajtó azt valószínűsíti, hogy a határokon történő szűréseket legkorábban a jövő héten vezethetik be, amikor felszabadulnak az országos teszteléssel lekötött egészségügyi kapacitások.  

Szlovákiában a hét végén országos méretű koronavírus-szűrést tartottak, amelynek keretében antigén-teszttel több mint három millió embertől vettek mintát. A szűrés pontos eredményét és a részvételi adatokat hétfőn tervezik nyilvánosságra hozni.

Az országos koronavírus-szűrést szombaton és vasárnap megismétlik. Arról egyelőre nincs döntés, hogy ez a szűrés ismét teljes körű lesz-e, vagy csak az ország egyes régióit érinti.     A szűréseket levezénylő hadsereg által nyilvánosságra hozott részleges adatokból kitűnik, hogy az ország északi régióiban magasabb a fertőzések aránya, mint a déli régiókban, amelyekben a magyarok is laknak.

A hétvégén lezajlott országos szűréseknek egyelőre csak a szombati eredményei ismertek. Szombaton mintegy 2,5 millió ember jelent meg a szűréseken, közülük 25 850-nél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ez azt jelenti, hogy Szlovákia lakosságának egy százalékát fertőzte meg az új koronavírus.

A szűréseken való részvétel önkéntes volt, a 10 és 65 év közötti polgárokat érintette. A negatív teszttel rendelkezők számára hétfőtől kezdve megszűnt a kijárási tilalom, amely november 8-ig van érvényben. A munkaadók hétfőtől kérhetik alkalmazottaiktól a negatív teszteredményt. Akik ezzel nem rendelkeznek, nem léphetnek munkába és karanténban kell maradniuk.

Zuzana Caputová államfő és Igor Matovic kormányfő is  sikeresnek minősítették a hétvégi országos koronavírus-szűrést. Mindketten köszönetet mondtak a hadseregnek és az önkormányzatoknak a példa nélküli országos akció sikeres lebonyolításáért. Igor Matovic Magyarországnak külön is megköszönte, hogy mintegy 200 medikussal segítette a szlovákiai teszteléseket.

Csehországban nő az elhalálozások és stagnál a fertőzöttek száma
Csehországban a hét végén továbbra is gyorsan nőtt az új koronavírus-járványban elhunytak száma, míg az igazolt fertőzések számának növekedése az utóbbi napokban lelassult. Hosszabb idő után mérsékelten csökkent a kórházban kezeltek száma is.

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel megjelent kimutatásokból kitűnik, hogy vasárnap estig a koronavírus szövődményeiben elhunytak száma 111-gyel 3429-re emelkedett. Az elhalálozások napi száma gyakorlatilag az egész múlt héten jóval száz felett mozgott.

Az új igazolt fertőzések száma vasárnap 6542 volt, ami 760-nal kevesebb, mint az előző vasárnap. A hétvégi szabadnapokon azonban általában a szűrések száma is jóval alacsonyabb, mint a munkanapokon. A napi igazolt fertőzések növekedése azonban már néhány napja lassúbb, mint korábban.

A hét végén hosszabb idő után mérsékelten visszaesett a kórházban kezeltek száma is. Vasárnap este a kórházakban 7370 beteget kezeltek, néhány tucattal kevesebbet, mint szombaton. Közülük 1156 beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

Csehországban jelenleg több mint 180 ezer az aktív fertőzöttek száma. Március elejétől, a járvány kirobbanásától kezdve eddig majdnem 350 ezren fertőződtek meg, az esetek mintegy 80 százaléka októberre esik. A betegségből kigyógyultak száma a statisztikák szerint 158 ezer.

A fertőzés terjedési rátája a legfrissebb nem hivatalos adatok szerint vasárnap 1,1 volt, és az új óvintézkedések egy héttel ezelőtti bevezetése óta mérsékelt csökkenést mutat. Roman Prymula volt egészségügyi miniszter korábban azt mondta, hogy az óvintézkedéseken a hatóságok akkor lazítanak, ha ez a mutató 0,8-ra csökken.

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke vasárnap azt mondta, hogy az óvintézkedéseken a hatóságok csak akkor lazítanak, ha az új igazolt fertőzések napi száma háromezer alá csökken. Hamácek úgy véli, hogy a november 20-ig érvényes szükségállapotot újra meg kell majd hosszabbítani.

Csehországban jelenleg korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és sportrendezvények. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos meghatározott kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségügyi probléma miatt - nem hagyhatják el lakhelyeiket.

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az elhalálozások száma
Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az elhalálozások, és tovább emelkedett a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma - derült ki a válságstábok hétfői jelentéséből.

Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő sajtótájékoztatóján elmondta: az adatok azt mutatják, hogy a kormány intézkedései időszerűek voltak. Egyben hangsúlyozta: a hétvégén mindig kevesebb tesztet végeznek, ezért a fertőzöttek számának alakulása ilyenkor nem meghatározó. Legalább szerdáig kell várni, hogy kiderüljön, laposodik-e a járványgörbe - mondta.

A kormány által hétfőn közzétett adatok szerint előző nap 557-tel 36 206-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Huszonöt beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 388-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 868-an vannak kórházban, közülük 135-öt ápolnak intenzív osztályon.

Szlovéniában szombatig érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák is. Szünetelnek a kulturális és sportrendezvények, éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, valamint az általános iskolákban meghosszabbították az őszi szünetet. Szlovéniában szeptember 19-től az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - távoktatásra álltak át.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 1165-tel nőtt és elérte az 52 660-at az azonosított fertőzöttek száma. Rekordszámú, 35 ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 594-re emelkedett. Kórházban 1127 beteget ápolnak, közülük 94-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Nyugat-Balkán: Koszovó ismét korlátozza az idősek mozgását
Koszovóban a 65 évnél idősebbek ezentúl kizárólag 6 és 10, valamint 16 és 19 óra között léphetnek az utcára - döntött a pristinai kormány vasárnap este az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott legújabb korlátozásokról a helyi sajtó hétfői ismertetése szerint.

A koszovói kormány arról is határozott, hogy a felsőoktatásban kizárólag online formában folyhat az oktatás, ötnél többen nem gyülekezhetnek a köztereken, a művelődési intézmények csak 30 százalékos kapacitással működhetnek, a vallási rendezvényeken be kell tartani minden egészségügyi előírást, a vendéglátóhelyeknek pedig 21 és 5 óra között zárva kell tartaniuk.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - vasárnapról hétfőre 4439-cel nőtt az igazolt fertőzöttek és 48-cal a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 1449-cel 48 403-ra, Koszovóban 337-tel 20 179-re, Észak-Macedóniában 865-tel 32 437-re, Montenegróban 373-mal 18 341-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1415-tel 51 505-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában hattal 826-ra, Koszovóban héttel 688-ra, Észak-Macedóniában tízzel 1004-re, Bosznia-Hercegovinában tizenhárommal 1249-re, Montenegróban pedig tizenkettővel 313-ra nőtt.

Orosz tisztifőorvos: a 85 régió közül csak kettőben lassul a fertőzés terjedése
Csak két oroszországi régióban csökken a 85 közül az új koronavírusos fertőzés terjedésének üteme, 33-ban pedig növekszik - közölte Anna Popova orosz tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a hétfői virtuális kormányülésen.

Popova szerint a napi megbetegedések száma esetenként százezer lakosonként eléri a tizenkettőt. Kifogásolta, hogy egyes régiókban a lakosságnak csak a fele tartja be az országos szájmaszk- és kesztyűviselési előírásokat.

A tisztifőorvos elmondta, hogy a Covid-19 betegek 55 százalékánál jelentkeztek felső légúti megbetegedések tünetei, tüdőgyulladás pedig 19 százaléknál lépett fel. Beszámolója szerint a fertőzés tovább marad meg, mint tavasszal, és a fertőzöttek 30 százalékánál négy-hét tesztre van szükség a negatív eredmény megállapításához.

Popova elmondta, hogy a külföldről behurcolt fertőzések 90 százaléka az orosz turizmus kedvelt célországából, Törökországból származott.

Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter a tanácskozáson a disztribúciós csatornák túlterheltségével magyarázta azt, hogy egyes orosz régiókban nincs elegendő gyógyszer. Mint mondta, mind a 22 készítményből, amelyet az egészségügyi tárca a Covid-19 megelőzésére és gyógyítására javasolt, elegendő mennyiséget gyártanak az országban. A tárcavezető szerint belföldön a védőeszközök gyártása is biztosítva van.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 18 272-vel 1 655 038-ra emelkedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint, ami rekordot jelent a napi növekményében. A napi növekmény negyedik napja haladja meg a 18 ezret, a terjedés mértéke 1,1 százalékos, a reprodukciós ráta 1,1, az új esetek 25,1 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (9,2 millió), India (8,2 millió) és Brazília (5,5 millió) után.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 7659-cel 390 532-re nőtt. A halálos áldozatoké 238-cal 28 473-ra, a felépülteké pedig 10 360-nal 1 236 033-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 61,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 512 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 393 600 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont hétfőn közölt felmérése szerint az augusztusi 54-ről októberre 59-re emelkedett az orosz lakosság körében azoknak az aránya, akik nem bíznak meg a Covid-19 elleni vakcinában. Azoknak az aránya, aki beadatnák maguknak az oltást, 38-ról 36 százaléka csökkent. A visszaesés a moszkvaiak és a felsőfokú végzettségűek körében a legerősebb, a védőoltás beadatása iránti hajlandóság 40-ről 31, illetve 36-ról 29 százalékra csökkent.

Hivatalos nyilatkozatok szerint a tömeges vakcináció november végén-december elején kezdődhet meg Oroszországban, önkéntes alapon.

Belgiumban vészesen fogynak az intenzív ápolási férőhelyek
Belgiumban vészesen fogynak az intenzív ellátást igénylő betegek számára fenntartott kórházi férőhelyek, 2000 ágyból már csak 106 maradt üresen. Az országban tovább emelkedik a koronavírusos fertőzöttek száma, a múlt héten 76 százalékkal nőtt a felvételek száma az egészségügyi intézményekbe - írta hétfőn a helyi sajtó.

Phillipe Devos, a belga egészségügyi szakszervezetek szövetségének elnöke a helyi médiának adott nyilatkozatában elmondta: megvan az esély arra, hogy tíz napon belül a kórházak megmaradt intenzív kapacitása is megtelik súlyos fertőzési tünetekkel küszködő páciensekkel, annak ellenére, hogy a napokban több beteget Németországba szállítottak át kezelésre. Devos azt is közölte, hogy az egészségügyi dolgozók elégedetlenek, mivel a kormány már március óta intézkedhetett volna a férőhelyek bővítése érdekében, azonban ezt eddig nem tette meg.

"Az lett volna a cél, hogy az orvosoknak ne kelljen döntést hozniuk arról, kit mentenek meg. A kórházak bioetikai bizottságai már foglalkoznak ezzel a kérdéssel, de jobban szeretnénk a kormánytól útmutatást kapni ez ügyben" - fogalmazott.

Belgiumban hétfő reggeltől újabb korlátozások léptek életbe. A szigorított szabályok szerint a nem alapvetően szükséges árukat kínáló üzleteknek be kell zárniuk, csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak maradhatnak nyitva. A szupermarketekben ezentúl nem lehet olyan termékeket eladni, amelyek nem tekinthetőek létfontosságúnak.

Az intézkedések szerint továbbá minden olyan tevékenységet végző szolgáltatónak be kell zárnia, akinek munkája során a közvetlen fizikai kapcsolat elkerülhetetlen. A belga vezetés nem zárja le az ország határait, de a külföldi utazás nem ajánlott. A társas kapcsolatokat a lakosságnak a minimálisra kell csökkentenie. Belgiumban a bárok és az éttermek, a mozik, a színházak és a koncerttermek, a fitneszközpontok, beleértve a szaunákat és az uszodákat is, már október elejétől zárva tartanak. Az iskolák alsó és felső tagozatos diákjainak november 15-ig csak a távoktatás megengedett, a felsőoktatás esetében a távoktatás december közepéig folytatódik.

A 11,5 millió lakost számlaló országban a múlt héten 14 százalékkal nőtt az új fertőzöttek aránya, napi átlagban több mint 15 500 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak az egészségügyi hatóságok. A járványhoz köthető elhalálozások száma, az elmúlt hét napban másfélszeresére emelkedett az azt megelőző hét statisztikáihoz képest.

Életbe léptek az új járványlassító korlátozások Németországban
Életbe léptek hétfőn Németországban az újabb járványlassító korlátozások, amelyek révén a kormányzati remények szerint a hónap végéig stabilizálódik, majd csökkenni kezd az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek napi száma, és enyhül az egészségügyi ellátórendszer terhelése.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok október végi megállapodásában rögzített előírások nagy részét a legtöbb tartományban változtatás nélkül ültették át a helyi szabályozásba, de vannak eltérések is.

A legfőbb új szabály, hogy a fertőzésveszéllyel járó közvetlen testi kapcsolatok csökkentése céljából legfeljebb két háztartás tagjai és maximum tíz ember tartózkodhat együtt. Berlinben ezt azzal a módosítással vezették be, hogy a 12 éven aluli gyermekeket nem kell beleszámolni a csoport tagjai közé. Hamburgban felmentést kapnak az előző kapcsolatból származó gyerekeket új családjukban nevelő párok és gyermekeik alkotta, úgynevezett mozaikcsaládok. Brémában lazább helyett szigorúbb előírást vezettek be, nem tíz, hanem csak öt ember találkozhat.

A fertőződések számának exponenciális, robbanásszerű emelkedése miatt elrendelt korlátozások egyelőre november végéig érvényesek. Országszerte egységesen vonatkoznak az idegenforgalomra és a vendéglátásra, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és az éttermek csak elvitelre főzhetnek.

Felfüggesztik a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. Ezen a területen is vannak különbségek tartományok között, például Szász-Anhaltban az állatkertek és a botanikus kertek nyitva tarthatnak, Berlinben pedig szabad téren továbbra is sportolhatnak együtt a 12 éven aluli gyerekek, legfeljebb tízfős csoportokban.

A zárlat a vendégekkel, ügyfelekkel közvetlen testi kapcsolatban dolgozó szolgáltatókra is vonatkozik, így a főszabály szerint a fodrászokon és a gyógytornászokon kívül minden ilyen szakember kényszerszünetet tart. Viszont Türingiában és Szászországban az eddigi fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett tovább dolgozhatnak a kozmetikusok, Szász-Anhaltban a szépségszalonok mellet a szoláriumok is nyitva tarthatnak novemberben.

A tevékenységüket kényszerből felfüggesztő cégek és egyéni vállalkozók kártérítést kapnak. Ez ötvennél kevesebb embert foglalkoztató vállalatoknál a tavaly novemberi bevétel 75 százalékát jelenti, a nagyobb cégeknél az állami támogatásokról szóló európai uniós szabályokhoz igazítják a kártérítést.

A közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere továbbra is működik, az utóbbi hónapokban bevezetett fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 12 097 fertőződést regisztráltak Németországban. Ez az egy héttel korábbi 8685 eset csaknem másfélszerese.

A járvány kezdete óta 545 027 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 49-cel nőtt, 10 530-ra.

A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga az RKI legutóbbi, vasárnapi adatai szerint 1,13. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 113 embernek adja át a kórokozót.

A Covid-19 miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, ugyancsak vasárnapi adatok szerint egy nap alatt 117-tel emelkedett, 2061-re. Nagyjából minden második beteg - 1086 ember - gépi lélegeztetésre szorul. Ezek az adatok azt jelzik, hogy a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy több mint hat százalékát foglalják el a Covid-19-ben szenvedők. Számuk gyorsan emelkedik, az előző keddi 1362-höz képest csaknem hétszázzal nőtt.

Legolvasottabb cikkeink