• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.11.16 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Csehországban tovább csökkent az új fertőzések száma... Az orosz régiók többségében stabilizálódik a helyzet...

Ukrajnában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak
A hétvégén sem lassult számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, hétfőre is csaknem tízezer új fertőzöttet jegyeztek fel egy nap alatt, az aktív betegek száma pedig meghaladta a 290 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján vasárnap 9832 esettel 545 689-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 94 áldozattal 9697-re. Eddig 244 197-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 291 795-re emelkedett.

Előző nap megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel a legtöbb új beteget - 879-et -, velük eddig már több mint 51 500 fertőzöttet igazoltak Kijevben, az elhunytak száma pedig 11 újabb áldozattal 976-ra nőtt.

Közben Olena Kondratyuk parlamenti elnökhelyettes - aki a koronavírussal megfertőződött házelnök, Dmitro Razumkov helyett vezeti ideiglenesen a törvényhozást - közölte, hogy a parlament a járványhelyzet miatt a héten csak egy napon, kedden tart plenáris ülést. Elmondása szerint a parlamenti képviselők közül jelenleg 27-en Covid-betegek és több mint 90-en estek át eddig a fertőzésen a 450 fős törvényhozásban.

A híradások hétfőn számoltak be arról, hogy belehalt a Covid-19 betegségbe Olekszandr Luhovij, az északkelet-ukrajnai Szumi megyében lévő Konotop városának múlt hónap végén megválasztott polgármestere. Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy ő a harmadik városvezető, aki belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményébe Ukrajnában. Előzőleg a betegség áldozata lett a Kijev megyei Boriszpil és a Csernyihiv megyei Novhorod-Sziverszkij polgármestere.

Orosz tisztifőorvos: a régiók többségében stabilizálódik a helyzet
Oroszország 85 régiója közül 55-ben stabilizálódik a Covid-19-járványhelyzet - jelentette ki Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője újságíróknak hétfőn Moszkvában, miközben az igazolt fertőzések napi száma újabb rekordot döntött.

Rámutatott, hogy két héttel ezelőtt ez még csak 31 régióról volt elmondható. A fertőzés terjedése ugyanakkor 25 régióban tovább gyorsul, kettőben lassul, és csak háromban csökken. Az eltérés nagy: amíg például Tatárföldön százezer lakosra 1,8 új fertőzöttet diagnosztizálnak naponta, addig Karéliában 62-t.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Moszkva nem tervez országos karantént bevezetni, a korlátozások ügyében a helyi hatóságok illetékesek, mert a járvány terjedésének dinamikája területenként változó.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 22 778-cal 1 948 603-ra emelkedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény immár harmadik napja haladja meg a 22 ezret. A reprodukciós ráta 1,07, a terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 24,8 százaléka tünetmentes.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 8611-gyel 461 265-re nőtt. A halálos áldozatoké 303-mal 33 489-re, a felépülteké pedig 13 864-gyel 1 453 849-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 69,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 534 000 laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 458 600 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Csehországban tovább csökkent az új fertőzések száma
Csehországban vasárnap 1887 új igazolt koronavírus-fertőzést regisztráltak, amely október eleje óta a legalacsonyabb napi szám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel nyilvánosságra hozott kimutatásokból.

Egy nappal korábban, szombaton még több mint 4100 volt az új fertőzések száma. Heti összehasonlításban pedig az új fertőzések száma a felére esett vissza. Tény, hogy a hétvégi napokon mindig alacsonyabb a tesztek száma, mint a munkanapokon. Az új igazolt fertőzöttek napi számának csökkenése azonban már több mint egy hete töretlen.

A kórházban kezelt betegek száma is mérsékelten csökken, illetve stagnál. A vasárnapi adatokat egyelőre nem közölték. Szombaton a kórházakban 7200 személyt kezelnek, egy hete ez a szám 600-zal volt magasabb. A súlyosnak minősített esetek száma változatlanul 1100 körül mozog.

Lassult a koronavírus-fertőzéssel összefüggő elhalálozások napi számának a növekedése is. Március eleje, a járvány kirobbanása óta 6208 személy hunyt el. Vasárnap este 65 új halálesetet regisztráltak, ami az utóbbi hónap legalacsonyabb száma. Ezeket az adatokat azonban később mindig pontosítják, és rendszeresen magasabbak lesznek. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 126 602.

A múlt héten átlagban 30-33 ezer tesztet végeztek naponta, ami mintegy tízezerrel kevesebb, mint az előző hetekben. A tesztek nagyjából 25 százaléka hoz pozitív eredményt, az orvosok ezt az arányt továbbra is túl magasnak tartják.

A járvány terjedési mutatója a legfrissebb adatok szerint 0,7-re csökkent, ami szintén a helyzet javulásáról tanúskodik.

Csehországban november 20-ig szükségállapot van érvényben, amit a kormány szeretne meghosszabbítani 30 nappal. A részleteket a hétfői kormányülésen vitatják meg. Várható, hogy a képviselőház csütörtökön tárgyal a kormány kéréséről. A pártok egyetértenek a szükségállapot meghosszabbításával, de eltérőek a vélemények annak hosszáról.

Szerbiában tovább korlátozzák a vendéglátóhelyek működését
Tovább korlátozzák a vendéglátó- és szórakozóhelyek működését Szerbiában, keddtől a bevásárlóközpontoknak, az éttermeknek, a színházaknak és a moziknak 21 és 5 óra között zárva kell tartaniuk.

A regisztrált fertőzöttek száma a Nyugat-Balkán országai közül Szerbiában 3482-vel 84 518-ra, Koszovóban 501-gyel 29 117-re, Észak-Macedóniában 990-nel 47 073-ra, Montenegróban 491-gyel 27 177-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1056-tal 71 943-ra emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában hússzal 1009-re, Koszovóban tizenhárommal 822-re, Észak-Macedóniában huszonnéggyel 1305-re, Montenegróban hattal 391-re, Bosznia-Hercegovinában pedig negyvennéggyel 1899-re nőtt.

Franciaország túl van a tetőzésen
A naponta feltárt új esetek száma és a pozitív tesztek arányának csökkenése arra utal, hogy Franciaország túl van a koronavírus-járvány tetőzésén - jelentette ki Olivier Véran egészségügyi miniszter hétfőn.

"Ugyanúgy, mint márciusban, most is az általános karanténnak köszönhető, hogy a vírus lelassult. Tíz napja csökken a Covid-19-fertőzéssel diagnosztizáltak száma, hasonlóan a pozitív tesztek arányához és a reprodukciós rátához" - mondta a tárcavezető a kelet- és közép-franciaországi regionális lapokat kiadó Ebra cégcsoportnak adott interjúban. "Visszavettük az ellenőrzést a járvány terjedése felett, és ez jó hír" - tette hozzá.

"De még nem győztük le a vírust. Egyértelműen korai lenne győzelmet kiáltani és abbahagyni az erőfeszítéseket" - hangsúlyozta Olivier Véran.

A járvány márciusi kezdete óta regisztrált esetek száma már megközelíti a 2 milliót, de vasárnap már csak 27 ezer új fertőzöttről számoltak be a hatóságok, az előző napi 32 ezer és a tíz nappal ezelőtti több mint 60 ezerhez képest. Intenzív osztályra 270 beteg került vasárnap, ami az elmúlt három hétben a legalacsonyabb szám, és már ennél több fertőzött esetében szűnt meg a gépi kezelés.

Emmanuel Macron államfő a karantén kihirdetésekor elmondta: ha nem szigorodnak a kijárási korlátozások, akkor a november közepi tetőzéskor 9 ezren lesznek az intenzív ágyakon. A lezárás után már az egészségügyi tárca az első hullámhoz hasonlóan 7 ezerre prognosztizálta a súlyos betegek számának tetőzését, de végül 5 ezer alatt sikerült stabilizálni. Jelenleg 4880-an vannak az intenzív osztályokon.

A pozitív tesztek aránya 16,9 százalék volt vasárnap az előző napi 17,3 után. A reprodukciós ráta a korlátozások előtti 1,4-ről 0,8-ra esett vissza, ami arra utal, hogy nem minden fertőzött adja tovább a betegséget.

Az elhunytak száma vasárnap 302-vel 44 548-ra emelkedett az előző napi 359 után. Az azt megelőző napokban még 400-nál többen vesztették életüket a Covid-19-fertőzés következtében.

Legolvasottabb cikkeink