• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.12.04 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Olaszországban egy nap alatt 993 beteg halt meg... Romániában kész az oltási stratégia... Megérkezett az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba...

A román legfelsőbb védelmi tanács elfogadta az oltási stratégiát
A bukaresti kormány után csütörtökön a román legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) is jóváhagyta a koronavírus elleni oltási stratégiát.

Az oltás biztos, hatékony, megfelel a legszigorúbb európai követelményeknek, beadatása pedig önkéntes, és előjegyzésen alapul - közölte Klaus Iohannis államfő, aki a CSAT rendkívüli ülése után meglátogatta a bukaresti Romexpo kiállítási csarnokban kialakított oltási központot. Ennek mintájára a fővárosban több mint száz, országszerte pedig mintegy nyolcszáz további központot alakítanak ki.

Elmondta: az oltási központokban a beoltottak személyi adatait bevezetik egy - az adatvédelmi előírásoknak megfelelően - "bizalmasan" kezelt központi adatbázisba. Iohannis szerint a lakosság tömeges oltása jövő nyárig eltarthat.

Az elnök azt valószínűsítette, hogy 2021 első napjaiban Románia számára is elérhetővé válik a védőoltások első egy-két típusa, és az első fázisban érkező mintegy egymillió dózis pedig elegendő lesz arra, hogy beoltsák az egészségügyi dolgozókat, a szociális intézmények, öregotthonok személyzetét és azokat az egyéb betegségekben szenvedőket, akikre fokozott veszélyt jelentene, ha koronavírussal is megfertőződnének.

Iohannis örvendetesnek nevezte, hogy egy friss felmérés szerint csökkent az oltással szembeni idegenkedés, most már az egészségügyi dolgozók több mint 80 százaléka szeretné beoltatni magát.

Bécsben és Ausztria két nyugati tartományában megkezdődött a tömeges tesztelés
Bécsben és Ausztria két nyugati tartományában, Tirolban és Vorarlbergben megkezdődtek pénteken a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelések.

Tirolban és Vorarlbergben vasárnapig, a fővárosban december 13-áig folyik a lakosság tömeges szűrése. A tesztállomások reggel 8 és este 6 óra között fogadják az embereket, akik előzetes regisztráció után vehetnek részt a tesztelésen.

A Salzburghoz tartozó Annaberg-Lungötz településen, ahol az országban elsőként, december 2-án megkezdődött a nagy számú tesztelés, már le is zárult a lakosság tömeges szűrése. Hatvankét százalékos részvétel mellett, 1148 embernél mindössze két pozitív esetet találtak.

Ausztriában a koronavírus-járvány kezdete óta elvégzett tesztek száma meghaladta a 3,2 milliót. A mostani tömeges szűrés megkezdésével napi 30-40 ezerrel kívánják emelni a tesztelési kapacitást tesztállomásonként. Ez csak Bécsben, ahol három helyszínen folyik a szűrés, 150 ezer elvégzett tesztet jelent majd naponta. A cél, hogy felderítsék a tünetmentes fertőződéseket, és ezáltal megszakítsák a fertőzési láncolatokat a 8,9 millió lakosú országban.

Ukrajnában több mint 15 ezer új beteget regisztráltak egy nap alatt
Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, péntekre megint több mint 15 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, a járvány kezdete óta elhunytak száma pedig mostanra meghaladta a 13 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 15 131 esettel 787 891-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 235 áldozattal 13 195-re. Eddig 397 809-an gyógyultak meg, közülük szerdán több mint 13 ezren, viszont az aktív betegek száma most több mint másfél ezerrel 376 887-re emelkedett.

A megelőző két napban az aktív betegek száma még csökkent. A legtöbb új beteget, 1374-et ismét az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel előző nap, velük az eddig igazolt fertőzöttek száma Kijevben 76 750-re, az elhunytaké pedig 26-tal 1395-re nőtt.

Az elmúlt napon 1776 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte: tárcája azt fogja javasolni, hogy január elejétől vezessen be a kormányzat a jelenleginél szigorúbb korlátozásokat három hétre az országban.

Horvátországban csak januárban kezdődhet meg a lakosság beoltása a koronavírus ellen
Horvátország 5,6 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot rendelt több vállalattól, a lakosság beoltása pedig januárban kezdődhet meg a Pfizer és a BioNTech vakcinájával - jelentette be Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: amennyiben az amerikai gyógyszeripari vállalat és a német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyaga az Egyesült Államokban december 29-ig megkapja a forgalomba hozatali engedélyt, akkor január elején megérkezhet Horvátországba az első szállítmány, 125 ezer dózis. Mivel mindenkinek két adag oltásra van szüksége, ez 62,5 ezer ember számára lesz elegendő a közel négy milliós országban.

Zágráb 3,6 millió dózist rendelt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagából, de a nagy általános érdeklődés miatt az Európai Unió Horvátország számára 2,7 millió vakcinát hagyott csak jóvá. Ezért további 900 000 dózist a Johnson&Johnsonnál foglalt le a kormány - hangsúlyozta. Hozzátette: egy-egy millió oltóanyagra kötött szerződést a Pfizer-BioNTech és a Moderna, további 300 000 dózisra a CureVac vállalatokkal.

Mint mondta, első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be, majd az idős- és szociális otthonok lakóit és dolgozóit, végül az időseket és a krónikus betegeket.Az oltás nem lesz kötelező, és mindenki számára ingyenessé teszik - húzta alá.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3955 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 143 370-et. Az elmúlt napon 68 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 2032-re emelkedett. Kórházban 2427 beteget ápolnak, közülük 262-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 1784-gyel 81 349-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 61 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1653-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1284-en vannak kórházban, közülük 197-et ápolnak intenzív osztályon.

Megérkezett az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba

Megérkezett a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina első szállítmánya az Egyesült Királyságba, ahol a jövő héten megkezdődik az oltási kampány. Az oltóanyagot Belgiumból szállították egy kamionnal, amely a Csatorna-alagútban közlekedő Le Shuttle járműszállító vasúti szerelvények egyikén kelt át a kontinensről Angliába csütörtökön késő este. A vakcinaszállítmányt az angliai terminálról egy elosztóközpontba vitték, amelynek helyszínét a brit kormány nem hozta nyilvánosságra.

A Downing Street beszámolója szerint az oltóanyagot szállító kamion sem viselt semmiféle olyan jelölést, amely a szállítmány mibenlétére utalt volna.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) előző nap jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer/BioNTech-oltóanyag forgalmazását. Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

A brit kormány tervei szerint az Egyesült Királyságban jövő kedden kezdődik az oltási kampány, és ehhez az első menetben 800 ezer adag vakcina áll majd rendelkezésre. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság a napokban az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának engedélyezési eljárását is megkezdte. Ebből a vakcinából a brit kormány 100 millió adagot rendelt.

Jonathan Van-Tam angol tisztifőorvos-helyettes csütörtök este a BBC televíziónak nyilatkozva elmondta: reméli, hogy a brit gyógyszerfelügyelet még karácsony előtt engedélyezi ennek az oltóanyagnak a forgalmazását is.

Az egészségügyi minisztérium legújabb adatai szerint átlépte a 60 ezret a nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. A tárca közölte: a csütörtök este zárult 24 órában 414 olyan halálesetről érkezett bejelentés, amelynek közvetlen oka a Covid-19 betegség volt.

A kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - eddig 60 112 halálos áldozata van a brit koronavírus-járványnak. A halálozások száma ugyanakkor már lefelé tart: a minisztérium adatai szerint az elmúlt hét napban 3085-en haltak meg Covid-19 betegségben, 173-mal, 5,3 százalékkal kevesebben, mint a múlt csütörtökön véget ért egyheti időszakban.

Olaszországban egy nap alatt 993 beteg halt meg
Olaszországban az elmúlt huszonnégy órában 993 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés következtében az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint. Ez a legmagasabb szám a koronavírus-járvány február végi kezdete óta.

Eddig március 27-én volt a legtöbb halott Olaszországban, akkor 969 beteg halt meg a vírus okozta betegségben.

Az egy nap alatt szűrt új fertőzöttek száma nem volt kiemelkedően magas, túllépte a 23 ezret a korábbi 20 ezer után. A halottak száma viszont csütörtökre jelentősen megugrott a szerdai 684-hez képest. A legtöbb halottat, 347-t Lombardiából jelentették, száz- száz körüli volt az egy nap alatt elhunytak száma Piemontban és Veneto tartományban.

A halottak száma a járvány kitörése óta elérte az 58 038-t az országban.

Március végéhez képest különbséget jelent, hogy akkor a járvány első hónapjában napról napra fokozatosan emelkedett a halottak száma, amely március 27-én tetőzött, majd csökkenésnek indult. A március 18. és 27. közötti héten indultak el a fegyveres erők kamionjai a lombardiai Bergamo városából más térségek krematóriuma felé. Olaszországban eddig még egy nap sem sikerült nullázni a halottak számát.

Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 760 ezret: a hatósági karanténban és kórházban kezeltek száma az utóbbi egy hét alatt több mint húsz százalékkal csökkent. Kórházban jelenleg több mint 31 ezren vannak, intenzív osztályon 3597 beteget kezelnek, ami a fertőzöttek 0,5 százaléknak felel meg.

Giuseppe Conte miniszterelnök az esti órákban jelenti be a péntektől életbe lépő és január 15-ig érvényes korlátozó intézkedéseket. Korábbi bejelentések szerint az ünnepek alatt megtiltják nemcsak a tartományok, hanem a települések, városok közötti mozgást is.

Törökországban meghaladta a 32 ezret a fertőzöttek napi száma
Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 32 381 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust - közölte csütörtök este a török egészségügyi minisztérium.

Ankara mintegy négy hónap szünet után múlt szerdán ismertette először az igazolt fertőzöttek napi számát, amely azóta 30 ezer közelében alakult, 28 351 és 31 923 között ingadozott. A mostani értékkel a mutató ettől a sávtól valamelyest felfelé látszik elmozdulni.

A török egészségügyi minisztérium július 29-től a jelentéseiben a napi esetszám helyett a napi betegszám megfogalmazást használta. A kifejezés alatt a tüneteket mutató regisztrált fertőzöttek napi számát értették. Ennek következtében az országban eddig regisztrált összes koronavírusos eset pontos száma nem ismert.

Csütörtökön a kis-ázsiai országban 187 ember vesztette életét a fertőzés szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 14 316-ra emelkedett. A szerdai adat 193 volt. Ezzel párhuzamosan a súlyos betegként nyilvántartottak száma is tovább nőtt, 5502-ről 5611-re. A gyógyultak száma 4190-nel 418 331-re emelkedett. A 83 milliós országban mostanáig több mint 19,1 millió vírustesztet végeztek el.

Legolvasottabb cikkeink