• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.12.22 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Két és fél hónapos csúcson a fertőzöttek száma Izraelben... Montenegró szigorít, Szerbia enyhít a korlátozásokon az ünnepekre...

Ausztriában karácsony második napján életbe lép a teljes zárlat
December 26-tól újra teljes zárlatot rendelnek el Ausztriában, az erre vonatkozó kormányrendeletet kedden a parlament is jóváhagyta. Az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltokon és gyógyszertárakon kívül bezárnak az egyéb kereskedelmi egységek, és a közeli kontaktust igénylő szolgáltatók, köztük a fodrászok, a kozmetikusok, a manikűr- és masszázsszalonok. A már kinyitott múzeumokat, könyvtárakat, galériákat újra bezárják, és a hotelek, éttermek, bárok, lokálok továbbra sem fogadhatnak vendégeket, az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt.

A rendelkezések elsődlegesen január 4-éig lesznek érvényben, mert az osztrák koronavírus-törvény meghatározza, hogy kijárási korlátozást csak maximum tíz napra lehet elrendelni. Ezért január 4-én rendkívüli ülést tart majd a parlament, hogy a kormány terveiben szereplő hosszabbításról ismét döntsön.

Az eredetileg január 18-ára tervezett nyitást megelőző hétvégén országszerte tömeges teszteléseket szerveznek, és aki ennek nem veti alá magát, annak még egy héttel tovább, január 24-éig tart majd a szigorú zárlat. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a kereskedelmi egységek, az éttermek, kulturális és sportlétesítmények is kinyithatnak január 18-án, azok, akik nem rendelkeznek negatív teszttel, még egy hétig nem látogathatják ezeket a helyszíneket.

A december 19-e óta életben lévő beutazási korlátozásokat - melyek eredetileg csak január 11-éig tartottak volna - január 18-áig meghosszabbították. Ezek szerint annak, aki ezen idő alatt be akar utazni Ausztria területére, 10 napos karanténnak kell alávetnie magát, és csak a karantén 5. napján teszteltetheti magát.

Az iskolai oktatás - a korábbi hírekkel ellentétben - mégis elkezdődik január 7-én, mindazonáltal csak távoktatás formájában. A normál nyitás az iskolák esetében is január 18-ára várható.

A sípályák megnyitásáról szóló döntést már korábban a tartományok kezébe adta a kormány, ugyanakkor a felvonóknál és sílifteknél elrendelte az FFP2-es kategóriájú szájmaszk kötelező viselését, mely szabály a 14. életévüket be nem töltött gyerekekre nem vonatkozik.

Mivel a szigorítások csak karácsony második napján lépnek életbe, és 24-én, valamint 25-én még tíz fős körben ünnepelhetnek az emberek, Rudolf Anschober még egyszer felhívta a lakosság figyelmét az érvényben lévő maszkviselési, távolságtartási és higiéniai szabályok betartására. "Bármennyire csábító is az ünnepet családi körben tölteni, csökkentsék ezt a kört a lehető legkisebbre" - idézte a minisztert az osztrák Die Presse napilap.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1853 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 342 226 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2922, az intenzív kezelésre szorulók 487-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 105-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 5540-re emelkedett.

Szlovákiában vasárnap kezdik az oltást
 Vasárnap kezdik meg Szlovákiában a lakosság koronavírus elleni oltását - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az egészségügyi minisztérium közlésére hivatkozva kedden. A szlovák szaktárca közlése szerint az első 10 ezer adag vakcina szombaton érkezik az országba, s abból az idősotthonok, illetve más egészségügyi intézmények alkalmazottait és a kritikus infrastruktúrában dolgozókat oltják be. Az öt és fél milliós Szlovákia 18 millió adag vakcina beszerzésérre kötött szerződést, az országban - a kormány által a múlt héten jóváhagyott stratégia szerint - 3,3 millió személy beoltásával számolnak.

Az oltások a tervek szerint négy egymást követő körben zajlanak majd: az elsőben az egészségügyi alkalmazottak, illetve a kritikus infrastruktúrában dolgozók kapják meg az oltást, a másodikban az idősotthonok lakói, krónikus betegek és a 65 év feletti beteg személyek, a harmadik körben a lakosság nagy fertőzésveszélynek kitett rétegei, majd végül a negyedik körben a lakosság fennmaradó, 18 évnél idősebb tagjai.

Szlovákiában az elmúlt napokban több vezető politikusnak és a kabinet néhány tagjának is pozitív lett a koronavírustesztje. Pénteken Igor Matovic kormányfőnek is pozitív lett a tesztje, ő azóta karanténban van. A koronavírus-fertőzéssel regisztrált kormánytagok listája kedden tovább bővült Eduard Heger pénzügyminiszterrel.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ kedden közzétett adatai szerint hétfőn több mint 13 ezer PCR típusú tesztet végeztek el Szlovákiában, s ezek alapján 2663 új fertőzöttet regisztráltak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, és decemberben további emelkedésnek indult, átlagosan napi kétezer fölé nőtt, az elmúlt egy hétben pedig átlagban már háromezer volt.

Az országban a kór tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel mintegy 155 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és eddig már több mint 1 millió 325 ezer ilyen típusú vírustesztet végeztek el. A gyógyultnak nyilvánítottak száma valamivel több mint 110 ezer. Jelenleg 2538 fertőzöttet kezelnek kórházban. Hivatalos közlések szerint 1618 halálesetet tulajdonítanak a kórnak.

Tömeges tesztelésbe kezdett Szlovénia
Tömeges antigén koronavírus-tesztelésbe kezdett Szlovénia keddtől, a programban tizenhárom város vesz részt országszerte, de van ahol csak a jövő héten indítják el tesztelést - közölte az RTV szlovén közszolgálati televízió kedden.

Bár a kormány korábban arról tájékoztatott, hogy 1,5 millió tesztet rendelnek, első körben csak félmillió teszt elvégzését tervezik a kétmilliós országban.

A legnagyobb érdeklődés Ljubljanában van, ahol már reggel nyolc óra előtt hosszú sorok kígyóztak a tesztállomások előtt, és két órát is vártak az emberek a mintavételre. Azokra előjegyzés nélkül, bárki jelentkezhet, az eredményt pedig 15 percen belül kézhez kapják.

Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint hétfőn 1474-gyel, 107 774-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 39 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2418-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1261-en vannak kórházban, 207-en intenzív osztályon. A pozitív tesztek aránya 25,6 százalék. Az elmúlt egy hétben átlagosan 3,7 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma, az azt megelőző héthez képest.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 1595 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 197 323-at. Az elmúlt napon 71 beteg halt bele a fertőzés következményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3328-ra emelkedett. Kórházban 2895 beteget ápolnak, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen.

Horvátországban éjféltől lakhelyelhagyási tilalom lép érvénybe, amely január 8-ág tart.

Aki mégis elhagyja ez idő alatt azt a megyét, ahol bejelentett vagy ideiglenes lakcíme van, engedélyt kell kérnie a helyi válságstábtól.

Davor Bozinovic belügyminiszter kedden a sajtónak úgy nyilatkozott: hétfő óta 54 ezer kérelem érkezett, amelynek 60 százalékát elutasították.

Ha külföldről utazik valaki haza, negatív PCR-tesztel beutazhat az országba. Azoknak is engedélyezik az utazást, akik még december 23-a előtt szállodát vagy hétvégi házat béreltek az ünnepekre, és ezt már előre kifizetett számlával tudják igazolni. Továbbá pozitív elbírálásban részesülnek a munkavállalók, akik munkavégzés céljából utaznak egyik megyéből a másikba.

Országszerte több ellenőrző pontot állítanak fel. Bár a rendőrök nem bünteti meg azokat, akik nem rendelkeznek engedéllyel, de visszaküldik őket oda, ahonnét jöttek. A hatóságok a buszjáratokat is ellenőrzik majd.

Olaszországban december 27-én a római járványkórház dolgozóit oltják be elsőként
Orvosok, ápolók és kutatók lesznek Olaszországban az elsők, akiket beoltanak a koronavírus elleni vakcinával december 27-én - jelentette be a Spallanzani római járványkórház kedden.

A fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani kórházegyüttes két orvosának, egy ápolójának, egy kutatójának és egy másik egészségügyi dolgozójának adják be a Pfizer és a BioNTech gyógyszercég közös oltóanyagának első adagját. Domenico Arcuri, a római kormány járványbiztosa elmondta, hogy Olaszország több más európai uniós tagállammal közösen december 27-én tartja az első, jelképesnek számító oltási napot, amely a V-day nevet kapta.

A sajtóval közölt forgatókönyv szerint az első 9750 adag oltóanyag december 24. és december 26. között érkezik meg Olaszországba. Az első vakcinaszállítmányt a Spallanzani speciális hűtőrészlegén helyezik el, és innen osztják szét az országszerte kialakított háromszáz oltóállomás között. Az országon belüli szállítást a fegyveres erők biztosítják.

A tartományok feladata kijelölni, melyik egészségügyi központ vagy kórház képes tárolni az oltóanyagot a megfelelő körülmények között. Az első szállítmányból a legtöbb dózist a népesebb és a legtöbb beteget számláló északi régiók kapják meg. A tervek szerint Lombardiába december 27-én reggelig 1620 dózis érkezik meg, amelyeket a milánói Niguarda kórházban helyeznek el, majd innen osztják tovább a tartomány többi körzetébe. A déli Szicíliába majdnem hétszáz dózis érkezik.

A vakcina beadásához szükséges ismereteket az oltásra felkészített orvosok és egészségügyi személyzet az utóbbi hetekben internetes képzéssel sajátította el.

A tervek szerint országos oltási kampány január 6-án veszi kezdetét, a nagyobb létszámú oltás pedig január közepétől indul. Elsők között az egészségügyi dolgozókat, az idősotthonok lakóit és azok dolgozóit oltják be, majd a 65 év felettiek következnek. A szakmájuk vagy koruk miatt kiemelt védelmet igénylők száma eléri a 11 milliót. Az oltásban való részvétel önkéntes és ingyenes.

Massimo Galli orvosprofesszor, a milánói Sacco kórház infektológusa kijelentette, hogy az elsők között oltatja be magát. Úgy vélte, az az orvos, aki nem oltatja be magát, jobb, ha távozik a szakmából.

Olaszországban időközben megkezdődött az Egyesült Királyságból az utóbbi napokban visszatért több mint 44 ezer olasz tesztelése. Eddig tucatnyi pozitívat szűrtek ki közülük az új típusú koronavírus erősebben fertőző mutációjával.

Luxemburgban karácsony után szigorítják a korlátozó intézkedéseket
Luxemburgban december 26-tól szigorítják a koronavírus terjedését lassítani hivatott korlátozó intézkedéseket, többek között bezárnak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, meghosszabbítják a kijárási tilalom időtartamát, valamint az iskoláknak is zárva kell maradniuk, legalább január 10-ig.

A rendelkezéseket Xavier Bettel kormányfő jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján. Elmondta, az új fertőzéses esetek számának csökkenése ellenére nem árt óvatosnak maradni, de legfőképpen az egészségügyi intézményekre nehezedő nyomást kell enyhíteni.

Az új intézkedések értelmében a kijárási tilalom december 26-tól, este 9 és reggel 6 között lesz érvényben, a háztartások nem több mint két vendéget fogadhatnak egyszerre. A nem alapvető árucikkeket forgalmazó üzletek mellett bezárnak a vendéglátó egységek, a fodrászatok is, valamint a sportcentumok is.

A kormány az előírásokat megszegők pénzbüntetését megduplázta, a szabálysértőket akár 300 euró kifizetésre is kötelezhetik a hatóságok.

A valamivel több mint félmillió lakost számló nagyhercegségben a múlt héten napi átlagban 91 új fertőzöttet regisztráltak az egészségügyi hatóságok. Az országban a vírus helyi megjelenése óta több mint 44 ezer ember kapta el a Covid-19 betegséget, és 450-en haltak bele a fertőzésbe.

Montenegró szigorít, Szerbia enyhít a korlátozásokon az ünnepekre
Montenegró szigorított a határátlépési feltételeken, keddtől csak 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet beutazni az országba, Szerbia meghosszabbította az üzletek nyitvatartási idejét - közölte az RTS szerb közszolgálati televízió kedden.

Azok a montenegrói állampolgárok, akik nem rendelkeznek negatív PCR-teszttel, beutazhatnak ugyan az országba, de 14 napra karanténba kell vonulniuk. Az egészségügyi minisztérium hétfői döntése szerint tilos lesz újévvárást rendezni, nyílt és zárt térben egyaránt.

Szerbiában péntekig a korábbi 17 óra helyett este nyolc óráig tarthatnak nyitva a bevásárló központok, kávézók, éttermek és más szolgáltatást nyújtó üzletek, míg a kulturális intézmények 21 óráig lehetnek nyitva.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma keddre Szerbiában 3685-tel 303 747-re, Koszovóban 264-gyel 49 169-re, Észak-Macedóniában 129-cel 78 434-re, Montenegróban 329-cel 44 284-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 216-tal 106 218-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 47-tel 2733-ra, Koszovóban hattal 1262-re, Észak-Macedóniában 22-vel 2314-re, Montenegróban néggyel 630-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 52-vel 3629-re nőtt.

A második országos zárlat óta a legtöbb új fertőzöttet azonosították Izraelben
A második országos zárlat óta a legtöbb új fertőzöttet azonosították egy nap alatt Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Hétfőn a rekordszámú, 86 857 tesztből 3594 pozitívnak bizonyult, ami október 7. óta két és fél hónapos csúcsot, valamint 4,2 százalékos arányt jelent.

Noha a tesztek száma is az egekbe szökött, az azonosított fertőzöttek száma és a fertőzési együttható, a járvány növekedési rátája is azt mutatja, hogy "megfelelő választ kell adnunk a trend megállításához" - mondta Hezi Levy professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója a ynetnek kedd reggel.

"Országos zárlat bevezetésén gondolkodunk. Most kell döntést hozni. Csak szigorúbb korlátozásokkal körülbelül öthetes, teljes országos karanténnal a jelenlegi fertőzési arány mellett háromhetes zárlatra van szükség - mondta a járványügyi kérdésekért felelős Natan As koronabiztos kedd reggel a katonai rádióban.

A szigorúbb korlátozások és a teljes zárlat közötti lényeges különbség, hogy az elsőben nyitva maradnának az oktatási intézmények, és nem korlátoznák az emberek mozgási szabadságát. A korábbi országos karanténok idején az emberek csak néhány száz méterre hagyhatták el lakásukat, valamint a létfontosságú munkahelyekre és az alapvető élelemiszerek és gyógyszer megvásárlására lehetett elmenni otthonról.

Egyelőre nem tűzték ki a járvány ügyeivel foglalkozó koronakabinetnek azt az ülését, amelyen a fertőzöttek számának jelentős emelkedése nyomán döntéseket hoznak az egészségügyi szakemberek javaslatairól.

A mintegy kilencmilliós Izraelben március óta 380 095-en fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 27 628 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3111-en haltak meg. Jelenleg 857 beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 472-en súlyos állapotban vannak, 119 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

Legolvasottabb cikkeink