• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.01.08 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Azokat, akik Magyarországról utaznak Angliába, a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező karantén alól.

Engedélyezte a brit gyógyszerfelügyelet a Moderna oltóanyagának forgalmazását
Engedélyezte pénteken a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) az amerikai Moderna gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcina forgalmazását. A Moderna vakcinája a több mint 30 ezer önkéntes bevonásával elvégzett klinikai próbákon 95 százalékhoz közeli hatékonyságot mutatott.

Ez a harmadik olyan oltóanyag, amelynek alkalmazását a brit szakhatóság jóváhagyta.

A MHRA - a világon elsőként - december elején a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját is engedélyezte, és a brit oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal megkezdődött. A brit felügyeleti hatóság a múlt hónap végén az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közösen kifejlesztett vakcinájának forgalmazását is jóváhagyta, és hétfőn ennek az oltóanyagnak a tömeges alkalmazása is megkezdődött az Egyesült Királyságban.

A Moderna vakcinájából a brit kormány eredetileg 7 millió dózist kötött le, de ezt később tízmillió adaggal megemelte, így jelenleg 17 millió dózisra szól a rendelésállomány. Ez a vakcina a brit kormány várakozása szerint azonban csak tavasszal érkezik meg az Egyesült Királyságba.

A brit kormány a Pfizer/BioNTech-vakcinából eddig 50 millió, az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból százmillió adagot kötött le. A brit oltási kampány ezzel a két vakcinával már nagy ütemben folyik.

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján elmondta: országosan már csaknem másfél millióan részesültek a koronavírus elleni vakcina első dózisában - többen, mint az EU-tagországokban együtt -, és náluk két-három héten belül igen jelentős mértékű immunitás alakul ki. Hozzátette: a kormány célkitűzése az, hogy a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban február 15-ig 16 millióan megkapják a koronavírus elleni vakcinát.

Ukrajnában kevesebb mint hatezer új beteget jegyeztek fel
A héten tapasztalt gyorsulás után péntekre ismét lassult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, előző nap kevesebb mint hatezer új beteget jegyeztek fel, eközben életbe lépett az előre bejelentett, 16 napig tartó szigorított karantén az országban.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 5676 új esettel 1 105 169-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 83 áldozattal 19 588-ra. Eddig 778 345-en gyógyultak meg, közülük előző nap alig több mint ötezren, az aktív betegek száma így ezúttal csaknem ötszázzal 307 236-ra nőtt.

A legtöbb új beteget, 438-at megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel, velük együtt Kijevben az azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 116,5 ezret.

Előző nap az országban ismét sok, 2402 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Pénteken életbe lépett a szigorított karantén Ukrajnában, amely január 24-ig lesz érvényben. Ez idő alatt egyebek mellett az iskolákban a január 10-ig tartó tanítási szünet után távoktatásban folytatódik a tanítás. A kávézók, bárok, éttermek kizárólag elvitelre dolgozhatnak, továbbá csak az élelmiszereket, gyógyszereket, illat- és háztartásiszereket, illetve állateledeleket, magvakat és növényvédő szereket árusító üzletek tarthatnak nyitva. A közösségi közlekedés viszont változatlanul működni fog azzal a megkötéssel, hogy csak az ülőhelyeken utazhatnak utasok, valamint a metrókban korlátozzák a peronokon tartózkodók létszámát. Tiltott azonban minden kulturális, szórakoztató, sport- és egyéb tömegrendezvény.

A jövő héttől csak negatív teszttel szabad beutazni Angliába
A jövő héttől csak azok utazhatnak be külföldről Angliába, akik indulásuk előtt koronavírus-szűrésen vesznek részt és a teszt eredménye negatív - közölte pénteken a brit közlekedési minisztérium.

A tájékoztatás szerint az intézkedés - a 11 évesnél fiatalabb gyerekek, valamint az árufuvarozásban dolgozók és a közlekedési vállalatok járműveinek személyzete kivételével - mindenkire vonatkozik, így azokra is, akik a brit kormány által az angliai karanténkötelezettség alól mentesített országokból érkeznek.

Azokat, akik az e kötelezettség alól nem mentesített országokból - köztük Magyarországról - utaznak Angliába, a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező tíznapos angliai karantén alól.

A karanténmentesített országok tavaly nyáron összeállított listáján eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptemberben lekerült erről a listáról, és azóta a Magyarországról érkezőknek is tíz napot - illetve ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét - elkülönítésben kell tölteniük.

A brit közlekedési minisztérium pénteki tájékoztatása szerint az Angliába utazóknak indulásuk előtt kell elvégeztetniük a koronavírus-szűrést, és 72 óránál nem régebbi negatív leletet kell felmutatniuk az őket szállító közlekedési vállalatoknak.

Az intézkedés a repülőgéppel, hajóval vagy vonattal Angliába érkezőkre vonatkozik, és a közlekedési cégek szükség esetén megtiltják a beszállást - fogalmaz a tárca közleménye.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter nyilatkozata szerint az intézkedés célja a külföldön feltűnt új koronavírus-variánsok behurcolásának megakadályozása.

A tájékoztatás szerint a brit határőrizeti hatóságok is ellenőrzik, hogy a beutazóknak van-e negatív koronavírus-leletük, és a szabálysértőkre 500 font (198 ezer forint) helyszíni bírság róható ki.

A brit kormány az eddigi 100 fontról ugyancsak 500 fontra emelte fel a bírság összegét arra az esetre, ha a beutazók indulásuk előtt nem töltik ki az angliai tartózkodási helyszínüket rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form).

Az utasok ezen az űrlapon jelentik be a brit hatóságoknak, hogy érkezésük után hol töltik az elkülönítés idejét és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot. A brit közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint továbbra is van lehetőség arra, hogy a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból Angliába utazók lerövidítsék a karanténidőszakot, ha az indulásuk utáni ötödik napon újabb koronavírus-szűrést végeztetnek, és ennek eredménye is negatív.

Ezt a lehetőséget decemberben vezette be a brit kormány, de ilyen célból csak fizetős magánszolgáltatóknál lehet tesztet végeztetni, a brit állami egészségügyi hálózat (NHS) intézményeiben nem.

Horvátországban és Szlovéniában is meghosszabbították a korlátozásokat
A horvát válságstáb január végéig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat az országban - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Davor Bozinovic belügyminiszter, a testület vezetője. A szlovén kormány egy héttel kiterjesztette a szigorításokat és néhány újat is bevezetett.

Horvátországban továbbra sem nyithatnak ki a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét, valamint a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát. Ezek a rendelkezések január 10-én jártak volna le, így a hónap végéig meghosszabbították őket. Horvátországban január 18-án kezdődik a második félév, arról azonban még nem született döntés, hogy a diákok visszatérhetnek-e az iskolapadokba vagy online oktatás vezetnek be.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 1098 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 217 946-ot. Csütörtökön 38 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4304-re emelkedett. Kórházban 2251 beteget ápolnak, közülük 194-en vannak lélegeztetőgépen.

A szlovén kormány újabb egy héttel meghosszabbította a korlátozásokat. Zárva maradnak az iskolák és ismét be kell zárni a síközpontokat, amelyek január 1-jétől kinyithattak. A tantermi oktatás csak a különleges szükségletekkel rendelkező gyermekek számára megengedett. Érvényben marad a lakhelyelhagyási és éjszakai kijárási tilalom. A sportolás pedig csak az élvonalbeli sportolók számára lesz elérhető.

Szombattól, hogy elkerülhető legyen a tíznapos karantén, gyors antigén tesztekkel is be lehet utazni az országba, ha ezt valamelyik európai uniós országban végezték el. Eddig csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatásával lehetett átlépni a határt.

Péntektől folytatódik a tömeges tesztelés az országban. A közegészségügyi intézet új antigén teszteket szerzett be, miután a szlovén gyógyszerügynökség csütörtökön közölte, a régi, kínai gyártmányú gyorsteszt-készletekkel kapcsolatban gyanú merült fel azok megbízhatóságát illetően.

A kabinet által közzétett adatok szerint csütörtökön 2045-tel 136 590-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 25 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2947-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1160-an vannak kórházban, 191-en intenzív osztályon.

 

Spanyolországban meghaladta a kétmilliót az igazolt fertőzöttek száma
Spanyolországban meghaladta a kétmilliót a járvány kezdete óta igazolt koronavírus-fertőzöttek száma - közölte az egészségügyi minisztérium csütörtökön. A szaktárca napi összesítése szerint egy nap alatt több mint hatezer új esetet diagnosztizáltak, és a regisztrált esetszám több mint 42 ezerrel emelkedett.

Az elmúlt egy hétben 530-an hunytak el, a halálos áldozatok száma elérte a 51675-öt.

Az országban átlagosan százezer emberből 321-en fertőzöttek, ami a járvány terjedésének közel egy hónapja tartó fokozódását mutatja.

A járvány terjedése miatt a tartományok sorra vezetnek be újabb korlátozásokat. Például Extremadurában bezárták a vendéglátóhelyeket és a nem létfontosságú szolgáltatásokat azokon, az ötezernél több lakosú településeken, ahol az esetszám meghaladja az 500-at százezerre vetítve. A tartomány átlaga ennél magasabb, a fertőzöttek aránya 716 százezer emberből.

Salvador Illa egészségügyi miniszter bejelentése szerint a jövő hét második felében érkezhet meg Spanyolországba az első szállítmány a Moderna gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni védőoltásából. A dél-európai ország másfél hónap alatt 600 ezer adag vakcinát kap a cégtől, amellyel 300 ezer embert tudnak beoltani, mivel két dózis szükséges a megfelelő immunitás eléréséhez.

A már használatban lévő, Pfizer és a BioNtech által kifejlesztett oltóanyaggal eddig több mint 207 ezer embert oltottak be - tájékoztatott weboldalán a minisztérium.

A madridi autonóm tartomány kormánya vizsgálatot indított, mivel sajtóhírek szerint egy valdemoroi idősotthonban olyanokat is beoltottak, akik egyelőre nem jogosultak a vakcinára. Az első körben az otthonok lakói és dolgozói kaphatnak oltást.

Olaszországban július végéig meghosszabbították az egészségügyi veszélyhelyzetet
Olaszországban a kormány július 31-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatti egészségügyi veszélyhelyzetet, miközben a halottak száma túllépte a 77 ezret, és több mint 326 ezer személyt oltottak már be az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint.

Az országba karácsony óta több mint 685 ezer adag érkezett a Pfizer-BioNTech oltóanyagból. Eddig több mint 339 ezer személy részesült a vakcinából, kivétel nélkül egészségügyi és szociális dolgozók, valamint az idősotthonok lakói. A római kormánybiztos szerint Dánia mögött Olaszország a második helyen áll a beadott oltások számában az Európai Unió tagállamai között.

Az oltásban való részvétel önkéntes és ingyenes. Az Emilia Romagna tartományban található, kevesebb mint hatezer lakosú Bagno di Romagna polgármestere azonban bejelentette, hogy elbocsátja a város működtette idősotthon húsz dolgozóját, akik nemet mondtak az oltásra.

Az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa) csütörtökön igent mondott a Moderna-vakcina használatára is, miután azt az Európai Gyógyszerügynökség (Ema) is engedélyezte.

Ezzel egy időben egy nap alatt több mint 18 ezer új fertőzöttet regisztráltak a korábbi 15 ezer után, valamint 414 beteg hunyt el az egy napja jegyzett 649 után. A halottak száma így elérte a 77 291-t. Hetek óta először most emelkedett ismét először az aktív fertőzöttek száma, meghaladva az 571 ezret, valamint enyhén, de hetek óta először emelkedett a kórházban kezeltek és a lélegeztető-gépen levő betegek száma is.

A kormány július 31-ig meghosszabbította az új koronavírus-járvány miatti egészségügyi vészhelyzetet, amelyet első alkalommal tavaly január végén vezettek be, és amelynek határidejét azóta folyamatosan előre tolják.

Legolvasottabb cikkeink