• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.01.19 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Csehországban is megjelent a brit vírusmutáció... Romániában csupán a lakosság 35 százaléka oltatná be magát...

Orosz hatóság: 100 százalékos a második orosz vakcina immunológiai hatékonysága
Százszázalékos a második orosz vakcina, a novoszibirszki Vektor virológiai és biotechnológiai kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona immunológiai hatékonysága az új koronavírusos fertőzéssel szemben a klinikai tesztek alapján - közölte kedden az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet, a Roszpotrebnadzor.

"Egy vakcina hatékonysága az immunológiai hatékonyságából és megelőző hatékonyságából tevődik össze. A klinikai tesztelés első és második fázisa alapján az EpiVacCorona immunológiai hatékonysága 100 százalékos" - áll a közleményben.

Az EpiVacCorona - a SARS-CoV-2 koronavírus elleni epitópvakcina - peptid antigén alapú oltóanyag, amely október 14-én kapta meg a feltételes bejegyzést Oroszországban. Ezt követően megkezdődött "posztregisztrációs" tesztelése, dokumentációját pedig eljuttatták az Egyészségügyi Világszervezethez (WHO). Korábbi közlés szerint 2020 végéig 50 ezer dózist terveznek gyártani belőle.

Oroszoroszágban a december 5-én elindított, elsősorban a veszélyeztetett társadalmi és foglalkozási csoportokat érintő kiterjedt vakcináció után hétfőn megkezdődött a tömeges védőoltás. A kampány keretében alapvetően az elsőként kifejlesztett Szputnyik V-t injekciózzák be, de egyes régiókban, kisebb mennyiségben használják az EpiVacCoronát is, amelynek tömeggyártása februárban indul be.

Dmitrij Morozov, az orosz parlamenti alsóház egészségügyi bizottságának elnöke kedden szorgalmazta, hogy Oroszország vezessen be elektronikus Covid-19-igazolványt. Mint mondta, az ekként összesített makroadatok segíteni fogják az egészségügyi rendszert a járványkezelés tervezésében. Hozzátette, hogy mindehhez szigorú adatvédelemre van szükség. Az orosz régiók közül elsőként Baskírföldön vezettek be ilyen igazolványt.

A kedden közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 23 586-tal 3 568 209-re emelkedett. A napi növekmény 0,6 százalék, az új esetek 11,2 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 544 151, a halálos áldozatoké 586-tal 66 623-ra, a felépülteké pedig 23 262-vel 3 002 026-ra emelkedett.

Moszkvában a halottak száma 84 volt, ami példátlanul magas érték a járvány kezdete óta. Az előző rekordot, 81 fővel, pénteken jegyezték fel az orosz fővárosban.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 97,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 257 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 615 951 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Szlovéniában is megjelenhetett a brit vírustörzs
A Nagy-Britanniában decemberben azonosított új koronavírustörzs, vagy annak egy újabb mutációja jelenhetett meg Szlovéniában, a hivatalos bejelentések szerint ugyanis egy korábban Angliából hazatérő szlovén állampolgárnál kedden ilyen fertőzést azonosítottak.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 520 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 225 648-at. Keddre 29 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe. Kórházban 1713 beteget ápolnak, közülük 149-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív esetek száma 3084.

A szomszédos Szlovéniában keddre 1690-nel 151 114-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 25 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3231-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1200-an vannak kórházban, 187-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 22 500.

Ukrajnában már 21 ezren haltak bele a betegségbe
Ukrajnában ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, keddre csaknem négyezer új beteget jegyeztek fel, mintegy ezerrel többet, mint a megelőző napon, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma pedig meghaladta a 21 ezret. 

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 3939 új esettel 1 167 655-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 177 áldozattal 21 046-ra. Eddig 886 248-an gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 15 ezren, az aktív betegek száma így több mint 11 ezerrel 260 361-re csökkent.

Az elmúlt napon az országban most viszonylag kevés, 801 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba, a múlt hét több napján számuk kétezer fölötti volt.

A legtöbb új beteget, több mint hatszázat megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevben velük együtt Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma meghaladta 123 ezer hatszázat, az elhunytaké 16-tal 2211-re nőtt.

Szerhij Skarlet oktatási miniszter kedden arról tájékoztatott, hogy a 9-11. osztályokba járó diákok a január 24-én lejáró szigorított karantén után visszatérhetnek az iskolapadokba, ha régiójukban a járványhelyzet ezt megengedhetővé teszi. Ha nem, továbbra is távoktatásban, illetve vegyes rendszerben kénytelenek tanulni. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a középiskolák végzősei számára különösen fontos lenne, hogy újra járhassanak iskolába.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján cáfolta azt a médiában elterjedt hírt, hogy az ukrán állam Oroszországtól vásárolt volna PCR-teszteket. Kifejtette, hogy az állam alapvetően hazai gyártású PCR-tesztekkel látta el a laboratóriumokat, illetve vásárolt több külföldi országtól, de Oroszországtól egy darabot sem. Egyes magánlaboratóriumok használnak Oroszországban gyártott PCR-teszteket, amelyeket ukrán szállító cégeken keresztül szereztek be, de ez a mennyiség is csupán az országban lévő tesztek kevesebb mint 0,6 százalékát teszi ki - tette hozzá.

Ukrajna Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NSZZU) közzétette, hogy 2020-ban, áprilistól az év végéig 253 ezer koronavírusos beteg került kórházba, közülük mintegy 50 ezren szorultak intenzív kezelésre, azaz csaknem 20 százalékuk került intenzív osztályra. Egy beteg ellátása átlagosan csaknem 45 ezer hrivnyába (mintegy 475 ezer forint) került.

 Ismét hiánycikké vált a vakcina Olaszországban
Lombardia régió azt szorgalmazta, hogy a magasabb bruttó hazai termékkel (GDP) bíró térségek lakosságát oltsák be először, miközben az ország ellátása ismét akadozik a vakcina-szállítmányok keddi késése miatt, ez pedig megbénította a második dózisok beadását.

Az egészségügyi minisztérium keddi adatai szerint a hét első napjairaígért majdnem közel fél millió adag oltóanyagot a Pfizer-BioNTech először háromszázezerre csökkentette, majd csupán 53 ezer dózist adott át. A gyógyszergyártó a következő egy hét alatt ígérte az elmaradt szállítmányok pótlását.

Domenico Arcuri járványbiztos este a tartományok vezetőivel készül egyeztetni a vakcinázási ütemről. "Szolidaritási mechanizmus" bevezetését javasolja, vagyis azt, hogy a járványtól kevésbé érintett térségek a nehezebb egészségügyi helyzetben levőket segítsék a vakcina-dózisok átadásával.

Az ország gazdasági motorjának tartott, tíz milliós, egy éve gócpontnak számító és jelenleg is lezárt Lombardia új egészségügyi tanácsosa Letizia Moratti új paraméterek bevezetését sürgette. Javaslata vitákhoz vezetett, mivel Moratti úgy látta, a vakcinákat nem kizárólag a régiók népsűrűsége alapján kell szétosztani. Azok a tartományok kapják a legtöbb dózist, melyek az elsők között járulnak hozzá a hazai össztermékhez, valamint a koronavírus-járvány a leginkább sújtotta őket - hangoztatta Letizia Moratti.

Veneto tartomány kormányzója Luca Zaia hangoztatta, hogy "egy magánkézben levő gyógyszercég nem dönthet önkényesen az oltóadagokról". Az üzente a Pfizer-BioNTechnek, hogy olaszországi gyárakat állítson rá a vakcina-gyártásra.

December utolsó hetétől a Pfizer-BioNTech háromszor 470 ezer adag oltóanyagot adott át, tovább közel ötvenezret a Moderna. Keddi adatok szerint a beoltottak száma elérte az 1 187 920-t, második dózist pedig 3189 egészségügyi dolgozó kapott már. A tervek szerint februártól megkezdik a nyolcvan év felettiek oltását.

Szerbiában megkezdődött a tömeges oltás
Megkezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás kedden Szerbiában, először az oktatásban dolgozók, a katonaság és a rendőrség tagjai, valamint az újságírók kapják meg a vakcinát.

Közben folyamatosan oltják azokat is, akik regisztrálnak a kormány erre a célra létrehozott internetes oldalán. A hétmilliós országban eddig több mint 324 ezren jelezték, hogy szeretnék megkapni a koronavírus elleni védőoltást. Már három oltóanyag közül választhatnak az érdeklődők: az orosz Szputnyik V, valamint az amerikai-német Pfizer-BioNTech oltóanyaga mellett ugyanis hétfőn a kínai Sinopharm vakcináját is engedélyezték Szerbiában.

Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Észak-Macedóniában január végén vagy február elején kezdődhet meg az immunizáció.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma keddre Szerbiában 1578-cal 374 111-re, Koszovóban 267-tel 56 118-ra, Észak-Macedóniában 63-mal 89 002-re, Montenegróban 310-zel 55 803-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 110-zel 118 079-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 21-gyel 3771-re, Koszovóban eggyel 1411-re, Észak-Macedóniában 13-mal 2715-re, Montenegróban eggyel 746-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 14-gyel 4425-re nőtt.

Romániában csupán a lakosság 35 százaléka oltatná be magát
Egy hétfőn közzétett felmérés szerint Romániában csupán a lakosság 35 százaléka oltatná be magát a koronavírus ellen. További 27 százalékuk még mérlegeli, hogy mit tegyen.

Az Avangarde közvélemény-kutató társaság január 15. és 17. között végzett, 3,5 százalékos hibahatárú telefonos felmérése során a megkérdezettek 30 százaléka válaszolta, hogy biztosan nem fogja beoltatni magát. A fennmaradó nyolc százalék nem adott választ a kérdésre. Az oltást igénylők alacsony aránya a koronavírus-oltással szembeni bizalmatlanságra vezethető vissza. A megkérdezettek 39 százaléka válaszolta, hogy nem bízik a Covid-19 elleni vakcina hatékonyságában. Ennél alacsonyabb, 37 százalék volt azoknak az aránya, akik bizalmuknak adtak hangot.

A megkérdezettek elsöprő többsége (77 százalék) válaszolta, hogy február 8-ától vissza kellene térni a jelenléti oktatásra, valamint azt, hogy nem értenének egyet egy újabb teljes karanténnal (79 százalék). Az esetleges teljes karantént a megkérdezettek csupán 17 százaléka tartja helyesnek.

Romániában pénteken indult az oltási kampány második szakasza, amelyben a 65 év fölöttiek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a társadalom számára kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást. Pénteken tulajdonképpen a jogosultak nyilvántartásba vétele kezdődött meg, a beoltásuk csak hétfőtől indult.

Elégedetlenséget váltott ki az érintettek körében, hogy a regisztrációs rendszer az első napokban többször is összeomlott. Vannak, akiknek több napi kísérletezés után sem sikerült feliratkozniuk. Az online feliratkozási felületet működtető Különleges Távközlési Szolgálat (STS) hétfőn elismerte a rendszer akadozását, és arra biztatta az érdekelteket, hogy próbálkozzanak újra.

A szolgálat azt is közölte, hogy az oltási kampány péntek délután indított második szakaszában hétfő délutánig több mint 300 ezer személyt jegyeztek elő. Közülük közel 160 ezren 65 év fölötti idősek, 68 ezren 65 év alatti, krónikus betegségben szenvedő személyek és 72 ezren a társadalom számára kulcsfontosságú intézmények alkalmazottai. Az előjegyzések több mint felét maguk az érintettek kezdeményezték, kisebb részét a munkáltatók, és még kisebb részét a háziorvosok.

A hétfőn közölt hivatalos adatok szerint Romániában tovább csökkent a napi fertőzések és a napi halálesetek száma. Az elmúlt 24 órában 1509 új fertőzöttet és 50 halálesetet jegyeztek. Amint az elmúlt hónapok statisztikája mutatja, a hétfői alacsony esetszámot nagyobb részt a tesztelés hét végi visszaesése okozza. A kórházakban 8710 személyt kezelnek koronavírus-fertőzéssel, közülük 1084-en szorulnak intenzív terápiás kezelésre.

Február közepéig hosszabbíthatják meg a zárlatot Németországban
Február közepéig hosszabbíthatják meg Németországban a koronavírus-járvány második hulláma miatt a gazdasági és társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot keddi sajtóértesülések szerint.

Németországban december 16-án a tavaly tavaszi első járványhullám óta a legszigorúbb korlátozásokat vezették be, így csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek tarthatnak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás rendszere pedig ügyeleti üzemmódban működik. A zárlat az akkori tervek szerint január 10-ig tartott volna, de január elején meghosszabbították a hónap végéig.

A korlátozások fő célja az, hogy legalább 50-re, lehetőleg 50 alá csökkenjen az úgynevezett hétnapi incidencia - fertőzésgyakoriság -, vagyis a megelőző hét nap alatt regisztrált új fertőzések százezer lakosra vetített száma. A tudományos és politikai közmegegyezés szerint a fertőzési láncolatok feltárásán és megszakításán dolgozó helyi közegészségügyi hivatalok csak ebben az esetben tudják visszaszerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint a mutató a célérték csaknem háromszorosán, 132-n áll.

A RKI kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 11 369 fertőződést szűrtek ki. A pozitív tesztek száma így 2 052 028-ra emelkedett. A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 989 halálesetet regisztráltak. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 47 622-re emelkedett Németországban.

Lengyelországban eddig több mint félmillió embert oltottak be
Lengyelországban több mint félmillió embert oltottak be keddig - közölte Wojciech Andrusiewicz, a lengyel egészségügyi minisztérium szóvivője. A tárca szerint jelenleg lassul a járvány, maradnak viszont a korlátozó intézkedések.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban december 27-én kezdték meg a vakcinázást, az európai uniós program keretében több mint 62 millió adag oltóanyagot rendeltek, ami a teljes felnőtt lakosság beoltásához elegendő lenne. Eddig a Pfizer-BioNTech és a Moderna kétdózisú vakcinákból 1 millió 260 ezer adag érkezett Lengyelországba.

Annak kapcsán, hogy a Pfizer-BioNTech hétfőtől átmenetileg jelentősen csökkentette többek között lengyelországi szállítmányait, Michal Dworczyk, a kormányfői hivatal vezetője kedden arról biztosította a közvéleményt, hogy a vakcina jelenlegi tartalékai a második dózis beadásához is elegendőek azoknál, akiket az első körben már beoltottak.

A szállítmányok csökkentése kapcsán Dworczyk hétfőn megállapította: a tagállamok és a gyógyszergyártók közötti kapcsolatokat illetően az Európai Bizottsággal aláírt vakcinabeszerzési szerződés "messze áll a tökéletességtől". Ebben az összefüggésben kifogásolta, hogy Németország önállóan is beszerzett vakcinákat. Elmondta: a történtek fényében a varsói kormány elemzi annak lehetőségeit, hogy az uniós mechanizmuson kívül is vásároljon oltóanyagot.

Lengyelországban kedden 4835 új fertőzést regisztráltak, a Covid-19 kór miatt 60 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 231 ember hunyt el.

Hétfőn Andrusiewicz úgy értékelte: a járvány az országban az utóbbi napokban valamelyest lelassult: az előző hét folyamán több mint 40 ezer, az azt megelőző héten pedig mintegy 60 ezer új fertőzést jegyeztek, és csökken a kórházi kezelésre szorulók száma is.

A szóvivő egyúttal további óvatosságra intett, és magasnak minősítette az utóbbi időben nem változó halálozási adatokat.

Az általános iskolák alsó tagozatos tanárainak múlt heti tesztelése - mely a pedagógusok két százalékánál mutatott ki fertőzést - Andrusiewicz szerint a lengyelországi járványhelyzet szintjére derít fényt.

Hétfőtől visszatértek a tantermekbe az első-harmadik osztályok diákjai. A többi korosztály távoktatásban maradt, a boltok, szállodák, éttermek, kulturális és sportintézmények működését érintő járványügyi korlátozásokat pedig a kormány január végéig meghosszabbította.

Csehországban is megjelent a brit vírusmutáció
Mérsékelten újra javul a koronavírus-járványhelyzet Csehországban. Hétfőn bejelentették, hogy megbetegedett Tomás Petrícek külügyminiszter és Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja.

Az öt sávra osztott százpontos hivatalos kockázati táblázat alapján Csehországban december 27-e óta ugyan a legszigorúbb, ötödik sávra érvényes óvintézkedések vannak érvényben, de a gyakorlatban hétfőn már ötödik napja az enyhébb negyedik sávnak felel meg reális járványhelyzet.

A kormány a sávokba való besoroláson és az ennek megfelelő óvintézkedéseken akkor változtat, ha a járványügyi adatok hét napon át jobbak, vagy három napon át rosszabbak, mint az érvényben lévő csomag.

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel megjelent kimutatás szerint a járvány terjedési mutatója jelenleg 0,71, míg december végén ez a szám meghaladta az 1,3-at. A kockázati táblázat további három legfontosabb paramétere közül javult a 100 ezer lakosra, illetve a 100 ezer, 65 éven felüli idős emberre eső fertőzöttek aránya is.

A legfrissebb kimutatások szerint vasárnap 6330 személyt kezeltek a kórházakban, közülük mintegy 1100 állapotát minősítették az orvosok súlyosnak. A kórházakra nehezedő nyomás ugyan néhány napja mérsékelten csökken, de a hatóságok a helyzetet továbbra is súlyosnak tartják. Hétfőig a koronavírus-járvány szövődményeiben a hivatalos adatok szerint 14 449 személy halt meg.

Kormányzati adatok szerint vasárnap estig több mint 105 ezer személyt kapott koronavírus elleni védőoltást Csehországban. Az első hullámban a leginkább veszélyeztetett egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit oltják be. Péntektől előjegyezhetik magukat oltásra a 80 évnél idősebbek is. Andrej Babis azt mondta, hogy vasárnap estig 154 200 ember regisztrált a rendszerben.

Csehországban január 22-ig szükségállapot van érvényben. Babis megerősítette, hogy a kormány kérni fogja a parlamenttől a szükségállapot további 30 nappal való meghosszabbítását. Több óvintézkedés ugyanis csak szükségállapot idején lehet érvényben.

Megkezdődött a 70 éven felüliek oltása az Egyesült Királyságban
Megkezdődött hétfőn a koronavírus elleni oltás beadása a 70 éven felüli korosztály tagjainak az Egyesült Királyságban. A brit egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az oltási program továbbra is a menetrendben megjelölt két felső kockázati csoportra, vagyis a 80 éven felüliekre, valamint az egészségügy és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozókra összpontosít.

Azokban a térségekben azonban, ahol van elegendő oltóanyag és kapacitás, az egészségügyi hatóságok engedélyt kaptak arra, hogy kiterjesszék az oltási programot a menetrendben következő további két kockázati csoportra, a 70 éven felüliekre, illetve a krónikus betegségek miatt rendkívül veszélyeztetett emberekre - áll a szaktárca hétfői ismertetésében.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Twitteren közölte, hogy a 80 éven felülieknek több mint a fele már megkapta a koronavírus elleni oltást.

A brit kormány eddig több mint 350 millió adag vakcinát rendelt, és hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a JCVI elsőbbségi listáján szereplő felső négy veszélyeztetettségi csoport mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig több mint 3,8 millióan kapták meg a vakcina első dózisát. Az oltási programba hétfőn bevont újabb veszélyeztetettségi csoportokba 5,6 millióan tartoznak.

Izraelben először emelkedett tízezer fölé a napi új fertőzöttek száma
A koronavírus-járvány kitörése óta először emelkedett tízezer fölé Izraelben az egy nap alatt azonosított új fertőzöttek száma - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet kedden. A hétfőn elvégzett 100 693 tesztből 10 021 új koronavírus-hordozót azonosítottak, ami helyi szinten kiemelkedően magas, 10,2 százalékos pozitív arányt jelent. A kórházak, elsősorban Jeruzsálemben, teljesítőképességük határán járnak a súlyos betegek kezelésében.

A súlyos betegek körében egyre többen vannak a fiatalabbak, miután a magas fokú oltottság miatt az idősek egyre inkább védettek a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségtől (Covid-19).

A már először, sőt másodszor beoltottak közül mintegy 12 ezren elkapták Izraelben a koronavírus-fertőzést, ami óvatosságra int a második vakcinát követő egy hétig, a megígért 95 százalékos védettség eléréséig.

Az első szerológiai vizsgálatok szerint az izraeli oltottak vérében a második oltást követő hét nap után az első oltás után elért ellenanyag-mennyiség 6-20 szorosát mutatták ki, ami rámutat a kétlépcsős oltás mindkét részének fontosságára.

Az egészségügyi minisztérium nőgyógyászati és termékenységi ügyekkel foglalkozó bizottsága kedden közzétett állásfoglalásában a várandós nők beoltását javasolja, mert nincs tudományos alapja annak, hogy meddőséget vagy a terhességi károsodást okoznának az eddig jóváhagyott vakcinák.

Az állapotos nők az izraeli adatok alapján fokozottan veszélyeztetettek a koronavírus miatti súlyos megbetegedésekkel szemben. A szakértők a megszerzett tapasztalatok alapján nem láttak kockázatot az újszülöttek számára a szoptató anyák beoltása miatt sem.

Spanyolországban több mint 84 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma a hétvégén
Spanyolországban több mint 84 ezerrel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a hétvégén - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett összesítéséből. A szaktárca adatai szerint az elmúlt 24 órában diagnosztizált esetszám meghaladta a 7600-at. Százezer emberből átlagosan 689-en fertőzöttek az országban. A járvány terjedése továbbra is gyorsul.

A koronavírus egy évvel ezelőtti megjelenése óta már több mint 2,3 millió embernél azonosították a fertőzést, amely eddig 53 769 emberéletet követelt. 843-en az utóbbi egy hétben hunytak el.

Jelenleg mintegy 23 ezren vannak kórházban, és több mint háromezren intenzív osztályon. A kórházak leterheltsége Covid-betegekkel átlagosan 18,6 százalékos, az intenzív osztályoké pedig 32,7 százalékos. Valencia tartományban ezek az arányok magasabbak, 37 és csaknem 53 százalék, ezért Alicante és Valencia városában is tábori kórházban helyeztek el nem súlyos állapotú betegeket.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központjának igazgatója sajtótájékoztatóján elmondta: országszerte eddig 898 ezer adag koronavírus elleni vakcinát adtak be a szétosztott több mint 1,1 millióból. Hétfőn az összes tartományban megkezdték a második dózis beadását a Pfizer és a BioNtech által kifejlesztett oltóanyagból az idősotthonok lakóinak és dolgozónak.

Belgiumban továbbra is emelkedik a fertőzöttek napi száma
Továbbra is enyhén emelkedik, kétezer felett maradt Belgiumban a koronavírussal fertőzöttek napi száma hétfőn. Hollandiában megkezdték az idősotthonok lakóinak beoltását. Luxemburg fokozza oltási kampánya ütemét, a nagyhercegségben ez idáig több mint háromezer ember kapta meg a koronavírus elleni vakcinát.

A belga közegészségügyi intézet frissen közzétett adatai szerint az előző hét adataihoz képest hétfőn 9 százalékkal több ember esetében jegyzeték fel a koronavírus jelenlétét.

Hollandiában az idősotthonok, valamint a fogyatékkal élők gondozóintézeteinek orvosai hétfőn megkezdték a bentlakók oltását a koronavírus ellen. A holland egészségügyi minisztérium közölte: a gondozási intézmények legalább 15 ezer lakóját oltják be még ezen a héten. A kormány célja, hogy az idősotthonok és a fogyatékkal élők gondozóintézeteinek mintegy 155 ezer lakóját az elkövetkező hetekben beoltsák.

Hollandia, az európai uniós tagországok között utolsóként, január 6-án kezdte meg a lakosság oltását. Ez idáig 75 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be a koronavírus ellen az országban.

Luxemburgban a hétvégén a korábbi adatokhoz képest több, 222 megerősített új koronavírus-esetet jegyeztek fel. Az luxemburgi Egészségügyi Minisztérium legfrissebb adatai szerint a hétvégén négy, a járvány kitörése óta 552 ember halt meg a vírus okozta szövődményekben. A járvány okozta betegség miatt kórházban 72 embert kezelnek, közülük 18 esetében kell intenzív ellátást biztosítani.

A luxemburgi kormány közölte, hogy a Moderna gyógyszeripari vállalat vakcinájának hétfői szállítása lehetővé teszi, hogy az eredetileg tervezett 36 ezernél több, legalább 43 ezer ember kapjon koronavírus elleni oltást március végéig. Az ország ez idáig hat gyártótól - AstraZeneca, Johnson&Johnson, Pfizer/BioNTech, Curevac, Moderna, Sanofi - kötött le mintegy 2,2 millió adag oltóanyagot. A valamivel több, mint 600 ezer lakosú nagyhercegségben ez idáig 3233 embert oltottak be az Európai Unió tagországaiban egységesen december 27-én indult oltási kampány kezdete óta.

Legolvasottabb cikkeink