• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.01.29 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Németország életkori korlátozásokat tervez az Oxford/AstraZeneca-vakcinánál, a gyártócég szerint erre semmi szükség.

Újabb orosz vakcinaszállítmány érkezett Szerbiába
Újabb negyvenezer adag Szputnyik V orosz vakcina érkezett pénteken Szerbiába - közölte a szerb innovációs minisztérium.

Nenad Popovic innovációs szerint március végéig a teljes kétmilliós megrendelést leszállítja a gyártó cég. Elmondta: Szerbia készen áll arra, hogy az orosz oltóanyagot helyben is elő tudja állítani.

"Február 11-én érkeznek az orosz szakértők, akik a szerb kollégáikkal arról egyeztetnek, hogyan lehetne mihamarabb megkezdeni a vakcina szerbiai gyártását" - tette hozzá.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma péntekre Szerbiában 1592-vel 390 637-re, Koszovóban 316-tal 59 304-re, Észak-Macedóniában 336-tal 91 904-re, Montenegróban 463-mal 60 288-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 330-cal 121 196-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 21-gyel 3965-re, Koszovóban hárommal 1482-re, Észak-Macedóniában tízzel 2831-re, Montenegróban héttel 790-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 16-tal 4591-re nőtt.

Életkori korlátozásokkal vezethetik be az Oxford/AstraZeneca-vakcinát Németországban
Életkori korlátozásokkal vezethetik be Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár együttműködésével kifejlesztett vakcinát egy független szakértőket összefogó kormányzati tanácsadó testület, az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) formálódó ajánlása szerint, amelyről csütörtökön számoltak be német hírportálok.

A kiszivárogtatott ajánlástervezet szerint a készítményt csak a 18 és 64 év közöttiek beoltására szabad használni, mert más korcsoportoknál nincs elég adat a hatékonyságának megítélésére.

A klinikai vizsgálatok során beoltottak közül mindössze 341-en voltak legalább 65 évesek, és noha csupán egyetlen egy megbetegedést regisztráltak körükben, az alacsony létszám miatt nem lehet úgynevezett statisztikailag szignifikáns, a legalább 65 évesekre általában véve érvényes következtetésekre jutni a szérum hatékonyságáról - ismertette az ajánlástervezetet a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap a hírportálján.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter egy csütörtöki berlini tájékoztatón a sajtójelentésekről elmondta: tavaly ősz óta lehet tudni, hogy más oltásfejlesztési programokkal összevetve kevés adat van az Oxford/AstraZeneca-vakcina egyes tulajdonságairól. A kormánynak azonban nem a STIKO előzetes, hanem végleges ajánlása alapján kell majd beillesztenie az új terméket az oltási kampányba, és előbb be kell várni az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) péntekre várható döntését a vakcina engedélyezéséről.

A miniszter rámutatott: hatalmas tudományos teljesítmény, hogy alig 12 hónappal egy vírus megjelenése után van már oltás ellene, az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen pedig az EMA várhatóan kedvező döntésével már három különböző oltás is rendelkezésre áll majd az EU-ban.

Ez azonban nem változtat azon, hogy az EU és az egész világ a járvány eddigi legnehezebb szakaszában tart. Ezt mutatja a többi között, hogy az "oltásbajnok" Izraelben a külföldön felbukkant új vírusváltozatok terjedésének akadályozására lezárták az ország fő nemzetközi repülőterét - mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy az új vakcina engedélyezése egyelőre nem javít jelentősen az oltóanyag-ellátáson. Németországban még legalább tíz hétig, április közepéig hiány lesz a SARS-CoV-2 elleni oltásból - mondta Jens Spahn.

Brit szakértők: az Oxford/AstraZeneca-vakcina az időseknek is jó védelmet nyújt
Az idős embereknek is jó védelmet nyújt az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen kifejlesztett, Nagy-Britanniában már hetek óta alkalmazott oltóanyag - mondta csütörtökön az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) oltási programokért felelős igazgatója.

Mary Ramsay professzor nyilatkozatának előzményeként a német oltásügyi bizottság csütörtöki médiaértesülések szerint olyan ajánlás kiadására készül, amely szerint az Oxford/AstraZeneca-vakcinát Németországban a 65 évnél idősebbeknek egyelőre ne adják be.

Ramsay professzor csütörtök délután ismertetett reagálásában közölte ugyanakkor, hogy a Nagy-Britanniában használt mindkét oltóanyag, az Oxford/AstraZeneca- és a Pfizer-BioNTech-vakcina egyaránt biztonságos és magas fokú védelmet nyújt, különösen az új koronavírus okozta Covid-19 betegség súlyos formáinak kialakulásával szemben.

A Public Health England oltási igazgatója maga is hangsúlyozta, hogy a próbaidőszakban az idősek körében túl kevés esetben vizsgálták az AstraZeneca-vakcinát annak pontos meghatározásához, hogy ez az oltóanyag ebben a korcsoportban mennyire hatékony.

Mary Ramsay professzor szerint azonban az idősek immunreakcióiról eddig rendelkezésre álló adatok is nagyon biztatók az Oxford/AstraZeneca-oltóanyag esetében.

Hozzátette: a súlyos betegség és a halálozás kockázata az életkor emelkedésével exponenciális ív mentén növekszik, és a legfontosabb feladat, hogy a veszélyeztetett lakossági csoportok lehető legtöbb tagját beoltsák a Nagy-Britanniában használt két vakcina valamelyikével.

Paul Hunter professzor, a University of East Anglia egyetem orvostudományi karának járványügyi kutatója a BBC rádiónak nyilatkozva csütörtökön kijelentette: a brit szakértők tudják, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina biztonságos a 65 évnél idősebbek számára is.

Hozzátette: az idős korosztály esetében az oltóanyag jóval kevesebb mellékhatást okoz, mint a fiatalabbak körében, és szinte biztos, hogy alkalmazása nagyon előnyös a súlyos betegség kialakulásának és a kórházi kezelés szükségességének megelőzése szempontjából.

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön kijelentette: a brit szakhatóságok teljesen egyértelműen azon a véleményen vannak, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina nagyon jó és hatékony, már egy dózis beadása után is magas szintű védelmet nyújt minden korcsoportban.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) eddig a Pfizer és a BioNTech, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, valamint a Moderna vakcináinak forgalmazását engedélyezte. A december 8-án kezdődött oltási kampány az első két oltóanyaggal folyik, az amerikai Moderna vállalat vakcinája várhatóan tavasszal érkezik.

A brit kormány eddig csaknem 370 millió adag oltóanyagot rendelt, és hivatalos célkitűzése, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb csoportok mindegyik tagja - 16 millió ember -, őszre a teljes felnőtt brit lakosság megkaphassa legalább a koronavírus elleni oltás első dózisát.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök este ismertetett adatai szerint országszerte eddig 7 447 199-en részesültek az oltás első adagjában, 476 298-an a második dózist is megkapták.

A járvány terjese továbbra is jelentős ütemben lassul. A szaktárca csütörtök esti ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 200 089 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki az Egyesült Királyság egészében, 83 303-mal, 29,4 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

Január elején még 60-70 ezer között volt a naponta újonnan izolált fertőzések száma.

Tovább szigorította az óvintézkedéseket a cseh kormány
Tovább szigorította a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket csütörtökön a cseh kormány. A döntés oka, hogy több mint két hét után megállt a járványhelyzet mérsékelt javulása, és néhány mutató újra romlani kezdett. A legfőbb konkrét ok, hogy megállt a kórházakra nehezedő nyomás csökkenése. A kórházban kezeltek száma már egy hete állandóan hatezer, míg a súlyos esetek száma ezer körül mozog.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint az óvintézkedéseket csak akkor fogják mérsékelni, ha a kórházban kezeltek száma 3000 alá esik. Ilyen helyzet legutóbb október közepén volt.

Péntektől kezdve a cseh lakosok már háromnaponta mehetnek ingyenes antigéntesztre. Eddig ez ötnaponta volt lehetséges. Ez az intézkedés összefügg azzal is, hogy Németország megszigorította az ott dolgozó cseh vendégmunkások a határátlépését. A Szászországban dolgozó és naponta ingázó csehek hetente két alkalommal, míg a Bajorországban dolgozók kétnaponta kötelesek új negatív koronavírus tesztet felmutatni a határon. A prágai sajtó szerint naponta mintegy hatvanezer cseh jár át Németországba dolgozni.

Olaszországban túllépte a 87 ezret a halottak száma
Olaszországban átütemezték a vakcinázást az oltóanyag-szállítmányok késése miatt, miközben a halottak száma túllépte a 87 ezret az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint. A halottak napi száma továbbra is négyszáz felett van, és elérte a 87 381-et. Január elseje óta több mint 12 ezer beteg veszítette életét.

A novembertől bevezetett korlátozások, valamint a karácsonyi ünnepek alatti teljes zárlat eredményeként fokozatosan csökken a kórházban kezelt Covid-19 betegek száma, de továbbra is megközelíti a fél milliót az aktív fertőzöttekét.

Olaszország elsőként lépte át az egymilliós vakcinázási küszöböt Európában. A szállítmányok késése miatt azonban az oltás megtorpant. A nyolcvan éven felettiek februártól tervezett tömeges oltását egyelőre elhalasztották. December 27-e óta valamivel több mint kétmillió adag vakcina érkezett, ebből több mint 1,6 millió személyt oltottak be, közöttük több mint 338 ezren jutottak második dózishoz. Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár korábbi kijelentése szerint a római kormány nem lép jogi útra a vakcinák késése miatt, miután a gyógyszercégek a szállítmányok újraindítását ígérték.

A Gimbe egészségügyi kutatóintézet számításai szerint, ha újraindul a vakcina érkezése, március végéig több mint 16,5 millió oltóanyagot várnak az országba, beleszámítva az Európai Gyógyszerügynökség által még nem engedélyezett AstraZenecát is. Az egészségügyi tárca bejelentése szerint az év végéig több mint száz millió adag vakcinát rendeltek.

Spanyolországban a lakosság több mint 72 százaléka oltatná be magát azonnal
A spanyol lakosság 72,5 százaléka oltatná be magát azonnal koronavírus ellen - ismertette legújabb felmérésének eredményét az állami társadalomkutató központ (CIS) csütörtökön. Az oltási hajlandóság folyamatosan emelkedik, december elején a kutatásban megkérdezettek 32,5 százaléka mondta azt, hogy amint lehet, kéri a védőoltást.

Carolina Darias, a szerdán kinevezett egészségügyi miniszter első sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a kormány továbbra is fenntartja azt a célkitűzést, hogy a nyáron 70 százalékos lesz az átoltottság a dél-európai országban.

Több tartomány is jelezte, hogy a jelenlegi oltási ritmus mellett kivitelezhetetlennek tartja ezt az elképzelést, mivel vakcinahiány miatt az eddiginél kevesebb oltóanyagot tudnak beadni.

A szaktárca vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: számítottak arra, hogy az első negyedévben korlátozott mennyiségű vakcina érkezik, ezért készítettek prioritási sorrendet az oltási menetrendben.

Mint mondta, a koronavírus elleni oltás egy hónapja vette kezdetét, és azóta már több mint 1,3 millió ember kapta meg az első dózist, 173 ezren pedig mindkét adagot. "Minden egyes elért mérföldkövet értékelni kell" - fogalmazott.

Az egészségügyi intézmények kapacitásaik 24 százalékán látnak el Covid-betegeket, az intenzív osztályokon ez 42,8 százalék, míg öt tartományban meghaladja az 50 százalékot.

 

Putyin: a járvány fokozatosan visszaszorul Oroszországban
Meghozta eredményét az orosz hatóságok Covid-19 elleni, a fenyegetettséggel arányos erőfeszítése, a koronavírus-járvány fokozatosan visszaszorul Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtöki virtuális kormányülésen.

Putyin rámutatott, hogy a fertőzések száma csökken, és az elmúlt időszakban a gyógyultak száma stabilan meghaladta azokét, akik megbetegedtek. Mint mondta, 100 ezer lakosra mintegy 12 beteg jut, ami szerinte egynegyede sok európai ország mutatójának, és nemzetközi összehasonlításban az orosz halálozási ráta is alacsony.

Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy korai még lazítani, és továbbra is be kell tartani az elővigyázatossági előírásokat. Rámutatott, hogy a védőoltást mintegy 68 millió embernek kell megkapnia Oroszországban.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a Csumakov Központ által kifejlesztett harmadik orosz vakcina hivatalos bejegyzése február közepére, első kibocsátása pedig március végére várható. A Szputnyik V tömeggyártása már folyik, az EpiVacCorona esetében ennek beindítása február végén lesz esedékes. Az utóbbi mindkét komponensét a Roszpotrebnadzor szerint 2600 önkéntes kapta meg.

Darja Jegorova, a Covid-19 elleni első orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet tudományos főmunkatársa egy csütörtöki online tanácskozáson kijelentette, hogy a Szputnyik V hatékonysága a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a humorális (B-sejtes) immunválasz tekintetében meghaladja a 98 százalékot, a sejtimmunitás kialakításában pedig megközelíti a 100 százalékot.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője kifejezte reményét, hogy az országban már idén elhagyható lesz a maszkviselet. Tudomása szerint az oroszok 20-25 százaléka rendelkezik antitesttel.

Golikova közölte, hogy az országban 3098 oltópont működik, a vakcina beadására az állami szolgáltatások honlapján lehet bejelentkezni. A kormányfőhelyettes kétségbe vonta a Covid-19 elleni nemzetközi oltási igazolás bevezetésének valószínűségét.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 19 138-cal 3 793 810-re emelkedett csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint.

A növekmény 0,51 százalék, az új esetek 11,5 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 492 901, a halálos áldozatoké 575-tel 71 651-re, a felépülteké pedig 26 775-tel 3 229 258-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 100,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 397 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 646 312 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Legolvasottabb cikkeink