• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.02 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Szigorúbban ellenőrzik a csehek az országba érkező külföldieket. Ukrajnában nőtt az új fertőzések száma. Olaszországban megjelent a vírus brazíliai mutációja.

Peking értesítette a hamis vakcinákat áruló kínai bűnszervezet áldozatául esett országokat
Értesítették a kínai hatóságok azokat az országokat, amelyeknek egy kínai bűnszervezet hamis oltóanyagot adott el a koronavírus ellen - mondta el Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

Vang hangsúlyozta: fokozzák az érintett országokkal folytatott bűnüldözési együttműködést annak érdekében, hogy megelőzzék a hasonló bűncselekmények elterjedését. A szóvivő arról nem közölt tájékoztatást, hogy mely országok kaptak a hamisított vakcinából.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy a kínai hatóságok több mint 80 embert vettek őrizetbe koronavírus elleni hamis oltóanyagok előállításának gyanújával. A bűnszervezet tagjai a gyanú szerint sóoldatot árusítottak vakcinaként szeptember óta. A hatóságok az akció során mintegy 3000 dózist foglaltak le a hamis termékből.

Amerikában mintegy 1,35 millió adag vakcinát adnak be napont
Már több amerikait oltottak be Covid-19 ellen, mint ahányan megfertőződtek - áll a Bloomberg hírügynökség hétfői jelentésében. Az Egyesült Államokban 26,5 millió ember kapott legalább egy adag oltást, a járvány kezdete óta pedig 26,2 millió koronavírusos esetet regisztráltak.

"Megjegyezhetjük, hogy ma először az adatok azt mutatják, hogy több embert oltottak be, mint amennyit újonnan diagnosztizált esetként jelentettek" - mondta a Dél-Kaliforniai Egyetem orvos-professzora. Paula Cannon úgy fogalmazott: ezt mindenképpen érdemes megünnepelni.

A Bloomberg elemzése szerint a mérföldkő akkor következett be, amikor az Egyesült Államok élre állt abban a rangsorban, amely a naponta beadott koronavírus-vakcina arányát mutatja országokra lebontva. Mint írják: Amerikában mintegy 1,35 millió adag vakcinát adnak be naponta. Az amerikaiak körülbelül 7,8 százaléka kapott már legalább egy oltást, míg a lakosság 1,8 százaléka már mindkettőt megkapta.

Ukrajnában nőtt az új fertőzések száma
Ukrajnában keddre újra nőtt a regisztrált új koronavírus-fertőzések száma, és két és félszer többen haltak meg a fertőzés okozta betegségben, mint egy nappal korábban. Hétfőn 2394 esetben igazolódott be a koronavírus-fertőzés gyanúja, 833 beteget szállítottak kórházba, 156-an belehaltak a Covid-19-betegség okozta szövődményekbe, és 11 457-en meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 9219 fővel csökkent.

Az azonosított koronavírusos esetek száma 1 223 879.

A legtöbb új esetet Kijevben (285), valamint Ivano-Frankivszk (278), Zaporizzsja (217), Csernyivci (159) és Harkiv (158) megyében mutatták ki.

Az új betegek között 117 a gyerek, 213-an pedig az egészségügyben dolgoznak.

Vakcinabeszerzést lehetővé tevő törvényt fogadott el Észak-Macedónia
Sürgősségi eljárás keretében fogadta el az észak-macedón parlament a gyógyszerekről szóló törvény módosítását, ami lehetővé teszi a koronavírus elleni oltóanyag beszerzését a kormány számára - közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál.

A hétfői döntésnek köszönhetően néhány napon belül Észak-Macedóniában is megkezdődhet a koronavírus elleni védőoltások beadása. Az eddig megjelent információk szerint Szkopje a kínai Sinopharm oltóanyag beszerzését tervezi.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma keddre Szerbiában 1739-cel 397 002-re, Koszovóban 282-vel 60 500-ra, Észak-Macedóniában 61-gyel 92 767-re, Montenegróban 313-mal 61 972-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 121-gyel 122 232-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 18-cal 4038-ra, Koszovóban öttel 1503-ra, Észak-Macedóniában 11-gyel 2866-ra, Montenegróban hattal 811-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 21-gyel 4656-ra nőtt.

Olaszországban a vírus brazíliai mutációja is megjelent
Az új koronavírus brazíliai mutációját azonosították a közép-olaszországi Umbria tartományban, miközben már az angliai és a dél-afrikai vírusvariáns is terjed az egészségügyi hatóságok keddi bejelentése szerint. Umbria egészségügyi hivatala két ember mintájában mutatta ki biztosan a brazíliai vírusmutációt. A régió határai december vége óta le vannak zárva. Olaszország január közepén felfüggesztette a Brazíliával közös légi forgalmat, a tilalom egyelőre február 16-ig van érvényben. Hivatalos adatok hiányában a sajtó több ezerre teszi a latin-amerikai országban ragadt olaszok számát.

Az egészségügyi minisztérium országos adatai szerint Olaszországban eddig 125 beteg mintájában találták meg a Nagy Britanniában felfedezett koronavírus-variánst, és három betegében a domináns vírustörzsnél szintén gyorsabban terjedő dél-afrikai variánst.

A tárca többoldalas útmutatót adott ki a vírusvariánsok "ellenőrizetlen terjedése megakadályozását célzó rendkívüli intézkedésekkel". A vírusmutációval azonosított betegek esetében szigorítják a kontaktkeresést, és feltérképezik utolsó két hetük kapcsolatait a vírus azonosítása előtti negyvennyolc óráig. A vírusmutációban megbetegedett személyekre kéthetes karantén érvényes, az eddigi vírustörzsnél alkalmazott tíz nap helyett.

Ahogyan az olasz sajtó fogalmazott, a mutációkkal azonosított néhány beteg "csak a jéghegy csúcsa", ezért az egészségügyi hatóságok "vadászatot" indítottak a vírusvariánsok jelenlétének felkutatására.

Sandra Zampa egészségügyi államtitkár úgy nyilatkozott, hogy "hatalmas erőfeszítéssel" októberig az lakosság hetven százalékát be akarják oltani. A minisztérium adatai szerint több mint kétmillió személyt oltottak be, ebből több mint 683 ezren kaptak már második dózist. A halottak száma kedden túllépi a 89 ezret.

Oroszországban 17 ezer alá csökkent az újonnan észlelt fertőzések száma
Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 16 643-mal 3 884 730-ra emelkedett kedden közzétett hivatalos adatok szerint. Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma október 28. óta először csökkent 17 ezer alá. A napi növekmény 0,43 százalék, az új esetek 9,6 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 470 027, a halálos áldozatoké 539-cel 74 158-ra, a felépülteké pedig 22 372-vel 3 340 545-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 102,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 201 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 630 190 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A Covid-19 elleni külföldi vakcinák csak abban az esetben jelenhetnek Oroszországban, ha bebizonyosodik, hogy hatékonyak és biztonságosak, az orosz oltóanyagok prioritást fognak élvezni - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke orosz újságíróknak egy hétfőn több helyen megjelent interjúban.

"Ami a külföldi vakcinákat illeti: senki sem kínálja nekünk őket különösebben, mert minden ország elsősorban a saját szükségleteit igyekszik kielégíteni és a saját lakosságát akarja átoltani" - nyilatkozott.

Hozzátette, hogy mindemellett kínai részről vannak ilyen ajánlatok, amelyeket orosz részről tanulmányozni fognak.

"Ha valamely készítményt hatékonynak és biztonságosnak ismernek el, az megjelenthet a piacunkon" - fogalmazott a volt elnök és ex-miniszterelnök, hozzátéve hogy a fő feladat Oroszországban most a saját fejlesztésű vakcinák gyártásának felfuttatása.

Mint mondta Szputnyik V-ből az év közepéig 30 millió adagot kell legyártani és az EpiVacCoronából is jelentős mennyiséget a tömeges oltáshoz. Kifejezte reményét, hogy addigra a CoviVac is használatban lesz.

Közölte, hogy ő már beolttatta magát az egyik orosz vakcinával, de nem árulta el, hogy melyikkel.

 

A Hollandiában feljegyzett új esetek csaknem felét a vírus brit változata teszi ki
Egyre terjed a koronavírus brit változata Hollandiában: két hete még az újonnan feljegyzet esetek harmadáért, a múlt hét folyamán azonban már csaknem a feléért volt felelős az országban - idézte Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter parlamenti beszámolóját a helyi sajtó hétfőn.

A miniszter azt is közölte, hogy a járványterjedést nyomon követő jelentés szerint a brit vírusvariáns legalább 50 százalékkal fertőzőbbnek bizonyul a korábbi vírusnál.

A holland kormány a koronavírus-járvány megfékezésére hozott számos rendkívüli intézkedés mellett a járvány harmadik hullámának elkerülése érdekében nemrégiben este fél kilenctől reggel fél ötig tartó kijárási tilalmat léptetett életbe.

Az illetékes holland közegészségügyi hatóság hétfői tájékoztatása szerint folytatódik a járványhelyzet év eleje óta tartó javuló tendenciája. A múlt hét folyamán átlagosan naponta 4284 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. Az adat 19 százalékkal alacsonyabb a megelőző héten feljegyzet számoknál. Kiemelték: vasárnap 3714, hétfőn pedig 3280 új esetet jegyeztek fel. A hétfői esetszám a négy hónapja feljegyzett legalacsonyabb napi adat - közölték.

Kórházban jelenleg 2270 embert ápolnak a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Noha a betegek száma mintegy 50-nel magasabb a vasárnap közölt adatoknál, heti összehasonlításban öt százalékkal kevesebbet, mint múlt héten. Közülük 639-an részesülnek intenzív ellátásban. Számuk mintegy hétszázalékos csökkenést mutat. A járvány következtében a múlt hét folyamán átlagosan naponta 67 ember halt meg, 15 százalékkal kevesebben, mint az előző héten. Az illetékes hatóság hétfőn 27 halálesetről számolt be. A járvány kezdete óta Hollandiában 992 084 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és 14 108 ember halt meg a Covid-19 betegség szövődményekben.

Szigorúbban fogják ellenőrizni a csehek az országba érkező külföldieket
Az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni a Csehországba érkező külföldi állampolgárokat, a járványügyi intézkedés pénteken lép életbe - jelentette be Tomás Petrícek cseh külügyminiszter a hétfői kormányülés utáni sajtótájékoztatón Prágában. Tomás Petrícek szerint a cseh kormány ezzel a lépéssel a koronavírus új mutációinak a terjedésére reagál.

Csehország eddig a más országok kockázatosságát az úgynevezett szemafor rendszerrel jelölte, amelyben minden szín a kockázatok egy-egy szintjének felelt meg. Eddig az európai országok többsége a piros színű sávban volt, ami magas kockázatnak felelt meg. Pénteken bevezetik az Európai Unió által előírt nagyon magas kockázati sávot is, amely sötét pirossal lesz jelölve.

Magyarország továbbra is a magas kockázati szintet jelölő piros sávban marad - derül ki a cseh külügyminisztérium közleményéből. Az ebbe a kockázati sávba tartozó személyek csak negatív antigén- vagy PCR-teszttel léphetnek be Csehországba. Új követelmény ezen személyek iránt péntektől, hogy a beutazást követő öt napon belül immár Csehországban PCR-tesztnek kell alávetniük magukat.

Spanyolországban napok óta csökken a fertőzés terjedése
Spanyolországban napok óta csökken a koronavírus-fertőzések terjedése, és csökken a halálozás is, de a kórházi ellátásra szorulók száma továbbra is emelkedik - értékelte a járványügyi helyzetet Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban.

Az egészségügyi minisztérium adata szerint az elmúlt 24 órában ötezer új esetet diagnosztizáltak, a hétvége folyamán mintegy 80 ezerrel lett több regisztrált eset. Százezer emberből átlagosan 865-en fertőzöttek az országban, pénteken ez a szám még 886 volt. A járvány kezdete óta több mint 2,8 millió igazolt fertőzöttről tudni. A kórházi ágyak negyedén Covid-beteget kezelnek, az intenzív osztályokon 45 százalék feletti a koronavírusos esetek ellátása. Hét tartományban meghaladja az 50 százalékot is. Sok helyen emiatt át kell ütemezni a halasztható beavatkozásokat - mondta a járványügyi vezető.

Fernando Simón becslése szerint közel 80 százalékban kiszűrik a fertőzötteket, január 22-e és 28-a között több mint 1,7 millió tesztet végeztek, 14 százalékuk lett pozitív. A legtöbb fertőzött a 20-29 év közötti korosztályból kerül ki. Mint mondta, egy hét alatt 1534-en vesztették életüket a fertőzés következtében, a járvány áldozatainak száma meghaladja az 59 ezret.

A szakember hangsúlyozta: az enyhe csökkenés ellenére a kitűzött járványügyi célok még mindig távol vannak, ezért továbbra is erőfeszítések szükségesek az emberek és az intézmények részéről egyaránt.

Carolina Darias egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy januárban 1,7 millió vakcinát kapott Spanyolország, februárban pedig 2,3 millió dózis várható a Pfizer és a BioNTech, valamint a Moderna gyógyszergyár vakcinájából. Mindkét adagot eddig mintegy 357 ezren kapták meg.