• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.16 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Putyin elrendelte az orosz vakcinák mutációkkal szembeni hatékonyságának ellenőrzését. Németországban is bevezethetik az ingyenes gyorstesztet.

Németországban is bevezethetik az ingyenes gyorstesztet
Németországban is ingyenes lehet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) jelenlétét vizsgáló úgynevezett antigén gyorsteszt, és bevezetnek önállóan használható gyorstesztelő termékeket is kedden ismertetett kormányzati tervek szerint.

Az úgynevezett nemzeti tesztstratégia még elfogadás előtt álló új kiadása szerint március 1-jétől mindenki jogosult ingyenes antigén gyorstesztre Németországban. Az egészségügyi szakszemélyzetet igénylő vizsgálatot gyógyszertárakban és tesztközpontokban lehet majd elvégezni. A rendszer kialakítása a helyi önkormányzatok feladata lesz, a költségeket a szövetségi kormány állja.

Amint befejezik a termékek minőségellenőrzését a szövetségi gyógyszer- és gyógyászati termék intézetnél (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte - BfArM), és megfelelő mennyiség érkezik az országba, az újítást a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás működésének szolgálatába állítják, vagyis óvodai és iskolai dolgozóknak, nevelőknek, tanároknak biztosítják az új tesztelési lehetőséget.

Ezek az önellenőrzésre, laikus általi önálló használatra szolgáló tesztek hozzájárulhatnak "a mindennapok biztonságához" - mondta a miniszter, kiemelve, hogy a BfArM a lehető leggyorsabban elvégzi az ellenőrzéseket.

Az RND szerint a még nem végleges tervek alapján a "házi gyorstesztek" ugyancsak március elején jelennek meg, és a piaci forgalomba is bekerülnek, fogyasztói árukat egy euróban (360 forint) korlátozhatják.

Hasonló szabályozást vezettek be a napokban a szomszédos Ausztriában, ott havonta öt darab térítésmentesen jár az önállóan elvégezhető gyorstesztből, szintén márciustól.

Németországban nagyjából egy hónapja javulnak a járványügyi adatok, de terjednek a korábbiaknál fertőzőképesebb új vírusváltozatok, ezért a gazdasági és társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot az eredeti tervekkel szemben nem február közepén, hanem legkorábban március elején oldják fel, hogy akadályozzák egy harmadik járványhullám elindulását.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 3856 új fertőződést regisztráltak. Ez ugyan növekedés az egy héttel korábbi 3379-hez képest, de akkor adattovábbítási fennakadások miatt 600 eset nem került be a statisztikába. Ezt a hatást kiszűrve az látható, hogy folytatódik a SARS-Cov-2 visszaszorulása, de a fertőzésszám csökkenésének üteme mérséklődik. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 342 843 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 528 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 65 604-re emelkedett.

Négy hónapja nem volt ilyen alacsony szinten az elhalálozások száma Szlovéniában
Négy hónapja nem volt ilyen alacsony szinten a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Szlovéniában, és tovább csökkent a kórházban kezelt betegek száma is - derült ki a kormány keddi jelentéséből.

Szlovéniában keddre 740-nel 180 507-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában öt beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3733-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 691-en vannak kórházban, 127-en intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az utóbbi 24 órában 274 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 237 999-et. Egy nap alatt 18 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5357-re emelkedett. Kórházban 927 beteget ápolnak, közülük 84-an vannak lélegeztetőgépen.

Mindkét országban hétfőtől enyhítettek a korlátozásokon, és az oltási programok is felgyorsultak, ami annak köszönhető, hogy Horvátországba és Szlovéniába is érkeznek a héten nagyobb oltóanyag szállítmányok a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinájából.

Szlovéniában eddig 71 495-en kaptak meg a koronavírus elleni oltást, közülük 47 851-en már a második adagot is.

Horvátországba eddig valamivel több mint 120 ezer vakcina érkezett: 67 867-en kapták meg az első, 52 778-an pedig a második dózist.

Ukrajnában már több mint 24,5 ezren haltak bele a betegségbe
Ukrajnában keddre kismértékben újra gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint háromezer, a megelőző napinál mintegy nyolcszázzal több új koronavírusos beteget jegyeztek fel, a járvány kezdete óta elhunytak száma pedig mostanra meghaladta a 24,5 ezret, viszont kórházba ismét viszonylag kevesen kerültek.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 3143 új esettel 1 276 618-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 150 áldozattal 24 542-re. Eddig 1 122 968-an gyógyultak meg, közülük előző nap több mint hatezren, az aktív betegek száma így több mint háromezerrel 129 108-re csökkent.

Előző nap 915 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, míg a megelőző napokban a számuk kétezer körüli volt.

A legtöbb új beteget, 621-et az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint 308 új esettel az eddig azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 132,5 ezret, az elhunytaké 11-gyel 2532-re nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy a koronavírus elleni oltások csúszással, várhatóan e hét végén kezdődhetnek el, ugyanis még nem érkezett egyetlen szállítmány sem meg az országba. A késés okai szavai szerint olyan technikai és bürokratikus problémák, amelyek függetlenek Ukrajnától. Megerősítette, hogy tárcája már hétfőtől szerette volna elkezdeni az oltásokat, de a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül jóváhagyott Pfizer vakcinák szállításával kapcsolatban még néhány hivatalos eljárást el kell végezni, ami még napokat vesz igénybe.

Ausztriában továbbra is zárva maradnak az éttermek, hotelek, színházak és mozik
A koronavírus terjedését gátolni hivatott korlátozások további enyhítésére valószínűleg csak húsvét körül kerülhet sor - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szerda délután a szakértőkkel, az ellenzékkel és a tartományfőnökökkel tartott több órás tanácskozása után. Ez azt jelenti, hogy a tizenöt hete zárva tartó éttermek, szállodák, illetve kulturális és szabadidős létesítmények továbbra is zárva maradnak.

A koronavírus brit és dél-afrikai mutációjának gyorsabb terjedése óvatosságra inti a kormányt. "Hogy kontroll alatt tarthassuk a járványt, el kell halasztanunk az éttermek és hotelek várva várt nyitását" - indokolta a döntést a kancellár.

Ezen túlmenően az egy hete életben lévő lazítások - feltételekkel, de kinyithattak az üzletek, a szolgáltatók és az iskolák - járványügyi következményei még nem ismertek, hiszen ilyen rövid idő nem elegendő ahhoz, hogy a napi esetszámok adataiból releváns következtetéseket lehessen levonni.

Amíg az idősek és a legnagyobb kockázatot viselő csoportok átoltottsága nem éri el a megfelelő mértéket, Ausztria a minél szélesebb körű tesztelésben látja az áthidaló megoldást. Ezért is feltétele mind az iskolalátogatásnak, mind a testi kontaktust igénylő szolgáltatások igénybe vételének a negatív koronavírus-teszt felmutatása. Országszerte bővítették a szűrési kapacitást, immár 600 tesztállomás és 800 gyógyszertár kínál ingyenes szűrési lehetőséget a lakosságnak, valamint 700 vállalat is csatlakozott a kampányhoz.

Március elsejétől kapható majd a patikákban az ingyenes, úgynevezett "házi gyorsteszt", amelyből mindenki havi ötöt kaphat térítésmentesen. Ez azonban egyelőre az embereknek csak saját maguk megnyugtatására szolgál majd, mivel ezeket a szolgáltatók "belépő" tesztként nem fogadhatják el. Aki fodrászhoz, kozmetikushoz, manikűröshöz vagy épp masszázsszalonba szeretne menni, az csak hivatalos, egészségügyi dolgozó által levett teszteredmény birtokában teheti ezt meg. Ennek eredményeként a múlt héten jelentős mértékben megnőtt a hivatalos "tesztutcák", illetve a szűrési kampányban részt vevő gyógyszertárak látogatottsága.

Az FFP2-es maszkok viselése, a kétméteres távolságtartási szabály továbbra is érvényben marad, és az is, hogy egyidejűleg csak két háztartás tagjai találkozhatnak egymással.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1225 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 434 712 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1338, az intenzív kezelésre szorulók 258-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon tízen haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8221-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 412 457.

Észak-Macedóniában is megkezdődik az oltás
Észak-Macedónia megkezdi a koronavírus elleni védőoltások alkalmazását, először a fertőzöttekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók kapják meg a vakcinát - közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál kedden.

Szkopje azokkal a vakcinákkal kezdi meg az immunizációt, amelyeket Szerbiától kapott a múlt hét végén. Belgrád 4680 adag Pfizer/BioNTech oltást adományozott déli szomszédjának vasárnap, és a napokban további majdnem négyezer adag oltóanyag érkezik Szerbiából Észak-Macedóniába.

Szkopjei jelentések szerint a héten a kínai Sinopharm kétszázezer adag oltóanyaga is megérkezik az országba.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma keddre Szerbiában 1331-gyel 422 210-re, Koszovóban 178-cal 64 519-re, Észak-Macedóniában 51-gyel 97 125-re, Montenegróban 373-mal 69 294-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 116-tal 126 192-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 15-tel 4245-re, Koszovóban eggyel 1545-re, Észak-Macedóniában kilenccel 2998-ra, Montenegróban szintén kilenccel 904-re, Bosznia-Hercegovinában pedig hússzal 5006-ra nőtt.

Putyin elrendelte az orosz vakcinák új vírusváltozatokkal szembeni hatékonyságának ellenőrzését
Vlagyimir Putyin elnök utasította az orosz kormányt, hogy vizsgáltassa meg a Covid-19 ellen kifejlesztett orosz vakcináknak a koronavírus új változataival szembeni hatékonyágát. A felülvizsgálatnak ki kell terjednie arra is, hogy az oltóanyagokkal kapcsolatban szükség-e van-e további kutatásokra és a bejegyzési okmány módosítására. Az erről szóló jelentést az elnöknek március 15-ig kell elkészíteni, majd félévente revíziót kell végezni.

Oroszországban eddig két vakcinát jegyzetek be, a Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V-t, amelyet 27 országban engedélyeztek, és a Vektor Központ EpiVacCoronáját. Február végéig a várakozások szerint egy harmadik oltóanyag belföldi bejegyzése is megtörténik majd.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) az Interfax hírügynökség hétfői jelentése szerint bejegyeztette "a világ első tesztrendszerét a koronavírus N501Y (úgynevezett brit vírusváltozatának) kimutatására". A tájékoztatás értelmében a rendszer pontos, és kizárja az álpozitív eredmény lehetőségét.

A Roszpotrebnadzor honlapján azt állította, hogy ennek a technológiának az alapján a tudósok hozzákezdhetnek azoknak a reagenseknek a kifejlesztéséhez, amelyek segítségével a SARS-CoV-2 bármilyen mutációja beazonosítható.

Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 13 233-mal - ez a legalacsonyabb érték október 10. óta - 4 099 323-ra emelkedett. A napi növekmény 0,32 százalék, az új esetek 9,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 393 681-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 459-cel 80 979-re, a felépülteké pedig 17 627-tel 3 624 663-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 107,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 204 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 618 670 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

 

Öthavi mélyponton az új fertőzések száma Nagy-Britanniában
A hétfőn ismertetett adatok szerint öthavi mélypontra csökkent az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában. Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette: a kormány szándéka szerint a gazdaság megnyitása óvatos ütemű, de ezúttal már visszafordíthatatlan folyamat lesz.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő este közzétett adatsora alapján az elmúlt 24 órában 9765 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal Nagy-Britanniában. Ez október 2. óta a legalacsonyabb napi fertőzésszám.

A szaktárca adatai szerint a hétfőn zárult egy hétben 88 060 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak tesztekkel, 35 941-gyel, 29 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. Ugyancsak folyamatosan és jelentősen csökken a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma. A brit egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 12 740 beteget kellett kórházba szállítani, 4362-vel, 25,5 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

Az egészségügyi minisztérium hétfő este közzétett adatai szerint az oltási kampány december 8-i kezdete óta 15 300 151-en kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát, a második adagban 539 630-an részesültek.

Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt közelít 16 millióhoz a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban.

A brit kormány éppen hétfőre tűzte ki azt a célt, hogy az egyesített oltásügyi bizottság (JCVI) által még decemberben összeállított elsőbbségi lista élén szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoport mindegyik tagja - 15 millió ember - megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.

Ez a cél már a hétvégén teljesült, és az oltási kampány következő szakaszának első lépéseként megkezdődött az ötödik veszélyeztetettségi csoportba tartozó 65 éven felüliek értesítése arról, hogy mikor kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát.

Nem javul a járványhelyzet Csehországban
Nem javul a járványhelyzet Csehországban: hétfőn 8745 új koronavírus fertőzést mutattak ki a szűrések, ami majdnem ezerrel több, mint egy hete.

A napi fertőzések száma a múlt hét közepe óta újra folyamatosan emelkedik. A kórházban kezelt covidos betegek száma vasárnaphoz viszonyítva mintegy kétszázzal 5990-re emelkedett, közülük 1130 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok - derül ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján kedden reggel nyilvánosságra hozott adatokból.

A tárca értékelése szerint a csehországi járványhelyzet továbbra is súlyos, a kórházak a teljesítőképességeik határára kerültek, különösen ami az intenzív osztályokat illeti. A legfrissebb adatokból kiderül, hogy az egész országban hétfőn este már csak 184 szabad ágy állt a covidos betegek rendelkezésre. A leginkább sújtott és péntek óta lezárt járásokból - Cheb, Sokolov, Trutnov - továbbra is más régiók kórházaiba kell szállítani a betegeket. Telt házat jelentett hétfőn este a Hradec Králové-i kórház is.

A járvány kitörése, tavaly március eleje óta Csehországban 1,1 millió személy kapta meg a fertőzést, közülük 18 430-an meghaltak, a gyógyultak száma 979 ezer. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg meghaladja a 102 ezret.

Csehországban eddig mintegy 400 ezer embert oltottak be, mintegy 130-ezren már a vakcína második adagját is megkapták. A csehek jelenleg csak az Európai Unióban jóváhagyott vakcínákat használják. A gyorsabb oltási tempót a vakcínahiány akadályozza.

Tavaly október eleje óta Csehországban szükségállapot van érvényben, amely február 28-án jár le.

Spanyolországban 30 ezer fertőzöttet regisztráltak a hétvégén
Spanyolországban a hétvégén 30 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami 17 ezerrel kevesebb a múlt hétvégén azonosított esetszámoknál - derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett adataiból.

A szaktárca tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában kevesebb mint kétezer új fertőzöttet diagnosztizáltak. Százezer emberből átlagosan 417-en fertőzöttek az országban, egy hete a számuk még 667 volt. A járvány kezdete óta több mint hárommillió esetet igazoltak a tesztek.

Az elhunytak száma hétfőre meghaladta a 65 ezret, 1230-an az utóbbi egy hétben vesztették életüket.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója sajtótájékoztatóján elmondta: a járványügyi helyzet két hete folyamatosan javul, csökken a fertőzés terjedése.

Az esetszám mérséklődése érzékelhető a kórházakban is, ahol az intenzív osztályok körülbelül egy hete vannak túl a tetőzésen. Az egészségügyi intézményekben 16 százalék a Covid-betegek aránya, az intenzív terápiás részlegeken 38 százalék - tette hozzá.

A járványügyi vezető hangsúlyozta: a javulás ellenére az esetszámok továbbra is magasak, ezért továbbra is elővigyázatosságra és az óvintézkedések betartására figyelmeztetett.

Spanyolországban eddig több mint 2,9 millió koronavírus elleni vakcinát osztottak szét a tartományok között. 2,5 millió ember az első adagot, több mint egymillióan már mindkét dózist megkapták az oltóanyagból.

A hétvégén az andalúziai Huelvában tömegesen oltották be a 90 év felettieket és a házi gondozói szolgálatban dolgozó szakembereket, egy nap alatt több mint háromezren kapták meg így a vakcinát. A kijelölt helyszínek egyike egy stadion parkolója volt, az oltásra jelentkezőknek ki sem kellett szállniuk a járművekből. Több tartomány is vizsgálja, hogy milyen helyszíneket tud bevonni a tömeges oltás érdekében.

A spanyol kormány korábbi tájékoztatása szerint a második negyedévtől felgyorsulhat az oltási menetrend, mivel várhatóan a beérkező oltóanyag mennyisége jelentősen növekedni fog. Továbbra is tarthatónak látja azt a célt, hogy a nyáron az átoltottság elérje a kitűzött 70 százalékot.

Legolvasottabb cikkeink