• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.26 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Csökkentették a brit járványkészültségi szintet. Franciaországban a fertőzéseknek már a felét a brit variáns okozza. Meghosszabítják a vészhelyzetet Szkovákiában.

Visszaállítják a 14 napos karanténkötelezettséget Horvátországban
Visszaállítják a koronavírus-járvány miatti 14 napos karanténkötelezettséget Horvátországban - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján. Capak ezt azzal magyarázta, hogy korábban azért csökkentették tíz napra a hatósági karantén időtartamát, hogy az egészségügyi dolgozók mielőbb visszatérhessenek a munkahelyeikre. Erre azonban nincs többé szükség, mert az egészségügyi dolgozók nagy része már megkapta a koronavírus elleni oltást - mondta.

A válságstáb tájékoztatott az újabb enyhítések járványügyi feltételeiről is. Horvátországban hétfőtől kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, és a zárt téri edzéseket is engedélyezik.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: a vendéglátóhelyek reggel hattól este tíz óráig lehetnek nyitva. A belső helyiségekben csak a személyzet tartózkodhat. Illemhely használata esetén a vendégeknek maszkot kell viselniük. A teraszokon be kell tartani a három méter távolságot az asztalok között. A zenét nem engedélyezik, amit a miniszter azzal magyarázott, hogy a hangos zene mellett az emberek hangosabban beszélnek, ami miatt sokkal könnyebben terjed a vírus.

A zárt téri edzéseket illetően húsz négyzetméteren egy ember tartózkodhat, és kerülni kell az érintkezést. Példaként említette, hogy kosárlabda vagy foci esetében lehet erőnléti edzéseket tartani, lehet kapura lőni vagy kosárra dobni, de meccset nem lehet játszani. Tilos a közös helyiségek, így az öltözők és a zuhanyzók használata is - hangsúlyozta.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 505 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta a számuk elérte a 242 097-et. Egy nap alatt 14 beteg halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halálos áldozatok száma ezzel 5503-ra emelkedett. Kórházban 780 beteget ápolnak, közülük 73-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 912-vel 188 789-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 14 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3823-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 529-en vannak kórházban, 95-en intenzív osztályon.

Romániában egy év alatt a lakosság négy százalékánál mutatták ki a fertőzést
A húszmilliós Romániában a betegség megjelenése óta eltelt egy évben a lakosság négy százalékánál, csaknem 800 ezer embernél mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést, közülük több mint húszezer ember meghalt - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs pénteken közzétett adataiból.

A halálos áldozatok az igazolt fertőzöttek több mint 2,5 százalékát teszik ki.

Romániában 2020. február 26-án, egy fertőzött olasz állampolgárral érintkezésbe került húsz éves tünetmentes fiatalembernél fedezék fel elsőként a SARS-CoV-2-es kórokozó jelenlétét.

Pénteken újabb 3761 embernél mutatták ki a vírust, így 795 732-re emelkedett a járvány kezdete óta igazolt esetek száma. Közülük 20 233-an (az utóbbi 24 órában 66-an) vesztették életüket, 736 020-at pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Jelenleg 7847 fertőzöttet ápolnak kórházban, 968 súlyos beteget az intenzív terápián.

Romániában egy hónapos stagnálás után az utóbbi héten ismét emelkedni kezdtek az esetszámok: míg február közepén még a napi 2300 új eset számított átlagosnak, ezen a héten rendre háromezernél több esetet diagnosztizáltak. Az utóbbi héten 25 százalékkal emelkedett a fertőzésszám a megelőző héthez képest, ami azt jelzi, hogy a járvány újabb hulláma érte el az országot.

A két hónapja kezdődött oltáskampány során Romániában eddig 872 ezer embert oltottak be, közülük több mint 614 ezren a második adag vakcinát is megkapták. Romániában így több mint másfél millióra tehető azok száma, akik - a betegségen átesve, vagy a fertőzést megelőzni hivatott vakcina révén - ellenállóvá váltak a koronavírussal szemben.

Jóváhagyta a vészhelyzet meghosszabbítását a szlovák parlament
Szlovákiában március 19-ig érvényben lesz a koronavírus-járvány miatt elrendelt vészhelyzet - a szlovák kormány február elején hozott döntését pénteken hagyta jóvá a pozsonyi parlament.

A 150 tagú testületben a szavazáskor jelen lévő 118 képviselő közül 83-an támogatták a kormány javaslatát, 35-en pedig ellene szavaztak.

A vészhelyzetet február 6-án harmadszor hosszabbította meg negyven nappal az Igor Matovic vezette szlovák koalíciós kabinet, a hatályos alkotmánytörvény alapján. A kormány döntését utólag a parlamentnek is jóvá kell hagynia, legkésőbb húsz nappal a döntés hatálybalépését követően.

A szavazás eredménye bizonytalan volt, mert az ellenzéki pártoknak nem tetszett a kivételes jogi helyzet meghosszabbítása, és sokáig a kormánykoalíció képviselői között sem volt egyetértés ebben a kérdésben.

A szlovák kormány a vészhelyzet meghosszabbítását az egyre romló járványhelyzettel indokolta. Az egészségügyi minisztérium kimutatása szerint az új koronavírus okozta Covid-19 kórral összefüggő eddigi halálesetek száma már megközelítette a hétezret, a kórházakban kezelt betegek száma pedig meghaladja jelenleg a 3900-at az 5,4 millió lakosú országban.

A vakcinahiány miatt problémák vannak az oltásokkal is, ezt a folyamatot ezért egy hétre leállították. Igor Matovic kormányfő csütörtökön Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy Pozsony tárgyalásokat folytat uniós partnereivel a koronavírus elleni vakcinák kölcsönzéséről. A szlovák kormány ezzel szeretné áthidalni az átmenetinek tűnő vakcinahiányt.

Az eddigi legszigorúbb óvintézkedések bevezetéséről döntött a cseh kormány
Az eddigi legszigorúbb járványügyi korlátozásokról döntött csütörtök késő este a cseh kormány az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány miatt. Andrej Babis miniszterelnök az ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy hétfőtől kezdve három hétre betiltanák a lakosság szabad mozgását az egyes járások között, teljesen bezárnák az iskolákat, az óvodákat és a még nyitva tartó üzletek egy részét is."A járványhelyzet nem jó, a koronavírus új mutációi nagyon agresszívek, ezért a korlátozó intézkedések szükségesek" - közölte a kormányfő.

Az iparvállalatok működését nem fogják korlátozni, de minden munkahelyen kötelező lesz a legalább FFP2-es kategóriájú légzésvédő maszk viselése. Minden munkahely maga fogja tesztelni az alkalmazottait, az állam havi négy tesztet fizet a cégeknek - egy tesztre és alkalmazottra 60 koronát.

A bejelentett óvintézkedések bevezetésének feltétele, hogy a képviselőház pénteken jóváhagyja a kormány beadványát a szombat éjfélkor lejáró szükségállapot 30 napos meghosszabbítására, vagy új szükségállapot kihirdetésére.

Jan Blatny egészségügyi miniszter újságíróknak azt mondta, hogy a következő napokban az új napi igazolt fertőzések száma a járványügyi szakértők várakozásai szerint a jelenlegi 13 ezerről mintegy 20 ezerre emelkedhet, ezért feltétlenül szükség van a szigorításokra.

Tekintettel arra, hogy a cseh kórházak kapacitásaik felső határához érkeztek, a kormány Németországhoz és Lengyelországhoz fordul segítségért. Blatny szerint néhány tucatnyi cseh beteg elhelyezését kérnék a szomszédos országok kórházaiban. Berlin és Varsó is jelezték, hogy készek eleget tenni Prága kérésének.

A cseh kórházakban a legfrissebb kimutatások szerint mintegy 6900-7000 Covid-19 beteget kezelnek, közülük több mint 1400-nak súlyos az állapota. Az intenzív osztályok ágykapacitásának már csak alig 14 százaléka szabad.

A kórházak többsége az sürgős esetek kezelésén kívül gyakorlatilag már minden más szolgáltatást leállított. A legfőbb problémát az egészségügyi személyzet leterheltsége jelenti - mutatott rá a miniszter.

Oroszországban mintegy négymillióan kapták meg a védőoltást
Mintegy négymillióan kapták meg eddig a Covid-19 elleni védőoltást Oroszországban - jelentette ki Nyikolaj Briko akadémikus, az orosz egészségügyi minisztérium vezető járványügyi szakértője egy pénteki orvoskonferencián. Briko közölte, hogy a Szputnyik V vagy az EpiVacCorona vakcinát február 10-i adatok szerint 3,9 millió pácines kapta meg. A felnőtt lakosság tömeges oltása január 18-án kezdődött meg Oroszországban.

A SuperJob.ru online munkaközvetítőnek az Interfax hírügynökség által pénteken ismertetett felmérése szerint az oroszok 29 százaléka kész arra, hogy a közeljövőben beolttassa magát a Covid-19 ellen. Egyértelmű hajlandóságot csak a megkérdezettek 10 százaléka tanúsított. A legmagasabb szintű, 39 százalékos készséget a 45 év feletti válaszadóknál mutattak ki.

A közvélemény-kutatásba bevont 1600 fős országos reprezentatív minta 71 százaléka nem tartotta szükségesnek a vakcina beadatását. A védőoltással szemben a kétely a 25 és 35 év közötti korosztálynál a legerősebb, ahol 78 százalék utasítja el, hogy a közeljövőben beinjekcióztassa magát.

Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 086-tal - ez a legalacsonyabb adat októbet 5. óta - 4 223 186-ra emelkedett. A napi növekmény 0,26 százalék, az új esetek 11,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 354 496-ra csökkent, míg a halálos áldozatoké 428-cal 85 304-re nőtt, a felépülteké pedig 15 722-vel 3 783 386-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 110,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 165 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 575 749 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Franciaországban a fertőzéseknek már a felét a brit variáns okozza
A koronavírusnak a korábbinál fertőzőbb brit variánsa okozza a fertőzések mintegy felét Franciaországban - közölte Jean Castex miniszterelnök csütörtök este heti sajtótájékoztatóján. A kormányfő ugyanakkor azt is jelezte, hogy a romló tendencia ellenére a kormány mindent megtesz egy újabb országos lezárás elkerülésére.

A brit variáns aránya múlt héten még csak 36 százalék, az azt megelőző héten pedig még csak 25 százalék volt, ezért a kormány a járványnak egy harmadik hullámától tart.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a százból az a húsz megye kerül "szoros megfigyelés" alá, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek aránya meghaladta a 250-et és "a kórházakban a nyomás a kritikus szintet közelíti".

Amennyiben a jövő héten tovább romlik a helyzet, március 6-től ezeken a helyeken is hétvégi karantént léptet életbe a kormány.

A húsz érintett megyéhez tartozik a Párizs körüli agglomeráció is, ahol 100 ezer lakosra csaknem 300 fertőzött jut.

Miután a fertőző variáns az északi Dunkerque városában és a francia Riviérán terjed a leginkább, ezen a két helyen a kormány már korábban lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a következő hétvégékre péntek délután 6 órától hétfő reggel 6 óráig.

"Az egészségügyi helyet romlása ellenére mindent meg kell tenni az országos lezárás késleltetésére azért, hogy az oltásnak legyen ideje kifejteni a hatását" - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki azt is elmondta, hogy területenként nagyon változó a helyzet, a nyugati Bretagne-ban például az önkormányzati vezetők már a korlátozások feloldását szorgalmazzák.

Jean Castex jelezte, hogy az idősotthonok lakóinak nyolcvan százaléka, a 75 éven felettieknek pedig több mint negyede már megkapta az oltást, s március végéig kétharmaduk be lesz oltva.

A 65 éven felettiek számára április elején kezdődik az oltási kampány, s május közepére minden 50 éven feletti francia megkapja a koronavírus-elleni oltás legalább első dózisát.

Összességében eddig 2,6 millióan kapták meg legalább az első dózist, akiknek a fele már a második dózist is felvette.

Olivier Véran egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 25 403 új esetet jelentettek az előző napi 31 519 után, s az egy héttel ezelőtti 22 ezerhez képest.

A kórházban kezeltek száma szerdához képest csaknem háromszázzal csökkent, de továbbra is magas szinten stagnál: a 25 317 kórházban ápolt fertőzött közül 3430-an vannak intenzív osztályon. Az elhunytak száma 261-gyel nőtt az elmúlt 24 órában, a járvány kezdete óta több mint 85 ezren vesztették életüket a koronavírus szövődményeiben.

Spanyolországban tovább mérséklődik a járvány terjedése
Spanyolországban tovább mérséklődik a koronavírus-járvány terjedése, százezer emberből átlagosan 206-an fertőzöttek, egy hete számuk még 321 volt - közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója madridi sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Tájékoztatása szerint az ország 17 tartományából tízben az országos átlagnál kedvezőbb a járványügyi helyzet.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában több mint háromezer fertőzöttet diagnosztizáltak, a regisztrált napi esetszám meghaladja a kilencezret.

A járványügyi vezető elmondta: folyamatosan csökken a kórházak leterheltsége, de a Covid-betegek aránya az egészségügyi intézményekben még mindig enyhén meghaladja a második járványhullám csúcsát.

A kórházakban mintegy 13 ezer embert kezelnek koronavírus-fertőzés miatt, ami a kapacitások 10 százalékát teszi ki. Intenzív terápiára háromezren szorulnak, ellátásuk 30 százalékos igénybevételt jelent.

Fernando Simón kitért arra, hogy csökken a halálozások száma is, az elmúlt egy hétben 875-en hunytak el. A járvány kezdete óta 68813-an vesztették életüket.

A szakember szerint továbbra is szükséges az óvatosság az egyéni viselkedésben, valamint az intézmények döntéseiben a korlátozások feloldásáról. Ezt indokolják a még mindig magas esetszámok, illetve az is, hogy tartományonként jelentős eltérések mutatkoznak a fertőzöttségben - tette hozzá.

Több tartomány készül a járványügyi intézkedések kisebb enyhítésére a jövő héttől. Például a Baleár-szigetekhez tartozó Mallorcán újranyitják a vendéglátóhelyek teraszait, de csak délután öt óráig, és 30 százalékos létszám mellett újra működhetnek az edzőtermek. A találkozókat ismét hat személyig engedélyezik.

A szaktárca közlése szerint Spanyolország eddig 4,5 millió adag vakcinát kapott. 3,43 millió ember kapta meg eddig az első, és 1,23 millióan a második dózist.

A madridi tartományban csütörtökön kezdték el oltani tömegesen a rendőröket, tűzoltókat, polgári védelemben dolgozókat az AstraZeneca-vakcinával, amelyet Spanyolországban jelenleg csak 55 év alattiak kaphatnak meg.

Ideiglenes oltóközponttá vált az Atletico Madrid futballcsapat standionja is, ahol a nap folyamán több mint ezren kapták meg a vakcina első dózisát.

Az andalúziai Sevillában a tanárok tömeges oltása vette kezdetét a brit-svéd vakcinával, az egyetem sportcsarnokában több mint 1200 embert oltottak be.

Csökkentették a brit járványkészültségi szintet
Egy szinttel alacsonyabbra csökkentette az eddigi legmagasabb, ötös fokozatról a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget csütörtökön a brit kormány.

Az intézkedést Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos, valamint Stephen Powis professzor, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója javasolta.

A brit egészségügyi minisztérium által ismertetett közös közleményükben hangsúlyozták: az egészségügyi szolgálatokra az Egyesült Királyság mind a négy nemzetében továbbra is jelentős nyomás nehezedik, mivel még mindig sok pácienst kezelnek a kórházakban a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegséggel.

A közlemény szerint azonban a lakosság erőfeszítéseinek köszönhetően a járványügyi mutatók most már következetesen javulnak, és elenyészett annak a kockázata, hogy a koronavírus-járvány maga alá gyűri az egészségügyi ellátórendszert.

A tavaly májusban bevezetett ötfokozatú brit járványriasztási rendszer legalacsonyabb, zöld fokozata azt jelzi, hogy a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus nincs már jelen az Egyesült Királyságban.

A skála legmagasabb, ötödik riasztási szintje ugyanakkor olyan kritikus helyzetet jelez, amelyben érdemi kockázattá válhat, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal.

Ez a szint január 4. óta volt érvényben. Aznap a brit kormány általános zárlatot is elrendelt, miután a nem sokkal korábban azonosított brit koronavírus-variáns - amely addig elsősorban Délkelet-Angliában és Londonban volt jelen - gyors ütemben terjedni kezdett az egész országban.

A csütörtökön életbe léptetett eggyel alacsonyabb, negyedik készenléti szint hivatalos meghatározása is úgy szól, hogy a koronavírus-fertőzések még mindig gyorsan terjednek az Egyesült Királyságban, és nem zárható ki a terjedési ütem exponenciálissá válása sem.

A tisztifőorvosok és az NHS angliai orvosigazgatójának közös csütörtöki közleménye azonban leszögezi, hogy a fertőzések száma most már folyamatosan csökken, és idővel a december 8-án kezdődött országos oltási kampánynak is nagyon komoly hatása lesz a járvány terjedésére.

Az orvosi vezetők a nyilatkozatban azt kérték, hogy mindenki, akit behívnak oltásra, éljen a lehetőséggel és adassa be magának a koronavírus elleni vakcinát.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti beszámolója szerint eddig csaknem 18,7 millióan kapták meg a koronavírus elleni oltás első dózisát, a második adagot több mint 700 ezer embernek adták be, vagyis az első és a második beadott dózisok száma meghaladta a 19 milliót.

A brit kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 58 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltást.

A szaktárca csütörtöki adatismertetése szerint az elmúlt egy hétben országszerte 71 320 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, 13 269-cel, 15,7 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Az elmúlt egy hétben 9206 beteget kellett kórházba szállítani, 2328-cal, 20,2 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapítása utáni 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a csütörtökön zárult egy hétben 2684 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma 1174-gyel, 30,4 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

Legolvasottabb cikkeink