• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.03.02 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Ukrajnában eddig kevesebb mint ötezer embert oltottak be. Franciaországban módosítanak az oltási stratégián.

Szlovénia új oltási tervet fogadott el
A szlovén kormány új oltási tervet fogadott el, ennek keretében a krónikus betegségekben szenvedő betegek előnyben részesülnek az oltásnál, függetlenül attól, hogy melyik korosztályhoz tartoznak - jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

A miniszter elmondta: miután beoltották az egészségügyi dolgozókat és a 75 évnél idősebbeket, az oltásnál nem lesz többé kritárium, hogy ki melyik korosztályhoz tartozik. A krónikus betegek prioritási listáját a házi orvosok határozzák meg - tette hozzá.

A krónikus betegek beoltását követően a diplomaták és a minisztériumi tisztviselők kerülnek sorra, mert nekik az Európai Unió Tanácsának fél évre szóló soros elnöksége kapcsán többe kell külföldre utazniuk. Szlovénia július 1-jén veszi át ezt a tisztséget. Őket pedig a külföldi missziókban részt vevő katonák követik majd - hangsúlyozta a tárcavezető.

Csak ezután kerülnek sorra a 65 évnél idősebbek, az oktatásban dolgozók, a kormánytagok, az alkotmánybírók, a parlamenti képviselők és más tisztségviselők - jelezte.

Az oltási kampány célja, hogy mielőbb beoltsák a lakosság legalább 60 százalékát, amit a vakcinaszállítmányok jövőbeni érkezésével hozott összefüggésbe.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 5,9 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 123 087-en, közülük a másodikat is 51 406-an kapták meg.

Az országban keddre 729-cel 191 056-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 9 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3863-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 528-an vannak kórházban, 64-en intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 394 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 243 458-at. Egy nap alatt 11 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5548-ra emelkedett. Kórházban 770 beteget ápolnak, közülük 65-en vannak lélegeztetőgépen.

Franciaországban módosítanak az oltási stratégián
Franciaországban keddtől nem csak az orvosok, hanem a gyógyszerészek, az ápolók és a szülészek is beadhatják a koronavírus elleni bármelyik vakcinát, az AstraZeneca-oltóanyagot pedig ezentúl a 65 és 75 év közötti korosztály is megkaphatja az egészségügyi főhatóság (HAS) ajánlása alapján.

A HAS eddig csak az AstraZeneca esetében engedélyezte, hogy gyógyszerészek, ápolók és szülészek oltsanak vele, a forgalomban lévő másik két oltóanyag, a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináit csak orvosok adhatták be.

Az AstraZeneca-oltást eddig kizárólag az 50 és 64 év közötti, krónikus betegségben szenvedők, valamint az egészségügyi és szociális dolgozók kaphatták meg, keddtől a 65 és 75 év közötti krónikus betegségben szenvedőknek is beadható.

A 75 év felettiek továbbra is csak a két amerikai oltóanyagot kaphatják az oltóközpontokban.

Az a korábbi hatósági ajánlás is életbe lépett, amelynek értelmében a fertőzésen átesettek a két komponensű oltóanyagnak csak az első dózisát kapják meg.

A kormány az oltási program felgyorsulását reméli az új rendelkezésektől, amelyeknek köszönhetően további kétmillió ember férhet hozzá a koronavírus elleni oltóanyaghoz.

Hivatalos források szerint az országba eddig beérkezett AstraZeneca-vakcináknak alig 22 százalékát használták fel.

"Márciusban 6 millió francia kapja meg az első dózist, s így 9 millióra emelkedhet a beoltottak száma" - mondta hétfő este Olivier Véran egészségügyi miniszter a France2 közszolgálati televízió híradójában, amikor ismertette az oltási stratégia módosításait.

Eddig 3 millió francia kapta meg legalább az első dózist, és 1,6 millióan mindkét komponenst, miközben az országba eddig 8 millió adagnyi oltóanyag érkezett.

A fertőzőbb variánsok terjedése miatt a kormány helyi szintű szigorításokat helyezett kilátásba, de továbbra is szeretné elkerülni az újabb országos lezárást. Hétfőn meg is kezdődtek az érintett húsz megyében az önkormányzati vezetők és a prefektusok között az egyeztetések esetlegesen egy olyan hétvégi karantén bevezetéséről, amilyen már érvényben van a francia Riviéra 62 tengerparti településén és az északi Dunkerque városában.

Az érintett városok között van Párizs, Lyon és Marseille is, jóllehet Anne Hidalgo párizsi polgármester sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem támogatja a hétvégi lezárást a fővárosban, mert az "embertelen" lenne.

Jóllehet a fertőzőbb variánsok miatt a napi esetszám hetente átlagosan tíz százalékkal nő, s egyes kórházak elkezdték elhalasztani a nem sürgős beavatkozásokat, országos szinten még mindig stagnálnak a kórházi mutatók: a kórházakban ellátott 25 ezer fertőzött közül 3500-an vannak intenzív osztályon. A járvány kezdete óta csaknem 87 ezren vesztették életüket a vírus miatt, 78 százalékuk 75 éven felüli, 14 százalékuk pedig 65 és 74 év közötti volt.

Ukrajnában eddig kevesebb mint ötezer embert oltottak be
Ukrajnában keddig kevesebb mint ötezren kapták még meg a koronavírus elleni védőoltást, eközben a betegség halálos áldozatainak száma a járvány kezdetétől mostanig meghaladta a 26 ezret - derült ki a hivatalosan közölt adatokból.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint eddig 4905 embert oltottak be az országban, közülük az elmúlt napban 1764-et. Ukrajnában elsőként egészségügyi alkalmazottakat oltanak be, közülük is elsősorban azokat, akik leginkább ki vannak téve a megfertőződés veszélyének. Az oltás önkéntes, ezért Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter soron kívül hétfőn beoltatta magát, hogy népszerűsítse az oltási kampányt, és növelje a bizalmat a vakcina iránt. Ukrajnában ugyanis jelenleg még csak egy oltóanyag áll rendelkezésre, az AstraZeneca licence alapján az indiai Serum Institute vállalat által, Covishield elnevezés alatt gyártott vakcina, amelyből az első, félmillió dózis szállítmány múlt kedden érkezett meg az országba.

Sztepanov - azután, hogy megkapta az oltást - újságírók előtt kijelentette, hogy az Indiában gyártott AstraZeneca vakcina semmiben sem különbözik az Európában, vagy a világ bármely más országában gyártott analógjától. Egy hétfő esti tévéműsorban pedig ismételten hangsúlyozta, az ukrán lakosság legalább hatvan százalékának meg kell kapnia a védőoltást, hogy a közösségi védettség kialakulhasson.

A hivatalosan közölt adatok szerint keddre Ukrajnában 5336 új esettel 1 357 470-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 162-vel 26 212-re. Eddig 1 176 918-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem 5200-an, az aktív betegek száma így hússzal 154 340-re csökkent.

Az elmúlt napban viszonylag nem sok, 1410 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, múlt szerdán ehhez képest számuk háromezer fölötti volt.

Spanyolországban tovább mérséklődik a harmadik járványhullám
Spanyolországban tovább mérséklődik a harmadik járványhullám; a hétvégén mintegy 16 ezer új fertőzöttet regisztráltak, négyezerrel kevesebbet mint a múlt hétvégén - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium hétfői jelentéséből.

Az elmúlt 24 órában 1159 új esetet diagnosztizáltak, a járvány kezdete óta több mint 3,2 millió fertőzöttet szűrtek ki. Jelenleg százezer emberből átlagosan 175-en koronavírus-fertőzöttek, egy hete számuk 252 volt.

Az utóbbi hét napban 665-en hunytak el, a halálos áldozatok száma az elmúlt egy évben meghaladta a 69 ezret. A járvány legsötétebb hónapja tavaly április volt, akkor több mint 15 ezren vesztették életüket. A második legtöbb haláleset idén februárban következett be, az elhunytak száma meghaladta a tízezret.

A koronavírus elleni védőoltásokból 4,5 millió adag érkezett eddig a dél-európai országba. Az első dózist 3,8 millióan, mindkét adagot 1,26 millióan kapták meg.

Az első oltási csoport - az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak - beoltása a végéhez közeledik. A Baleár-szigetek kormányának tájékoztatása szerint az elmúlt 16 napban már egy új fertőzöttet sem regisztráltak a területükön található idősotthonokban.

A járványügyi helyzet eltérő az ország 17 tartományában, amelyből 12-ben az országos átlagnál kevesebb a fertőzött.

Több tartományban, ahol rendkívül szigorú óvintézkedések voltak életben, óvatos enyhítésbe kezdtek a héten. Például Katalóniában majd két hónap után kinyithattak a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek és a bevásárlóközpontok is, de kizárólag hétköznap üzemelhetnek. Valencia tartományban 38 napos kényszerszünet után újraindulhatott a vendéglátást, ám csak a teraszokon, ahol egy asztalnál legfeljebb négyen ülhetnek, kivéve ha együtt élő családtagokról van szó. Galiciában az egyetemeken részlegesen visszatértek a jelenléti oktatásra.

Öt hónapja nem volt ilyen alacsony az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az Egyesült Államokban
Öt hónapja nem volt ilyen alacsony az újonnan regisztrált COVID-19 fertőzöttek száma az Egyesült Államokban és a számok folyamatosan csökkennek - derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfőn közzétett adataiból.

Az intézmény nyilvántartása szerint az elmúlt 24 órában 51 204 új esetről számoltak be az Egyesült Államokban, ami a legalacsonyabb napi adat október 8. óta, és az egy hónappal ezelőtt bejelentett új fertőzések számának kevesebb, mint negyede. Az Egyesült Államokban regisztrált fertőzések száma ezzel a járvány kezdete óta 28 605 669 főre emelkedett.

Az egyetem adatai szerint a halálozási arány is nagymértékű csökkenést mutat. Az elmúlt 24 órában 1097 halálesetet jelentettek a COVID-19 vírussal összefüggésben. Januárban - amely a koronavírusban elhunyt fertőzöttek száma szempontjából a legtragikusabb hónap volt az országban - átlagban 3100 ember hunyt el a vírus következtében és hat olyan nap is volt, amikor a halálozások száma meghaladta a 4000-et. Hétfőre az Egyesült Államokban elhunyt fertőzöttek száma elérte az 513 091 főt.

A kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma is csökkent az országban. A Midwest COVID-nyomkövetési projekt adatai szerint kevesebb ember van kórházban koronavírus fertőzéssel, mint november 2-a óta bármikor. Jelenleg az Egyesült Államokban 47 352 COVID-19-es beteget ápolnak kórházban.

Vannak azonban olyan államok, ahol a statisztikák borús adatokat mutatnak. Floridában például vasárnap 126 koronavírus okozta halálesetet jelentettek, ami az országos halálozások 12 százaléka. Ugyanezen a napon a déli államban 5385 új COVID-19 fertőzöttet regisztráltak, ami az országosan jelentett új esetek csaknem 10 százaléka.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban eddig legalább 2463 olyan fertőzésről számoltak be, amelyet valamelyik koronavírus-variáns okozott. Az esetek túlnyomó részét az először Nagy-Britanniában felfedezett, fertőzőbb változat teszi ki, amelynek jelenlétét már az ország 44 államában kimutatták.

Az amerikaiaknak 24-48 órán belül hozzá kell jutniuk az újonnan jóváhagyott Johnson and Johnson koronavírus vakcinához - jelentette be hétfőn az amerikai vállalat vezérigazgatója az NBC televízióban. Alex Gorsky hozzátette: az engedélyezést követően a vállalat ezen a héten 4 millió, június végéig 100 millió, az év végéig pedig legfeljebb 1 milliárd adag kiszállítását tervezi.

A Johnson and Johnson által kifejlesztett vakcina abban is különbözik a korábban jóváhagyott - a Pfzier-BioNTech és a Moderna amerikai cégek által forgalmazott - oltásoktól, hogy egydózisú, azaz egy oltás beadása után is kialakul a védettség. Ezen kívül a Johnson and Johnson oltás szállítása és tárolása is egyszerűbb, mint az eddig megjelent vakcináké, ugyanis elegendő hűtőszekrényben tartani, nem szükséges hozzá fagyasztó.

Olaszországban a fegyveres erők tábornoka lett az új járványbiztos
A szárazföldi erők logisztikai parancsnokát nevezte ki új járványbiztosnak Mario Draghi kormányfő hétfőn a vírusmutációk terjedése miatti újabb vészhelyzetben, ami miatt Olaszország nagy részét ismét zárlat alá helyezték. Az egészségügyi miniszter "bátorságra" szólította fel az olaszokat.

Francesco Paolo Figliuolo tábornok, a szárazföldi erők logisztikai parancsnoka vette át a rendkívüli egészségügyi helyzet kezelésével megbízott kormánybiztos posztját. Figliuolo tábornok számos nemzetközi békemisszióban vett részt, Afganisztánban és Koszovóban egyaránt.

Elődjét Domenico Arcurit - akit az új koronavírus-járvány első hullámában, tavaly márciusban neveztek ki járványbiztosnak - a kormányfő Mario Draghi leváltotta. Domenico Arcuri a lemondott miniszterelnök, Giuseppe Conte emberének számított, tevékenységét számos bírálat érte a korábbi kormánypártok és ellenzék részéről. Domenico Arcurival szemben több hatósági vizsgálat is indult szájmaszk- és vakcina-beszerzésekkel kapcsolatban. A jobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini megünnepelte Domenico Arcuri leváltását.

Ezzel egy időben Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette, hogy vírusmutációk terjedése miatt a járványgörbe ismét megugrott. "Nem könnyű napok elé nézünk, bátorságra van szükség a megfelelő döntések meghozatalára" - közölte a tárcavezető.

Az adatok szerint az utóbbi egy hétben harminc százalékkal emelkedett a teszteléseken szűrt új betegek aránya a nagy britanniai, brazíliai, dél-afrikai vírusvariánsok terjedésével. Kiemelten nőtt a fertőzöttek száma a 13 és 19 év közötti korosztályban. Hétfőtől a több mint nyolc millió diákból három millió ismét távoktatásban tanul az általános iskolások első osztályától egészen az idén érettségizőkig.

Az alpesi Alto Adigéban halt meg az első két olaszországi beteg, aki a dél-afrikai vírusmutációt kapta el. Bologna polgármestere bejelentette, hogy a város teljes lezárását szorgalmazta a betegszám hirtelen megugrása miatt, amely szerinte a tavaly tavaszi első hullámot idézi.

Olaszországban a beoltottak száma elérte a 4,3 milliót, és 1,4 millióan részesültek második dózisban is, számuk azonban hetek óta alig emelkedik a vakcinahiány miatt.

Legolvasottabb cikkeink