• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.03.12 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Több országban folytatják az oltást az AstraZeneca vakcinájával. Országos zárlatot léptetnek életbe hétfőtől Olaszországban.

Romániában folytatják az oltást az AstraZenecával az olasz felfüggesztés után is
Romániában folytatják az oltást az AstraZeneca által gyártott oltóanyaggal, de egyelőre nem használják azt a több mint négyezer adag vakcinát, amelyik ugyanabból a szállítmányból származik, amelynek használatát Olaszországban is felfüggesztették - közölte csütörtök este az oltási kampányt koordináló országos bizottság.

A közlemény szerint Románia 81 600 adagot kapott az AstraZeneca által gyártott vakcina ABV2856-as szállítmányából. Ebből 77 049 adagot már felhasználtak. A megmaradt 4257 adagot félreteszik, és csak az után döntenek sorsáról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség véleményt mond az oltóanyag felhasználhatóságáról. A bizottság hangsúlyozta: mindezt elővigyázatosságból teszik, semmilyen tudományos ok nem teszi szükségessé az oltóanyag visszavonását.

A bizottság közölte: a visszavont oltóanyagot más szállítmányokból származóval pótolják, így ez nem okoz fennakadást a rendszerben. Mindenki akkor és ott kaphatja meg az oltást amikorra és ahová előjegyezték.

Az ABV2856 jelzésű szállítmányban lévő vakcinával történő oltást Olaszország állította le, mert Szicíliában két személy is elhunyt, miután megkapta a védőoltást. Az ABV5300 jelzésű szállítmányból, melynek használatát több európai országban betiltották, nem érkezett Romániába.

Romániában március 15-étől megnyitják a hadsereg oltóközpontjait a koronavírus elleni vakcinára jogosult civilek előtt is - közölte pénteken Nicolae Ciuca védelmi miniszter. A tárcavezető Facebook-bejegyzésében rámutatott: a védelmi minisztérium által létrehozott 92 oltóközpontot nem a katonáknak szánt privilégiumként alakították ki, és "nem tervezték", hogy ezek zárt rendszerben működjenek, hanem az volt cél, hogy "tehermentesítsék" a többi oltóközpontot, átvállalva a lakosság egy jelentős részének beoltását.

Ciuca leszögezte: nem tűr el semmilyen kivételezést, a katonaság oltóközpontjaiban is maradéktalanul betartják az országos oltási stratégia elsőbbségi szabályait. Azt ígérte: hamarosan nyilvánosságra hozzák annak a vizsgálatnak az eredményét, amely a foksányi (Focsani) katonai kórházban történt rendellenességeket hivatott feltárni.

A román védelmi miniszter arra reagált, hogy a Recorder.ro tényfeltáró portál előző nap megírta: Romániában több mint hétezren kaptak soron kívül a koronavírus elleni oltást, köztük a nemzetbiztonsági és igazságszolgáltatási intézmények több mint ötszáz alkalmazottja. Több száz kivételezettet oltottak be még az orvosok előtt, és több mint négyezer, elsőbbségre nem jogosult állampolgárt a krónikus betegek előtt, többek között katonák és állami tisztségviselők családtagjait vették előre.

A Recorder "toplistát" készített a jogosulatlanok százait előrevevő oltóközpontokról, amelyen két katonai kórház is szerepel.

Ausztria továbbra is olt az AstraZeneca vakcinájával
Ausztriában továbbra is oltanak az AstraZeneca gyár koronavírus elleni vakcinájával - erről döntött csütörtökön - a tartományokkal és szakértőkkel folytatott hosszas tanácskozás után - az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal (BASG), a Nemzeti Oltási Tanács és az egészségügyi minisztérium.

Az oltóanyag hatásossága és biztonságossága bizonyított, és a szakértők nem látják szükségét az oltás leállításának - áll a közleményben.

Előzőleg, csütörtök délelőtt Dánia és Norvégia is felfüggesztette az oltást AstraZenecával, mivel egyes beoltottaknál a vakcina beadását követően véralvadási zavarokat jelentettek.

Ausztriában korábban - vasárnap - egy 49 éves ápolónő elhunyt véralvadási komplikációk következtében, ő halála előtt tíz nappal kapta meg az AstraZeneca vakcináját. Tüdőembóliával kezelt 35 éves kolléganőjét - aki azóta már jobban van - ugyanezzel a vakcinával oltották be ezt megelőzően.

Az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal még vasárnap közölte, hogy nincs bizonyíték ok-okozati összefüggésre az oltás és a haláleset, illetve a megbetegedés között, de mindkettőt alaposan kivizsgálják, és amíg az összefüggést teljes mértékben ki nem zárják, elővigyázatosságból felfüggesztik az oltást az érintett AstraZeneca-szállítmány maradék vakcináival.

"A saját érdekünkben és minden érintett érdekében messzemenőkig támogatjuk a sajnálatos eset kivizsgálását" - közölte az oltóanyagot gyártó AstraZeneca cég már vasárnap, jelezve, hogy kapcsolatban áll az osztrák hatóságokkal, és teljes mértékben támogatja a vizsgálatot.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pedig szerdai közleményben arról tájékoztatott, hogy nincs olyan bizonyíték, amely kapcsolatba hozná a két ausztriai esetet a vakcinával, a beoltott embereknél a trombózisos esetek gyakorisága nem magasabb, mint átlagosan a lakosság körében.

Így csütörtökön Ausztriában lezárult a vizsgálat, és megszületett a döntés arról, hogy az AstraZeneca vakcinájának további oltása semmiféle kockázatot nem jelent, az oltóanyag hatásos és biztonságos.

Ukrajnában rohamosan gyorsul a járvány terjedése
Ukrajnában rendkívüli mértékben felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése, péntekre kiugróan sok, csaknem 13 ezer új beteget jegyeztek fel, ami közel négyezerrel haladja meg a megelőző napi növekményt, ismét nagyon sokan, 230-an haltak bele egy nap alatt a betegségbe, a kórházi ápolásra szorulók száma is megint magas lett.

Az utóbbi napokban folyamatosan nagy mértékben nő a napi fertőzöttszám. Egy nappal korábban, csütörtökön már kilencezer fölötti új betegről adtak számot, ami már akkor mintegy 2700-zal haladta meg az előző napi növekményt.

A pénteken közölt adatok alapján az elmúlt napban 12 946 új esettel 1 438 468-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig a 230 új áldozattal 27 915-re. Eddig 1 214 876-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint nyolcezerrel 195 677-re nőtt.

Kórházba az elmúlt napban megint sok, 3843 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napban számuk 4250, míg a korábbi napokban még kétezer alatt volt.

A legtöbb új beteget, 1310-et ezúttal a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyéből jelentették, a legtöbb elhunytat, 23-at pedig az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból. Kijevben a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 145 ezret, az elhunytaké 2857-re nőtt.

A zn.ua hírportál közben a szállítási dokumentumokban lévő információkra hivatkozva azt írta pénteken, hogy ha nem gyorsítják fel az oltási kampányt, akkor az Indiából kapott félmillió dózis, az AstraZeneca licence alapján Covishield néven forgalomba hozott vakcinának csak a felét fogják tudni felhasználni, mivel a szállítmány szavatossága június 23-án lejár.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese ezzel összefüggésben az RBK-Ukrajina hírportálnak elmondta: a megbontott tíz adagos dobozokból - amelyeket visszafagyasztani nem lehet, hanem hat órán belül fel kell használni -, a kimaradó vakcinákból a megváltoztatott oltási ütemterv alapján soron kívül kaphatnak más rizikócsoportokhoz tartozók, illetve "híres, ismert" emberek, hogy népszerűsítsék a kampányt.

Az egészségügyi tárca jelentése szerint némileg gyorsítottak az oltási kampányon: eddig 38 237-en kapták meg az oltást, közülük előző nap 8859-en. A február 24-én kezdődött kampány első hetében még csak átlag háromezer embert tudtak naponta beoltani. Ukrajnában egyelőre még csak egyfajta oltóanyag, a Covishield áll rendelkezésre.

Szerbia orosz és kínai vakcinát is gyárt majd
Májustól Szerbiában is gyártják az orosz Szputnyik V vakcinát, ezzel a nyugat-balkáni ország lesz az első európai állam, amely az orosz oltóanyagot előállítja és exportálja - jelentette be Nenad Popovic innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli szerb miniszter. Hozzátette: a gyártás első fázisában 4 millió Szputnyik V vakcina készül.

Emellett Szerbia Kínával és az Egyesült Arab Emírségekkel közösen felépít a területén egy üzemet, amelyben a kínai Sinopharm oltóanyagát fogják előállítani már októbertől - jelentette be csütörtökön Aleksandar Vucic államfő Abu-Dzabiban. Az elnök úgy fogalmazott: "megmentettük Szerbiát".

Szerbiában jelenleg négy vakcina hozzáférhető, az amerikai-német Pfizer/BioNTEch, a brit-svéd AstraZeneca, az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyaga. Eddig mintegy 1,8 millió ember kapta meg az oltás legalább egy adagját.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 4595-tel 503 291-re, Koszovóban 632-vel 75 340-re, Észak-Macedóniában 947-tel 109 894-re, Montenegróban 572-vel 82 029-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1138-cal 140 790-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 24-gyel 4634-re, Koszovóban nyolccal 1686-ra, Észak-Macedóniában 21-gyel 3263-ra, Montenegróban 13-mal 1114-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 28-cal 5603-ra nőtt.

Horvátország a hónap végéig kiterjesztette a járványügyi óvintézkedéseket
Horvátország március 31-ig kiterjesztette a jelenleg is érvényben lévő járványügyi óvintézkedéseket, mindössze két területen tett kisebb engedményeket - közölte Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: szombattól a kulturális rendezvényeken részt vevők felső létszámhatáráról a horvát közegészségügyi intézet (HZZJ) hozhat döntést. Ezt korábban a helyi, megyei válságstábok is megtehették. A létszámkorlátot eddig 25 főben határozták meg, most lehetőség lesz ennek korrigálására. A HZZJ szigoríthat vagy enyhíthet bizonyos intézkedéseken a helyzettől függően - mondta.

Engedélyezik továbbá a nézők nélküli szabadtéri sportversenyek megrendezését is - tette hozzá Bozinovic. Ez korábban csak az élvonalbeli sportolók számára voltak megengedett.

Krunoslav Capak, a HZZJ igazgatója jelezte: az oltási kampány a vakcinaszállítmányok kiszámíthatatlansága miatt továbbra is akadozik.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem látja okát annak, hogy felfüggesszék a koronavírus elleni oltást az AstraZeneca vakcinájával, amelyből a legtöbbet rendelt Horvátország, és amelyet elővigyázatosságból több ország is felfüggesztett. Mint mondta, Horvátország nem kapott a vakcina azon sorozatából, amely esetleg vérrögösödést okozhat.

Az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatban megjegyezte: Moszkva még nem juttatta el a szükséges dokumentációt, amely alapján a horvát gyógyszerügynökség dönthetne az oltóanyag engedélyezéséről. Ennek ellenére Zágráb továbbra is keresi az alternatív megoldásokat - fűzte hozzá.

A 4,1 milliós Horvátországban péntekre 823 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 249 661-et. Egy nap alatt 12-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5647-re emelkedett. Kórházban 811 beteget ápolnak, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában az elmúlt egy napban 770-nel 199 002-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában nyolc beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3926-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 437-an vannak kórházban, 84-en intenzív osztályon.

Gyorsan terjed a vírus a gyerekek körében Németországban
Gyorsan tejed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) a 15 év alattiak körében Németországban - mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője pénteken Berlinben. Lothar Wieler tájékoztatóján elmondta, hogy február vége óta erősen növekedik a fertőzésgyakoriság az 5-15 éves korosztályban, és az 5 éven aluliak körében is. Az óvodákban már több járványkitörést regisztrálnak, mint a második hullám tetőzése idején, tavaly karácsony előtt.

Egyre gyakoribb a fertőződés a 60 éven aluliaknál is. A fejlemények valószínűleg a B.1.1.7 jelzésű, "brit" vírusváltozat előretörésével állnak összefüggésben. Egyértelmű tudományos bizonyíték még nincs az összefüggésre.

Ugyancsak trend, hogy néhány tartományban ismét emelkedik az intenzív kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, és az összes adat azt mutatja, hogy Németország egy újabb fertőzéshullám elejénél tart - fejtette ki az RKI vezetője. "Ezt a harmadik hullámot közösen minél inkább ki kell lapítanunk" - hangsúlyozta.

Mint mondta, nagyszerű eredmény, hogy sikerült jelentősen csökkenteni a napi új halálesetek és az intenzív ellátásra szoruló fertőzöttek számát. Aláhúzta, hogy a járványügyi szabályok betartásával nagyon sok ember életét sikerült megmenteni. Ugyanakkor a napi új regisztrált fertőződések száma túlságosan magas szinten stabilizálódott a harmadik hullám előtt, és továbbra is sok áldozatot szed a járvány.

Azonban az oltási kampány beindulása révén már "látszik a célvonal", de "egy világjárvány olyan, mint a maratonfutás, amelynek köztudottan az utolsó harmada a legnehezebb" - mondta Lothar Wieler.

Az intézet pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 12 834 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 21 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 10 580-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 545 781 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A hétnapi fertőzésgyakoriság - az előző hét napon regisztrált új fertőzöttek százezer lakosra vetített száma - 72,40. Egy héttel korábban 65,40 volt.

Ugyanakkor a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 252-re csökkent az egy héttel korábbi 264-ről. Az új halálesetekkel 73 062-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

Hollandia: valószínűtlen, hogy az AstraZeneca-oltás trombózist okoz
Valószínűtlen, hogy az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina okozta a trombózist annál a néhány embernél, akiknél a beoltás után észleltek vérrögképződést - közölte pénteken a holland gyógyszerügynökség (CBG), miután a dán kormány előző nap úgy döntött, hogy elővigyázatosságból felfüggeszti az oltóanyag alkalmazását.

A gyógyszerek mellékhatásait vizsgáló holland bizottság csütörtökön közölte, hogy Hollandiában, amely szintén kapott az elsőként Ausztriában talonba tett sorozatból - egy beoltott embernél vérrög keletkezett, azonban az eset nem volt súlyos, és kórházi kezelésre sem volt szükség.

A CBG leszögezte: a trombózis és a tüdőembólia nem tartozik az AstraZeneca oltóanyagának ismert mellékhatásai közé. Hozzátette: ammenyiben nagyszámú csoportokat oltanak be, nem zárható ki, hogy egy-egy esetben történik ilyenfajta megbetegedés. Az ügynökség ezért úgy döntött, hogy egyelőre nem javasolja az oltóanyag alkalmazásának felfüggesztést, azonban az esetet megtárgyalja az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA). és érdemi következtetések levonása után határoz majd.

A koronavírus elleni hollandiai oltási programot működtető egészségügyi szolgálat a helyi médiának úgy nyilatkozott, hogy ez idáig az oltásra behívott emberek közül senki se utasította el, hogy az AstraZeneca vakcináját adják be neki.

Az országban eddig 264 ezer embert oltottak be a brit-svéd óriásvállalat vakcinájával. Ezt a fajta oltóanyagot Hollandiában elsősorban az egészségügyi dolgozóknak, a 60-64 év közötti korosztálynak, a Down-szindrómásoknak és a kórosan elhízott embereknek adják be.

Olaszországban országos zárlatot léptetnek életbe hétfőtől
Az új koronavírus-járvány rendkívül erőteljes terjedése miatt hétfőtől zárlatot rendelnek el Olaszországban Szardínia és Szicília szigetét kivéve - értesült az olasz sajtó csütörtök este.

A járványhelyzetet felügyelő egészségügyi bizottságtól (Cts) szolgáltatott adatok szerint a kór terjedését mutató reprodukciós ráta az egész országban jóval túllépte a veszélyességi küszöbnek tartott egyes értéket.

Az október végétől bevezetett, színekkel jelölt veszélyességi fokozatok alapján március 15-től Olaszország majdnem egészét le kell zárni. Vörös, vagyis teljesen lezárt térségbe lép át Lombardia, Piemont, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Trentino Alto Adige és Marche tartomány. Vörös zónának számít a már korábban lezárt Molise, Basilicata és Campania tartomány, valamint Umbria és Abruzzo nagy része. Zárlat alá kerülhet Lazio és Calabria is, melyek eddig alacsonyan veszélyes térségnek számítottak, a járványgörbe azonban ott is erőteljesen felfele ugrott az utóbbi napokban.

A zárlat a vendéglátás és a kereskedelem leállítását jelenti, kivéve az élelmiszerboltokat és más alapvető cikkeket áruló üzleteket, az iskolák ismét átállnak távoktatásra, tilos a városok, települések közötti közlekedés, és a lakóhelyet is csak engedéllyel lehet elhagyni.

Szakértők rámutattak, hogy kritikus helyzet az ország északi térségében alakult ki, amiként ez tavaly márciusban a járvány első hullámában történt.

A kormány napok óta várt döntését megelőzve a régiók egymás után önállóan szigorítják a járványkorlátozásokat. Az északnyugat-olaszországi Piemont egészségügyi hatóságai szerda estétől felfüggesztették a nem Covid-19 betegek kórházi fogadását. Kivételt az életmentő és onkológiai kezelések képviselnek. Az intézkedéssel a jelenlegi húszról negyven százalékra tudják emelni a Covid-19 betegeknek fenntartott kórházi ágyak arányát.

A naponta szűrt betegek száma ismét megközelítette a harmincezret, csütörtökön 373-an haltak meg és a halottak száma elérte a 101 184-t, az aktív betegek száma pedig ismét elérte a félmilliót. A vakcinázottak száma túllépte a hatmilliót.

Francia egészségügyi miniszter: nincs ok felfüggeszteni az AstraZeneca oltóanyagát
Nincs ok felfüggeszteni az AstraZeneca gyár koronavírus elleni oltóanyagát Franciaországban - mondta csütörtökön Olivier Véran egészségügyi miniszter a járványhelyzetről tartott heti sajtótájékoztatóján.

"Az oltás egyelőre többet használ, mint amennyit árt" - fogalmazott a tárcavezető.

Jóllehet Dánia, Norvégia és Izland csütörtökön úgy döntött, hogy elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében, a kockázat statisztikailag nem nagyobb a beoltottak esetében, mint másoknál - hívta fel a figyelmet Olivier Véran.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), amely szerint az AstraZeneca oltóanyaga továbbra is beadható.

"A vizsgálatok még folyamatban vannak Franciaországban és külföldön is. Angliában, ahol milliókat oltottak be az AstraZenecával, folytatódik a kampány, és nem tapasztalták nagyon széles körben súlyos mellékhatásnak a fokozott veszélyét" - hangsúlyozta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy március 10-ig összesen 30 vérrögképződéses esetet jelentettek közel 5 millió AstraZeneca oltóanyagával Európában beoltott ember közül, kiemelve, hogy ez nem jelent statisztikailag nagyobb kockázatot, mint a be nem oltott emberek esetében.

A tárcavezető ugyanakkor jelezte, hogy minden esetet kivizsgálnak annak megállapítására, hogy van-e összefüggés az oltás és a vérrögképződés között.

"Amennyiben a helyzet változna, döntéseket hozunk, de jelenleg nincs ok a vakcina felfüggesztésére" - jelentette ki Olivier Véran.

A tárcavezető megerősítette, hogy az országban a járványhelyzet "feszült és nyugtalanító, de régióként nagyon változó", leginkább az északi megyéket, a Riviériát és a fővárosi agglomerációt sújtja. Ez utóbbi régióban 12 percenként kerül újabb beteg intenzív osztályra.

A napi új esetszám továbbra is 21 ezren stagnál, a kórházban ápoltak száma 25 ezer alá csökkent, ugyanakkor az intenzív kezelést igénylők száma nő, s idén először elérte a 4 ezret, de ez még mindig feleannyi, mint az egy évvel ezelőtti első hullám idején. Az intenzív osztályon ápoltak negyedét jelenleg Párizsban ápolják.

Legolvasottabb cikkeink