• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.03.14 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Átmeneti felfüggszetés Olaszországban... Nem lassul a járvány terjedése Ukrajnában... Oroszország: Hétmillió embert oltottak be Szputnyik V-vel...

Szerbiában már majdnem kétmillió adag vakcinát adtak be
Már majdnem kétmillió adag, koronavírus elleni oltóanyagot használt fel a hétmilliós Szerbia, vasárnapig 738 756-an a vakcina második adagját is megkapták - közölte a belgrádi kormány.

A hivatalos adatok szerint az újraoltások arányát tekintve Szerbia az első helyen áll Európában.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 4092-vel 512 051-re, Koszovóban 578-cal 76 648-ra, Észak-Macedóniában 1031-gyel 111 793-ra, Montenegróban 555-tel 83 165-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1058-cal 143 018-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 24-gyel 4684-re, Koszovóban nyolccal 1700-ra, Észak-Macedóniában hússzal 3298-ra, Montenegróban öttel 1123-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 42-vel 5681-re nőtt.

Nem lassul a járvány terjedése Ukrajnában
Nem érzékelhető lassulás a koronavírus-járvány terjedésében Ukrajnában, vasárnapra is több mint kilencezer ezer új beteget jegyeztek - annak ellenére, hogy hétvégenként általában kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek -, és ismét rendkívül sokan kerültek kórházba.

Az utóbbi napokban rohamosan nőtt Ukrajnában a napi fertőzöttszám. Egy nappal korábban, szombatra - december közepe óta a legmagasabb napi növekményt - csaknem 13,3 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel, péntekre is már csaknem 13 ezret, míg csütörtökre mintegy kilencezer, azt megelőzően viszont még kevesebb mint 6400 volt egy nap alatt az új beteg.

A vasárnap közölt adatok szerint az elmúlt napban 9012 új esettel 1 460 756-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 145-tel 28 303-ra. Eddig 1 222 516-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint hatezerrel 209 937-re nőtt.

Kórházba az elmúlt napon megint kimagaslóan sok, 4216 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napokban is négyezer körüli volt a számuk, azelőtt viszont még nagyjából csak fele annyi.

A legtöbb új beteget, 923-at ezúttal a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyéből jelentették.

Petro Porosenko volt ukrán elnök, az Európai Szolidaritás ellenzéki párt vezetője felségével felszólította a kormányt, hogy gyorsítsa fel az oltási kampányt - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. A volt államfő a Facebookon, felesége, Marina Porosenko pedig egy rádióinterjúban szólalt meg a kérdésben. Mindketten hangsúlyozták, hogy a védőoltás elengedhetetlen a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Petro Porosenko mindazonáltal figyelmeztetett arra, hogy a most Ukrajnában rendelkezésre álló oltóanyag-mennyiség kevés, mert a tömeges immunitáshoz legalább a lakosság 80 százalékát kellene beoltani. Jelenleg Ukrajnában egyfajta oltóanyag áll még csak rendelkezésre, az AstraZeneca licence alapján Covishield néven Indiában gyártott vakcina, ebből félmillió dózis érkezett meg eddig. A volt elnök egy március eleji parlamenti felszólalásában hevesen bírálta ezt a vakcinát. Marina Porosenko ezt azzal magyarázta, hogy férje egy orvost idézett, tehát nem a saját véleményét fogalmazta meg a Covishield oltóanyagról.

Az egészségügyi minisztérium vasárnapi közlése szerint a február 24-én elindult oltási kampány óta eddig 51 137-en kapták meg a védőoltást Ukrajnában, közülük szombaton 3596-an. Még mindenki csak az elsőt kapta meg a védettséghez szükséges két oltásból.

Oroszország: Hétmillió embert oltottak be Szputnyik V-vel
Mintegy hétmillió embert oltottak be a világon eddig az orosz Szputnyik V vakcinával - jelentette be Alekszandr Gincburg, az orosz oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója a Szolovjov.Live YouTube-csatornának adott, a hétvégén több orosz hírügynökség által szemlézett interjújában.

"A védőoltást talán hétmillió ember kaphatta meg hazánkban és nemcsak minálunk" - mondta Gincburg.

Közölte, hogy megkezdődött a Covid-19 ellen elsőként kifejlesztett orosz oltóanyag tesztelése a rákbetegeken. Az akadémikus szerint a vakcináció idején ellenjavallt a kemoterápia és a sejtosztódást gátló készítmények szedése.

A Szputynik V az Oroszországban január 18-án megkezdődött tömeges oltáskampány fő vakcinája. Az oltóanyag használatát eddig 51 országban engedélyezték.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes március 5-én azt mondta, hogy a koronavírus elleni vakcina első komponensét ötmillió, mindkettőt pedig mintegy 2,5 millió ember kapta meg. Három nappal korábban Golikova úgy vélekedett, hogy Oroszország augusztusra érheti el a kollektív (nyáj-)immunitást, amelynek eléréséhez szerinte 60 százalékos lakossági átoltottság szükséges. Mihail Mursako egészségügyi miniszter szerint ez a szint júliusra is elérhető. Mihail Misusztyin miniszterelnök március 5-én úgy fogalmazott, hogy őszre lényegében be kell fejeződnie az orosz lakosság Covid-19 elleni tömeges oltásának.

Gincburg mostani nyilatkozatában ezzel szemben azt tartotta valószínűnek, hogy Oroszország novemberre éri el a 70 százalékos lakossági átoltottságot.

A Tutu.ru utazási szolgáltató által elvégeztetett közvélemény-kutatás szerint az oroszok 22 százaléka kész beoltatni magát, ha ez követelmény lesz a külföldi utazásokhoz. Ugyanez a mutató szeptemberben még 19 százalék volt.

Eközben Oroszországban öt nap után újra tízezer fölé emelkedett az újonnan diagnosztizált fertőzések száma. A vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma szombaton 10 083-mal 4 390 608-ra emelkedett.

A napi növekmény 0,23 százalék, az új esetek 12,6 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 303 389-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 395-tel 92 090-re nőtt, a felépülteké pedig 9 232-vel 3 995 129-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 115,2 millió, szombaton pedig mintegy 369 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 500 892 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Rekordmagas járványhullámtól tart a német közegészségügyi intézet
Minden korábbinál magasabbra emelkedhet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) úgynevezett brit mutációja által indított járványhullám Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) számításai szerint, amelyeket a hétvégén ismertetett a német sajtó.

Az RKI adatai alapján az először Nagy-Britanniában azonosított, B.1.1.7 jelzésű vírusváltozat január második hetében jelent meg Németországban, és az általa okozott fertőzések száma kezdettől fogva exponenciálisan, robbanásszerűen emelkedik.

A járvány alakulásának legfontosabb mutatójaként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriságot - az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített számát - tekintve a B.1.1.7 nagyjából heti 46 százalékos növekedési sebességgel tör előre, az általa okozott fertőzések száma nagyjából 12 naponként megduplázódik.

Azonban ez a folyamat az év elején szinte észrevétlenül haladt előre, mert az esetek száma alacsony volt, és visszaszorulóban voltak a SARS-CoV-2 eddigi meghatározó verziói, amelyek a tavaly ősszel elindult második járványhullámot okozták.

A második hullám leszálló ága egybeesett a B.1.1.7 villámgyors szétterjedésével elindult harmadik hullám emelkedő ágának legelső szakaszával. Ezért a valamennyi vírusváltozat által okozott összes regisztrált fertőződés számának alakulását tükröző görbe sokáig azt mutatta, hogy a járványhelyzet fokozatosan, bár lassuló ütemben javul.

Nagyjából február közepétől egyre kevésbé érvényesül a második hullám leszálló ágának hatása, és a brit mutáció terjedése miatt a regisztrált esetek száma stagnálni, majd emelkedni kezdett.

Az RKI szerint azzal kell számolni, hogy az új vírusváltozat lesz a meghatározó, és erősebb fertőzőképessége miatt az elsőnél és a másodiknál is nagyobb járványhullám következik Németországban.

Az intézet előremutató becslése szerint a B.1.1.7 által okozott fertőzések számának alakulását mutató görbe március közepétől meredek emelkedésnek indul. A folyamatok lehetséges alakulását április közepéig vizsgálták, addigra a hétnapi fertőzésgyakoriság a legjobb esetben is 200 fölé emelkedhet, de akár az 500-at is meghaladhatja.

A nagyságrend jelentőségét mutatja, hogy a második hullám 200 körüli hétnapi fertőzésgyakorisággal tetőzött, és megfékezésére a társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó országos zárlatot rendeltek el.

Az RKI vasárnapi jelentése szerint az utóbbi 24 órában országszerte 10 790 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 33 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 8103-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 569 790 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A hétnapi fertőzésgyakoriság 79. Előző nap 76,10 volt, egy héttel korábban pedig 66,10.

Ugyanakkor a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 70-re csökkent az egy héttel korábbi 96-ről. A csökkenést a legidősebb korosztályokra és a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány előrehaladásának tulajdonítják szakértők. Az új halálesetekkel 73 062-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

A járványügyi intézkedések ellen tüntettek Hollandiában
Tüntetők gyűltek össze vasárnap délután Hága belvárosában a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó intézkedések ellen tiltakozva, a rohamrendőrök vízágyút és gumibotot is használtak a megmozdulás résztvevőinek oszlatására - közölte a helyi média vasárnap.

A tüntetést azután oszlatták fel, hogy a mintegy kétezer résztvevő közül sokan megsértették az érvényes rendkívüli intézkedéseket, köztük a biztonságos távolságtartásra vonatkozó szabályokat, továbbá figyelmen kívül hagyták a távozásra felszólító rendőrségi figyelmeztetést. Az oszlatást az is indokolta, hogy a megmozdulásra a megengedettnél többszáz fővel többen érkeztek - közölték.

Médiabeszámolók szerint több Hágába tartó vonatot is leállítottak, hogy megakadályozzák további tüntetők csatlakozását a megmozduláshoz. Noha a tiltakozás békés volt, egy férfit már a tüntetés elején előállítottak, aki bottal támadt a rendőrökre.

Az elmúlt hetekben több kisebb létszámú, a járványintézkedések ellen szervezett megmozdulást tartottak holland városokban, ezeket a távozásra való felszólítás megtagadása miatt a rohamrendőrök szintén gumibottal oszlatták fel - emlékeztettek.

A helyi közegészségügyi hatóság vasárnapi tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 6012 új koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel, ami ugyan hét százalékkal elmarad az előző nap adataihoz képest, ám 32 százalékkal magasabb a múlt hétvégén feljegyzett adatoknál. A hét folyamán átlagosan 5356 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. Kórházakban jelenleg 1922 embert ápolnak, 47-tel többet, mint szombaton. Intenzív ellátásban 554-en részesülnek. A héten átlagosan naponta 34 ember halt meg a vírus szövődményeiben, ez az adat 13 százalékkal kevesebb, mint az előző héten. A járvány kezdete óta 1 157 192 embernek bizonyult pozitívnak a koronavírus tesztje Hollandiában, és a 16 069 haltak meg a vírus okozta betegségben.

Átmeneti felfüggszetés Olaszországban
Az északnyugat-olaszországi Piemontban felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután egy tanár az oltás után egy nappal meghalt - közölték vasárnap a régió egészségügyi hatóságai vasárnap. A férfit szombaton oltották be Biella városában.

Halála körülményeit vizsgálják, az AstraZeneca használatát azonban azonnali hatállyal felfüggesztették. Azokat, akiket vasárnapra regisztráltak AstraZeneca-oltásra, hazaküldték az oltóállomásokról. A régióban egyelőre csak Pfizer-BioNTech- és Moderna-vakcinával folytatják az oltást.

Elővigyázatosságból hozott döntésnek nevezte az AstraZeneca felfüggesztését a tartomány egészségügyi tanácsosa, Luigi Genesio Icardi. Hangoztatta, hogy ez az első haláleset a december végétől beoltott emberek között.

Legolvasottabb cikkeink