• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.04.02 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Szerbia újabb vakcinaszállítmánnyal segített Észak-Macedóniának. Ukrajnában csaknem húszezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt...

Külföldön gyártott Szputnyik V-vel gyorsíthatják a lakosság oltását Oroszországban
Külföldön előállított orosz Szputnyik V vakcina behozatalával gyorsíthatják fel a lakosság Covid-19 elleni átoltását - jelentettek ki pénteken Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó, és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója.

Dmitrijev akkor beszélt erről, amikor fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Elmondta, hogy az RFPI tíz országból húsz gyártóval állapodott meg eddig a Szputnyik V kibocsátásáról. Oroszországban a vakcinát hét gyártó állítja elő

A tisztségviselő a külföldi gyártási helyszínek kiemelte Indiát és Dél-Koreát és elmondta, hogy több gyártó április folyamán fogja csúcsra járatni kapacitásait. Megítélése szerint júniusig minden oltásra jelentkező orosznak be lehet adni a Szputnyik V-t.

A vakcina honlapja szerint péntekre több, mint 4,5 millió ember (a lakosság valamivel több mint 3 százaléka) kapta meg a védőoltás mindkét komponensét. Naponta átlagosan mintegy 290 ezer embert oltanak be Oroszországban.

Dmitrijev beszámolt Putyinnak egy robotizált futószalag kifejlesztéséről, amely, mint mondta óránként 300 új koronavírus-tesztet képes elvégezni és nem igényel magasan képzett szakembert a működtetéséhez. A laboratóriumon kívül használható készülék iránt szerinte mind Oroszországban, mind külföldön érdeklődés mutatkozott.

Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8792-vel 4 563 056 emelkedett.

A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 12,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 277 172-re csökkent, a halálos áldozatoké 400-zal 99 663-ra, a felépülteké pedig 9 832-vel 4 186 251-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 120,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 359 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 490 311 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Szerbia újabb vakcinaszállítmánnyal segített Észak-Macedóniának
Húszezer adag Szputnyik V vakcinát adományozott Szerbia Észak-Macedóniának csütörtökön, és a bejelentések szerint néhány napon belül újabb húszezer adag orosz oltóanyagot ad át.

Szerbia korábban nyolcezer adag Pfizer-vakcinát adott Észak-Macedóniának.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 4810-zel 605 406-ra, Koszovóban 975-tel 91 079-re, Észak-Macedóniában 1402-vel 131 424-re, Montenegróban 355-tel 91 573-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1698-cal 171 324-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 37-tel 5345-re, Koszovóban 12-vel 1892-re, Észak-Macedóniában 29-cel 3810-re, Montenegróban 12-vel 1286-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 76-tal 6669-re nőtt.

Ukrajnában csaknem húszezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt
Ukrajnában tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, péntekre minden korábbinál több, csaknem húszezer új beteget jegyeztek fel, és már három egymást követő napon - újabb és újabb csúcsot döntve - regisztráltak négyszáz fölötti elhunytat.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 19 893 új esettel 1 711 630-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Ez mintegy 2300-zal több a megelőző napinál, és a járvány tavaly márciusi kitörése óta az eddigi legmagasabb napi növekmény. A korábbi csúcs 18 132 volt március 25-én. Az elhunytaké 433-mal 33 679-ra emelkedett. A megelőző napon 421-en, az azelőttin pedig 407-en haltak meg. Eddig 1 333 370-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint kilencezerrel 344 581-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban megint kimagaslóan sok, 5040 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk már harmadik napja haladja meg az ötezret.

A legtöbb új beteget, 1668-at ezúttal a nyugati országrészben lévő Lviv megyéből jelentették.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy a kórházi helyzet az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben a legrosszabb, ahol az oxigénellátást biztosító berendezéssel felszerelt ágyak 84 százaléka foglalt. Hozzátette, hogy szintén "feszült" a helyzet a nyugati országrészben lévő Zsitomir és Lviv megyékben, továbbá a déli Mikolajiv megyében, valamennyi régióban ez a mutató 70 százalék körüli.

Ismételten emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában már megjelentek a koronavírus brit és dél-afrikai mutáció, amelyek jóval veszélyesebbek.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint eddig 267 833-an kapták meg az oltást Ukrajnában, közülük 19 097-en csütörtökön. Jelenleg még csak egyfajta oltóanyaggal, az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcinával oltanak.

Horvátországban június végéig beolthatják a lakosság felét
Horvátország június végéig beolthatja a felnőtt lakosság felét - mondta Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján, utalva arra, hogy Zágráb szolidaritási alapon további 747 459 dózist kap a Pfizer/BioNTech vakcinájából. Beros ezt úgy értékelte: sikerrel járt Andrej Plenkovic horvát kormányfő nyomásgyakorlása Brüsszelre.

Horvátország az AstraZeneca oltóanyagából rendelt a legtöbbet, összesen 2,7 millió adagot. A brit-svéd vakcinagyártó cég azonban nem szállította le időben a lekötött mennyiséget, valamint csökkentette a mennyiséget is. A Pfizer/BioNTech most jóváhagyott védőoltásai nélkül Horvátország a lakosság mindössze 36 százalékát tudta volna beoltani a nyárig.

Az európai uniós tagországok zöme csütörtökön megegyezett abban, hogy a lélekszámarányosan járó Pfizer/BioNTech-vakcinákból közel hárommillió adagot szolidaritásból szétoszt azon országok között, amelyek a vakcinaszállítmányok akadozása miatt a leginkább le vannak maradva az oltással. Így ezen az alapon Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország és Szlovákia jutott több védőoltáshoz, míg a fennmaradó 7 millió oltóanyagot lélekszámarányosan osztják szét a 27 tagország között.

Ausztria, Csehország és Szlovénia elutasította a megállapodást. Janez Jansa szlovén kormányfő Twitter-oldalán azt írta: az év második negyedévében érkező, tízmillió adag Pfizer/BioNTech-vakcináknak a felét kellett volna szolidaritási alapon szétosztani a rászoruló országok között, kibővítve a mostaniak körét.

A jelenlegi megoldás elfogadható Ausztria és Szlovénia számára, de Csehország számára nem - írta, utalva arra, hogy közép-európai államot nagyon súlyosan érintette a járvány.

Horvátországhoz hasonlóan Ljubljana is az AstraZeneca vakcinájából rendelt a legtöbbet, és nem hívta le a számára elérhető összes Pfizer/BioNTech-vakcinát az Európai Uniótól. Egyebek között emiatt is indítanak alkotmányos felelősségrevonási eljárást Jansa ellen a balközép ellenzéki pártok Szlovéniában. Erről pénteken tettek bejelentést sajtótájékoztatójukon.

Horvátországban az elmúlt napon 2362 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 276 416-ot. Az elmúlt 24 órában 29-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5996-ra emelkedett. Kórházban 1464 beteget ápolnak, közülük 153-an vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában péntekre 1169-cel több mint 210 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban kilenc beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4063-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 515-en vannak kórházban, 118-an intenzív osztályon.

A németek többsége otthon marad húsvétkor
A németek többsége otthon marad húsvétkor, és támogatja, hogy éjszakai kijárási korlátozásokkal is lassítsák az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedését - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés. A YouGov közvélemény-kutató társaság adatai szerint az utazás világbajnokaiként számon tartott németek - akik a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben csak külföldi üdülésre több mint 80 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek - az idei húsvétot a hazájukban töltik el, és a lakóhelyükről sem igen mozdulnak ki.

A felnőtt lakosságra reprezentatív felmérés szerint külföldi utazást mindössze 2 százalék tervez, belföldi utat csak 10 százalék tesz a hosszú hétvégén, 19 százaléknál legfeljebb egynapos kirándulás van a húsvéti programban, 60 százalék pedig inkább otthon marad. A németek többsége így követi a szövetségi kormány és a tartományi kormányok iránymutatását, miszerint a SARS-CoV-2-járvány harmadik hullámának feltartóztatáshoz mindenkinek a feltétlenül szükséges minimumra kell korlátoznia a lakáson kívüli mozgást, közlekedést és a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások számát.

Erről beszélt például Angela Merkel kancellár az ünnepnapokra közzétett videóüzenetében, amelyben kiemelte, hogy az idei húsvétot "szűk családi körben, nagyon korlátozott kapcsolatokkal" kellene eltölteni.

A németek többsége azt is támogatja, hogy kijárási korlátozásokkal is lassítsák a járványt. A YouGov adatai szerint ez leginkább az idősekre jellemző, körükben kétharmados, 66 százalékos a kijárási korlátozás mint a járványügyi védekezési eszközének támogatottsága, de a mozgás szabadságára hagyományosan leginkább vágyó fiatalok, a 18-24 évesek számottevő része, 34 százaléka is egyetért a gondolattal.

A lakosság egészét tekintve 56 százalék véli úgy, hogy a harmadik hullám megfékezéséhez az egész országban kijárási korlátozást kell bevezetni az éjszakai órákra.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint ez a mutató országos szinten már március 21-én átlépte a 100-as határértéket, és pénteken 134-en állt, kismértékben csökkenve az egy nappal korábbi 134,2-höz képest. Az intézet pénteki összesítése szerint az előző 24 órában 21 888 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez minimális növekedés az egy héttel korábbi 21 573-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 855 061 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 232-re emelkedett az egy héttel korábbi 183-ról. Az új halálesetekkel 76 775-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

Legolvasottabb cikkeink