• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.04.13 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Bécs május 2-áig meghosszabbítja a teljes zárlatot. Teszthamisítókra csaptak le Romániában. Június közepéig zárlat alá kerülhet Németország.

Az egészségügyi miniszter szerint Ukrajna elérte a harmadik hullám csúcsát

Ukrajna elérte a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsát, fokozatosan stabilizálódik a helyzet, kevesebben kerülnek kórházba - jelentette ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter a keddi tájékoztatóján. Ugyanakkor kedden a megelőző napinál mintegy 3800-zal több, csaknem 11 700 új beteget és megint sok, több mint 450 elhunytat jegyeztek fel.

A hivatalosan közölt adatok alapján hétfőn 11 680 új esettel 1 872 785-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 457-tel 37 758-ra emelkedett. Hétfőn 235-en haltak meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben, de a múlt héten is többször négyszáz fölött volt a járvány halálos áldozatainak száma. Eddig 1 430 234-en gyógyultak meg, közülük hétfőn több mint 14 ezer gyógyultat jegyeztek fel, így most hosszú idő után először az aktív betegek száma - csaknem 2800-zal - 404 793-re csökkent.

Kórházba hétfőn ismét viszonylag nem sok, 2334 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon 2770 volt, a múlt héten viszont többször meghaladta az ötezret.

Sztepanov kiemelte, hogy az elmúlt hét alatt kétezerrel kevesebben kerültek kórházba, mint a megelőző héten. Hangsúlyozta továbbá, hogy az adaptív, azaz régiónként eltérő szabályozású karanténnak köszönhetően mostanra a járványhelyzet sokat javult az ország nyugati régióiban.

A legtöbb új beteget, 1503 pácienst hétfőn, az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból, Kijevből jelentették.

Az egészségügyi tárca vezetője a tájékoztatón bejelentette, hogy kedden megkezdik az oltást a kínai Coronavac elnevezésű vakcinával is, amelyből 1,9 millió dózist rendelt Ukrajna, és eddig 215 ezer érkezett meg. Szavai szerint először rendőrök, gondozásra szoruló mozgássérültek és paralimpikonok kapnak ebből az oltásból. Ukrajnában eddig még csak az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield nevű vakcinával oltottak. Mostanáig 388 401-en kapták meg az oltást, közülük hétfőn 10 135-en.

Javul, de törékeny a járványhelyzet Csehországban

Csehországban az egészségügyi miniszter szerint ugyan folyamatosan javulnak a koronavírus-járvány mutatói, de ennek ellenére a helyzet továbbra is nagyon törékeny. "Nagyon óvatosnak kell lennünk, nem szabad elsietni a nyitást. A mutatók valóban javulásról tanúskodnak, de a helyzet továbbra is nagyon törékeny - jelentette ki Petr Arenberger tárcavezető kedden reggel a cseh közszolgálati rádióban.

A minisztérium honlapján megjelent legfrissebb statisztikák szerint hétfőn 3843 új fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, ami november vége óta a munkanapon azonosított legalacsonyabb számú fertőzés.

A kórházakban hétfőn 5300 beteget kezeltek, ami ugyan 150 pácienssel több, mint a hét végén ápoltak száma, de mintegy ezerrel kevesebb, mint egy héttel korábban. Súlyos állapotban 1144 beteg van, két hónap óta a legkevesebben. A kedd reggeli kimutatás szerint a lélegeztetőgéppel ellátott ágyak 27 százaléka szabad jelenleg. Három hete ez az arány 15 százalék alatt mozgott.

Mindezzel ellentétben az utóbbi napokban romlott a járvány terjedését mutató reprodukciós szám, amely hétfőn 1,05-re emelkedett. Legutóbb március elején volt ilyen magas.

Csehországban hétfőn megszűnt a szükségállapot, kinyílt néhány üzlet, és az általános iskolák alsó tagozatos tanulói is heti turnusokban váltakozva visszatérhettek a tantermekbe. A legfontosabb változás, hogy a szabad mozgás már nincs korlátozva, és nincs éjszakai kijárási tilalom. Továbbra is azonban kötelező legalább az FFP2-es típusú légzésvédők használata.

A vállalkozók részéről nagy az igény és a nyomás az összes bolt és szolgáltatás mielőbbi megnyitására. Jan Havlícek kormányfőhelyettes, gazdasági miniszter azt nyilatkozta, hogy a nyitásra a helyzet függvényében fokozatosan, várhatóan április végétől kerül majd sor.

Hétfőn az orvosok 54 263 adag oltószert adtak be. Csehországban - a szaktárca statisztikája szerint - eddig összesen 2,148 millió vakcinát adtak be, mindkét dózist 742 653 személy kapta meg. Az országban továbbra is az Európai Unióban elfogadott vakcinákat használják. A sajtóban vita folyik arról, nem kellene-e engedélyezni az orosz Szputnyik V vakcinákat is. Jan Hamácek belügyminiszter szerint pedig Prága előre megvehetne bizonyos mennyiségű Szputnyikot, hogy uniós engedélyezése esetén azonnal használhassák.

Teszthamisítókra csaptak le Romániában

Nemzetközi személyszállító cégeknél tartott házkutatást hétfőn a román rendőrség, mert a gyanú szerint hamisított negatív koronavírusteszteket árultak utasaiknak.

A három bukaresti busztársaság a Filaret buszpályaudvarról indítja Törökországba tartó járatait. Az Antena3 hírtelevízió beszámolója szerint az év eleje óta utasok százait, ha nem ezreit látták el 50 lejes (3600 forint) felárért hamis negatív PCR-tesztekkel, anélkül, hogy bárki is ellenőrizte volna: nem fertőznek-e a buszon összezsúfolódott utasok.

Az ügyben a Giurgiu megyei rendőrség kezdett nyomozni, minthogy a hamisított teszteket a Giurgiu-Rusze (román-bolgár) közúti határátkelőnél fedezték fel, ellenőrzésük során ugyanis kiderült, hogy a hamis teszteken szereplő vonalkódokhoz más személyi számok tartoznak.

A rendőrségi akcióról beszámoló román média felidézte, hogy néhány hete a spanyol rendőrség buktatott le a francia határ közelében egy egész autóbusznyi, hamisított teszttel utazó román állampolgárt. A Romániába tartó busz mind a 33 utasa és két sofőrje Spanyolországban hamisított negatív koronavírusteszttel próbált átjutni Franciaországon.

Bécs május 2-áig meghosszabbítja a teljes zárlatot

Bécs további két héttel, május 2-áig meghosszabbítja a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett teljes zárlatot - jelentette be Michael Ludwig polgármester hétfő délután újságíróknak.

Az osztrák fővárosban tehát továbbra is zárva maradnak az üzletek és a közeli testi kontaktust igénylő szolgáltatók. Kivételt csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító élelmiszerüzletek, illatszerboltok és a gyógyszertárak jelentenek.

Az iskolákba legkorábban április 26-án térhetnek vissza a diákok, addig marad a távoktatás.

Zárt terekben - boltokban, hivatalokban, tömegközlekedésen - és egyes meghatározott, közkedvelt szabadtéri színhelyeken is kötelező az FFP2-es maszk viselése, továbbá a kétméteres távolságtartás.

A szigorú intézkedést a fővárosi kórházak fenyegető túlterheltségével indokolta a polgármester. A nem létfontosságú operációk elhalasztását ugyan már hetekkel ezelőtt bejelentették, de az intenzív osztályok helyzete azóta sem javult.

Alsó-Ausztria hétfő este bejelentette, hogy Bécshez hasonlóan május 2-áig meghosszabbítja a zárlatot, de a másik keleti tartományban, Burgenlandban még nem született döntés a jelenleg április 18-áig tartó zárlat kiterjesztéséről.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1943 embernél igazoltak új vírusfertőzést. A járvány kezdete óta 578 950 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 2362, az intenzív kezelésre szorulók 611-en vannak. A fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9706-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 538 609.

Június közepéig zárlat alá kerülhet Németország

Akár június közepéig is eltarthat az új típusú koronavírus (SARS-COV-2) terjedésének lassítását szolgáló következő járványügyi zárlat Németországban a kancellária számításai szerint - jelentette hétfőn a Der Tagesspiegel című berlini lap.

A lap hírportálján közölt értesülés szerint Helge Braun kancelláriaminiszter egy vasárnapi megbeszélésen a tartományi kormányok képviselőinek elmondta, hogy a szövetségi kormány becslései alapján legkorábban hat-nyolc hét múlva enyhülhet a járvány.

Így május végéig-június közepéig alkalmazni kell az úgynevezett vészfékrendszert, amely a társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területének működését befagyasztó járványügyi zárlatot jelent.

Helge Braun azt is elmondta, hogy a témában készülő törvényjavaslatuk szerint a rendszert csak és kizárólag az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság alapján lehet működtetni. Más mutató nem számít, így az átoltottsági arány sem - húzta alá a miniszter a Der Tagesspiegel szerint.

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé a rendszert leíró jogszabályjavaslatát. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 13 245 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez jelentős növekedés az egy héttel korábbi 8497-hez képest. Az új esetekkel együtt 3 011 513 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 90-re emelkedett az egy héttel korábbi 50-ről. Az új halálesetekkel 78 452-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

A hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten 136,40-en áll, ez ugyancsak jelentős emelkedés az egy héttel korábbi 128-hoz képest.

Spanyolországban mintegy 23 ezer új fertőzöttet regisztráltak a hétvégén

Spanyolországban mintegy 23 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a hétvégén, több mint a kétszeresét az egy héttel korábbi eseteknek - derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett adataiból.

A szaktárca jelentése szerint az elmúlt 24 órában több mint kétezer embert diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel. A járvány kezdete óta kiszűrt esetek száma 3,37 millió.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az adatokban most tapasztalt és a következő napokban várható emelkedést a húsvéti ünnepek alatt történt fertőzések okozzák.

A járványügyi vezető elmondta: ismét nő az intenzív terápiára szorulók száma is. Intenzív osztályon több mint kétezer embert kezelnek, ahol a kapacitások 21,6 százalékát Covid-betegek ellátására fordítják.

Az elmúlt egy hétben 248-an hunytak el, a járvány kezdete óta 76 525 ember vesztette életét.

Fernando Simón beszámol arról, hogy Spanyolországba eddig 12 millió adag védőoltás érkezett. Több mint 3,1 millió ember mindkét dózist megkapta, így oltása teljes, ami az oltandó felnőtt lakosság 7,7 százalékát jelenti.

A dél-európai országban múlt hét végén megváltoztatták az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag alkalmazását, már kizárólag a 60-69 év közötti korosztály immunizálására használják, míg korábban csak a 65 év alattiakat oltották vele. Az egészségügyi minisztérium vizsgálja, hogy mi lesz azokkal a 60 év alattiakkal, akik csak az első dózist kapták meg ebből a vakcinából. A lehetséges forgatókönyvek között szerepel, hogy más típusú vakcinával fejezik be az oltási programjukat, de az sem kizárt, hogy nem kapnak újabb adag vakcinát, tekintve, hogy egy dózis is 70 százalék körüli védettséget nyújt.

Fernando Simón kérdésre válaszolva elmondta: Spanyolországban 12 trombózisos esetet vizsgálnak, amely olyanoknál alakult ki, akiket beoltottak az AstraZeneca vakcinájával. Hozzátette: az oltást 2,5 millióan kapták meg ebből a vakcinából.

Legolvasottabb cikkeink