• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.04.15 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Horvátországban nyolcadik hete nőtt fertőzöttek száma. Putyin megkapta a védőoltás második komponensét...

Romániában csökken az új esetek, de még mindig nő a halálozások száma
Romániában két hete folyamatosan csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések kéthetes mozgóátlaga, de a Covid-kórházak intenzív osztályai telítettek és a járvánnyal összefüggő elhalálozások átlaga továbbra is emelkedő tendenciát mutat.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentése szerint az utóbbi napon újabb 3852 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, ami 17 százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. Maga a kéthetes mozgóátlag és az ismert aktív esetek száma is csökkenőben van április elseje óta .

A fertőzések ütemének lassulása ellenére nem enyhült számottevően az egészségügyi ellátásra nehezedő nyomás. Az április 5-én feljegyzett 14 ezer fölötti csúcsról 13 ezerre csökkent a kórházakban kezelt fertőzöttek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig ötödik napja 1500 fölött stagnál és feltehetően csak azért nem emelkedik, mert ott, ahol szükség lenne rá, nincs több üres ágy, a válságos állapotban lévő betegek pedig sokszor órákig várnak a betegfelvételi osztályon, vagy éppenséggel a mentőautóban, amíg felszabadul számukra egy hely.

A GCS csütörtöki jelentésében 195 újabb haláleset szerepel, ami több mint 30 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A járvány eddig 25 800 áldozatot követelt a húszmilliós lakosságú Romániában, a koronavírus-fertőzésnek tulajdonított halálesetek átlagos száma pedig március 3-a óta folyamatosan emelkedik.

 

Szerbiában megkezdődött a Szputnyik V előállításának próbája
Megkezdődött Szerbiában az orosz Szputnyik V, koronavírus elleni oltóanyag előállításának próbája, a tényleges gyártás május 20-án indul meg - idézte csütörtökön a szerb sajtó Nenad Popovic innovációért és technológiai fejlesztésért felelős minisztert.

A Szputnyik V vakcinát január 6-tól alkalmazzák a nyugat-balkáni országban, és a gyártás megkezdését követően várhatóan a környező országokba is nagy mennyiségben tud majd szállítani Szerbia.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 3154-gyel 651 899-re, Koszovóban 701-gyel 99 210-re, Észak-Macedóniában 949-cel 144 121-re, Montenegróban 216-tal 94 859-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 708-cal 186 371-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 38-cal 5846-ra, Koszovóban 14-gyel 2030-ra, Észak-Macedóniában 33-mal 4322-re, Montenegróban 14-gyel 1405-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 59-cel 7619-re nőtt.

Ukrajnában megint gyorsult a járvány terjedése
Ukrajnában csütörtökre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csaknem 16,5 ezer, a megelőző napinál mintegy kétezerrel több új beteget, és ismét négyszáz fölötti elhunytat jegyeztek fel. A járvány tavaly tavaszi kezdete óta azonosított fertőzöttek száma mostanra meghaladta az 1,9 milliót.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 16 427 új esettel 1 903 765-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 433-mal 38 658-ra emelkedett. Eddig 1 453 766 páciens gyógyult meg, az aktív betegek száma viszont csaknem ötezerrel, 411 341-re nőtt.

Kórházba az elmúlt napon ismét sok, 4229 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon ötezer fölötti volt.

A legtöbb új beteget, 1 625-öt megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Roman Rodina, az egészségügyi minisztérium alá tartozó Közegészségügyi Központ főigazgatója ugyanakkor csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna már túljutott a járvány csúcspontján. Ezt azzal indokolta, hogy a nyugati régiókban csökken a megbetegedések száma, a járvány a keleti megyékre "tolódik át".

Közölte, hogy 2020 márciusától decemberig, azaz tíz hónap alatt valamivel több mint 1 millióan betegedtek meg Ukrajnában, míg idén az első három hónapban már 808 ezren. "Eszerint az előfordulási arány háromszor magasabb lett" - tette hozzá. Elmondta még, hogy tavaly a halálozási arány 1,7 százalékos volt, míg 2021-ben pedig már 2,3 százalékos. A központ adatai alapján a koronavírus brit mutációját már Ukrajna 24 régiójából 21-ben kimutatták, míg a dél-afrikait egyelőre csak Poltava megyében.

Az egészségügyi minisztérium ismét frissítette a megyék járványhelyzet szerinti besorolását. A kelet-ukrajnai Poltava megye is a legsúlyosabb, "vörös" kategóriába került, vele együtt még 11 régió és a főváros, Kijev. Kárpátalja és még két megye - Ivano-Frankivszk és Herszon - van a legenyhébb, "sárga" besorolásban, kilenc megye pedig "narancs" zónában.

Oxfordi tudósok vizsgálják, hogy a két oltási dózishoz használhatók-e eltérő vakcinák
Kiterjedt vizsgálat kezdődik Nagy-Britanniában az Oxfordi Egyetem tudósainak irányításával annak kiderítésére, hogy nem nyújtanak-e még jobb védettséget a koronavírus elleni oltóanyagok, ha az első és a második dózishoz két különböző vakcinát használnak.

Az egyetem szerdán bejelentette, hogy megkezdte a tesztprogramhoz az önkéntesek toborzását. Kis létszámú csoportokkal már folyik egy hasonló teszt, de az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlege - Oxford Vaccine Group - a kiterjesztett programba 1050 önkéntest kíván bevonni, nyitva hagyva a létszám még további növelésének lehetőségét.

A vizsgálatot irányító szakértők arra szeretnének választ találni, hogy ha két különböző gyártmányú vakcinát használnak az első és a második dózis beadásához, az nem nyújt-e hosszabb és a koronavírus több variánsára kiterjedő védettséget, mint az ugyanabból a vakcinaféléből beadott két oltási adag.

A vizsgálatban 50 évnél idősebbek vehetnek részt. Előírás az is, hogy január 25. és március 20. között mindegyiküknek meg kellett kapniuk az első dózist a nagy-britanniai oltási kampány keretében az Oxford/AstraZeneca- vagy a Pfizer/BioNTech-vakcinából. Akik már a második oltási adagban is részesültek, nem jelentkezhetnek a tesztprogramra.

A vizsgálat résztvevőinek véletlenszerűen vagy ugyanabból az oltóanyagból adják be a második adagot is, amelyből az első dózist kapták, vagy egy másikból. Az önkéntesek nem tudják, hogy melyik vakcinából kapják a második adagot.

A programban az Oxford/AstraZeneca- és a Pfizer/BioNTech-oltóanyagok mellett a Novavax és a Moderna vakcináit használják.

A résztvevőktől tíz hónap alatt 5-7 vérmintát vesznek annak megállapítására, hogy szervezetük milyen immunválaszt adott az oltásokra.

Az Oxford Vaccine Group a tervek szerint az előzetes vizsgálati eredményekről már májusban beszámol, nyáron részletesebb jelentést tesz közzé, de a teljes tesztprogram várhatóan egy évig tart.

Putyin megkapta a védőoltás második komponensét
Megkapta a Covid-19 elleni védőoltás második komponensét Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ezt ő maga jelentette be egy, a Rosszija 24 hírtelevízió által szerdán élőben közvetített videotanácskozáson.

"Remélem, hogy minden rendben lesz. Nem is az, hogy remélem, biztos vagyok benne" - hangoztatta, és arra bátorította az eszmecsere többi résztvevőjét, hogy kövessék a példáját.

Putyin kifejezte reményét, hogy a vakcinációnak is köszönhetően az új koronavírusos fertőzés vissza fog szorulni Oroszországban. Az adást követően újságíróknak kijelentette, hogy az első oltást követően jó immunválasz alakult ki nála, a második után pedig nem tapasztalt mellékhatást.

A Szputnyik V vakcina honlapján szerdán közölt adatok szerint Oroszországban eddig összesen 14 862 934 védőoltást adtak be - ez a lakosság 6,33 százaléka - az oltóanyag első vagy második komponensével. A vakcina mindkét alkotóelemével 5 605 246 embert, a lakosság 3,83 százalékát oltották be.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) közölte, hogy csütörtöktől minden külföldről hazatérő orosz állampolgárnak át kell esnie a laboratóriumi koronavírusteszten a határátlépést követő három napon belül. Korábban ez csak a repülőgéppel hazatérő utasok esetében volt kötelező, most minden jármű esetében így kell eljárni. A teszteredményt, amelyet az érintetteknek házi karanténban kell kivárniuk, fel kell tölteni az orosz állami szolgáltatások portáljára. Oroszország csütörtöktől minimálisra korlátozza a légi közlekedést Törökországgal és Tanzániával az ott kialakult súlyos járványhelyzet miatt.

Az orosz operatív törzs által szerdán közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8326-tal 4 666 209-re emelkedett. A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 13,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 270 986-ra csökkent, a halálos áldozatoké 399-cel 104 000-re, a felépülteké pedig 9447-tel 4 291 223-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 124,4 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 255 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 503 146 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Horvátországban nyolcadik hete nőtt fertőzöttek száma
Horvátországban nyolcadik hete nőtt az új koronavírussal fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma - hangzott el a kormány szerdai ülésén a horvát sajtó közlése szerint. Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: a megbetegedések 94 százalékát a brit vírusmutáns okozza.

A tárcavezető jelezte, hogy nőtt a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma is. Az intenzív osztályok leterheltsége 70 százalékos - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kapacitásokat tovább tudják növelni.

"A vírus ott terjed, ahol megengedjük neki" - mondta, arra kérve mindenkit, hogy továbbra is tartsák be a távolságtartás szabályait, viseljenek maszkot, és mossanak minél gyakrabban kezet.

Horvátországban az elmúlt napon 3099 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 297 973-at. Az elmúlt 24 órában 41-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6399-re emelkedett. Kórházban 1955 beteget ápolnak, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában szerdára 1233-mal több mint 227 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon öt beteg hunyt el, s ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4135-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 622-en vannak kórházban, és 154-en intenzív osztályon.

A szlovén kormány szerdán vizsgálja felül a járványügyi intézkedéseket, és dönt meghosszabbításukról vagy enyhítésükről.

Újabb enyhítések akkor léphetnek életbe, amikor heti bontásban ezer alá csökken az új fertőzöttek, valamint a kórházban kezelt betegek száma. Ez esetben a járvány narancssárga szakaszába lép Szlovénia, és újraindulhat a felsőoktatási intézményekben az oktatás, tíz főig engedélyezik az összejöveteleket, kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei, valamint feloldják a lakhelyelhagyási tilalmat.

Olaszországban több régióban elfogyott a vakcinatartalék
Olaszország több tartományában is lassították vagy felfüggesztették a koronavírus elleni oltást a vakcinahiány miatt szerdától, miközben a gazdasági élet az ország minél gyorsabb újranyitását sürgeti.

Szardínián több oltóállomás bezárt, az északkeleti Velence város térsége és Nápoly is részben lassította, részben felfüggesztette a vakcinázást, miután elfogyott az oltóanyagtartalék. Máshol csak a második dózist adják be, amíg nem érkezik újabb szállítmány.

Az egészségügyi hatóságok korábbi bejelentése szerint április végéig több mint négymillió adag vakcinát vártak, de egyelőre 175 ezer dózis AstraZeneca-oltás érkezett, valamint 184 ezer dózis Johson & Johnson-védőoltás. Utóbbi szállítmány jelenleg egy Róma közeli légitámaszponton várakozik, amíg az Aifa olasz gyógyszerügynökség nem dönt a vakcina használatáról. Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) kedden ajánlást adott ki, amely elővigyázatosságból a Johson & Johnson-vakcina használata felfüggesztését tanácsolta. Az Aifa nem hivatalos információi szerint a vakcinát hatvan év felett ajánlhatnák, hasonlóképpen az AstraZeneca-oltáshoz.

A sajtó szerint a vakcinák miatti bizonytalanság és az oltóanyag hiánya "megbénította" az eddig is lassú oltási programot.

December vége óta 13,7 millió olasz kapott védőoltást. A második dózisban is részesültek száma szerdán lépte át a négymilliót.

Legolvasottabb cikkeink