• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.04.24 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Folytathatják az oltást a Johnson and Johnson vakcinájával az USA-ban. Az osztrákok májusban nyitnak. Szlovéniában újranyitottak a teraszok.

Szlovéniában újranyitottak a teraszok
Kinyithattak a vendéglátóhelyek szombaton Szlovéniában, de egyelőre csak a kerthelyiségek működhetnek 7 és 19 óra között - közölte a ljubljanai sajtó szombaton. Enyhítésekre egyelőre csak a koronavírus által kevésbé sújtott régiókban van lehetőség. Ahol a helyzet engedi, ott akár az éttermek belső helyiségeit is használhatják a vendégek, de csak azok, akik a belépéskor negatív koronavírus-tesztet, oltási igazolást vagy korábbi fertőzésről és gyógyulásról szóló igazolást mutatnak fel. A vendéglátóhelyek üzemeltetői szerint ezek nem teljesíthető elvárások, ezért enyhébb intézkedéseket várnak a kormánytól.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 2384-gyel 675 904-re, Koszovóban 356-tal 103 154-re, Észak-Macedóniában 489-cel 149 717-re, Montenegróban 161-gyel 96 348-ra, Bosznia-Hercegovinában 362-vel 194 732-re, Horvátországban 2529-cel 318 837-re, Szlovéniában pedig kilencszázzal 236 746-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az elmúlt 24 órában Szerbiában 34-gyel 6164-re, Koszovóban nyolccal 2126-ra, Észak-Macedóniában 33-mal 4630-ra, Montenegróban hattal 1457-re, Bosznia-Hercegovinában 39-cel 8178-ra, Horvátországban 46-tal 6784-re, Szlovéniában pedig hattal 4197-re nőtt.

Az osztrák kormány közzétette a májusi nyitás részleteit
Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután. A döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatók stabilizálódása, másfelől az oltások előrehaladása és a kiterjedt tesztelés jelenti.

A kancellár hangsúlyozta, a nyitás legfontosabb alappillére a távolságtartás és a maszkviselés mellett a hamarosan életbe lépő "zöld útlevél" lesz, melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kapnak meg. Ez az igazolás szolgál majd belépőül - a kereskedelmi egységek kivételével - az újra nyitó éttermekbe, hotelekbe, kulturális és sport rendezvényekre.

A kormány szakértők segítségével kidolgozta az ágazatokra és területekre lebontott biztonsági tervet, melynek célja, hogy az élet újraindulása a legnagyobb elővigyázatosság és körültekintés mellett történjen.

A kinyitó éttermek belső tereiben egy asztalnál négy felnőtt, illetve a hozzájuk tartozó gyerekek tartózkodhatnak, a teraszokon és kerthelyiségekben viszont tíz főben maximálták egy-egy asztaltársaság létszámát. A pincéreknek FFP2-es maszkot kell viselniük, amennyiben nem rendelkeznek érvényes koronavírusteszttel.

A kulturális és sportlétesítmények befogadóképességük 50 százalékát tölthetik be, de a szabályozás - ülőhelyek esetén - beltéren 1500, míg kültéren 3000 főben maximálta a közönség létszámát, függetlenül az adott intézmény méretétől. Tehát egy 25 ezres befogadóképességű stadionba is csak maximum 3000 szurkoló mehet be egy adott mérkőzésre, míg például egy 800 férőhelyes színházba csak négyszázan válthatnak majd jegyet. Mindenütt kötelező lesz a maszkviselés és a negatív koronavírus teszt. A zöld útlevél életbe lépésével azonban a beoltottaknak és a betegségből felgyógyultaknak tesztre már nem lesz szükségük.

A zárórát mind a vendéglátó egységekre, mind a kulturális és sportrendezvényekre vonatkozóan 22 órában határozták meg, valamint regisztrációs kötelezettség is életbe lép, hogy ha mégis megbetegedés fordul elő, könnyebb legyen a kontaktkutatás.

A vásárok, illetve a különböző kongresszusok is megtarthatók május 19-étől hasonló feltételek mellett. A 11 főnél nagyobb létszámú rendezvények esetén csak bejelentési kötelezettség, míg 51 fő felett az egészségügyi hatóságok engedélye is szükséges lesz.

A fitness szalonok is kinyithatnak, de a belépő negatív teszten túlmenően meghatározták, hogy 20 négyzetméteren csak egy ember tartózkodhat.

Az iskolák két nappal előbb, május 17-én, hétfőn nyitnak meg, és heti háromszor tesztelik majd a gyerekeket.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a nyitással kapcsolatos szabályozások csak keretet adnak, hogy minden ágazat felkészülhessen, de amennyiben egy-egy tartományban, vagy körzetben jelentősen romlanának a járványügyi mutatók, a tartományfőnökök regionálisan szigorításokat léptethetnek életbe.

Belgium egyes járványügyi intézkedések fokozatos feloldását jelentette be
A belga kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt egyes korlátozó intézkedések fokozatos feloldását jelentette be pénteken, azzal indokolva a döntést, hogy az oltások "a vártnál jobban haladnak" az országban. Ezzel egy időben a közegészségügyi intézet - a főbb járványügyi mutatók csökkenése mellett - az intenzív ellátás közelgő túlterheltségére figyelmeztetett. Alexander De Croo miniszterelnök pénteken kora este tartott sajtótájékoztatóján megerősítette: a kávézók és az éttermek május 8-án újra megnyithatják teraszaikat.

A több lépcsőben megvalósuló nyitás egyelőre azt teszi lehetővé, hogy a reggel 8 óra és este 10 óra között nyitva tartó teraszokon legfeljebb négy ember alkosson egy asztaltársaságot. A teraszokon elhelyezett asztalok számát illetően nem vezettek be korlátozást, az asztalokat azonban egymástól legalább másfél méter távolságra kell elhelyezni. Beltérben még a pultnál sem lehet kiszolgálás.

Szintén május 8-tól akár 50 ember részvételével rendezhető kulturális vagy ünnepi esemény kizárólag szabad térben - közölték.

A belga kormányzat a színházak és mozik újranyitásának sokak által várt lehetőségét júniusra halasztotta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Belgiumban a 65 éven felüli beoltottak aránya péntekre átlépte a 70 százalékot. Arra hívta fel a figyelmet azonban, hogy az egészségügyi helyzet továbbra törékeny, magas a kórházi felvételek és az ápoltak száma is az országban.

A közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatásában mindenekelőtt az intenzív ellátás közelgő túlterheltségére figyelmeztetett. Belgium kórházainak intenzív osztályain a mintegy kettőezer ágyból jelenleg 900-nál is többet a koronavírussal fertőzött betegek foglalnak el, ami jelentősen csökkenti az egyéb betegségek miatt ellátásra szorulók ápolásának lehetőségeit - közölték.

Elmondták azt is, hogy a hét folyamán átlagosan naponta 240 embert szállítottak kórházba koronavírus miatt. Jelenleg 2989 embert ápoltnak kórházban, a két adat nem változott lényegesen egyhetes viszonylatban. Intenzív ellátást 910 betegnél kellett biztosítani, ez a mutató enyhe emelkedést mutat. A héten naponta átlagosan 3578 koronavírussal fertőzött új beteget vettek nyilvántartásba, számuk az előző hét azonos időszakához képest 8 százalékkal csökkent. Belgiumban átlagosan naponta 39,6 ember halt meg a vírus szövődményeiben, ez a múlt hét péntekéhez képest 2,5 százalékos visszaesést jelent.

A járvány kezdete óta 964 526 ember szervezetében mutatták koronavírust, és 23 909 haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben.

Meghaladta a 45 milliót a beadott oltásdózisok száma Nagy-Britanniában
Meghaladta a 45 milliót a koronavírus ellen beadott első és második oltási dózisok együttes száma Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi minisztérium péntek esti ismertetése szerint eddig 33 388 637-en kapták meg az első adagot a Nagy-Britanniában forgalmazott három oltóanyag - a Pfizer/BioNTech, az Oxford/AstraZeneca vagy a Moderna - valamelyikéből.

Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság 63 százaléka már részesült az első oltási dózisban.

A szaktárca pénteki tájékoztatása szerint a második oltási dózist eddig 11 623 671 embernek adták be, így az első és a második beadott oltási adagok száma együtt 45 012 308.

Mindez azt is jelenti, hogy alig több mint három hét alatt tízmillió adag oltást adtak be Nagy-Britanniában. Az egészségügyi minisztérium ugyanis március 31-én számolt be arról, hogy átlépte a 35 milliót a beadott első és második dózisok együttes száma.

A brit egészségügyi hatóságok jelenleg arra összpontosítanak, hogy minél több dózis álljon rendelkezésre a második oltási adagok beadására azok számára, akiknek esetében a brit kormány által a két oltási dózis beadása közötti időszakra maximálisan engedélyezett 12 hét letelik.

Ennek alapján a mostani időszakban már jóval meghaladja a naponta beadott második dózisok száma az első adagokét.

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti beszámolója szerint az utóbbi egy napban 130 986 első és 431 070 második dózist adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásokból.

A brit kormány a múlt héten bejelentette, hogy az 50 évesnél idősebb korosztályok és a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja az április 15-e kitűzött határidő előtt két nappal megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját, és a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) Angliában megkezdte a 45-49 év közötti korosztály oltását.

A brit kormány következő célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - részesüljön a koronavírus elleni oltás első adagjában.

Brit kutatók ugyancsak pénteken ismertetett vizsgálati eredményei szerint a nagy-britanniai oltási kampányban használt két fő vakcina, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, illetve a Pfizer és BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga már egyetlen adag beadása után is jelentősen csökkenti a fertőződés és a megbetegedés esélyét.

A brit statisztikai hivatal (ONS) és az Oxfordi Egyetem által 372 ezer ember bevonásával elvégzett felmérés a BBC ismertetése szerint azt mutatta ki, hogy a Oxford-AstraZeneca- és a Pfizer-BioNTech-vakcinák első adagjával december és április eleje között beoltottak esetében átlagosan 65 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőződés esélye.

Az átlagon belül a Covid-19 betegség tüneteinek kialakulásával járó koronavírus-fertőződés kockázata 74 százalékkal, a tünetmentesen lezajló fertőződéseké 57 százalékkal mérséklődött három héttel az első oltási dózisok beadása után.

Folytathatják az oltást a Johnson and Johnson vakcinájával az Egyesült Államokban
Folytathatják az oltást a Johnson and Johnson vállalat által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával az Egyesült Államokban, miután a szövetségi egészségügyi tisztviselők, helyi idő szerint péntek este feloldották az oltás használatának ideiglenes szüneteltetését - írja az amerikai sajtó.

Az elmúlt napokban az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC), valamint az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatalának (FDA) szakemberei átfogó vizsgálatot tartottak. Janet Woodcock, az FDA megbízott vezetője azt mondta: azután döntöttek az oltás szüneteltetésének feloldásáról, hogy az összes rendelkezésre álló adatot áttekintették és orvosi szakértőkkel konzultáltak.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy a Janssen Covid-19 vakcina ismert és lehetséges előnyei meghaladják az ismert és lehetséges kockázatokat a 18 éves vagy idősebb embereknél" - fogalmazott Woodcock. Az FDA vezetője hozzátette: "Ez az oltás továbbra is megfelel a biztonságra, hatékonyságra és minőségre vonatkozó előírásainknak."

A CDC független tanácsadó testülete pénteken egész nap ülésezett és végül 10 igen, 4 nem és egy tartózkodás mellett javasolták a Johnson and Johnson oltásának használatát. Az ajánlást Rochelle Walensky, a CDC igazgatója hagyta jóvá. Walensky azt mondta: továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az esetlegesen előforduló vérrögképződéses esetek vizsgálatára, de biztatónak találja az "egyre nagyobb számú valós bizonyítékot, miszerint az Egyesült Államokban engedélyezett Covid-19 vakcinák biztonságosak és hatékonyak."

A testület minden tagja egyetértett abban, hogy a vakcina előnyei messze meghaladják a kockázatait, de többen is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a beoltott embereket nem tájékoztatják kellőképpen a ritka, de potenciális veszélyről, és arról, hogy más oltási lehetőségek is vannak.

A CDC és az FDA szakemberei bejelentették, hogy a jövő hét elejéig oktatási és kommunikációs anyagokat, valamint frissített betegtájékoztatókat tesznek közzé. Azt javasolják, hogy aki az oltást követő három héten belül súlyos fejfájást, hasi fájdalmat, lábfájdalmat vagy légszomjat tapasztal, forduljon orvosához. A Johnson and Johnson szintén frissíti az oltóanyag címkéjét, amelyen figyelmeztetik majd az embereket a vérrögképződés ritka kockázatára.

Az Egyesült Államokban a múlt hét óta szüneteltették a Johnson and Johnson vakcinájának használatát, miután az azzal beoltott emberek milliói között akkor hat olyan eset volt, amikor vérrögképződés alakult ki. Mindannyian 48 év alatti nők voltak és az egyikük meghalt. A vizsgálatok megállapították, hogy azóta - 7,5 millió oltás beadása után - ez a szám 15-re nőtt és az érintettek közül hárman vesztették életüket.

Szakemberek szerint a 18 éven felüli felnőttek számára engedélyezett Johnson and Johnson cég vakcinája fontos részét képezi az oltási stratégiának az Egyesült Államokban és globálisan egyaránt. Közegészségügyi tisztviselők azt mondják: ennek a szérumnak gyakorlati és logisztikai előnye van az Amerikában engedélyezett másik két oltással (Pfizer-BioNTech, Moderna) szemben, ugyanis nem kell fagyasztva tárolni, és egydózisú. Ez pedig különösen hasznos azokon a vidéki területeken, ahol az egészségügyi központok nem rendelkeznek megfelelő hűtési kapacitással.

Az amerikai szövetségi egészségügyi ügynökségek pénteki megállapításai megegyeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden kiadott észrevételeivel. Az EMA ugyanis a hét első felében bejelentette: rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson and Johnson koronavírus elleni vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) véleménye szerint ugyanakkor szükséges a vakcina termékinformációjának frissítése. Javaslatuk szerint az oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina "nagyon ritka mellékhatásaként".