• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.04.29 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

A brit kormány vakcinát rendelt  harmadik dózisok beadására. Romániában is megjelent az egyik indiai vírusmutáns...

Romániában is megjelent az egyik indiai vírusmutáns
Romániában is megjelent a koronavírus egyik indiai mutánsa, amely viszont nem azonos az Indiában jelenleg súlyos járványhelyzetet okozó vírusvariánssal - közölte csütörtökön a bukaresti egészségügyi minisztérium.

A B.1.617.2-es jelzésű "indiai" vírusmutánst egy Romániába április 13-án érkezett, a Brassó megyei Botfaluban (Bod) dolgozó indiai munkáscsoport egyik 26 éves tagjánál mutatta ki egy sepsiszentgyörgyi laboratórium.

Az illető - a csoport többi tagjához hasonlóan - eredetileg negatív teszttel érkezett Romániába, most azért tesztelték újra, mert családi okok miatt vissza akart térni Indiába. A vírusmutáns azonosítására alkalmas, úgynevezett szekvenciális tesztelést a páciens származási helye miatt kezdeményezte a Brassó megyei közegészségügyi hatóság (DSP).

Miután a nyolctagú csoport többi tagját is megvizsgálták, további négy indiai munkásról is bebizonyosodott, hogy koronavírussal fertőzött, de azt még vizsgálják a hatóságok, hogy szintén az indiai mutánst kapták-e el. A DSP elrendelte a lakhelyi elszigetelést és megkezdte a járványügyi vizsgálatot, kiderítendő, hogy a fertőzöttek kikkel kerültek érintkezésbe.

Romániában az utóbbi hónapban harmadára csökkent a fertőzés terjedési üteme: csütörtökön 1850 új esetről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, ami 30 százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától, és több mint 65 százalékkal az egy hónappal korábbi ütemtől.

Továbbra is magas, de már csökkenő tendenciát mutat az elhalálozások és a súlyos megbetegedések száma: csütörtökön is 138 halálesetet jelentettek, illetve csaknem 1300 koronavírusos beteg életéért küzdenek az intenzív terápián Romániában.

Románia egyébként egészségügyi felszerelésekből - 20 nagy teljesítményű oxigénterápiás készülékből, 75 oxigénpalackból és 80 dúsítóból - álló segélyszállítmányt küldött szerdán egy katonai repülőgéppel Indiának a két ország között 2013 óta működő "bővített" (egészségügyi területre is kiterjedő) partnerség keretében.

Izraelben is megjelent a koronavírus indiai változata
Megjelent Izrael különböző részein is a koronavírus indiai változata, de továbbra is folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma - jelentette a katonai rádió csütörtökön. Eddig 41 esetben azonosították a koronavírus indiai változatát Izraelben. Ezen vírushordozók közül 24-en külföldről érkeztek az országba, s közülük 21-en nem izraeli állampolgárok, de a többi 17 fertőzött egy részénél nem találtak kapcsolatot utazókkal.

Az ország öt különböző pontján lévő iskolákban diagnosztizáltak ezzel a változattal fertőzött gyerekeket, ami a rádióban megszólaltatott szakértők szerint azt jelzi, hogy már jelentősen elterjedhetett az új változat az izraeliek körében.

Hezi Levy, az egészségügyi minisztérium igazgatója a rádióban elmondta, hogy megpróbálják reptéri szigorításokkal megakadályozni az újabb vírusváltozatok behozatalát, de a jelenlegi politikai helyzetben, amikor a politikusok főként az új kormány megalakítása körüli ügyekkel foglalkoznak, egyelőre nem sikerült érvényt szerezni javaslataiknak. Emiatt továbbra sincs döntés a tel-avivi Ben Gurion reptéren a különleges rendszabályok bevezetéséről a vírus indiai változatának kiszűrésére, noha erről a változatról egyelőre nem tudják, hogy milyen fokú védelmet nyújt vele szemben a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinája, amelyet Izraelben szinte kizárólagosan alkalmaznak.

Levy beszámolt róla, hogy terveik szerint május végén, június elején megkezdik a 12-16 éves gyermekek oltását is, mert reményeik szerint addigra az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatala (FDA), majd ennek nyomán várhatóan az izraeli hatóságok engedélyezik a Pfizer-vakcina használatát ezen korosztály számára is. Beoltásuk után a gyógyultak mintegy egymilliós számával együtt Izrael elérheti a közösségi immunitáshoz szükséges védettségi százalékot.

Szerdán mindössze száz új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak 36 786 teszt alapján, vagyis a teszteknek csak 0,3 százaléka volt pozitív. Csütörtökön az egészségügyi minisztérium már nem tartott nyilván kiemelren fertőzött települést, két helyet közepesen fertőzöttnek nyilvánítottak, és csak 5 helyet soroltak a kevéssé fertőzött kategóriába. A fennmaradó 273 falu és város minősítése szerint egyáltalán nem vagy elhanyagolható mértékben élnek ott koronavírus-fertőzöttek.

Szerdán senki sem hunyt el koronavírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben, és már csak 185 beteget ápolnak kórházakban. Jelenleg 118 súlyos esetet tartanak nyilván, és 65-en szorulnak gépi lélegeztetésre. A harmadik járványhullám mostani, leszálló szakaszában 1570 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium.

Észak-Macedóniában kinyithattak a teraszok, Szerbiában nem enyhítenek
Észak-Macedóniában kinyithattak a kávézók és éttermek teraszai, Szerbiában nem enyhítenek a május 1-jei és az ortodox húsvéti ünnepekre - közölte a helyi sajtó csütörtökön. Branislav Tiodorovic szerb járványügyi szakember, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb sajtótájékoztatóján elmondta: fontos, hogy az ünnepi időszak alatt mindenki betartsa a járványügyi intézkedéseket, és minél többen beoltassák magukat.

A koronavírusos fertőzéssel kórházban kezelt betegek 90 százalékát még nem oltották be - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy ezért az éttermek csak május 8-án nyithatnak ki.

Észak-Macedóniában a legtöbb üzlet és szolgáltatás kinyithatott. Este kilenc órától azonban érvényben maradt az éjszakai kijárási tilalom, amit az ortodox húsvéti ünnepekre feloldanak. Továbbra is zárva kell tartani azonban az edzőtermeket, a sportot csak szabad téren engedélyezik.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 2138-cal 685 937-re, Koszovóban 327-tel 104 717-re, Észak-Macedóniában 450-nel 151 122-re, Montenegróban 150-mel 97 080-ra, Bosznia-Hercegovinában 646-tal 197 373-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 26-tal 6312-re, Koszovóban öttel 2163-ra, Észak-Macedóniában 28-cal 4742-re, Montenegróban héttel 1485-re, Bosznia-Hercegovinában 46-tal 8378-ra nőtt.

 

Hollandiában a magas fertőzésszám ellenére bejelentették a járványügyi intézkedések könnyítését
A továbbra is magas, napi kilencezret megközelítő fertőzési adatok mellett a holland kormány bejelentette számos, a koronavírus-járvány korlátozására hozott intézkedés enyhítését, szerdától egyebek mellett megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, kinyithattak az éttermek és kávéházak teraszai és a nem alapvető fontoságú árukat kínáló üzletek - közölte a helyi sajtó szerdán.

Mark Rutte holland miniszterelnök az intézkedés indoklásaként azt monda: noha a rendkívüli szabályok feloldása kockázatokat rejt magában, kormánya abban bízik, hogy a jól haladó oltási kampány eredményeképpen ugrásszerűen fognak csökkenni a fertőzési mutatók.

Az új szabályozás szerint szerdától megszűnik a január 23-án bevezetett éjszakai kijárási tilalom. Az éttermek és kávéházak hat hónapos zárva tartása után este hat óráig nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek teraszai. A megfelelő távolságban elhelyezett asztaloknál kettő, ugyanabból a háztartásból négy ember foglalhat helyet. A felszolgálóknak állandóan, a vendégeknek a fizetéskor és a mosdóhasználathoz kell orrot és szájat eltakaró maszkot viselniük.

Kinyithattak a nem alapvető élelmiszereket árusító üzletek is maszkviselés és a távolságtartási szabályok betartása mellett. A háztartások egy helyet két vendéget fogadhatnak egyszerre, temetéseken akár száz fő is részt vehet. A szabadtéri alkoholfogyasztás este nyolc óra után továbbra is tilos.

A holland kormány továbbra sem tanácsolja a külföldi utazásokat, a fertőzöttségi szempontból narancssárga vagy vörös jelzésű országokból érkezők számára előírt karanténkötelezettség érvényben marad.

Az illetékes holland közegészségügyi intézet friss tájékoztatása szerint szerdán 8713 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye, a mutató az elmúlt mintegy két hét folyamán stabil maradt. A kórházban koronavírussal kezeltek száma 2611-re mérséklődött az egy héttel előtt feljegyzett 2682-ről. Az ápoltak közül 814 esetében kell intenzív ellátást biztosítani, számuk egy hete 839 volt. Átlagosan naponta 18 haláleset köthető a koronavírus okozta szövődményekhez, szemben a múlt hét átlagos 21 esetével szemben.

A jelentés szerint a 17,2 millió lakosú országban ez idáig 5 207 495, koronavírus elleni oltóanyag-dózist adtak be, és további 729 732 adag beadását tervezik a következő hét folyamán.

A járvány kezdete óta 17 339 -en haltak meg a vírus szövődményeiben, az igazolt esetek száma jelenleg 1 506 455 Hollandiában.

A brit kormány 60 millió adag oltást rendelt hatáserősítő harmadik dózisok beadására
A brit kormány 60 millió adagot rendelt a Pfizer gyógyszeripari cégcsoport és a BioNTech biotechnológiai kutatóintézet által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagból kizárólag arra a célra, hogy ezeket a dózisokat az első két adag hatását erősítő harmadik vakcinadózisként adják be a lakosságnak - közölte szerdán Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Hancock a Downing Streeten tartott szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány az egészségügyi hatóságokkal együtt több mint egy éve dolgozik a hatáserősítő oltási program összeállításán, és klinikai tesztprogramok elvégzését is segítette egy ilyen célú oltási kampány várható hatásainak megállapítására.

A miniszter kijelentette: a 60 millió adag Pfizer/BioNTech-vakcinát "más oltóanyagokkal együtt" még az idén használni kezdik egy országos hatáserősítő oltási program keretében. Hancock egyelőre nem részletezte, hogy a Pfizer/BioNTech-oltóanyag mellett mely gyártóktól rendel a brit kormány e célra újabb dózisokat.

Hozzátette: a tudományos szakértők körében továbbra is többségben vannak azok, akik szerint valamikor az idei év folyamán számítani kell még egy koronavírus-fertőződési hullámra Nagy-Britanniában.

Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes ugyanakkor az egészségügyi miniszterrel közösen tartott szerda esti sajtóértekezleten kijelentette: a modellszámítások valóban arra vallanak, hogy lehet még egy felívelő fertőzési hullám, de a kialakult járványdinamika alapján nem kizárható, hogy ez sokkal kevésbé lesz jelentős, mint a most lecsengő hullám.

Van-Tam professzor kijelentette, hogy a mostani nagy-britanniai járványhullám a folyamatosan lefelé tartó számok tanúsága alapján eltűnőben van.

Hozzátette: mozgó egyheti időszakra vetítve a naponta országszerte kiszűrt új koronavírus-fertőződések száma átlagosan jelenleg alig valamivel kétezer felett jár a 67 milliós országban, ami azt jelzi, hogy a járvány a mélypontjához közelít.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzése idején szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként csaknem 70 ezer napi új fertőződést szűrtek ki országszerte.

Oroszországban szeptember végi szintre csökkent az új fertőzések száma
Oroszországban a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 7848-cal - ez a legalacsonyabb szám szeptember 26. óta - 4 787 237-re emelkedett. A napi növekmény 0,16 százalék, az új esetek 13,7 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek szám 266 808-ra csökkent, a halálos áldozatoké 387-tel 109 367-re, a felépülteké pedig 8420-szal 4 411 098-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 128,5 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 251 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 504 440 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A Bloomberg ezzel szemben, nem hivatalos kormányzati statisztikára hivatkozva szerdán azt közölte, hogy Oroszországban "megkezdődött a járvány harmadik hulláma". Az amerikai hírügynökség két, meg nem nevezett informátora szerint a Kremlnek a járvánnyal kapcsolatos derűlátó állásfoglalásai miatt a lakosság nem fél a fertőzéstől, és az oltakozási kedve is alacsony.

Gyenyisz Volkov, a Jurij Levada Független Elemzőközpont elemzője a Bloombergnek azt mondta, hogy az oroszok mintegy kétharmada nem akarja beoltatni magát, annak ellenére sem, hogy a bevásárlóközpontokban ingyenes oltópontokat nyitottak.

Ankara megállapodást írt alá 50 millió adag Szputnyik V vakcina beszerzéséről
Törökország megállapodást írt alá 50 millió adag Szputnyik V koronavírus elleni vakcina beszerzéséről - jelentette be Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerdán, a tárca tudományos tanácsának ülése után sugárzott televíziós beszédében. Koca közölte: az egyezmény értelmében Törökország fél éven belül megkapja az 50 millió dózis orosz oltóanyagot. A készítmény első szállítmánya májusban érkezik - jelezte, hozzátéve, hogy a Szputnyik V sürgősségi használatának jóváhagyása az utolsó fázisában tart.

A tárcavezető rámutatott: az előttünk álló két hónapban Ankara számára nehézkessé válik a vakcinabeszerzés, de utána "oltásbőség" várható.

A miniszter beszámolt arról is, hogy Törökországban először, Isztambulban öt ember szervezetében kimutatták a koronavírus indiai variánsát. Az érintetteket elkülönítették, és megfigyelés alatt tartják - tette hozzá.

A Szputnyik V beszerzése mellett a török Viscoran gyógyszercég a napokban az Orosz Közvetlen Beruházási Alappal (RFPI) az oltóanyag gyártásáról is megállapodást kötött. A Viscoran közölte: tervei szerint az elkövetkező hónapokban több üzemben is megkezdi az orosz készítmény gyártását.

A kis-ázsiai országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 13 millió 567 ezer, míg a másodikat 8 millió 734 ezer embernek adták be a 83,6 millió lakosból.

Mindeközben a török egészségügyi minisztérium szerda esti adatai szerint a hatóságok az elmúlt 24 órában 40 444 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A mutató múlt szerdán még 62 ezer közelében járt, majd meredeken esni kezdett, és hétfőn már 37 312-n is állt. A szerdai adattal az igazolt fertőzöttek száma 4,75 millióra nőtt.

Ezzel szemben a halottak napi száma továbbra is rekordközelben stagnál. A múlt szerdai 362-es csúcshoz képest még most szerdán is 341-en vesztették életüket a fertőzés következtében. Az előző napokban is hasonlóan magasan alakult ez az érték, vasárnap ugyanis 347, hétfőn 353, kedden pedig 346 beteg halt bele a szövődményekbe. A járvány halálos áldozatainak száma immár 39 398-ra emelkedett.

Spanyolországban a 60 év felettiek több mint kétharmada kapott már oltást
Spanyolországban a 60 év felettiek több mint kétharmada kapott már a koronavírus elleni oltást - derült ki az egészségügyi minisztérium szerdai jelentéséből.

A szaktárca adatai szerint a 60 évnél idősebbek 68 százalékát, 8,2 millió embert oltottak be legalább egy dózissal a vakcinákból. Ebben a korosztályban 2,8 millió ember oltási programja teljes, amely 23,6 százalékos átoltottságot jelent.

Carolina Darias egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján bejelentette: ezen a héten az eddigi legnagyobb mennyiségű, mintegy 3,9 millió oltóanyag érkezik Spanyolországba az európai engedéllyel rendelkező gyártóktól, amely az oltási kampány további gyorsítására ad lehetőséget.

A dél-európai ország az oltások megkezdése óta eltelt négy hónapban 17,4 millió vakcinát kapott. 11,2 millió embert, a lakosság 23,7 százalékát oltották be az első dózissal. Az oltás 4,1 millió embernél, a lakosság 8,8 százalékánál már teljes.

A tárcavezető beszélt arról, hogy azok a 60 évnél fiatalabbak, akik egy dózist kaptak az AstraZeneca védőoltásából, de korábban a koronavírus-fertőzésen is átestek, nem kapnak újabb adag vakcinát. A brit-svéd fejlesztésű védőoltással három hete már csak 60 év felettieket oltanak Spanyolországban, mivel a nagyon ritka trombózisos esetek 60 év alattiaknál jelentkeztek.

A hivatalos spanyol állami közlöny (BOE) szerdán tette közzé, hogy Spanyolország május elsejétől tíznapos karanténkötelezettséget vezet be azokkal szemben, akik Indiából érkeznek, hogy megakadályozza az indiai vírusvariáns elterjedését. Ezt mutációt még nem azonosították Spanyolországban, de egy gyanús esetet már vizsgálnak.

Spanyolországban továbbra is stabil a fertőzöttek számának növekedése. Az elmúlt 24 órában több mint négyezer új esetet diagnosztizáltak, a regisztrált napi esetszám ennek kétszerese. A járvány kezdete óta 3,5 millió fertőzöttet szűrtek ki. Az elmúlt egy hétben 256-an hunytak el, a halálos áldozatok száma közelít a 78 ezerhez.

Legolvasottabb cikkeink