• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.14 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Horvátország újabb két héttel meghosszabbította a korlátozásokat. Újabb napi oltásrekordot állítottak fel Németországban...

Szombaton véget ér a vészhelyzet Szlovákiában
Véget ér szombaton a koronavírus járvánnyal összefüggésben tavaly októberben bevezetett vészhelyzet Szlovákiában - az erről szóló döntést pénteki ülése után jelentette be a pozsonyi kormány.

A vészhelyzet megszüntetésével egyidőben véget ér a kijárási tilalom, és a megszűnnek a gyülekezési szabadságra vonatkozó - a vészhelyzethez kötődő - korlátozások is. A kormányzat a javuló járványügyi adatok mellett leginkább azzal indokolta a vészhelyzet megszüntetését, hogy a pozsonyi törvényhozás pénteken jóváhagyta a gazdasági mobilizációról szóló törvény módosítását.

Szlovákiában már két hónapja lassan, de folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, csökken az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma, és hasonló trend figyelhető meg a kór miatt kórházban ápoltak, illetve a kórnak tulajdonított új halálesetek tekintetében is.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint pénteken közel nyolcszáz embert kezeltek kórházban a kór miatt, a halálesetek száma pedig 33-al 12 135-re emelkedett. Pénteken mintegy 7 ezer PCR-tesztből azok valamivel több mint 4 százaléka bizonyult pozitívnak. A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában péntekig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 348 ezer volt, közülük mintegy 628 ezren már a második oltásadagot is megkapták.

Horvátország újabb két héttel meghosszabbította a korlátozásokat
Horvátország szombattól május 31-ig meghosszabbította az érvényben lévő országos járványügyi intézkedéseket - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján. A vendéglátósok arra számítottak, hogy néhány megyében, ahol azt a járványhelyzet megengedi, engedélyezni fogják a beltéri kiszolgálást.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: a próbaprojektek eredményességétől teszik függővé a további nyitást.

Csütörtökön egy zágrábi étteremben nyolcvan olyan ember részvételével tartottak fogadást, akik már megkapták mindkét oltást, és a második dózis felvételétől legalább két hét telt el. Szombaton pedig egy próbalakodalmat is tartanak 120 fő részvételével. Ezen olyanok vesznek részt, akik az elmúlt hat hónapban átestek a fertőzésen, felvették mindkét oltást, illetve rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy gyors antigénteszttel. A szimuláció lényege, hogy a rendezvényeken nem kell betartani a járványügyi intézkedéseket. Egy héttel később tesztelik ezeket az embereket, hogy megnézzék, van-e közöttük fertőzött.

Amennyiben a próbaprojektről bebizonyosodik, hogy a résztvevők biztonságban voltak, június 1-jétől enyhítések jöhetnek - mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a két említett rendezvényen kívül további összejöveteleket is szerveznek védettek számára, amelyet figyelemmel kísérnek majd. Jelezte továbbá, hogy az idegenforgalmi idény elején tartanak, de megbetegedések gyakoriság (incidencia) még mindig magas az országban.

"El kell érnünk, hogy a fertőzöttek száma tovább csökkenjen, hogy Horvátországról ne úgy beszéljenek, mint ahol magas a fertőzöttségi arány, és azon országok kormányai, ahonnét a turistákat érkeznének, a tavalyihoz hasonló korlátozásokat vezessenek be a nyárra" - húzta alá Bozinovic.

Horvátországban az elmúlt napon 926 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 349 084-et. Az elmúlt 24 órában 41-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7664-ra emelkedett. Kórházban 1752 beteget ápolnak, közülük 207-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 471 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 249 ezret. Az elmúlt napon hat beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4314-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 443-an vannak kórházban, 125-an közülük intenzív osztályon.

A ljubljanai kormány döntése szerint az országban tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: szombattól megemelik a rendezvényeken résztvevők maximálisan megengedett létszámát, hétfőtől pedig a középiskolák és az egyetemek teljesen jelenléti oktatásra állnak át, valamint meghosszabbítják a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét.

Romániában megszűnik a kijárási tilalom, enyhítik a korlátozásokat
Jelentős eltéréseket talált a román egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága a koronavírusnak tulajdonított haláleseteket összegző, különböző intézmények által vezetett adatbázisok között - derült ki pénteken, amikor a tárca honlapján közzétették a testület jelentését. A bizottság jelentése szerint a speciális távközlési szolgálat (STS) által üzemeltetett, hivatalos "Corona forms" adatbázisban március végén már hétezerrel kevesebb (24 ezer) Covid-haláleset szerepelt, mint a szaktárca által használt "alerte.ms.ro" adatbázisban (31 ezer). Másfelől olyan kórházak is vannak, amelyek a halál okától függetlenül minden elhunytat bevezetnek az alerte.ms.ro-ra.

Romániában szombattól kezdődően megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom, az üzletek nyitvatartásának korlátozása, a kültéri maszkviselés pedig már csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező - jelentette be csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

Az elnök a járvány kezelésében illetékes kormánytagokkal folytatott egyeztetése után beszélt a korlátozások fokozatos feloldásának menetrendjéről, amely az egész nyári időszakot felölelni. Május 15-től eltörlik a több mint öt hónapja (tavaly november 9-én) bevezetett, két hónapja szigorított - jelenleg 22 és 5 óra között érvényes - éjszakai kijárási tilalmat, és ezzel együtt azt a rendelkezést is, amely megtiltotta az üzleteknek, hogy 21 óra után nyitva tartsanak. Nem lesz már kötelező a kültéri maszkviselés, a piacok, vásárok és a közszállítási járművek megállói kivételével - részletezte az államfő.

Szintén a következő hétvégétől kezdődően visszatérhetnek a nézők a szabadtéri sportesemények lelátóira, de egyelőre a férőhelyek legfeljebb 25 százalékát foglalhatják el.

Iohannis szerint a további lazítások bevezetése a fertőzési ráta további csökkenésétől és az átoltottsági arány növekedésével kapcsolatos célkitűzések elérésétől függ.

A június elsejétől tervezett lazítások között lehetővé tennék a lakodalmak, keresztelők és más magánrendezvények megszervezését: szabadtéren legfeljebb 70, zárt teremben legfeljebb 50 résztvevővel. A későbbiekben a létszám korlátozását enyhítenék, illetve egyáltalán nem korlátoznák, amennyiben a szervező garantálja, hogy kizárólag beoltott résztvevők lesznek jelen - magyarázta az államfő.

Újabb napi oltásrekordot állítottak fel Németországban
Új rekordot felállítva egy nap alatt több mint 1,3 millió embernek adták be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltást Németországban - közölte be pénteken a szövetségi egészségügyi miniszter.

Az oltóközpontokban és a háziorvosi praxisokban 24 óra alatt 1 353 453 adag oltást adtak be - a Németországban munkaszüneti nap áldozócsütörtök előtti napon, - szerdán.

A csütörtöki több mint négyszázezer adaggal együtt pedig két nap alatt a lakosság több mint két százalékát oltották be - közölte Jens Spahn.

Így már a lakosság 35,9 százaléka - 29 857 726 ember - kapott legalább egy adag oltást. Teljes oltást a lakosság 10,6 százaléka - 8 822 370 - kapott.

 

Az utóbbi hét napon átlagosan 710 076 adag oltást adtak be naponta. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként nagyjából nyolcan kapnak oltást a Covid-19 ellen Németországban.

Egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást.

Szerdáig 38 646 171 adag érkezett, a készlet 93,5 százalékát felhasználták. A legtöbb oltóanyag - csaknem 29 millió adag - az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű készítményéből érkezett.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az európai uniós forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

A kormány adatai szerint továbbra is a tömeges oltásra szolgáló oltóközpontok a kampány fő helyszínei. Ezekben csaknem 29 millió adag oltást adtak be, az orvosi rendelőkben pedig mintegy 9,7 milliót.

Legolvasottabb cikkeink