• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.21 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Megközelítette a 40 százalékot az átoltottság Németországban. Ausztriában feloldották az olthatóság korosztályi korlátozását...

Oltóközpontot alakítottak ki Csíksomlyón, a kegytemplom közelében
Előjegyzés nélkül jelentkezhetnek a koronavírus elleni védőoltásra a pünkösdi búcsú zarándokai Csíksomlyón a kegytemplom közelében levő kórház udvarán, a hét végén működő időszakos oltóközpontban - közölte a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság.

Az időszakos oltóközpontban a Pfizer vakcina és a Johnson & Johnson vakcina közül választhatnak az érdeklődők. Az előbbi kétadagos oltást a 16. évüket betöltött személyeknek, az utóbbi egyadagos oltást 18 év fölöttieknek ajánlják.

Az oltóközpont pénteken helyi 15 és 20 óra között, szombaton 8 és 20 óra között, vasárnap pedig 8 és 15 óra között tart nyitva. A pénteki nyitás után rögtön sor alakult ki a központ előtt.

Tar Gyöngyi, Hargita megye tisztifőorvosa az MTI kérdésére elmondta: hétezer Pfizer és háromezer Johnson & Johnson vakcinát különítettek el a hét végi oltási maratonra, de ha kevésnek bizonyulna, tudják pótolni. Hozzátette: a nem román EU-s állampolgárok is megkaphatják az oltást, de számukra nehézséget jelenthet az oltási igazolás letöltése. Az utóbbira szolgáló online rendszer ugyanis a romániai személyi számokat ismeri.

Csíksomlyón kapja meg a védőoltást Böjte Csaba ferences szerzetes, a több ezer erdélyi árva és nehéz sorsú gyermeket nevelő Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke, aki novemberben már átesett a fertőzésen. Böjte Csaba személyes gesztusával az oltás fontosságára kívánja ráirányítani a figyelmet.

Hargita megyében csak két új koronavírusos megbetegedést jegyeztek az elmúlt 24 órában. A megyében 0,61 ezrelékes, Csíkszeredában pedig 0,33 ezrelékes a fertőzöttségi ráta. Utóbbin a román hatóságok az elmúlt két hétben jegyzett, ezer lakosra vetített új fertőzések számát értik.

Szlovéniában tovább enyhítenek a korlátozásokon
Szlovéniában tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére bevezetett korlátozásokon: újraindulhat a konferenciaipar, és nem szabják meg az összejöveteleken részt vevők létszámának felső határát - közölte a helyi sajtó pénteken.

A ljubljanai kormány csütörtök esti ülésén hozott döntése alapján szombattól megszűnnek a létszámkorlátozások a rendezvényeken és nyilvános összejöveteleken. Feltétel azonban, hogy zárt és nyitott térben egyaránt tíz négyzetméteren egy fő tartózkodhat. Ülőhelyes beltéri eseményeken, színházban, moziban és sportrendezvényeken minden néző mellett egy helyet szabadon kell hagyni, és kötelező a maszk viselése. A kültéri rendezvényeken tartani kell a legalább egyméteres távolságot.

Hétfőtől engedélyezik a szakkiállításokat és konferenciákat, de tíz négyzetméterenként itt is csak egy ember tartózkodhat.

A rendezvényeket, kulturális intézményeket és vendéglátóhelyeket továbbra is csak védettségi igazolással lehet látogatni, azaz bizonyítvánnyal kell rendelkezni arról, hogy az illetőt beoltották, vagy átesett a fertőzésen, illetve negatív teszteredménye van.

Szlovéniában péntekre 331 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 250 ezret. Az elmúlt napon három beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 4348-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 348-an vannak kórházban, 111-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 608 097-en kaptak, közülük 313 602-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 35,2, illetve 18,2 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 525 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 353 217-et. Az elmúlt 24 órában a Covid-19-betegség szövődményeinek következtében 28-an haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 7856-ra emelkedett. Kórházban 1331 beteget ápolnak, közülük 131-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós országban az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig 1 149 941-en - a felnőtt lakosság 34,2 százaléka - kaptak védőoltást, közülük 357 412-nek már a második adag vakcinát is beadták.

Június 7-étől a beoltottak szabadon utazhatnak Spanyolországba
Bármely országból szabadon utazhatnak Spanyolországba június 7-e után azok, akiknek koronavírus elleni oltása már teljes - jelentette be a spanyol miniszterelnök pénteken Madridban.

Pedro Sánchez tájékoztatása szerint a döntés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákra vonatkozik.

A dél-európai ország emellett május 24-étől ismét engedélyezi a beutazást az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által zöld besorolásúnak minősített, azaz alacsony fertőzöttségű országokból, így újból korlátozások nélkül fogadják például a Nagy-Britanniából, Japánból vagy Izraelből érkezőket.

Pedro Sánchez a Fitur nemzetközi turisztikai kiállításon beszámolt a július 1-én életbe lépő uniós zöld igazolvány részleteiről is. Szavai szerint a dokumentumnak köszönhetően az idei nyár "sokkal jobb lesz" mint a tavalyi.

A kormány számításai szerint ezen a nyáron 8,5 és 10 millió közötti külföldi turista látogatása várható, ami a járvány előtti nyári szezon 30-40 százalékát jelenti.

Spanyolország 2019-ben a világ második leglátogatottabb országa volt, összesen 83,7 millió nemzetközi turistát fogadott. Tavaly 18,9 millió külföldi választotta úti célként, ami 77,3 százalékos visszaesést jelentett ez előző évhez képest.

Ukrajnában több napja nem gyorsult a járvány terjedése
Ukrajnában péntekre a megelőző két nappal csaknem megegyező számú, mintegy ötezer új beteget jegyeztek fel, és a halálos áldozatoké is alig haladta meg a kétszázat, viszont velük együtt a járvány tavaly márciusi kitörése óta az elhunytak száma mostanra meghaladta a 49 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4984 új esettel 2 175 382-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Már három egymást követő napon regisztráltak ötezer körüli növekedést, az azelőtti három napban még ennél is alacsonyabbat. Az elhunytaké 202-vel 49 101-re emelkedett. Ez további csökkenés, a megelőző napon a halálos áldozatok száma 203, az azelőttin pedig 227 volt. Eddig 1 929 039-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 12 800-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint nyolcezerrel, 197 242-re.

Kórházba a megelőző naphoz képest százzal kevesebb, 1785 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került.

A legtöbb új beteget, 453-at ezúttal az ország legfertőzöttebbnek számító területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által pénteken közölt adatok alapján koronavírus elleni védőoltásból eddig 971 032-en kapták meg az első, és 60 696-an a második dózist is az országban - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. Csütörtökön 12 626-an kapták meg valamely oltóanyag első, 6287-en a második adagját.

Denisz Smihal miniszterelnök pénteken a parlament plenáris ülésén közölte, hogy a Pfizer vállalattal 21,2 millió adag koronavírus elleni vakcináról kötött megállapodást Ukrajna, ebből 1,2 milliót a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül. A COVAX-on keresztül 240 ezer adagot már leszállítottak Ukrajnába, május végéig még csaknem 350 ezer dózis érkezése várható.

Ezenfelül szerződést kötöttek 10 millió Novavax-vakcinára, amelyből az első négymillió megérkezése augusztusban várható. AstraZeneca-oltóanyagból még több mint 10 millió dózis érkezik az országba, ebből 6,8 millió a COVAX-on keresztül, 1,2 millió pedig Lengyelországból, az Európai Bizottsággal létrejött megállapodás alapján. Más partnerországok is ígérnek 100-100 ezer dózist - tette hozzá a miniszterelnök. A kínai Sinovac vállalattal 1,9 millió vakcinára írt alá megállapodást az ukrán kormány, ebből félmilliónak május 26-án kell megérkeznie, 200 ezernek pedig június elején. Emlékeztetett, hogy az AstraZeneca licence alapján az indiai Serum Institute vállalat által, Covishield elnevezés alatt gyártott vakcinából már csaknem 900 ezer érkezett meg az országba, további félmillió akár már ebben a hónapban megérkezhet.

 

Ausztriában feloldották az olthatóság korosztályi korlátozását
Ausztriában feloldották az olthatóság korosztályi korlátozását, ezentúl a háziorvosok 16 éven felül bárkit beolthatnak, aki jelentkezik - jelentette be Sebastian Kurz kancellár csütörtökön a Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján Bécsben.

Kurz elmondta, a járványügyi mutatók vártnál kedvezőbb alakulása és az oltások előrehaladása igazolja és alátámasztja a széleskörű nyitásokról szóló döntés helyességét. Ausztriában a hét napra és százezer lakosra vetített megbetegedési ráta már 60 alatt van, és a beoltottak száma átlépte a hárommilliót. Újfent hangsúlyozta, június végéig mindenkit beoltanak, aki szeretné, korosztálytól függetlenül. Hozzátette, a kormány jövő hét pénteken újra tárgyal majd szakértőkkel és a tartományi vezetőkkel, hogy értékeljék a járványügyi helyzetet, és esetleges további enyhítésekről döntsenek.

A kancellár arról is beszélt, hogy valószínűsíthetően az ősz folyamán szükség lesz a koronavírus - illetve annak mutálódott variánsai - elleni ismétlő oltásra, melynek konkrét időpontját még nem ismertette. Hangsúlyozta azonban, már folyik a szakértőkkel és a tartományokkal ennek előkészülete, hogy amint elegendő ismeretanyag áll majd rendelkezésre, meghatározhassák a megfelelő időintervallumot, és a lehető leggördülékenyebben és bürokráciamentesen történhessen a kivitelezés.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter közölte: hetente 400-500 ezer vakcina érkezik az országba, és naponta már 60-70 ezer vakcinát oltanak el. Felhívta a lakosság figyelmét, hogy az első lehetséges oltási időpontot mindenki fogadja el, hiszen csak akkor tudják elérni, hogy július elejére az oltható népesség kétharmada immunizálva legyen.

Hozzátette, hogy napokon belül megszülethet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) határozata a Pfizer vakcinájának a 12-15 évesek körében történő alkalmazásáról, és akkor a nyár folyamán már ez a korosztály is oltható lesz. Ausztriában az elmúlt 24 órában 562 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 639 616 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 782, az intenzív kezelésre szorulók 252-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 527-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 619 756.

Bosznia-hercegovinában megszűnik az éjszakai kijárási tilalom
A koronavírus-járvány kedvező alakulása miatt Bosznia-Hercegovina többségében horvátok és bosnyákok lakta országrészében péntektől megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, míg a szerbek lakta országrészben csak éjfél és reggel öt között lesz tilos a kijárás, Montenegró pedig szombattól megszünteti a szabadtéri kötelező maszkviselést.

Az Adria-parti országban zárt tértben továbbra is kötelező maszkot hordani, és marad a húsz főnél tömegesebb gyülekezés tilalma is.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 550-nel 708 878-ra, Koszovóban 55-tel 106 712-re, Észak-Macedóniában ötvennel 154 946-ra, Montenegróban 67-tel 99 098-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 171-gyel 202 622-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 14-gyel 6739-re, Koszovóban kettővel 2242-re, Észak-Macedóniában 16-tal 5265-re, Montenegróban hárommal 1569-re, Bosznia-Hercegovinában pedig tízzel 9062-re emelkedett.

Megközelítette a 40 százalékot az átoltottság Németországban
Negyvenkétmilliónál is több adagot adtak már be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19) szembeni védelmet szolgáló oltásokból Németországban, az átoltottság pedig megközelítette a negyven százalékot a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint.

Az oltóközpontokban és a háziorvosi praxisokban az utóbbi 24 órában 1 059 061 adag oltást adtak be a szövetségi kormány összesítése szerint. Ezzel 42 611 604-re emelkedett a beadott oltások száma. Így már a lakosság 38,8 százaléka - 32 258 912 ember - kapott legalább egy adag oltást. Teljes oltással a lakosság 12,5 százaléka - 10 432 968 ember - rendelkezik.

Az oltási kampány gyorsul, ezt mutatja például, hogy a beadott oltások száma 18 nap alatt emelkedett húszmillióról harmincmillióra, harmincmillióról negyvenmillióra pedig 14 nap alatt.

Az utóbbi hét napon átlagosan 611 891 adagot adtak be naponta. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként nagyjából heten kapnak oltást a Covid-19 ellen Németországban.

Egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást.

Szerdáig 46 508 623 adag érkezett, a készlet 91,6 százalékát felhasználták. A legtöbb oltóanyag - több mint 32 millió adag - az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű készítményéből érkezett.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az európai uniós forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

A kormány adatai szerint továbbra is a tömeges oltásra szolgáló oltóközpontok a kampány fő helyszínei. Ezekben csaknem 32 millió adag oltást adtak be, az orvosi rendelőkben pedig mintegy 11 milliót.

Csehországban visszavonulóban van a járvány
Visszavonulóban van a tavaly március óta tartó koronavírus-járvány Csehországban - ezt, jelzik az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken délelőtt nyilvánosságra hozott legfrissebb adatok.

Csütörtökön az új igazolt napi fertőzések száma 672-re csökkent, ami százzal kevesebb, mint szerdán volt. Legutóbb tavaly augusztus második felében voltak hasonlóak a laboratóriumi szűrési adatok. A napi új fertőzések száma március elejétől csökken: akkor naponta mintegy 17 ezer új fertőzést szűrtek ki a laboratóriumok.

Az utóbbi hét nap százezer lakosra eső új országos esetszáma már 53-ra csökkent. A kormány számára ez a mutató mérvadó az óvintézkedések enyhítése terén. A kabinet már korábban közölte: akkor kezdi meg a közéleti korlátozások enyhítését, ha ez a mutató 100 alá esik. Erre május 12-én került sor.

Másfelől folyamatosan emelkedik a beadott oltások napi száma, amely csütörtökön már meghaladta a 97 500-at. Az oltási folyamat felgyorsult. A csütörtöki adatok több mint ötezerrel magasabbak, mint egy hete. Eddig összesen 4,2 millió oltóanyagot adtak be az embereknek. Mindkét adagot mintegy 1,2 millió személy kapta meg. Csehországban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

A koronavírus-járványban elhunytak száma 29 990. Míg áprilisban a napi elhalálozások átlaga 84 volt, addig az utóbbi héten ez már 20 alá csökkent. A járvány terjedésének reprodukciós száma továbbra is egy alatt van (0,73).

A cseh kormány május elejével kezdődően fokozatos feloldja az óvintézkedéseket. Három hete kinyitottak a fodrászatok és a testápolással kapcsolatos szolgáltatások, két hete az üzletek, míg az általános iskolások visszatértek a tantermekbe. A vendéglők kültéri teraszai pedig hétfő óta vannak nyitva. A stadionokba az óvintézkedések betartása mellett korlátozott számban visszatértek a nézők, és rövidesen nyithatnak a szállodák, a színházak és a mozik is.

Angliában már csak a kilencedik halálozási ok a Covid-19
A legfrissebb statisztikai felmérés szerint a koronavírus-fertőzésből kialakuló Covid-19 betegség már csak a kilencedik helyen áll az Angliában történt halálozások leggyakoribb okainak listáján.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett vizsgálata kimutatta, hogy Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb, 56 millió lakosú országában - áprilisban 38 899 halálesetet regisztráltak a hatóságok, 2523-mal, 6,1 százalékkal kevesebbet az elmúlt öt év áprilisi átlagánál.

Az ONS ismertetése szerint a múlt hónapban történt halálozások közül 941-nek - a halálesetek 2,4 százalékának - közvetlen okaként szerepelt a Covid-19 a halotti bizonylatokban.

Ezzel a Covid-19 betegség a márciusi harmadik helyről áprilisban a kilencedikre került az angliai halálozási okok gyakorisági listáján.

November és február között minden hónapban a Covid-19 volt a vezető halálozási ok Angliában, és márciusban ez a betegség okozta a halálesetek 9,2 százalékát.

Januárban - a nagy-britanniai koronavírus-járvány tetőpontján - még 27 ezer halálos áldozata volt a Covid-19-nek, és erről a szintről csökkent az áprilisban feljegyzett 941-re a betegség okozta halálesetek száma.

Az ONS hangsúlyozza, hogy százezer lakosonként - a korosztályok alapján súlyozott számítási módszerrel mérve - áprilisban 20,6 halálesetet okozott a Covid-19 betegség Angliában.

Márciusban még 89,3 volt a Covid-19 által százezer lakosonként okozott átlagos halálozási ráta.

A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi, szerda este ismertetett adatai szerint az előző 24 órában országszerte hárman haltak meg Covid-19 betegségben. Ilyen alacsony napi halálozási számot tavaly nyár óta nem mértek Nagy-Britanniában.

A szaktárca adataiból kitűnik az is, hogy jelenleg 939 pácienst kezelnek kórházban Covid-19 betegséggel.

A legfrissebb kimutatás szerint a brit felnőtt lakosság több mint 70 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját, és csaknem 40 százaléknak mindkét adagot beadták.

Franciaországban május 31-től minden nagykorú jelentkezhet oltásra
Franciaországban május 31-től minden nagykorú jelentkezhet a koronavírus elleni oltásra - jelentette be csütörtökön Jean Castex miniszterelnök, egy nappal azután, hogy megkezdődött a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása. Naponta már több mint félmillió embert oltanak be, és csütörtökön újabb rekordot döntött a beoltottak száma, 672 339 adag eloltásával. Jelenleg azonban még csak a legalább 50 évesek, a legalább 16 éves krónikus betegek és az elsőbbséget élvező mintegy húsz foglalkozási ágban dolgozók kérhetik az oltást.

A jogosultak körének életkori korlátozásait az eredeti menetrend szerint június 15-én oldotta volna fel a kormány, amikorra is a tervek szerint legalább 30 millió lesz az első vakcinadózist felvettek száma.

Az oltási kampány újabb felgyorsítását a jogosultak körének kiszélesítésével azt tette lehetővé a kormányfő szerint, hogy "mostantól nagyon sok dózis érkezik június végéig az országba, ezért a lehető legmagasabb szintű átoltottságot kell elérni". Jean Castex szerint erre megvan a remény, miután az oltóközpontokban nem csökken az érdeklődés.

Franciaország májusban 16 millió adagot kap az Európai Unióban forgalmazott oltóanyagokból, júniusban pedig 32 milliót.

Több mint egy hete egyébként már az előző napról megmaradt adagokat a késő esti órákban másnapra minden legalább 18 éves lefoglalhatja az interneten.

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a 70 éven felettiek 77 százaléka megkapta meg az első vakcinaadagot, a 60 éven felettieknek 71, az 55 éven felettieknek pedig 66 százaléka van beoltva.

Összességében eddig több mint 22 millió francia kapta meg az első adagot, ami a teljes lakosság harmadának, a nagykorúak 40 százalékának felel meg, míg 9,4 millióan, a teljes lakosság 14 százaléka, a felnőttek 17 százaléka kapta meg mindkét adagot.

Gérald Darmanin belügyminiszter egyébként csütörtökön nyilvánosan azt kérte a rendőri erőktől, hogy mostantól határozottan lépjenek fel azokkal szemben, akik nem tartják be az éjszakai kijárási tilalom este 9 órai kezdetét.

A francia kórházakban jelenleg 20 ezer fertőzöttet ápolnak az egy hónappal ezelőtti 32 ezerhez képest, intenzív osztályon jelenleg 3700 súlyos beteg fekszik, a tetőzéskor 6 ezren voltak, azóta a számuk naponta százzal csökken.

Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 137-tel emelkedett, a járvány kezdete óta több mint 108 ezren vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus szövődményeiben.

Tajvanon megugrott az új fertőzöttek száma
Megugrott Tajvanon a belföldön történt új koronavírusos-fertőzéses esetek száma, az ország minden eddiginél súlyosabb járványhelyzettel áll szemben. Tajvant hónapokon át példaként hozták fel a járvány elleni hatékony védekezésben, de az elmúlt két hétben 1572 új fertőzést regisztrálták, ami a betegek számának hirtelen megugrásáról tanúskodik. A fertőzöttek nagy része Tajpejből és a főváros tőszomszédságában lévő Új Tajpej városból való. A fővárosban csökkenőben van ugyan a pozitív tesztek száma, Új Tajpejben viszont a legsúlyosabb a járványhelyzet.

A központi járványügyi törzs (CECC) csütörtöki tájékoztatása szerint az elmúlt napon 267 új fertőzéses esetet regisztráltak, és már hatodik napja három számjegyű az új esetek száma. A 23,6 millió lakosú szigeten a járvány kezdete óta 2825 ember kapta el a koronavírust, közülük 1699-en az országon belül. Szerdán egy ember meghalt, így már tizenöt halálesetet hoznak összefüggésbe a koronavírussal.

Legalább öt kórház számára jelent próbatételt az, hogy orvosok, ápolók és más alkalmazottak megfertőződtek. A CECC felszólította az újságírókat, hogy a tesztállomásoknál forgatva tartsák távol magukat a hosszú sorokban várakozó emberekről, mert nagyon kockázatos közvetlen közelről interjút készíteni velük.

Szombattól a járvány miatt egy hétre felfüggeszti munkáját a parlament.

Xavier Csang, az elnöki hivatal szóvivője közölte, hogy Caj Jing-ven köztársasági elnök koronavírus-tesztje negatív lett. Azután végezték el a tesztet, hogy az elnöki rezidencián a politikus kutyáinak gondozójáról kiderült, hogy elkapta a vírust. Caj Jing-ven nagy állatbarát hírében áll, házi kedvencei között három "nyugdíjba vonult" vakvezető kutya van.

Tajvanon a lakosság kevesebb mint egy százalékát oltották be eddig az AstraZeneca vakcinájával, de szerdán négyszázezer új adag érkezett a COVAX program jóvoltából. Tajvan húszmillió Moderna és AstraZeneca-vakcinát kötött le, és júliustól fogják alkalmazni a hazai gyártású oltást is.

Legolvasottabb cikkeink