• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.28 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Horvátországban életbe léptek az enyhítések. Június 7-től a 12-16 éveseket is oltják Németországban. Ma kezdődik a második oltási maraton Romániában...

Horvátországban életbe léptek az enyhítések
Életbe léptek az enyhítések Horvátországban, az új intézkedések azonban megosztották a vendéglátósokat - írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken. Azon vendéglátóhelyek számára, amelyek ételt szolgálnak fel, és rendelkeznek a minimális műszaki feltételekkel, engedélyezik a beltéri helyiségek használatát. A kávézók és más egységek, amelyek csakis italt szolgálnak fel, továbbra is csupán teraszokon és kerthelyiségekben fogadhatják a vendégeket. Ez megosztotta a vendéglátósokat. Azok, akik teljes kapacitással dolgozhatnak, üdvözölték a válságstáb döntését, bár jelezték, szerintük kicsit elkéstek vele. A bárok és kávézók azonban "szegregációval" vádolták a testületet és elégedetlenségüknek adtak hangot.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője ígéretet tett arra, hogy június közepén, amikor lejárnak a jelenlegi intézkedések, felülbírálják döntésüket, és várhatóan engedélyezik mindenki számára a beltéri kiszolgálást.

Horvátországban a korábbi 25 fő helyett száz főig lehet nyilvános rendezvényeket és összejöveteleket tartani, zárt térben engedélyezik a sportolást, valamint a korábbi 22 óra helyett 23 óráig lehetnek nyitva az üzletek és a szolgáltatók.

A határátlépésen is könnyítenek, de csak a kiskorúak számára. A gyerekeknek - akik szüleikkel utaznak - tizenkét éves korig nincs szükségük tesztre, ez a korhatár korábban hét év volt.

Nyílt térben lehetőség lesz szakkiállítások és vásárok megrendezésére, de kötelező lesz a maszk viselése.

Az elmúlt napon 321 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 355 617-et. Az elmúlt 24 órában a Covid-19 szövődményeinek következtében 11-en haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 7992-re emelkedett. Kórházban jelenleg 904 beteget ápolnak, közülük 95-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 240 309-en kaptak védőoltást, közülük 446 276-nak már a második adag vakcinát is beadták.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 288 új fertőzöttet regisztráltak az országban, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 252 ezret. Az elmúlt napon négy beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4690-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 252-en vannak kórházban, 78-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 652 495-en kaptak, közülük 381 385-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 37,8 illetve 22,1 százaléka.

Koszovó újabb vakcinaszállítmányt kapott a Covax programon keresztül
Több mint százezer adag Pfizer-oltást kapott Koszovó a Covax vakcinaelosztási programon keresztül - adta hírül a pristinai sajtó pénteken. A kis balkáni ország a Covaxon keresztül korábban már kapott 62 400 adag vakcinát, amellyel a legveszélyeztetettebbeket oltották be - közölte az egészségügyi minisztérium.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 326-tal 711 442-re, Koszovóban 24-gyel 106 863-ra, Észak-Macedóniában 53-mal 155 112-re, Montenegróban 52-vel 99 477-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 104-gyel 203 366-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 12-vel 6823-ra, Koszovóban eggyel 2246-ra, Észak-Macedóniában 13-mal 5370-re, Bosznia-Hercegovinában pedig tízzel 9160-ra emelkedett. Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 1578 maradt.

Tovább enyhült a járványhelyzet Csehországban
Tovább javult az utóbbi napokban a járványhelyzet Csehországban. Az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken délelőtt megjelent kimutatásokból kitűnik, hogy csütörtökön ötszázra csökkent az új, igazolt koronavírusos fertőzöttek száma, ami 25 százalékkal kevesebb, mint egy hete. Legutóbb tavaly szeptember 1-jén volt ilyen alacsony a napi esetszám. Az új fertőzöttek száma március elejétől csökken; akkor naponta mintegy 17 ezer új fertőzöttet szűrtek ki a laboratóriumok.

Másfelől folyamatosan emelkedik az oltások napi száma. Andrej Babis kormányfő a Twitteren jelentette be, hogy szerdán és csütörtökön több mint százezer adag oltóanyagot adtak be a lakosságnak, ami új napi rekordot jelent. Az eddig beadott oltások száma 4,5 millió körül van. Mindkét adagot mintegy 1,37 millióan kapták meg. Csehországban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják. Már a 16 évesek is jelentkezhetnek az oltásra.

A koronavírus-járványban elhunytak száma eddig 30 088. Míg áprilisban a halálos áldozatok napi átlaga 84 volt, addig az utóbbi héten ez már tíz alá csökkent. A járvány terjedésének reprodukciós száma továbbra is jóval egy alatt van (0,71).

Az utóbbi hét nap százezer lakosra eső új országos esetszáma már harminc alá csökkent. A kormány számára ez a mutató mérvadó az óvintézkedések enyhítése terén. A kabinet már korábban közölte: akkor kezdi meg a közéleti korlátozások enyhítését, ha ez a mutató 100 alá esik. Erre május 12-én került sor.

A kórházakban 669-en vannak, és számuk folyamatosan csökken. A kórházak már visszatértek a korábbi megszokott munkarendjükhöz.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter pénteken bejelentette, hogy Csehország és hét ország - köztük Magyarország és Szlovákia - között hétfőtől teljes mértékben szabadon utazhatnak mindazok, akik már megkapták valamelyik oltóanyag első adagját.

Bevonják az oltási kampányba a 12-16 éves korosztályt Németországban
A 12-16 éves korosztályt is bevonják az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltás beadásának kampányába Németországban - jelentették be csütörtökön Berlinben. Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok elsőbbségét előíró oltási rendszer visszavonásának napjától, június 7-től, 12 éves kortól bárki foglalhat magának oltási időpontot.

A szövetségi kormány vezetői és az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete - utáni tájékoztatón Michael Müller berlini kormányzó polgármester, az MPK soros elnöke aláhúzta, hogy "a siker kulcsa az emberek szolidaritása" volt. A járvány elején még úgy tűnt, hogy néhány hétre, legfeljebb néhány hónapra kell bevezetni korlátozásokat, és "egyáltalán nem magától értetődő", hogy a szigorú szabályokat már több mint egy éve betartja a lakosság.

A szövetségi kormány legutóbbi, szerdai adatai ismét országszerte több mint egymillió adag oltást adtak be 24 óra alatt a tartományi oltóközpontokban és a háziorvosi praxisokban.

A szerdai 1 135 659 adaggal 47 358 842-re emelkedett a 153 napja tartó kampányban beadott oltások száma. Legalább egy adagot a lakosság 41,5 százaléka - 34 539 579 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 15,7 százaléka - 13 053 626 ember - rendelkezik.

A járványügyi mutatók többsége május eleje óta folyamatosan javul. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 6313 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez nagyjából a fele az egy héttel korábbi 12 298 igazolt fertőzésnek. Az új esetekkel együtt 3 662 490 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság - a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma - 41-re süllyedt az egy héttel korábbi 68-ról.

Ugyanakkor a Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 269-re emelkedett az egy héttel korábbi 237-ről. Az új halálesetekkel 87 995-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma Németországban.

Ma kezdődik a második oltási maraton Romániában
Több mint húszezer embert várnak a bukaresti orvosi egyetem tanárai és hallgatói a Sala Palatului kongresszusi központba vagy a Nemzeti Könyvtárba a koronavírus elleni romániai "oltási maraton pénteken kezdődő második fordulójára.

A három hete lezajlott első fordulóban 64 óra alatt 20 360 ember kapta meg előjegyzés nélkül a Pfizer-vakcina első adagját. Elsősorban őket várják pénteken 16 órától hétfő reggel 8-ig bármely órában a második dózis beadatására, hogy teljessé tegyék immunizációjukat, és védettséget szerezzenek a vírus előtt - írta Facebook-oldalán Andrei Baciu egészségügyi államtitkár.

A bukaresti maratonon azonban ezúttal az egydózisú Johnson&Johnson oltóanyaga is rendelkezésre áll azoknak, akik nem voltak az első alkalommal, így akik most jelentkeznek az oltásra, azoknak nem lesz már szükségük ismétlésre, egyetlen dózis révén is megszerezhetik a védettséget - hívta fel a figyelmet az oltási kampány alelnöke.

Az ország hét katonakórházában is ebben az időszakban - május 25. és június 1. között - megszakítás nélkül fogadják a vakcinára jelentkezőket, elsősorban azért, hogy beadják az ismétlőoltásokat annak a 21 ezer embernek, aki az oltási maraton három hete rendezett első fordulójában kapta meg az első adagot.

"Most következik az oltáskampány legnehezebb része" - idézte Nelu Tataru parlamenti képviselőt, volt egészségügyi minisztert a bukaresti oltási maraton második fordulójáról szóló előzetesében az Adevarul hírportál. Aki be akarta oltatni magát, már megtette, tehát most már az oltást kell odavinni az emberekhez. Ráadásul a fertőzöttségi számok visszaesése sokakban azt a tévhitet erősíti, hogy vége a világjárványnak - magyarázta a tisztségviselő.

Rámutatott: Romániában több mint tízmillió embernek kellene védettséget szereznie - oltással, vagy a betegségből kigyógyulva - ahhoz, hogy az ország elérje a felnőtt lakosság 70 százalékára kiterjedő nyájimmunitást.

A húszmilliós Romániában eddig 4 millió 233 ezer ember, a felnőtt lakosság alig 26,3 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát. Az oltásra jelentkezők átlagos száma az utóbbi héten napi 25 ezer alá csökkent, ami alig több mint fele a két héttel korábbi átlagnak.

Mit tartalmaz az oltás címmel indított csütörtökön újabb, a koronavírus elleni vakcina beadatását népszerűsítő kampányt a román kormány, amelyben nem az oltóanyag összetevőinek egészségügyi hatását, hanem az immunizáció előnyeit próbálják tudatosítani.

Florin Citu miniszterelnök szerint az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapja) és a román kormány közös akcióját a statisztikák és tudományos érvek helyett az érzelmekre alapozzák. A televíziók által közvetített népszerűsítő videók különböző társadalmi rétegeket megjelenítő szereplői arról beszélnek, hogy mi hiányzott számukra a leginkább - családi és baráti találkozók, kirándulás, sport, koncertek, osztálytársak - a világjárvány idején, amire most már megvan a megoldás a védőoltás formájában. Citu maga is feltöltött egy kisfilmet közösségi oldalára, amelyben az oltást a normalitáshoz való visszatérés eszközének nevezi, és a kormány többi tagját is arra bíztatja: mondják el ők is, "mit tartalmaz" számukra az oltás.

Nagy-Britanniában néhány gócpontban terjed az indiai variáns
Nagy-Britanniában továbbra is néhány fertőzési gócpontra összpontosul az új típusú koronavírus B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, közkeletű nevén indiai variánsa - mondta csütörtök esti sajtótájékoztatóján a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock hozzátette: az e térségekben tapasztalt fertőzésszám-növekedés 50-75 százalékát okozhatja ez a vírusváltozat.

Hancock a Downing Streeten tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: a koronavírus elleni oltások megtörik a kapcsolatot az új fertőzések, valamint a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a Covid-19 betegség okozta halálesetek számának változása között.

A miniszter az oltások fontosságát illusztrálandó elmondta: a brit statisztikai hivatal adatai szerint a felnőtt brit lakosság háromnegyedének - az átlagon belül a 50 éven felüliek több mint 90 százalékának - szervezetében vannak jelen a koronavírus-fertőzés ellen védő antitestek.

Matt Hancock ismertette az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) friss becslését, amely szerint a nagy-britanniai oltási program csak az elmúlt egy hétben országszerte kétszáz halálesetnek és hatszáz, kórházi kezelést igénylő súlyos Covid-19 megbetegedésnek vette elejét.

Mindez azt jelenti, hogy az oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig összesen 13 200 halálesetet sikerült megakadályozni, és 39 700 olyan súlyos megbetegedést lehetett megelőzni, amelyek kórházi ellátást tettek volna szükségessé - mondta a brit egészségügyi miniszter.

Jenny Harries, a szaktárca egészségügyi biztonsági hivatalának (UK Health Security Agency, UKHSA) vezérigazgatója a sajtóértekezleten elmondta: az egészségügyi szakértők aktívan keresik és szűrik az új fertőzéses eseteket a B.1.617.2 variánstól érintett területeken, és az észlelt esetek számát várhatóan ez is növeli. Harries professzor is kiemelte, hogy a fertőzések számának jelenleg tapasztalható emelkedését nem kíséri a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések számának növekedése, és a halálozások száma sem növekszik.

Nagy-Britanniában eddig 6959 olyan koronavírus-fertőzést szűrtek ki, amelyet a B.1.617.2 variáns okozott.

Fokozatosan enyhítenek a franciák
A francia parlament elfogadta csütörtökön azt a törvénytervezetet, amely előírja a június 2-án véget érő egészségügyi rendkívüli állapot kivezetését, valamint a védettségi igazolás használatától szóló javaslatot, amely az ezer főnél nagyobb rendezvényeken június 9-től lesz érvényben.

A kormány olyan szöveget terjesztett be, amely alapján szeptember 30-ig még lehetőség marad az emberek mozgásának, valamint az üzletek, az éttermek vagy a kulturális intézmények nyitva tartásának korlátozására, amennyiben a járványhelyzet azt megköveteli.

A négyhónapos időszakban a miniszterelnök rendeletileg hozhat korlátozó intézkedéseket "a közegészségügy érdekében, és kizárólag a SARS-CoV-2 koronavírus okozta járvány (Covid-19) terjedésének megakadályozására".

A szövegben az is szerepel, hogy a kormányfő szeptember végéig egy vagy több, területileg körülhatárolt körzetben, maximum egyhónapos időtartamra kihirdethet rendkívüli állapotot, de ez a lakosság kevesebb mint 10 százalékára vonatkozhat csak. A miniszterelnök kötelező tesztelést, illetve igazolások bemutatását is elrendelheti az országhatárokon.

A javaslat szerint az átmeneti időszakban a korlátozásokat "szigorúan az egészségügyi kockázatok mértékének megfelelően lehet csak elrendelni", és "haladéktalanul véget kell vetni nekik, amikor már nem szükségesek".

A parlament finomított a kormány javaslatán. A kijárási tilalom a vészhelyzet végét követően csak egy hónapig, azaz júniusban maradhat érvényben. Amennyiben a kormány mégis meg kívánná hosszabbítani, ismételten ki kell hirdetnie a rendkívüli állapotot, maximum 30 napra, majd a parlamenttől is felhatalmazást kell kérnie.

A parlament elfogadta a koronavírus ellen beoltottaknak járó védettségi igazolás használatát előíró javaslatot is. A dokumentum június 9-től az ezer főnél nagyobb rendezvényeken lesz kötelező, de csak a nyár folyamán. A szenátorok kérésére a törvény előírja, hogy a védettségi igazolás csak azokon a helyeken használható, ahol az egészségbiztonsági intézkedéseket nem lehet szavatolni, illetve csak az erre kijelölt emberek ellenőrizhetik a dokumentumot. A törvény bünteti azokat, akik olyan esetben is kérik az igazolást, amely nem szerepel a törvényben.

A külügyminisztérium közben jelezte, hogy az indiai variánstól tartva a Nagy-Britanniából beutazók számára hétfőtől ismét elrendeli a hétnapos karantén-kötelezettséget, de annak betartását nem fogják a hatóságok ellenőrizni. A Nagy-Britannia felől érkező brit vagy nem uniós állampolgárok pedig kizárólag halaszthatatlan indokkal léphetnek be az országba. Tekintettel arra, hogy a járvány már enyhe Nagy-Britanniában, a rendszeres ellenőrzési intézkedést nem alkalmazzák a hatóságok - tette hozzá a külügyminisztérium.

A 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy gyorsteszt bemutatása a Franciaországba beutazóknak továbbra is érvényben marad.

Az egészségügyi tárca csütörtök esti adatai szerint az országban folytatódott a járvány enyhülése és a mutatók javulása.

A kórházban ápoltak száma 18 ezer alá csökkent, de még mindig 3200 súlyos beteget kezelnek az intenzív osztályokon. A pozitív tesztek aránya már alig 2,5 százalék, a fertőzési ráta 0,8, de még mindig 10 ezer fölött van a napi esetszám.

A koronavírus-elleni oltásra hétfőtől bármely nagykorú jelentkezhet. Eddig 24,5 millióan kapták meg az első vakcinadózist, ami a teljes lakosság 37, a felnőttek 47 százaléka, míg 10,3 millióan már mindkét adagot felvették.

 

Legolvasottabb cikkeink