• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.06.14 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Oroszországban autót és lakást nyerhetnek, akik beoltatják magukat. Törökországban megkezdődött a 40 év felettiek oltása.

Horvátországban oltóbuszok segítik a kampányt
Hétfőtől oltóbuszok segítik a koronavírus elleni oltási kampányt Horvátországban, miután valamelyest csökkent az oltakozási hajlandóság az országban.

Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak hétfőn úgy nyilatkozott: az újszerű oltással a "házak küszöbéig" viszik a vakcinát, hogy azok az emberek, akik a távolságok miatt nem tudtak vagy nem akartak oltakozni, most megtehessék. A Covid-buszok előre megbeszélt időpontokban járják majd a megyék kisebb településeit, és meghatározott időt töltenek ott - tette hozzá.

Több nagyobb városban már előjegyzés nélkül is lehet jelentkezni az oltásra, az oltópontok pedig szombaton és vasárnap is nyitva vannak.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 413 933-an kaptak védőoltást, közülük 725 883-nak már a második adag vakcinát is beadták. Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 280 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

Az elmúlt 24 órában 18 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 581-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében 13-an haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8152-re emelkedett. Kórházban jelenleg 404 beteget ápolnak, közülük 26-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 24 új esetet jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon két beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4722-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 134-en vannak kórházban, 42-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 765 204-en kaptak, közülük 546 868-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 44,3, illetve 31,7 százaléka.

A kormány kedden várhatóan nem hosszabbítja meg a járványhelyzetet az országban, de komolyabb enyhítésekre nem lehet számítani.

Bécsben 22 esetben azonosították be a Delta vírusvariánst
A hétvégi nyolc alsó-ausztriai eset után Bécsben további 22 fertőzöttnél mutatták ki a koronavírus Delta nevű variánsát - közölte hétfőn az osztrák oe24 hírcsatorna.

Az újonnan igazolt bécsi esetekből mindazonáltal jelenleg már csak öten betegek, hiszen a mutánsok beazonosítása minimum 10-14 napot vesz igénybe. Mindegyikük külföldi utazásról tért vissza, és sokan közülük megfertőzték az egész családot. Az egészségügyi hatóságok további 35 gyanús esetet vizsgálnak.

Az eredetileg Indiában felfedezett Delta variáns szakértők szerint 40-60 százalékkal fertőzőképesebb, mint az eredeti koronavírustörzs, illetve annak korábbi mutánsai. Éppen ezért Ausztria már április végén beutazási tilalmat rendelt el az Indiából érkező repülőgépekre, és ezt június elsejétől - a Delta variáns szigetországi terjedése miatt - Nagy-Britanniára is kiterjesztette.

Virológusok óva intenek, hogy "lám, az utazási korlátozások ellenére is felütötte fejét az agresszívebb Delta variáns", és felszólítanak arra, hogy mindenki legyen körültekintő a társas kapcsolataiban, és továbbra is tartsák be a még érvényben lévő járványügyi korlátozásokat, elsősorban a zárt terekben előírt maszkviselést.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 112 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 648 732 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 307, az intenzív kezelésre szorulók 99-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 662-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 634 123.

Ukrajnában ötszáznál kevesebb új beteget jegyeztek fel
Ukrajnában hétfőre tovább csökkent az új koronavírusos fertőzöttek száma, ötszáznál kevesebb új beteget és mindössze 13 elhunytat jegyeztek fel, feleannyit, mint az előző napon.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 420 új esettel 2 223 978-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint négyszázzal kevesebb a megelőző napinál, és egy éve regisztráltak utoljára ennél alacsonyabbat. Noha az elmúlt öt napban már folyamatosan csökkent az új betegek száma, a mostani jelentős visszaesés oka ugyanakkor lehet az is, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytak száma is igen alacsony volt a korábbiakhoz képest: 13, míg szombaton 33-an, pénteken pedig 69-en haltak meg egy nap alatt. Eddig 51 692 halálos áldozata van a járványnak. Mostanáig 2 130 665-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint háromezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem háromezerrel, 41 621-re. Kórházba 464 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 684 volt.

A legtöbb új beteget, 89-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 211 ezret, az elhunytaké néggyel 5156-ra nőtt, miközben eddig csaknem 197 ezren győzték le a kórt.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 479 701 -en kapták meg valamely védőoltás első, 238 798-an a második dózisát is az országban. Vasárnap 22 219 embert oltottak be Ukrajnában.

A kijevi városvezetés közleménye szerint a szombati hétvégi tömeges oltáson rekordszámú, több mint háromezer embert oltottak be a Nemzetközi Kiállítási Központban felállított oltóközpontban - számolt be az UNIAN hírügynökség. A fővárosban már harmadik hétvégén tartottak hétvégi tömeges oltást, amelyen azok vehették fel a kínai Coronavac vakcinát, akik előzetesen feliratkoztak az internetes várólistára. A mostani hétvégén már több mint ötven tömeges oltóközpont működött Kijeven kívül az ország 15 régiójában.

Észak-Macedóniában szeptember óta először nincs halálos áldozat
Kilenc hónapja először nincs halálos áldozata a koronavírusnak Észak-Macedóniában - közölte Venko Filipce egészségügyi miniszter a közösségi médiában."2020. szeptember 2-a óta ez az első alkalom, hogy nincs halott. Messze vagyunk még a vírus legyőzésétől, de ez a kis győzelem reményt ad arra, hogy közelebb vagyunk ennek a kínszenvedésnek a végéhez" - írta a tárcavezető.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 138-cal 714 891-re, Koszovóban héttel 107 105-re, Észak-Macedóniában nyolccal 155 536-ra, Montenegróban 28-cal 99 956-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 19-cel 204 266-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában néggyel 6962-re, Koszovóban eggyel 2254-re, Montenegróban hárommal 1600-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig szintén hárommal 9371-re emelkedett. Észak-Macedóniában nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 5471 maradt.

Szlovénia nem hosszabbítja meg a járványhelyzetet
Szlovénia június 15-től nem hosszabbítja meg a járványhelyzetet - közölte a kormány, hozzátéve, hogy ennek ellenére nem várhatók újabb enyhítések az országban.

Járványügyi szakemberek azt javasolták a kabinetnek, hogy halassza el a további nyitást. Ezért várhatóan azon járványügyi intézkedések többségét, amelyek jelenleg is érvényben vannak, a jövő héten meghosszabbítják. Egyes tevékenységek pedig csak a védettségi igazolással rendelkezők számára lesznek engedélyezettek - írta a helyi sajtó vasárnap.

Az országban legközelebb akkor lehetnek enyhítések, amikor a 14 napos fertőzésgyakoriság (incidencia) százezer főre vetítve 25 alá, a pozitív tesztek aránya pedig 4 százalék alá csökken. Ez az előbbi esetében jelenleg 133, az utóbbiéban pedig 6,6 százalék.

A szakértők szerint ezt csak augusztus elejére érhetik el. Ekkor a higiéniai előírások betartása mellett megszűnik majd az összes korlátozás az országban, de továbbra sem nyithatnak ki az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók.

Vasárnapra 91 új esetet jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 255 ezret. Az elmúlt napon három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4721-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 135-en vannak kórházban, 45-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 762 830-an kaptak, közülük 546 148-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 44,1, illetve 31,6 százaléka.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 59 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 563-at.

A válságstáb a szokottnál később közölte az adatokat, és nem tért ki arra, hogy mennyien vannak kórházban, illetve intenzív osztályon, valamint az sem derült ki a jelentésből, hogy vasárnapra hányan hunytak el a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeinek következtében.

Oroszországban autót és lakást nyerhetnek, akik beoltatják magukat
Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a honlapján arról adott ki tájékoztatást, hogy hetente öt darab, egymillió rubel (jelenlegi árfolyamon mintegy négymillió forint) értékű gépkocsit sorsolnak majd ki azon moszkvaiak között, akik június 14. és július 11. között beadatják maguknak a Covid-19 elleni vakcina első dózisát. Moszkva megyében a helyi önkormányzat adott ki tájékoztatást arról, hogy a főváros határától 80 kilométerre fekvő Szerpuhov városban 75 négyzetméteres lakást nyerhet az, aki június 15-25. között beoltatja magát.

Moszkvában korábban kisebb vásárlási kedvezményekkel igyekeztek élénkíteni a nyugdíjasok oltakozási hajlandóságát. Szobjanyin egyébként a Moszkva 24 televíziónak azt is elmondta, hogy két napja ismételten beadatta magának a Szputnyik V első komponensét, mert tavaly májusban vette fel először az oltást, s azóta lecsökkent az antitest-száma.

Szentpéterváron csütörtöktől megszigorítják a járványvédelmi előírásokat az új koronavírusos megbetegedések számának növekedése miatt - közölte hétfőn az orosz város kormányzói hivatalának sajtóosztálya.

Az éttermek hajnali 2-6 óra között nem szolgálhatnak ki vendégeket, és csak kiszállításra főzhetnek. A szórakoztató műsorokat és a gyermekmegőrzőket fel fogják függeszteni bennük. A repülőterek, pályaudvarok és töltőállomások kivételével bezárnak a gyorsétkezde-udvarok.

A bevásárlóközpontokban sem működhetnek majd a gyermekszobák, valamint a szórakoztató és szabadidős létesítmények jó része, kivéve az aquaparkokat, az ócenáriumokat, a mozikat, a könyvtárakat és a fitneszközpontokat. A filmszínházak engedélyezett maximális kihasználtságát 75-ről 50 százalékra csökkentik. A beltéri és kültéri kulturális és szórakoztató rendezvények látogatóinak száma legfeljebb 3 ezer lehet. A nyilvános rendezvények részvevőinek szabadtéren is maszkot kell viselniük.

Ez az előírás a szentpétervári labdarúgó Európa-bajnokság szurkolói zónáira is érvényes lesz, ahol csütörtöktől ételt nem, csak italt szolgálnak fel.

A kormányzói hivatal arra figyelmeztetett, hogy megerősíti az óvintézkedések betartásának ellenőrzését, emellett arra kérte a munkáltatókat, hogy a munkavállalókat irányítsák át ismét távmunkára.

Moszkvában korábban a városüzemeltetés szempontjából létfontosságú, valamint a hadiipari és stratégiai létesítmények kivételével június 20-ig munkaszünetet rendeltek el, és szintén megszigorították a járványvédelmi előírásokat.

Oroszországban a hétfői hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 13 731-gyel 5 222 408-ra emelkedett. A kimutatott esetek száma csaknem egyhetes folyamatos növekedés után mintegy ezerrel csökkent.

Hétfőn a legtöbb új esetet Moszkvában (6590), Moszkva megyében (1043) Szentpéterváron (866), Nyizsnyij Novgorod megyében (188) és Voronyezs megyében (170) észlelték. A napi növekmény országos szinten hétfőn 0,26 százalék volt, az új esetek 16,2 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 285 960-re, a halálos áldozatoké 371-gyel 126 801-ra, a felépülteké pedig 8312-vel 4 809 847-re emelkedett.

Alekszandr Gincburg, az első orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az esetszám a lakosság megnövekedett nyári mobilitása és az elégtelen átoltottság miatt növekszik. Arra figyelmeztetett, hogy a vakcináció alacsony szintje miatt a vírusnak új változatai jelenhetnek meg Oroszországban.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 143,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 325 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 580 264 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Több olasz tartományból nem jelentettek újabb halálos áldozatot
Hosszú hónapok óta először Olaszország Veneto és Lazio tartományában sem regisztráltak vasárnap koronavírusos megbetegedés okozta halálos áldozatot, miközben az oltásokra vonatkozó újabb korlátozások miatt ismét akadozik az oltakozások üteme.

Az északi Veneto tartományban vasárnap egyetlen beteg sem halt meg, ami tavaly augusztus 6. óta most először fordult elő. A közép-olaszországi Lazio régióban tavaly szeptember 18-án történt meg utoljára, hogy a koronavírus nem követelt halálos áldozatot. Emilia Romagnában is szeptember 30. óta vártak ugyanerre.

Az új típusú koronavírus járványa tavaly február óta minden nap emberéleteket követelt Olaszországban, a halottak száma túllépte a 127 ezret.

A vasárnapi közlések szerint előző nap 26-an veszítették életüket és 1390 új fertőzöttet regisztráltak. Az egyes régiókból jelentett kedvező mutatók ellenére a vírusfertőzés országos reprodukciós rátája továbbra is egyes érték körül mozog.

A korábbi ütemezést követve hétfőtől újabb térségek kerülnek át fehér, azaz korlátozásoktól csaknem teljesen mentes zónába, közöttük a legnépesebb Lombardia és Lazio tartomány. Ez azt jelenti, hogy már több mint 41 millió olaszt érint a korlátozások majdnem teljes feloldása. A fehér zónákban eltörlik az esti kijárási tilalmat, de továbbra is kötelezőnek számít a szájmaszk viselete.

Ezzel egy időben Milánóban újabb gócpontot azonosítottak egy május 24-én újranyitott edzőteremben, amelynek kilenc látogatója betegedett meg.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint 41,9 millió olasz részesült védőoltásban, közülük 14 millióan második dózist is kaptak, ami a lakosság 25,8 százalékának felel meg.

Az oltási kampányt hirtelen ismét lelassította az olasz gyógyszerügynökség bejelentése, miszerint az AstraZeneca-oltóanyagot kizárólag 60 év felett ajánlják. A brit-svéd vakcinát Olaszországban a tavasszal többször más és más korosztálynak ajánlották. Júniusban AstraZenecával kezdték el oltani a negyven év alattiakat is, de ezt most már nem tanácsolják. A régiók felháborodására Roberto Speranza egészségügyi miniszter vasárnap nyilatkozatban hangoztatta, hogy az AstraZenecával beoltottak a második dózist más vakcinából kapják meg. A tartományok azonnali tisztázást sürgettek, hangsúlyozva, hogy más oltóanyagból jelenleg nincsen elegendő a vegyes oltás biztosítására.

Törökországban megkezdődött a 40 év felettiek oltása
Törökországban vasárnap megkezdődött a 40 év felettiek oltása a SARS-CoV-2 típusú koronavírus ellen - jelentette be Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter vasárnap a Twitter-fiókján.

Az országban január 14-én indult az oltási kampány, amelynek tempója hónapokig tartó akadozás után a napokban ismét megközelítette a február közepén már elért szintet. A 45 évnél idősebbek oltását mindössze három nappal ezelőtt, csütörtökön kezdték meg.

Az oltási terv Törökországban az életkor és az egészségügyi állapot szerint halad, de a kormányzat a közelmúltban lehetővé tette több szakmai csoport soron kívüli immunizálását is, köztük az ügyvédekét, a zenészekét, a filmesekét, a fodrászokét, valamint a vendéglátásban dolgozókét.

Április közepe óta a turizmusban dolgozókat is külön oltják, amivel a turisztikai szezon biztonságosabbá tételét célozzák.

A kormányzat következő célkitűzése, hogy június végére valamennyi, 20 év feletti számára megnyíljon az oltakozás lehetősége.

A 83,6 milliós országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 19 millió 968 ezer, míg a másodikat 13 millió 692 ezer ember kapta meg. Ezen felül Törökország megállapodást kötött az orosz Szputnyik V vásárlásáról, illetve gyártásáról is. A készítmény első szállítmányának még májusban kellett volna megérkeznie, azonban ez azóta sem történt meg.

Törökország mindemellett több mint egy tucat saját vakcinát fejleszt. A legelőrehaladottabb stádiumban lévő oltóanyag klinikai vizsgálatainak harmadik fázisa a jövő héten kezdődik.

Az ország járványügyi adatai az utóbbi két hónap alatt nagy mértékben javultak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma április közepén még 60 ezer felett járt, május 20. óta már 10 ezer alatt alakul, két hete pedig ötezer és hétezer között stagnál. A betegség halálos áldozatainak száma naponta továbbra is folyamatosan csökken. A halálesetek száma április 30-án volt a legtöbb, azon a napon 394 török hunyt el a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Most pénteken 69, szombaton pedig 75 halálos áldozatot követelt a járvány.

Törökországban június 1. óta hétköznapokon és szombaton 22 órakor kezdődik az éjszakai kijárási tilalom, továbbá az éttermek és a kávézók reggel 7 és este 21 óra között fogadhatnak vendégeket - vasárnap kivételével. A hét utolsó napján csakis elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést. A hétvégi kijárási korlátozás, amelynek keretében a lakosok napközben csak a közeli élelmiszerboltokat kereshetik fel, már csak a vasárnapot foglalja magában.

A turistákat mentesítették a korlátozások alól.

Legolvasottabb cikkeink