• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.06.21 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Szlovéniában a jövő héttől választhatnak vakcinát az oltásra jelentkezők. Montenegró ismét enyhített. Szerbiában csökken a fertőzöttek  aránya.

Újraoltási programot készít elő az orosz egészségügyi tárca
Újraoltási programot készít elő az orosz egészségügyi tárca azok számára, akik már megkapták a Covid-19 elleni vakcinát, de az antitestszámuk elégtelen szintre csökkent - jelentette ki Mihail Murasko egészségügyi miniszter a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva hétfőn, miközben az új fertőzöttek száma egymás után immár negyedszer haladta meg a 17 ezret Oroszországban.

"Eddig úgy látjuk, hogy a járvány terjedése idején ezt (az újraoltást) hat hónapon belül el kell végezni, mind a betegségen már túllévők, mind a korábban már beoltottak" esetében - mondta a miniszter.

Közölte, hogy a minisztérium hamarosan közzéteszi írásos ajánlásait. A tárcavezető úgy vélekedett, hogy nyugodt járványhelyzet esetén elegendő évente újraoltatni.

Korábban Murasko azt mondta, hogy erre a célra az Oroszországban pénteken polgári forgalomba kerülő, egydózisú Szputnyik Light lesz alkalmas. A tárcavezető szerint a Covid-19-en átesett betegeknél kilenc hónapig maradnak meg az antitestek, a Szputnyik V után pedig fél évig marad meg garantáltan a magas titerszám. A titer az a laboratóriumi teszt, amely a vérben lévő antitesteket, s ezzel az immunitást méri.

Oroszországban a közelmúltban megugrott az új esetek száma, a betegek többségét a SARS-CoV-2 koronavírusnak egy, a korábbiaknál agresszívabb, indiai eredetű, úgynevezett delta változata fertőzte meg. Az orosz szaktárca a negatív tendencia ellensúlyozására döntött a lakosság újraoltása mellett.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester vasárnap azt mondta, hogy azokat is megfertőzheti az új koronavírus delta variánsa, akik régen kapták meg a védőoltást.

Hétfőtől elkezdik Szputnyik V-vel beoltani az állapotos nőket is. Alekszandr Gincburg, az első orosz oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója a Rosszija 1 televíziónak kijelentette, hogy a vakcina védelmet nyújt a születendő gyermeknek is. Murasko korábban azt mondta, hogy a Covid-19 miatt mintegy 10 ezer terhes kismamát tartanak megfigyelés alatt.

Moszkvában július elejétől megkezdik a Szputnyik V tesztelését a 12-17 éves fiatalokon. A 350 önkéntesnek a felnőtteknél szokásos adagnál kisebbet fognak beadni a vakcinából.

Oroszországban a hétfői hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 17 378-cal 5 334 204-re emelkedett. A legtöbb új esetet Moszkvában (7584), Moszkva megyében (1811) Szentpéterváron (1046), Nyizsnyij Novgorod megyében (268) és Voronyezs megyében (199) észlelték.

A napi növekmény országos szinten 0,33 százalék volt, az új esetek 15,3 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 326 070-re, a halálos áldozatoké 440-nel 129 801-re, a felépülteké pedig 8361-tel 4 878 333-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 145,7 millió, az elmúlt napon pedig 383 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 617 550 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Egy tartomány kivételével egész Olaszországban feloldották a korlátozásokat
Majdnem minden olaszországi tartomány úgynevezett fehér zónába lépett át hétfőn a járványkorlátozások szinte teljes feloldásával, egyedül a maszk használata maradt kötelező szabadtéren is.

Olaszországban az október végén bevezetett járványintézkedések nagy részét megszüntették. Országosan eltörölték az esti kijárási tilalmat. Az egyetlen kivételt a 125 ezer lakosú Valle d'Aosta képviseli, mely csak június 28-től lesz fehér övezet.

Az ország többi részében teljesen szabaddá vált a mozgás a tartományok és a városok között.

Kötelező korlátozásként fennmaradt a biztonsági távolság betartása, valamint a szájmaszk viselete szabadtéren is. A római kormány a következő napokban határoz a maszkviselés eltörléséről, melynek dátuma július eleje lehet. Az autonóm Alto Adige tartomány viszont önállóan döntött, és máris feloldotta a szabadtéri maszkhasználatot.

Olaszországban hivatalosan megkezdődött a nyári szabadság időszaka, miután az utóbbi napokban véget ért a tanév, és befejeződött az érettségi is. Valamivel kevesebb mint félmillióan tettek érettségi vizsgát, mely tavalyhoz hasonlóan kizárólag szóbeli részből állt. Szombaton és vasárnap telt ház volt a tengerparti strandokon. Fiatalok tömegei rohamozták meg San Marino Köztársaság diszkóit, melyek az olaszországi diszkókkal ellentétben már újranyitottak a korlátozások teljes oldásával.

Firenzében hétfőn délelőtt hosszú sorokban álltak az olasz és külföldi, többnyire európai turisták a firenzei dóm előtt belépésre várva. Róma utcáin is egyre több turistát látni.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint hétfő délelőttig több mint 46 millió olasz kapott védőoltást, közöttük kevesebb mint 16 millióan második dózisban is részesültek, ami a lakosság valamivel több mint 29 százalékának felel meg.

Francesco Paolo Figliuolo járványbiztos bejelentette, hogy ismét akadozik a vakcinaszállítmányok érkezése, ami szeptember végére tolhatja a nyájimmunitást.

Minden második német kapott már legalább egy adag oltást
Átlépte az 50 százalékot az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen legalább egy adag védőoltással rendelkezők aránya Németországban, a teljes oltással rendelkezőké pedig 30 százalék fölé emelkedett. A szövetségi kormány legutóbbi összesítése szerint péntekig a lakosság 50,6 százaléka - 42 065 100 ember - kapott legalább egy oltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással a lakosság 30,4 százaléka - 25 301 843 ember - rendelkezik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 346 fertőződést mutattak ki tesztekkel. A napi új regisztrált fertőződések száma legutóbb 2020. augusztus 10-én volt 500 alatt, akkor 436 lelet volt pozitív. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 722 327 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 10 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 90 395-re emelkedett.

Az adatok azt jelzik, hogy 2020 nyara után az idei nyáron sem lesz szükség a SARS-CoV-2 terjedésének lassítását szolgáló korlátozások többségére.

Ugyanakkor szakemberek aggodalommal szemlélik a Delta nevű, B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, korábban indiainak nevezett vírusváltozat előretörését. Az RKI legutóbbi vizsgálatai szerint a 22. héten - május 31. és június 6. között - 6,2 százalék volt a Delta aránya az elemzett pozitív SARS-CoV-2 teszt leletek között, ami csaknem a duplája az egy héttel korábbi 3,7 százaléknak.

Bosznia-Hercegovinában a legmagasabb a halottak száma a Nyugat-Balkánon
A nyugat-balkáni országok közül Bosznia-Hercegovinában a legmagasabb a százezer lakosra jutó, koronavírus-fertőzés következtében meghalt betegek száma - közölte az adatokat a montenegrói közszolgálati televízió a hétfő reggeli híradójában.

A közzétett adatok szerint százezer lakosra Boszniában 267, Észak-Macedóniában 263, Montenegróban pedig 255 halott jut. Szlovéniában 212, Horvátországban 200, Koszovóban 125, Szerbiában 100, Albániában pedig 85 koronavírus-fertőzésbe belehalt ember jut százezer lakosra.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre hatvannal 715 753-ra, Koszovóban nyolccal 107 180-ra, Észak-Macedóniában szintén nyolccal 155 625-re, Montenegróban hússzal 100 075-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kilenccel 204 468-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában néggyel 7001-re, Koszovóban eggyel 2256-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig hárommal 9398-ra emelkedett. Észak-Macedóniában és Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 5475, illetve 1611 maradt.

Ukrajnában ötszáznál kevesebb új beteget jegyeztek fel
Ukrajnában tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, vasárnapra ötszáznál kevesebb új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma jóval kevesebb volt az előző napokénál, viszont velük együtt a járvány tavaly márciusi kezdete óta elhunytak száma mostanra meghaladta az 52 ezret.

A hivatalosan közölt vasárnapi adatok alapján az elmúlt napban 479 új esettel 2 229 523-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint 370-nel kisebb a megelőző napiénál. A csökkenés oka ugyanakkor lehet az is, hogy hétvégenként és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma is jóval alacsonyabb volt a megelőző napokénál: vasárnapra 24-en hunytak el, míg az előző napban negyvenen, az azt megelőzőben pedig ötvenen. A járvány kitörése óta elhunytak száma mostanra 52 016-ra emelkedett.

Eddig 2 151 463-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban 755-en, az aktív betegek száma így tovább csökkent háromszázzal, 26 044-re. Kórházba 544 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint az előző napon, amikor számuk 571 volt. A legtöbb új beteget, 91-et, megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 700 711-en kapták meg valamely védőoltás első, 355 790-en a második dózisát is. Pénteken 67 101 embert oltottak be Ukrajnában.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szombaton tárgyalt georgiai hivatali partnerével, David Zalkalianival arról, hogy országaik kölcsönösen ismerjék el egymás koronavírus elleni oltási igazolásait - számolt be az UNIAN a kijevi külügyi tárca sajtószolgálatára hivatkozva. A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy erről megállapodást Ukrajna eddig Magyarországgal és Moldovával kötött.

Ukrajna ugyanakkor nem ismeri el az orosz Szputnyik V vakcinát, arra hivatkozva, hogy azt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem vette fel a sürgősségi helyzetekben történő használatra jóváhagyott oltóanyagok jegyzékébe. Ezért azoknak a külföldieknek, akik a Szputnyik V oltást kapták, az Ukrajnába történő belépéshez továbbra is szükségük van 72 óránál nem régebbi PCR- vagy gyorstesztre. Továbbá minden külföldi beutazónak változatlanul kötnie kell koronavírusos megbetegedés kezelésére is kiterjedő egészségügyi biztosítást.

Szerbiában csökken a fertőzöttek, nő a beoltottak aránya
Száz alá csökkent a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, amire hónapok óta nem volt példa, miközben folyamatosan nő a beoltottak száma a nyugat-balkáni országban.

Az oltakozás azonban lassabban halad a vártnál. Korábban az ország vezetése azon reményének adott hangot, hogy június 21-ig a felnőtt korú lakosság hatvan százalékát beoltják. A legfrissebb mutatók szerint eddig Szerbiában valamely vakcina legalább az első adagját a felnőtt lakosság 44,42 százaléka, mindkét adagját pedig 41,13 százaléka kapta meg. Aleksandar Vucic köztársasági elnök szerint az alacsony oltakozási kedv mögött különböző összeesküvés-elméletek állnak.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 89-cel 715 693-ra, Koszovóban 16-tal 107 172-re, Észak-Macedóniában néggyel 155 617-re, Montenegróban 19-cel 100 055-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 28-cal 204 459-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában héttel 6997-re, Koszovóban eggyel 2255-re, Észak-Macedóniában szintén eggyel 5475-re, Bosznia-Hercegovinában pedig néggyel 9395-re emelkedett. Montenegróban nem volt újabb halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 1611 maradt.

Montenegró ismét enyhített
Tovább enyhített a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon Montenegró, szombattól a járvány előtti munkarend szerint üzemelhetnek a vendéglátóhelyek, a fogadóirodák, valamint a kulturális és oktatási intézmények.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 162-vel 715 604-re, Koszovóban kilenccel 107 156-ra, Észak-Macedóniában 19-cel 155 613-ra, Montenegróban 16-tal 100 036-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 23-mal 204 431-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában öttel 6990-re, Észak-Macedóniában kettővel 5474-re, Montenegróban eggyel 1611-re, Bosznia-Hercegovinában pedig néggyel 9391-re emelkedett. Koszovóban nem volt halálos áldozata pénteken a kórnak, így a halottak száma 2254 maradt.

Szlovéniában a jövő héttől választhatnak vakcinát az oltásra jelentkezők
A jövő héttől a jelentkezők kiválaszthatják, melyik koronavírus elleni vakcinával szeretnék beoltatni magukat - jelentette be Janez Jansa szlovén kormányfő szombaton pártja, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) tisztújító kongresszusán, melynek elnöki tisztségére ő az egyetlen jelölt, és amelyet 1993 óta vezet.

Jansa kiemelte: "Kulcsfontosságú, hogy elérjünk egy olyan szintű átoltottságot, amellyel biztosítani tudjuk az immunitást és a normális életet, nemcsak a nyáron, hanem őszre is".

Szlovéniában mRNS alapú vakcinákkal, Pfizer/BioNTech-val és Modernával, valamint vektor alapú oltóanyagokkal, AstraZenecával és Johnson és Johnsonnal oltanak, de a kormányfő szerint az mRNS alapú oltóanyagokkal szemben nagyobb a bizalom. Mivel ebből eddig kevesebb volt, az oltási kampány nem a tervezett ütemben haladt - húzta alá.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 792 759-en kaptak, közülük 591 388-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 45,9, illetve 34,2 százaléka.

Szombatra 84 új esetet jegyeztek fel az országban, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4728-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 101-en vannak kórházban, 37-en közülük intenzív osztályon.

A kormány szombattól változtatott a határátlépés feltételein is. Bevezetett a zöld, a piros és a sötétvörös besorolású országok listája mellé egy úgynevezett narancssárga listát is. Azon országok állampolgáraitól, akik szombattól átkerültek ebbe a kategóriában, újra védettségi igazolást kérnek a határátlépéshez. Magyarország két hete került zöld listára, szombattól azonban a járványügyi mutatók szerint narancssárga jelölést kapott, így az onnét érkezők is csak oltási- és gyógyultsági igazolás, illetve negatív teszt felmutatása révén léphetik át a szlovén határt.

A szomszédos Horvátország ezzel szemben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti kritériumokat veszi figyelembe a határátlépésnél. Eszerint Magyarország zöld jelzésű ország, így az onnét érkezők védettségi igazolás felmutatása nélkül léphetik át a határt.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 84 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 359 115-öt. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében egyetlen beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8169-re emelkedett. Kórházban jelenleg 291 beteget ápolnak, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 442 925-en kaptak védőoltást, közülük 875 503-nak már a második adag vakcinát is beadták. Ez a felnőtt lakosság 43, illetve 26 százaléka.

Kínában már több mint egymilliárd dózis vakcinát adtak be a lakosságnak
Kínában már több mint egymilliárd dózis, koronavírus elleni vakcinát adtak be a lakosságnak szombatig - számolt be a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap. A bizottság adatai szerint az oltási kampány jelenlegi szakaszában országszerte mintegy százmillió adag oltóanyaggal tudnak beoltani embereket hat nap alatt. Az elmúlt héten naponta mintegy húszmillió védőoltást adtak be a lakosságnak, ami a kampány ütemének gyorsulását jelenti az áprilisi, napi 4,8 millió dózishoz, valamint a májusi, napi 12,5 millió dózishoz képest.

Kína külföldre is adományozott, illetve exportált oltóanyagokat. A hivatalos adatok szerint mostanáig összesen több mint 350 millió adag kínai fejlesztésű, koronavírus elleni oltóanyagot szolgáltattak más országoknak. Eddig két kínai fejlesztésű oltóanyag - a Sinopharm, valamint a Sinovac Biotech nevű gyártóké - kapott engedélyt sürgősségi alkalmazásra az Egészségügyi Világszervezettől (WHO). Az engedéllyel lehetővé vált, hogy a vakcinákat felhasználják a COVAX globális vakcinaelosztó kezdeményezés keretében, a rászoruló országok megsegítésére is.

A kínai szárazföldön jelenleg a dél-kínai Kuangtung tartományban vannak érvényben fokozott intézkedések a koronavírus-járvány legújabb belföldi góca miatt. A helyi hatóságok szombati közlése szerint a tartományban található, Hongkonggal szomszédos Sencsent csupán negatív nukleinsavas vírusteszt birtokában hagyhatják el az emberek. A városban pénteken két új esetet azonosítottak, mindkét fertőzött a repülőtéren dolgozik. A fertőzéseket mindkét esetben a koronavírus először Indiában azonosított, úgynevezett delta variánsa okozta. A tartomány egészében pénteken hat új esetet azonosítottak, az ország egyes részein a Kuangtungból érkezőket negatív vírusteszt felmutatására, illetve karanténra kötelezik.

Legolvasottabb cikkeink