• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.06.25 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Romániában júliustól további lazítások lépnek hatályba. Oroszországban 20 ezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma.

Ukrajnában ismét stagnál a járvány
Ukrajnában három napja ismét stagnál a koronavírus-járvány, péntekre közel kilencszáz új beteget jegyeztek fel, és a halálos áldozatok száma majdnem ugyanannyi volt, mint az előző napon.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 876 új esettel 2 232 790-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény mindössze 61-gyel kevesebb a megelőző napiénál, és 41-gyel több a két nappal korábbinál. Az elhunytak száma 53-mal 52 234-re emelkedett, míg előző nap számuk 58 volt. Eddig 2 160 137-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 2400-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 1600-zal, 20 419-re. Kórházba 489 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 559 volt.

A legtöbb új beteget, 196-ot megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 213 ezret, az elhunytaké pedig eggyel 5186-ra nőtt, miközben eddig csaknem 204 ezren győzték le a kórt.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 834 971-en kapták meg valamely védőoltás első, 490 376-an a második dózisát is. Csütörtökön 96 180 embert oltottak be Ukrajnában, ami új napi rekord - emelte ki a tárca.

Németország péntektől engedélyezte a beutazást rokonok, ismerősök látogatására, valamint turisztikai céllal is azoknak az ukrán állampolgároknak, akik be vannak oltva, és a teljes védettségről dokumentummal rendelkeznek - írta a Jevropejszka Pravda hírportál a kijevi német nagykövetség hivatalos honlapján megjelent közleményre hivatkozva. A külképviselet tájékoztatása szerint 14 nappal a teljes beoltottság után utazhatnak Németországba egyéb megkötés nélkül az ukrán állampolgárok. Németország az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert vakcinákkal történt beoltottságot fogadja el, vagyis a Pfizer, az AstraZeneca, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagát.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke egy tévéműsorban azt mondta, hogy bár Ukrajnában van elegendő koronavírus elleni vakcina, a lakosság körében alacsony a hajlandóság az oltás felvételére. Kifejtette, hogy eddig 38 millió dózist kötött le Ukrajna szerződésben öt gyógyszergyártóval és tovább folynak a tárgyalások. Véleménye szerint minden bizonnyal lesz a járványnak egy negyedik hulláma, a kormány azonban igyekszik minél jobban késleltetni a megérkezését.

Izraelben zárt terekben ismét kötelező a maszkviselés
Izraelben a kormány döntése alapján péntek déltől zárt terekben ismét kötelező a maszkviselés a koronavírus-járvány miatt - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Csütörtökön kétszázhuszonhétre emelkedett az újonnan fertőzöttek száma, akiket 41 331 tesztből azonosítottak, ami 0,6 százalékos arányt jelent. Korábban már három egymást követő napon meghaladta a százat a friss vírushordozók száma, noha a korábbi hetekben, június elején többször csak napi 4 új esetet találtak.

Az új fertőzöttek rendkívül gyors növekedése miatt az eredetileg tervezett vasárnap helyett már péntek Az egészségügyi minisztérium a maszkok hordását ajánlja a sok résztvevős rendezvényeken a nyílt levegőn is, valamint azt, hogy a be nem oltottak maradjanak távol az ilyen eseményektől, de ez egyelőre nem kötelező, így ezt a pénteki tel-avivi büszkeségmeneten is a résztvevők egyéni belátására bízzák.

A fertőzöttek számának drasztikus megugrása ellenére egyelőre szinte nincs változás a kórházi ellátásra szorulók számában, mindössze 48 embert ápolnak fekvőbeteg-ellátáson, 26-an súlyos állapotban vannak, és 16-an vannak lélegeztetőgépen.

A további napokban dől el, hogy a magas fokú oltottság ellenére megugrik-e a kórházakat leterhelő, súlyos esetek száma.

Izraelben a különösen veszélyeztetett idősebb korosztályok a világon egyedülállóan magas arányban vettek részt az oltási kampányban. A 90 évnél idősebbek 99,6 százalékát egyszer, 95,2 százalékát már kétszer, a 80 és 90 év közöttiek 96,3 százalékát egyszer, 93,3 százalékát kétszer, a 70 és 80 év köztiek 98,7 százalékát egyszer, 95,7 százalékát kétszer, s a 60 és 70 közöttiek 90,6 százalékát egyszer, 86,7 százalékát már kétszer beoltották a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, s még a 20 és 30 év közöttiek 78 százaléka is kapott legalább egyszer - 71,8 százaléka kétszer is - az oltásból.

Viszont mintegy 3,5 millió izraeli még nem védett, legnagyobb részük gyermek. Az egészségügyi minisztérium kampányt kezdett a 12-15 évesek oltásáért, ugyanis számukra rendelkezésre áll a vakcina, és tömeges oltásuk jelentősen javítaná az átoltottságot a másfélszer fertőzőbb indiai - delta - vírusváltozattal szemben.

Szerbia: az emberek túlságosan elengedték magukat
Kevés fertőzöttet regisztrálnak Szerbiában, ezért sokan úgy gondolják, hogy már véget is ért a járvány, és nincs szükség vakcinára, túlságosan elengedték magukat az emberek, ami veszélyes lehet, hiszen egy újabb koronavírusjárvány-hullámhoz vezethet - jelentette ki Ana Brnabic szerb miniszterelnök pénteken egy koronavírus-járványól szóló belgrádi kerekasztal-beszélgetésen.

A teszteltek mindössze 0,8-0,9 százaléka pozitív, így az emberek azt hiszik, hogy már nincs is járvány - magyarázta a szerb kormányfő, hozzátette azonban, hogy ha nem sikerül elérni a kollektív immunitást, akkor Szerbia könnyen sebezhetővé válik egy újabb hullám esetén.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre nyolcvannal 716 096-ra, Koszovóban 14-gyel 107 234-re, Észak-Macedóniában tízzel 155 656-ra, Montenegróban 14-gyel 100 131-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 26-tal 204 553-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában hattal 7019-re, Koszovóban kettővel 2260-ra, Észak-Macedóniában hárommal 5481-re, Montenegróban eggyel 1615-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 9410-re emelkedett.

Már Horvátországban is jelen van a fertőzőbb delta variáns
Szlovénia után Horvátország is bejelentette, hogy az országban jelen van az először Indiában azonosított, a korábbiaknál fertőzőbb delta variáns. Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZZJ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: eddig 23 mintában azonosították a mutációt, amely több megyében is jelen van.

Jelezte: Zágráb nem vizsgálja a mintákat, hanem külföldi laboratóriumba küldi őket. Eddig több mint hatezer mintát küldtek, az e heti eredményeket pedig még nem kapták meg - tette hozzá.

Úgy vélte: a helyzet aggasztó, és amennyiben a vírusmutáció jobban terjed, szigorítani kell a járványügyi intézkedéseken.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője szerint a megyék, a járások és városok feladata, hogy megakadályozzák a járvány terjedését, mégpedig úgy, hogy nem engedélyezik az ellenőrizetlen tömeges összejöveteleket. Utalt rá, hogy Zárában (Zadar) nőtt a fertőzöttek száma, miután egy kosárlabda-mérkőzésen, figyelmen kívül hagyva a járványügyi szabályokat több ezer néző vett részt. Ez megengedhetetlen - figyelmeztetett.

A jelenleg érvényben lévő korlátozások június 30-án járnak le, a kormány pedig az átoltottság arányától tette függővé a további nyitást. Július 1-jétől azok, akik rendelkeznek uniós digitális Covid-igazolvánnyal, korlátozások nélkül vehetnek részt a rendezvényeken. Azokon a rendezvényeken azonban, amelyeket nem kötnek védettségi igazoláshoz, továbbra is legfeljebb száz fő vehet részt, és be kell tartani a szigorú járványügyi intézkedéseket.

Az elmúlt 24 órában 118 új fertőzöttet azonosítottak az országban, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében négy beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8196-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 209 beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 467 772-en kaptak védőoltást, közülük 1 000 279-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ez a felnőtt lakosság 43, illetve 29 százaléka.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 46 új fertőződést jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 74-en vannak kórházban, 26-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 807 116-an kaptak, közülük 638 531-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 46, illetve 37 százaléka.

Közülük 607 763-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 46, illetve 35 százaléka.

Romániában júliustól további lazítások lépnek hatályba
Romániában júliustól tovább lazítanak a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokon: a rendezvényeken az eddigieknél többen gyűlhetnek össze, az immunizációt pedig a beoltottaknak járó kedvezményekkel bátorítják.

A csütörtökön elfogadott kormányhatározat az eddigi 200-ról 300-ra emelte a magánrendezvényeken (lagzikon, keresztelőkön, torokon) engedélyezett maximális létszámot azzal a kikötéssel, hogy a résztvevőknek védettséggel kell rendelkezniük, vagyis megkapták a koronavírus elleni oltást, az utóbbi három hónapban átestek a betegségen, vagy friss negatív teszttel igazolják védettségüket. A feltételek között szerepel az is, hogy mindenkinek legalább két négyzetméteres helyet kell biztosítani.

Júliustól védettség nélküli résztvevők is összegyűlhetnek egy-egy magánrendezvényen, ha létszámuk nem haladja meg zárt térben a százat, vagy szabadtéren a 150-et.

A szabadtéri kulturális rendezvényeken, koncerteken, fesztiválokon az engedélyezett létszámot az eddigi ezerről 2500-ra emelték, és továbbra is csak védettséggel rendelkező - beoltott, tesztelt vagy a betegségen átesett - nézők lehetnek jelen. A létszámot nem korlátozzák, amennyiben a rendezvényen kizárólag beoltottak vesznek részt, és mindenki védőmaszkot visel, de ebben az esetben is minden résztvevőre legalább egy négyzetméternyi hely kell jusson.

A sportesemények lelátóin továbbra is csak védettséggel rendelkező nézők lehetnek jelen, de július elsejétől a férőhelyek 50 százalékát tölthetik be az eddigi 25 százalék helyett. Az arénák teljes kapacitását akkor lehet kihasználni, ha kizárólag beoltott nézőket engednek be.

A vendéglők és szórakozóhelyek immár nemcsak éjfélig, hanem hajnali 2 óráig maradhatnak nyitva, és befogadóképességük 70 százalékát kihasználva fogadhatnak vendégeket. A klubokat, diszkókat, játéktermeket, továbbra is csak beoltottak látogathatják.

Azokban az irodákban, ahol legfeljebb tízen dolgoznak, már nem kötelező a védőmaszk viselése, ha mindenki be van oltva.

Romániában május 15-étől kezdték meg a járványügyi korlátozások fokozatos lazítását, majd június elsejétől és a hónap közepén is tovább enyhítettek a megszorításokon. Ezeket a továbbra is csökkenő fertőzési mutatókra alapozzák, az oltási kampány azonban lelassult, és eddig a beoltható lakosság alig egy negyedét sikerült csak immunizálni.

A 19,3 millió lakosságú Romániában a naponta diagnosztizált új koronavírus-fertőzések mozgóátlaga az utóbbi héten 60 alá, az első adag vakcinával naponta beoltottak átlagos száma pedig tízezer alá csökkent. Az országban eddig 1 millió 80 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, illetve 4 millió 672 ezer embert oltottak be koronavírus ellen.

Oroszországban 20 ezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma
Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 20 182 új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak - közölte csütörtökön az orosz operatív törzs.

Ez 14,71 százalékkal több, mint egy nappal korábban, és a legmagasabb adat január 24. óta. Akkor 21 127 új esetet jegyeztek fel.

A járvány kezdete óta Oroszországban 5 388 695 fertőzést mutattak ki.

A legtöbb új esetet Moszkvában (8598), Moszkva megyében (2308), Szentpéterváron (1134), Nyizsnyij Novgorod megyében (299), Burjátföldön (258), Voronyezs megyében (223) és a Krímben (221) észlelték. Az orosz fővárosban harmadik napja döntött abszolút rekordot a halálozások száma: csütörtökön 92 áldozatot regisztráltak.

Országos szinten az új esetek 15,1 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 341 508-ra, a halálos áldozatoké 568-cal 131 463-ra, a felépülteké pedig 13 505-tel 4 915 615-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 146,9 millió, az elmúlt napon pedig 476 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 662 648 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

"A koronavírus elleni vakcináció egészében véve tényleg önkéntes marad, de ha valaki például moszkvai, és a szolgálatóiparban dolgozik, akkor be kell oltatnia magát. Ha úgy dönt, hogy ezt nem teszi meg, akkor egyszerűen nem kell többé a szolgáltató szektorban dolgoznia" - mondta Dmitrij Peszvov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Peszkov így kommentálta az orosz főváros tisztifőorvosának azt a rendelkezését, hogy a szolgáltatóipari alkalmazottak legkevesebb 60 százalékát át kell oltani. A döntést a szóvivő a járványhelyzet súlyosbodásával magyarázta, és rámutatott, hogy akinek ez nem felel meg, olyan ágazatban kell elhelyezkednie, ahol nem írják elő védőoltást.

Megismételte, hogy a járvány kezelésével kapcsolatban a régiók vezetőit különleges jogkörökkel ruházták fel.

Venyiamin Kondratjyev, a Krasznodari terület kormányzója csütörtökön bejelentette, hogy a régió szállodái, panziói, szanatóriumai és gyerektáborai július 1-től kizárólag negatív PCR-teszttel vagy oltási igazolvánnyal rendelkező vendégeket fogadhatnak. Az itteni népszerű tengerparti üdülőhelyek közé tartozik Szocsi, Anapa és Gelendzsik.

Rinat Makszjutov, a második orosz vakcinát, az EpiVacCoronát kidolgozó Vektor Központ vezérigazgatója egy moszkvai konferencián azt mondta, hogy az intézete által kifejlesztett oltóanyag védelmet nyújt SARS-CoV-2 összes változata ellen, beleértve a deltát és delta pluszt is. Korábban hasonlóképpen nyilatkoztak Szputnyik V megalkotói is.

Legolvasottabb cikkeink