• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.07.12 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Belgiumban emelkedik a kórházi felvételek száma. Szerbiában hétfőtől szigorúbban ellenőrzik az előírások betartását...

Romániában ezentúl három helyett hat hónapig minősülnek védettnek a betegségen átesettek
Romániában egy hétfőn hatályba lépett kormányhatározat szerint ezentúl három hónap helyett hat hónapig minősülnek védettnek azok, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, az oltási kampány koordinátora szerint pedig a betegségen átesettek magas száma miatt a közösségi immunitás is jóval meghaladja a harminc százalék alatti átoltottsági arányt.

Romániában eddig azok a betegségen igazoltan átesett emberek részesültek a beoltottakéhoz hasonló, a védettség nélkülieknél kedvezőbb utazási és gyülekezési feltételekben, akiknél legalább 14, de nem több mint 90 nap telt el a pozitív koronavírus-tesztjük óta. Az uniós digitális Covid-igazolvány július elsejei bevezetése után most Románia is áttért az európai gyakorlatra, és a hazai jogrendbe bekerül az úgynevezett "zöld útlevél" által elismert hat hónapos védettségi időszak.

A fertőzésből kigyógyultak hozzájárulását a koronavírussal szembeni közösségi immunitáshoz azt követően értékelték fel a román egészségügyi hatóságok, hogy az oltás általi immunizáció üteme az utóbbi másfél hónapban lelassult, és a beoltottak száma még mindig nem érte el a korábban június elsejei célkitűzésként meghatározott ötmilliós küszöböt. Eddig 4 millió 820 ezer embert oltottak be, és számuk naponta kevesebb mint tízezerrel növekszik.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora szerint Romániában azért sikerült mégis leszorítani a fertőzési mutatókat, mert a - betegségen átesettekkel együtt - a közösségi immunitás valójában a 40-50 százalékot is elérheti. A koordinátor szerint a közegészségügyi hivatalok által regisztrált minden fertőzés mögött további 2-5 rejtőzködő vagy tünetmentes fertőzés állhat, tehát a betegségen átesettek valós száma többszöröse lehet annak az 1 millió 81 ezernek, ami a hivatalos statisztikában szerepel.

Gheorghita egy múlt héten közzétett felmérésre hivatkozva úgy értékelte: a nagyvárosokban háromszor, a kisvárosokban akár kilencszer annyian rendelkezhetnek természetes immunitással, mint ahány esetről tudnak az egészségügyi hatóságok. Ennek alapján a tisztségviselő úgy véli, hogy a nagyvárosokban, ahol az oltási hajlandóság is magasabb, a közösségi immunitás meghaladhatja a 60 százalékot.

Az oltásparancsnok azonban arra figyelmeztetett, hogy a kigyógyultak immunitása többnyire arra a vírusvariánsra korlátozódik, amellyel megfertőződtek, és nem nyújt védelmet az Európában rohamosan terjedő delta vírusmutációval szemben, amely annyira ragályos, hogy egyetlen beteg további hat-hét embert fertőzhet meg. Az oltás az egyedüli ellenszer a delta vírusvariánsra - hangsúlyozta a koordinátor.

A 19,3 milliós lakosságú Romániában ötven körül stabilizálódott a naponta diagnosztizált koronavírus-fertőződések száma, a járvány negyedik hulláma pedig még nem érte el az országot.

Ukrajnában kevesebb mint kétszáz új beteget jegyeztek fel
Ukrajnában hétfőre lassult a koronavírus-járvány terjedése, kevesebb mint kétszáz új beteget és mindössze hét elhunytat jegyeztek fel.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 174 új esettel 2 241 217-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 116-tal kevesebb a megelőző napiénál. Noha az elmúlt négy napban fokozatosan egyre kevesebb új fertőzöttet regisztráltak, a mostani jelentős csökkenés oka lehet az is, hogy hétvégenként általában kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. A halálos áldozatok száma is mindössze hét volt vasárnap, szombaton is csak öt, míg pénteken még húszan hunytak el. A járvány tavaly márciusi kitörése óta 52 604-en haltak bele a betegségbe.

Eddig 2 177 529-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban 236-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent 69-cel, 11 084-re. Kórházba 266 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg előző nap számuk 374 volt. A legtöbb új beteget, 63-at megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hétfőn az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) adatai alapján arról számolt be, hogy az elmúlt hét alatt, azaz július 5-11. között 563 952 koronavírus elleni védőoltást adtak be az országban, ami új rekord az oltási kampány kezdete óta. A hírportál hozzáfűzte, hogy az oltás üteme folyamatosan gyorsul, egymás után már hatodik hete dönti meg a korábbi rekordot a beadott oltások száma. A február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 311 692-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 177 642-en a második dózisát is. Ugyanakkor a hétvégén a megelőző hétköznapokhoz képest jóval kevesebb embert oltottak be: szombaton 42 308-at, vasárnap 26 356-at, pénteken viszont 114 660-at, ami akkor új napi rekord lett - írta az Ukrajinszka Pravda.

Ezen a hétvégén első alkalommal kaphattak a tömeges oltáson részt vevők Pfizer-vakcinát Ukrajnában, azon belül is először az ország északi részében lévő Csernyihivben. Eddig az országban működő tömeges oltóközpontokban kizárólag a kínai gyártású Coronavac elnevezésű vakcinát vehették fel azok, akik előzetesen feliratkoztak az internetes várólistára. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint két bevásárlóközpontban létesített oltópontnál lehetett hozzájutni Pfizer-vakcinához. Az egyik bevásárlóközpontnál az UNIAN helyi tudósítója arról számolt be, hogy vasárnap hosszú sor alakult ki, több mint százan várakoztak, és a megye több településéről, de még a fővárosból, Kijevből is érkeztek Pfizer-oltásért.

Szerbiában hétfőtől szigorúbban ellenőrzik az előírások betartását
Szükség lehet a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagjára is, az erre vonatkozó döntést a járvány kezelésével megbízott válságstáb fogja meghozni augusztus elsejéig - jelentette ki Ana Brnabic szerb miniszterelnök a belgrádi Pink Televízióban.

Mint mondta, a nagykorú lakosság 48,6 százalékát oltották be eddig, ami messze van a kollektív immunitástól, így elsősorban arra kell törekedni, hogy minél többen felvegyék valamely vakcina mindkét adagját.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 69-cel 717 549-re, Koszovóban 12-vel 107 411-re, Észak-Macedóniában 14-gyel 155 797-re, Montenegróban 19-cel 100 478-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 205 132-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában kettővel 7072-re növekedett. A térség többi országában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így Koszovóban 2266, Észak-Macedóniában 5487, Montenegróban 1620, Bosznia-Hercegovinában pedig 9708 maradt a halottak száma.

Szerbiában hétfőtől szigorúbban ellenőrzik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások betartását az egészségügyi minisztérium illetékesei, mivel sokan felelőtlenül viselkednek - közölte Goran Stamenkovic egészségügyiminiszter-helyettes a szerbiai közszolgálati televízióban vasárnap.

Szlovénia ismét szigorít a beutazási feltételeken
A koronavírussal fertőzöttek növekvő száma miatt július 15-től új határátlépési feltételek lépnek érvénybe Szlovéniában. Függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazást védettségi igazoláshoz kötik - írta a helyi sajtó vasárnap.

Kivételt képeznek ez alól azok a külföldi állampolgárok, akik rendelkeznek ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel Szlovéniában, valamint a 15 évnél fiatalabbak, akik szüleik vagy nevelőik kíséretében érkeznek az országba.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter bejelentette: hétfőn összeül a kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tanácsa, hogy megvitassa, szükség van-e újabb szigorításokra. A tárcavezető jelezte: az elmúlt héten nőtt a koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma, amit a behurcolt eseteknek tulajdonítanak. Több fertőzöttet regisztráltak azon érettségiző diákok között, akik spanyolországi kirándulásokról tértek haza.

Szlovéniában az elmúlt három hétben több mint száz esetben igazolták a gyorsabban terjedő delta- és delta plusz variánst is, ami a pozitív minták 41 százalékát tette ki. A delta plusz mutációt a június 21-27. között vizsgált pozitív minták között azonosították.

Vasárnapra 25 új fertőzöttet szűrtek ki, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. Az elmúlt 24 órában egyetlen beteg sem halt meg, így a halálos áldozatok száma 4746 maradt. A koronavírusos betegek közül 43-en vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában eddig 847 611-en kaptak védőoltást, közülük 739 619-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 40, illetve 35 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 58 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta meghaladta a 360 ezret az új koronavírussal megfertőződöttek száma. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben senki nem halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8227 maradt. Kórházban 106 beteget ápolnak, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 550 632-en kaptak védőoltást, közülük 1 263 602-en már a második adagot is.

Horvátországban a közegészségügyi hatóságok szerint csökkent az oltakozási hajlandóság, a lakosságnak mindössze valamivel több 38 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát. Az Európai Unióban csak Litvániában, Bulgáriában és Romániában rosszabb az átoltottság aránya.

Szlovéniához hasonlóan Horvátországban is gyorsan terjed a vírus delta variánsa, horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) adatai szerint a pozitív minták ötven százalékát teszi ki.

Belgiumban emelkedik a kórházi felvételek száma
Belgiumban emelkedett a koronavírussal újonnan megfertőződöttek és a kórházba kerülő betegek száma is, a belga kormány a jövő héten várhatóan intézkedéseket jelent be a koronavírus-járvány újbóli fellángolásának megfékezésére - adta hírül vasárnap a Le Soir című belga napilap.

Az újonnan kiszűrt fertőzöttek száma meredeken, mintegy 78 százalékkal nőtt az elmúlt héten, míg a kórházi ápolásra szorulók aránya enyhébben, 19 százalékkal emelkedett. A lap szerint a helyzet egyelőre nem riasztó, a kórházak felkészültek a betegek fogadására.

Az új fertőzöttek mintegy 50 százaléka a koronavírus delta variánsát kapta el.

Pedro Falcon, a belga állam járványügyi szóvivője Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetet a bizonytalanság jellemezi.

"Az új esetek száma a sokkal fertőzőbb delta változat miatt emelkedik, de a járvány terjedéséhez hozzájárul a korlátozó intézkedések fokozatos lazítása is" - írta. Hozzátette: a járványügyi szakpolitikai párbeszéddel foglalkozó bizottság jövő héten alapos helyzetelemzést fog bemutatni, és tanácsot ad a döntéshozóknak a következő hónapokra vonatkozó stratégiai lehetőségek közötti választásra.

A belga sajtó vasárnap arról is beszámolt, hogy egy, a Covid-19 betegség szövődményeinek következtében márciusban elhunyt 90 éves belga asszony a vírus két mutánsával fertőződött meg egyszerre. Ez feltehetően az első ilyen jellegű regisztrált fertőzés.

Az esetet az idei Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán (ECCMID) is bemutatták. Ebből az derült ki, hogy lehetséges párhuzamosan megfertőződni a Covid-19 betegséget okozó vírus két mutációjával is. Az idős asszony nem volt beoltva, a vírus alfa, illetve béta - először Nagy-Britanniában, illetve Dél-Afrikában azonosított - variánsa fertőzte meg. Szakértők szerint két különböző ember fertőzte meg.

Belgium mintegy 11,5 millió lakosából körülbelül 7 és fél millió ember kapta meg a védőoltás első adagját, a második dózist pedig már 4 és félmillióan vették fel.

Izraelben harmadik oltást kapnak az immunhiányosak
Izraelben felvehetik a harmadik, emlékeztető oltást azok a betegek, akiknek sérült az immunrendszere, például szervátültetés miatt - jelentette a helyi közszolgálati rádió vasárnap. Nicán Horovic egészségügyi miniszter a rádiónak adott interjúban elmondta, hogy egyelőre csak az immunhiányos betegek újraoltását tervezik, de vizsgálatokat folytatnak annak eldöntésére, hogy szükséges-e mindenkinek beadni egy harmadik, emlékeztető adagot.

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap a kormány ülésén közölte, hogy sikeres tárgyalásokat folytatott a Pfizer amerikai gyógyszergyártó vállalattal. Előrehozzák augusztus elejére a koronavírus elleni vakcinák következő szállítmányát, így folyamatos maradhat az oltakozás a szavatosságát július végén elvesztő korábbi szállítmány után is.

"Mindenkinek jut oltás, fiataloknak és időseknek. Mindenki menjen, és oltassa be magát!" - mondta. "Aki beoltatja magát, az gondoskodik önmagáról és a nagyszüleiről, és lehetővé teszi Izrael számára, hogy továbbra is a régi rendben haladjanak a dolgok, zárlatok nélkül" - tette hozzá Bennett.

Az országos védettség erősítése érdekében, a korábbi változatoknál mintegy negyven százalékkal fertőzőbb delta vírusmutáció feltartóztatására, az utóbbi hetekben tömegesen oltották Izraelben a 12-15 éves korosztályt. Horovic arról számolt be a rádióban, hogy mintegy kétszázezren jelentek meg közülük az oltóhelyeken. A 10 és 20 év közöttieknek 39,7 százaléka már egyszer, és 28,4 százaléka már kétszer kapott a vakcinából az egészségügyi minisztérium napi jelentése szerint.

A koronavírus-járvány ügyeivel foglalkozó kabinet előző ülésén elrendelte két tanulmány készítését a fél évvel ezelőtt beadott vakcinák hatékonyságának felmérésére, és ezek eredményei alapján fognak dönteni a harmadik oltás esetleges beadásáról a már kétszer oltottak számára.

A harmadik oltás azért került az érdeklődés homlokterébe, mert a mintegy három hete elkezdődött negyedik, a delta mutáns okozta járványhullámban az új fertőzöttek fele korábban be lett oltva. A védőoltással rendelkezők közül csak nagyon kevés embernél alakultak ki súlyos, kórházi kezelést indokló tünetek.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 729 178, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 61,61 százaléka. A pandémia megjelenése óta 846 083 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6438-an haltak meg Izraelben.

Legolvasottabb cikkeink