• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.08.02 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Nagy-Britannia enyhít a beutazási szabályain. A montenegrói és a horvát turisztikai szezon is jól alakul. (Folyamatos frissítéssel)

Ukrajna kénytelen lesz korlátozásokat bevezetni a be nem oltottak számára

Ukrajna hamarosan kénytelen lesz korlátozásokat bevezetni azok számára, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen - írta hétfőn a Facebookon Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi minisztérium már bevezette azt a korlátozást, amelynek értelmében csak azokban az oktatási intézményekben folytatódhat az oktatás a szokásos módon, amelyekben a tanári kar legalább nyolcvan százaléka be van oltva. Eddig a pedagógusoknak mintegy fele vette fel a védőoltást - fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A portál szerint logikus, hogy hasonló korlátozást vezessenek be a közösségi közlekedés, a vendéglátóegységek, az üzletek, illetve az önkormányzati intézmények alkalmazottaira is, mivel ők szintén közvetlen kapcsolatban vannak a lakossággal.

"Egy beteg buszvezető nem kevesebb embert fertőz meg, mint egy tanár" - indokolta álláspontját Raduckij. Hozzáfűzte: Ukrajnában nem tették kötelezővé a védőoltást senki számára, de szerinte igazságos lenne megkövetelni ezt azok számára, akik olyan munkát végeznek, amelynek során nagyszámú emberrel érintkeznek. Rámutatott arra, hogy míg korábban nem volt elegendő koronavírus elleni vakcina mindenki számára, az elmúlt két hétben több mint 4,5 millió oltóanyag érkezett Ukrajnába. A vállalatok pedig kérhetik, hogy oltócsoport szálljon ki hozzájuk, és helyben adja be az oltást az ott dolgozóknak - emelte ki.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos az RBK-Ukrajina hírportálnak ugyanakkor azt mondta, hogy egyelőre nem tervez a kormányzat újabb korlátozásokat bevezetni azon felül, amit már a pedagógusokra vonatkozóan megtett. Hozzátette: mindenképpen megvizsgálják viszont annak lehetőségét, hogy a beoltottaknak könnyítsenek a korlátozásokon.

Ukrajnában a múlt hét végén lényegesen kevesebb új beteget regisztráltak, mint a hétköznapokon. Ennek általában az az oka, hogy a hétvégeken kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. A hivatalos adatok szerint hétfőre 265-tel 2 253 534-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A növekmény szombaton 484, míg pénteken még 916 volt. Az elhunytak száma néggyel 52 955-ra emelkedett, míg egy nappal korábban hatan haltak meg. Eddig 2 187 170-en gyógyultak meg, ugyanakkor az aktív betegek száma tovább nőtt, 85-tel 13 409-re.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta 3 599 169-en kapták meg valamely védőoltás első, 2 033 616-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Vasárnap 38 080 embert oltottak be az országban.

Csehországban is előnyt élveznek a beoltottak

Néhány területen vasárnaptól kezdve már Csehországban is előnyt élveznek a koronavírus ellen beoltott személyek a nem beoltottakkal szemben. A hétfői prágai lapok úgy látják, hogy ezzel Csehország is csatlakozott ahhoz az egyre erősödő nemzetközi trendhez, amely kedvezményezi a beoltottakat.

Az egészségügyi minisztérium rendelete szerint ez elsősorban a tömegrendezvényeken való részvételt érinti. Vasárnaptól a kültéri tömegrendezvényeken 7000-re, a beltérieken pedig 3000-re emelték általánosan a lehetséges résztvevők számát. Ezt a keretet a rendezők túlléphetik, de csak olyanokkal, akik már be vannak oltva, vagy hat hónapnál nem régebben átestek a betegségen.

Ezentúl az éjjeli klubokban és bárokban is engedélyezik az élő zenét és a táncot, de a résztvevőknek oltással kell rendelkezniük. Könnyebben jutnak belépőhöz a beoltottak a színházakban vagy más kulturális rendezvényeken.

Már nem korlátozzák a fürdőhelyek, strandok látogatóinak számát, de a bejutáshoz vakcináció vagy pedig friss negatív teszt szükséges. Ugyanez a szabály érvényes a vendéglők látogatására is.

A tisztiorvosi szolgálat jelezte, hogy ezentúl szigorúbban, illetve gyakrabban fogják ellenőrizni a szabályok betartását. Ezt a célt szolgálja az a döntés is, hogy az ezernél több résztvevővel számoló tömegrendezvények szervezőit ezentúl előzetes bejelentési kötelezettség terheli.

"Az intézkedés célja, hogy következetesebben tudjuk ellenőrizni a résztvevőket, illetve az óvintézkedések betartását" - jelentette ki már korábban Adam Vojtech egészségügyi miniszter. Szerinte erre elsősorban a nyári fesztiválok miatt van szükség, amelyek többségi résztvevői elsősorban a fiatalabb generációk tagjai. A tárcavezető leszögezte: az óvintézkedések betartásának szigorúbb ellenőrzésére azért van szükség, mert a koronavírus az utóbbi időben erősödő, és nagyon veszélyesnek ítélt delta variánsa döntően a fiatalok körében terjed.

Csehországban az általános járványhelyzet jónak minősíthető. Az utóbbi hetekben naponta mintegy 100-200 új koronavírus-fertőzést mutatnak ki a szűrések, s a kórházakban csak néhány tucatnyi covidos beteget kezelnek. Haláleset már mintegy két hete nem volt. Az aktív fertőzöttek száma 2600 körül mozog.

Bár most már előzetes regisztráció nélkül is országszerte lehetséges a koronavírus elleni vakcina felvétele, és van elég oltóanyag is, az oltási folyamat eléggé lassan halad. A 10,7 milliós Csehországban eddig a vakcina mindkét adagját 4,85 millió, míg az elsőt 800 ezer állampolgár kapta meg.

Izraelben jelentősen nőtt a lélegeztetőgépre szorulók száma

Jelentősen, a korábbi két tucatról 42-re nőtt a lélegeztetőgépre szorulók száma a koronavírus-járvány negyedik, delta variáns által okozott hullámában Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Már egy hete minden nap több mint kétezer új fertőzöttet azonosítanak Izraelben, vasárnap ez a szám 2114 volt. A tesztek 2,95 százaléka bizonyult pozitívnak, és az újonnan regisztráltak csaknem 57 százalékát korábban már beoltották a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) ellen.

A 19 436 aktív eset közül jelenleg 385 embert ápolnak kórházban, közülük 212-en súlyos állapotban vannak, 42-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

A vasárnap azonosított új vírushordozók mintegy tíz százaléka külföldről tért vissza, és a landolás után kötelező reptéri teszteléssel szűrték ki őket. A legtöbben, 73-an Törökországból érkeztek, 34-en pedig Görögországból vitték haza a vírust.

A delta variáns terjedésével jelentősen emelkedett a fertőzött települések száma is. Az egészségügyi minisztérium már 13 települést erősen fertőzött "pirosnak" tekint, 40 hely közepesen fertőzött "narancssárgának" számít, 70 város és falu enyhén fertőzött "sárga" minősítést kapott, és már csak 157 hely mondható "zöldnek", ahol egyáltalán nincsenek vagy alig vannak vírushordozók.

Az egészségügyi minisztérium egyik vezetője kijelentette, hogy ha nem sikerül úrrá lenni a súlyos betegek számának emelkedésén, akkor néhány héten belül ismét, negyedszer is országos zárlatot kell majd bevezetni Izraelben.

Egyelőre elsősorban az oltási kampánnyal próbálják megállítani a vírus terjedését, és vasárnap megkezdődött a hatvan évnél idősebbek újraoltása a harmadik dózissal. Az első napon 45 ezren vették fel az oltást, és a korosztályból már több mint százezren időpontot kértek a vakcina felvételére.

A kormány azt tervezi, hogy a hónap végéig, az iskolaév kezdetéig újraoltja az elsőként, már decemberben és januárban beoltott időseket, akiknél az eltelt hosszabb idő miatt jelentősen csökkenhetett a védettség, és jobban kiszolgáltatottak a megbetegedéseknek.

Az egészségügyi minisztérium tervei között jelenleg a "zöld címke" szigorítása szerepel, azt szeretnék elérni, hogy a száz főnél nagyobb rendezvényeken a 12 év alatti, és még oltatlan gyerekek csakis negatív teszteredményekkel vehessenek részt.

Megkezdték az iskolák tanévkezdési tervének kidolgozását is, az oltatlan gyerekek számára tömeges szerológiai tesztelést készítenek elő, melyből kiderül, hogy átestek -e esetleg tünetmentesen a fertőzésen.

A 12-es kereskedelmi tévé értesülése szerint az oltottak és a gyógyultak szabadon látogathatnák az intézményeket, a többieknek pedig reggelenként gyorstesztet kellene elvégezni ahhoz, hogy beléphessenek az osztálytermekbe.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 787 665-öt (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,24 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a sokkal fertőzőbb delta vírusváltozat okozta járvány megfékezésére. A pandémia megjelenése óta 877 316 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6477-en haltak meg Izraelben.

Romániában módosultak a beutazók karanténfeltételei

Romániában tovább enyhítették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat, ugyanakkor vasárnaptól szűkült a karanténmentes "zöld zónába" sorolt országok listája és módosultak a beutazó kiskorúakra érvényes karanténszabályok.

Vasárnaptól kezdődően a korábbi 2500-ról 75 ezerre emelték a szabadtéri fesztiválok létszámkorlátozását, az eddigi 300-ról pedig 400-ra emelkedett a magánrendezvényeken (lagzikon, keresztelőkön, torokon) engedélyezett maximális létszám. A sportrendezvényeken immár a lelátók teljes kapacitása igénybe vehető. A gyülekezési korlátozások ezen enyhítéseit azonban feltételekhez kötötték: egyrészt a nagyobb létszámú rendezvényeken kizárólag védettséggel rendelkezők - beoltottak, friss negatív teszttel rendelkezők, vagy a betegségen az utóbbi fél évben átesettek - vehetnek részt, másrészt a lazítások csakis olyan településeken érvényesek, ahol a fertőzési ráta alacsony, vagyis a megelőző két hétben diagnosztizált fertőzések száma nem haladja meg a helyi lakosság két ezrelékét. Eddig három ezrelék volt a küszöbérték.

Vasárnaptól a korábbi 100-ról 500-ra emelkedett a tüntetéseken engedélyezett maximális létszám. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bejelentette: közigazgatási bíróságon támadja meg a szerdán elfogadott kormányhatározat erre vonatkozó rendelkezését, arra hivatkozva, hogy a jobbközép kormány a járványügyi korlátozások ürügyén diszkriminatív módon korlátozza a polgárok alkotmányos gyülekezési jogát. A PSD szerint semmilyen járványügyi szempont nem indokolja, hogy a szabadtéri koncertekre akár 75 ezer néző is bemehet, míg a tüntetéseken továbbra is legfeljebb ötszázan vehetnek részt.

Nagy-Britannia enyhít a beutazási szabályain

Hétfőtől azok az európai uniós és amerikai állampolgárok is karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Angliába, akik nem a brit oltási kampány keretében kapták meg a koronavírus elleni oltás két dózisát. A brit kormány rendelete alapján az enyhítés azokra vonatkozik, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagokban részesültek.

A korábbi szabályozás alapján július 19. óta nem kellett tíz napra karanténba vonulniuk azoknak, akik a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról tértek vissza Angliába és a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták.

Hétfőig azonban közülük is csak azokra vonatkozott a karanténmentesség, akik a brit oltási kampány keretében, az Egyesült Királyságban kapták meg a vakcina mindkét adagját, és ezt a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) mobileszközökre letölthető alkalmazásának bemutatásával igazolták.

Hétfőtől azok az amerikai és EU-állampolgárok is mentesülnek a tíznapos angliai karanténkötelezettség alól, akik sárga kategóriás országokban élnek és hazájukban kapták meg a koronavírus elleni oltás két dózisát.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek ugyanakkor indulásuk előtt, illetve az angliai érkezésük utáni második napon továbbra is el kell végeztetniük egy-egy koronavírustesztet.

A brit kormány májusban léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni. Jórészt ugyanezt a rendszert követi az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek az eddigi szabályozás alapján tíz napot karanténban kellett tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kellett elvégezniük saját költségükön, akkor is, ha hazájukban mindkét oltási adagot megkapták.

A hétfőn életbe lépett módosítás alapján a második angliai koronavírus-szűrést már nem kell elvégeztetni.

A brit kormány a sárga kategóriába sorolja néhány kivétellel az EU-tagállamok zömét, köztük Magyarországot.

A montenegrói és a horvát turisztikai szezon is jól alakul

Jól alakul az idegenforgalmi szezon Montenegróban és Horvátországban, a rekordnak számító 2019-es év több mint 80 százalékának felelnek meg a látogatási adatok.

A horvát idegenforgalmi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint júliusban 3,7 millióan 25 millió éjszakát töltöttek az országban, ami felülmúlta a várakozásokat.

A montenegrói illetékes tárcavezető pedig 83 százalékos telítettségről közölt adatokat a hét végén. Jakov Milatovic közölte, jelenleg körülbelül 140 ezer turista tartózkodik Montenegróban, ami 83 százaléka a két évvel korábbi rekordév adatainak. Hozzátette, a kis, Adria-parti ország az idén turisztikai szempontból jobban teljesít Olaszországnál, Spanyolországnál, Görögországnál, Ciprusnál és Törökországnál is.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 298-cal 721 918-ra, Koszovóban 92-vel 108 365-re, Észak-Macedóniában 81-gyel 156 368-ra, Montenegróban 142-vel 101 927-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 66-tal 205 682-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 7114-re, Montenegróban eggyel 1630-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig szintén kettővel 9731-re növekedett. A térség többi országában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma Koszovóban 2268, Észak-Macedóniában pedig 5492 maradt.

Legolvasottabb cikkeink