• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.08.13 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Újabb napi halálozási rekord Oroszországban. Már 6000 fölötti az új fertőzöttek napi száma Izraelben.

Ukrajnában jelentősen nőtt a delta variánssal fertőzöttek száma

Ukrajnában jelentősen megnőtt, egy hét alatt megduplázódott a koronavírus különösen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsával megfertőződöttek száma, már háromszáz betegnél azonosították a vírusnak ezt a változatát - számolt be pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál Ihor Kuzin országos tisztifőorvosra hivatkozva.

Kuzin szerint a napokban Kijevben 21 betegnél igazolták, a nyugat-ukrajnai Rivne megyében pedig a koronavírusos betegek 80 százaléka a delta variánssal fertőződött meg. Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy augusztus 5-én még csak mintegy 150-en voltak Ukrajnában, akiknél a delta változatot azonosították.

Az UNIAN hírügynökség közben arról adott hírt, hogy a nyugat-ukrajnai Vinnicja megyében már halálos áldozatokat is követelt a delta variáns. A régió kormányzója közölte, hogy a megyében a vírusnak ezzel a változatával megfertőződött 25 beteg közül három időskorú - két 83 és egy 73 éves - elhunyt.

Az egészségügyi minisztérium sajtószolgálata pénteken közzétette, hogyan állnak az ország különböző régiói az átoltottsággal. A legtöbb oltást a fővárosban, Kijevben adták be eddig, csaknem 667 ezren kapták meg az első, és mintegy 395 ezren a második dózist is. Vezető helyen van még Kijev, Poltava, Cserkaszi és Csernyihiv megye. Alacsony a beoltottak száma Kárpátalján, valamint a nyugati országrészben még Voliny, Ivano-Frankivszk és Rivne megyékben, továbbá a dél-ukrajnai Odessza megyében.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 4 538 443-an kapták meg valamely védőoltás első, 2 633 317-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Csütörtökön 163 310 embert oltottak be az országban.

Ukrajnában az előző hetekhez hasonlóan a hétköznapokon fokozatosan, kismértékben nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, elérve péntekre a 1263-at. Velük együtt a járvány tavaly márciusi kitörése óta 2 263 864 fertőzöttet jegyeztek fel. Az elhunytak száma 44-gyel 53 217-re emelkedett. Eddig 2 195 798-an gyógyultak meg, míg az aktív fertőzöttek száma 212-vel 14 849-re nőtt. Kórházba előző nap 613 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került.

Koszovóban csak oltási igazolással látogathatók a tömegrendezvények

A tömeges rendezvényeken, illetve a száz főt meghaladó családi rendezvényeken is csak oltási igazolással vehetnek részt a koszovóiak augusztus 20-tól a koronavírus-járvány alakulása miatt - közölte az ország egészségügyi minisztere.

Arben Vitia pénteken elmondta, az intézkedés egyelőre szeptember 10-ig lesz érvényben, szükség esetén pedig meghosszabbítják.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 983-mal 729 150-re, Koszovóban 1009-cel 112 327-re, Észak-Macedóniában 639-cel 159 913-ra, Montenegróban 389-cel 105 002-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 180-nal 206 795-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 7152-re, Koszovóban kettővel 2278-ra, Észak-Macedóniában hattal 5526-ra, Montenegróban eggyel 1640-re, Bosznia-Hercegovinában pedig néggyel 9741-re növekedett.

Újabb napi halálozási rekord Oroszországban

Oroszországban a járvány kezdete óta először halt meg 815 ember egy nap alatt a koronavírus-fertőzés miatt a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint, Moszkvában ugyanakkor enyhítettek a járványügyi előírásokon.

A Covid-19 halálos áldozatainak száma 168 846-ra nőtt az országban. Az igazolt fertőzöttek száma 22 277-tel, 6 557 068-ra emelkedett. A napi növekmény országos szinten 0,34 százalék, az új esetek 8,3 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 539 864, a felépülteké 19 368-cal 5 848 340-re nőtt.

Moszkvában ugyanakkor Szergej Szobjanyin polgármester, a védőoltások miatt javuló regionális járványhelyzet miatt visszavonta azt a korlátozást, amelynek értelmében a fővárosi vállalatok és intézmények állományuk 30 százalékát kötelesek távmunkában alkalmazni, valamint a 65 év feletti és a krónikus beteg lakosok kötelesek házi karanténba vonulni.

Megszűnik az az előírás is, amelynek értelmében a moszkvai munkahelyeken négyóránként meg kell mérni az alkalmazottak testhőmérsékletét, és 15 naponként az állomány legkevesebb 10 százalékát Covid-19-tesztnek kell alávetni. Szobjanyin pénteki blogbejegyzése szerint július második feléhez képest kevesebb mint a felére csökkent a járvány miatt fővárosi kórházakban kezelt betegek száma, és hétezer alá csökkent az új koronavírusos betegek kezelését szolgáló foglalt ágyak száma.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 171,1 millió, az elmúlt napon pedig 511 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 242 577 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Már 6000 fölötti az új fertőzöttek napi száma Izraelben

Már 6000 fölötti a koronavírus új fertőzöttjeinek napi száma Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Csütörtökön 6083 izraelinél mutatták ki a fertőzést az elvégzett mintegy 123 000 teszttel, melyek közül - a gyógyultak tesztjét leszámítva - 5,03 százalék volt a pozitív vizsgálatok aránya, március óta a legmagasabb.

A 44 188 aktív fertőzött közül 758-an szorulnak kórházi kezelésre, közülük 462-en súlyos betegek, 75-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak. A súlyos betegek közül 42-en 50 év alattiak, akik közül csak öten vették fel korábban az oltást. A súlyos beteg ötvenesek 40-en vannak, közülük 14-en oltatták be magukat, s 26 -an nem.

Mivel ezekben a korosztályokban több mint 85 százalékos az átoltottság, a számítások szerint a beoltatlan ötvenesek 16-szor nagyobb valószínűséggel válhatnak súlyos beteggé, mint a beoltottak.

Csütörtökön kilencen haltak bele a Covid-19 betegség okozta szövődményekbe, augusztusban már 133-ra nőtt az összes koronavírus-járvány miatti halálesetek száma Izraelben.

Péntek reggel Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium főigazgatója bejelentette, hogy elfogadja a szakmai tanácsadó testület javaslatát, és már meg is kezdték az egészségbiztosítók oltópontjain az 50 évesek és idősebbek, az egészségügyi személyzet, a háttérbetegségben szenvedők, a büntetés-végrehajtó intézményekben élő rabok és a velük érintkező személyzet harmadik oltását.

Eran Szegal professzor, a Weizmann intézet kutatója a 12-es kereskedelmi tévében elmondta, hogy véleménye szerint előbb-utóbb minden izraeli megfertőződik majd a koronavírussal, az a fő kérdés, hogy szervezetük mennyire lesz felvértezve oltásokkal a védekezésre, és az oltakozásra szólított fel mindenkit saját egészsége védelmében.

A járvány fokozódása miatt az ország térképe egyre "pirosabb": az egészségügyi minisztérium már csak 74 izraeli települést tekint "zöldnek", vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek, miközben 69 helyet kissé fertőzöttnek, "sárgának", 92 várost és falut közepesen fertőzöttnek, "narancssárgának" és 45 települést nagyon fertőzöttnek, "pirosnak" határoztak meg.

Az oltási kampány december végi kezdete óta Izrael mintegy 9,3 millió lakosából 5 822 097-et (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,61 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a koronavírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére. A pandémia megjelenése óta 927 016 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6611-en haltak meg Izraelben.

Legolvasottabb cikkeink