• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.08.17 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Izraelben nőtt a fertőzöttek száma, de több mint egymillióan megkapták a harmadik oltást. Koncertjegy jár a vakcina mellé Ukrajnában.

Az osztrák kormány a harmadik oltást ősztől tervezi

Az osztrák kormány a koronavírus elleni harmadik oltást kizárólag mRNS típusú - BioNTech/Pfizer és Moderna - vakcinával tervezi az ősz folyamán - áll az egészségügyi minisztérium kedden kiadott közleményében.

A minisztérium az osztrák Nemzeti Oltási Testület ajánlását követve a harmadik, megerősítő oltást hat-kilenc hónappal a második oltás után javasolja. Elsőként a 65 év feletti nyugdíjasok, a magas kockázati csoportba sorolt, krónikus betegséggel rendelkezők, valamint azok kaphatják majd meg, akiket először AstraZenecával vagy Janssen-vakcinával oltottak be.

Ennek alapján az újabb oltási kampánynak elméletileg már most el kellene kezdődnie, de a tárca a közleményben arra is utalt, hogy bizonyos előkészületi időt még számításba kell venni, hiszen az oltásokat újra a tartományok fogják lebonyolítani, a szervezés, a személyi és tárgyi feltételek előteremtése még némi időt vesz igénybe.

A testület által első csoportba soroltaknak - tehát a nyugdíjasoknak, a krónikus betegséggel rendelkezőknek és a vektorvakcinával oltottaknak - hat-kilenc hónapon belül kell megkapniuk a megerősítő oltásukat. A második csoportba a felnőtt lakosság azon része tartozik, akiket eredetileg is BioNTech/Pfizer vagy Moderna vakcinával immunizáltak, nekik kilenc-tizenkét hónapon belül javasolják a harmadik oltást.

A harmadik csoportba a 12-18 évesek tartoznak, akiknek a testület egyelőre nem irányoz előre megerősítő oltást. Ez az a korcsoport, amelynek immunizálása május végén kezdődött, és jelentős részük még csak egy vagy egyetlen adag oltást sem kapott.

Ausztriában eddig 5 396 102 ember kapta meg a koronavírus okozta betegség elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 015 795-en. Az elmúlt 24 órában 866 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 670 372 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 270, az intenzív kezelésre szorulók 61-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon senki nem halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 757 maradt. A betegségből felgyógyultak száma 650 408.

Olaszországban az ötvenes korosztály mond leginkább nemet az oltásra

A szeptemberi munkakezdés közeledése sem ösztönzi a felnőttek oltási kedvét Olaszországban, ahol a keddi adatok szerint az oltásra továbbra is nemet mondók száma  az 50 és 59 év közöttiek körében  a legmagasabb. Szicíliában szigorítások várhatók a delta variáns terjedése miatt.

Az egészségügyi minisztérium számai szerint az öt millió lakosú Szicília intenzív osztályain a Covid-betegek aránya ismét túllépte a tíz százalékot, a többi kórházi osztályon kezelt fertőzötteké pedig meghaladja a tizenöt százalékot.

A sziget az úgynevezett sárga színű, legalacsonyabb veszélyességi fokozatban van,  és hivatalosan még nem rendeltek el szigorítást. Az esetszámok növekedéséhez a delta variáns erőteljes terjedése vezetett, valamint az, hogy Szicíliában a legalacsonyabb az oltottak száma: 2,7 millióan részesültek eddig legalább egy adagban. Szicíliai orvosok korábbi nyilatkozatai szerint a szigeten élők többsége "babonás előítéletek" miatt mond nemet a vakcinára.

Ruggero Razza tartományi egészségügyi tanácsos természetesnek nevezte, hogy a turistákkal teli szigeten emelkedett a betegek aránya. Ezzel egy időben felhívást intézett az oltás nélküliekhez hangoztatva, hogy nem várhatnak többet, azonnal be kell oltaniuk magukat. Az utolsó héten hétezren kerültek kórházba, ami a legmagasabb adatnak számít május első hete óta. A korábbi járványhullámokkal ellentétben most csecsemők is intenzív osztályra kerültek.

Országos adatok szerint a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes korosztály között az átoltottság meghaladja a kilencven százalékot, a hatvan és hatvankilenc év közöttiek nyolcvan százaléka már legalább egy adag védőoltásban részesült, miközben az 50 és 59 év közöttieknek mostanáig csak 72,7 százaléka kapott legalább egy oltást. Az ötvenes korosztályban több mint három millióan egyetlen egy adag oltást sem kaptak. A fiatalok között viszont emelkedett az oltási kedv, Lombardiában a 12 és 29 év közöttieknek fenntartott összes regisztrációs dátum foglalt.

A közel hatvan millió olaszból eddig 35 millióan kaptak két adag oltást.

Az északi Piemontban található Varallo polgármestere Eraldo Botta a Liga párt politikusa korábban fejenként tíz eurós vásárlási utalványt ígért az oltásra regisztrálóknak. Közösségi oldalát az oltástagadók támadásai lepték el.

A kedden végzett több mint 238 ezer teszten 5273 új beteget szűrtek, az elmúlt 24 órában 54 beteg halt meg. Tavaly nyár óta nem sikerült lenullázni a halottak napi számát, teljes számuk meghaladta a 128 ezret. Kórházban több mint háromezer beteg van, intenzív osztályon több mint négyszáz, ami a nyár eleji adatnak a háromszorosa.

Román szakember: az oltottaknál 14-szer kisebb a halálos kimenetelű megbetegedés valószínűsége

Az oltatlanokhoz képest tízszer kisebb a koronavírus-fertőzés valószínűsége azoknál, akik legalább két hete megkapták a védőoltás második adagját, a halálos kimenetelű megbetegedés valószínűsége pedig 14-szer kisebb - jelentette ki kedden a romániai oltási kampány koordinátora egy friss statisztikai tanulmány eredményeit ismertetve.

Valeriu Gheorghita katonaorvos heti sajtóértekezletén beszámolt arról, hogy a valószínűségeket a romániai járvány harmadik hulláma - a február 1. és május 30. közötti időszak - idején regisztrált adatok feldolgozása alapján számították ki. Az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) megvizsgálta, hány egy vagy két dózissal beoltott ember kapta el mégis a fertőzést, mennyi idővel a vakcina felvétele után, és közülük hányan kerültek kórházba, intenzív terápiára és hányan haltak meg. Ezeket számokat az adott időpontban olyan beoltottak számához viszonyították, akiket ugyanannyi idővel korábban immunizáltak, majd összehasonlították a beoltatlanoknál mért arányokkal.

A vizsgált három hónap idején 25 845 beoltott embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Romániában. Őket négy különböző idősávba sorolva megállapították, hogy az első adag vakcina (két hét után) 16,3 százalékkal óv meg a fertőzéstől, és 67 százalékban a kórházi kezelést igénylő Sars-Cov-2 betegségtől.

Külön vizsgálták, milyen a vakcinák hatékonysága az első dózis után több mint két héttel, a második dózis utáni első két hétben, és milyen több mint két héttel a második dózis felvétele után. A legmagasabb értékeket ez utóbbi kategóriánál mutatták ki. Megállapították, hogy a teljes oltottság után több mint két héttel a vakcina az esetek 90,2 százalékban véd meg a megfertőződés, 92,8 százalékban a kórházi kezelést igénylő megbetegedés, és 93,2 százalékban a halálos kimenetelű fertőzés ellen.

Védőmaszk nélkül tanulhatnak a cseh diákok szeptembertől

Védőmaszk nélkül tanulhatnak saját osztályaikban szeptembertől a cseh általános és középiskolák tanulói és diákjai, míg a közösségi termekben - mindenekelőtt a tornatermekben és az étkezdékben mindenkinek, tehát a diákoknak, tanítóiknak és az iskolai személyzetnek egyaránt kötelező lesz a védőmaszk viselése - közölte keddi prágai sajtótájékoztatóján Adam Vojtech egészségügyi és Robert Plaga oktatásügyi miniszter.

Azoknak, akik nincsenek beoltva, vagy az utóbb hat hónapban nem estek át a Covid-19 betegségen, az iskolaév elején kötelezően koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat. Amennyiben ezt valaki elutasítja, akkor az iskolában mindenütt és állandóan védőmaszkot kell viselnie, és nem vehet részt aktívan a torna-, valamint az énekórákon.

Az miniszterek szerint három kötelező teszten kell átmennie mindenkinek - a gyerekeknek, a tanári kar és a személyzet más tagjainak - a rögtön a tanév elején, szeptember 1-jén, 6-án és 9-én. A tesztelést az iskoláknak maguknak kell megszervezniük. A szükséges antigénes teszteket az iskolák előzetesen megkaphatják az államtól. Amennyiben a pontosabb PCR-tesztet választják, akkor azokért utólagosan 200 korona (2800 forint) térítést kaphatnak az államtól. A PCR-teszteket az első három hétben kell elvégezni. Az iskolák az első tesztelések alapján dönthetik el, hogy szükség lesz-e azok folytatására, esetleg más óvintézkedésre, vagy sem.

Robert Plaga szerint a két minisztérium közös útmutatót dolgozott ki, amelyet megküldenek minden iskolába. Ebben részletesen ki vannak fejtve mindazok az óvintézkedések, amelyek célja megakadályozni az új koronavírus terjedését az oktatási intézményekben. A tárca javasolja, hogy minden iskola létesítsen egy úgynevezett izolációs termet, ahol gyorsan elszigetelhetik a többiektől a betegség jeleit mutató egyéneket.

Kérdésre válaszolva Robert Plaga azt mondta, hogy a jövőben a tárcák már nem számolnak iskolabezárásokkal, hanem előnyben részesítik a betegek elszigetelését, illetve legfeljebb az egyes osztályok bezárását.

Szlovéniában az új fertőzések 99 százalékát már a delta variáns okozza

Tovább erősödik a koronavírus-járvány Szlovéniában, és az új fertőzések 99 százalékát már a delta variáns okozza - közölte kedden a szlovén Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH). A laboratórium augusztus 1-8. között 403 pozitív mintát vizsgált meg, s ezek 99 százalékánál mutatták ki kórokozóként a delta variánst. Az országban eddig 1264 olyan fertőzöttet regisztráltak, akinél jelen volt a vírus delta mutációja.

Keddre 318 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki Szlovéniában, június eleje óta a legtöbbet. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 49-en vannak kórházban, 11-en közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 956 845-en kaptak védőoltást, közülük 853 889-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 45, illetve 40 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 341 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 366 ezret. A Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8288-ra emelkedett. Kórházban 220 beteget ápolnak, közülük 26-an vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 682 143-an kaptak védőoltást - a jogosultak 41,4, a felnőtt lakosság 49,8 százaléka -, közülük 1 554 491-en már a második adagot is felvették.

Romániában meghaladta az ötszázat a napi esetszám
Romániában három hónap után először ismét meghaladta kedden az ötszázat a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a kórházi kezelésre szoruló fertőzötteké pedig két hónap után először ismét meghaladta az ezret.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 544 új fertőzés csaknem duplája az utóbbi két hét átlagának. A járvány jelentős gyorsulását jelzi az is, hogy az utóbbi hét napon 55 százalékkal több fertőzést regisztráltak, mint a megelőző hét napon.

Kedden újabb hat koronavírusos beteg haláláról számoltak be hatóságok: ez másfélszerese az utóbbi két A kórházakban kezelt fertőzöttek száma 1029-re, az intenzív osztályon  ápolt súlyos betegeké pedig 126-ra emelkedett.

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig ötmillió 133 ezer ember - a beoltható, 12 feletti lakosság 30,3 százaléka -  kapott legalább egy adag, koronavírus elleni vakcinát. Az oltási kampány kezdete óta kedden először csökkent nyolcezer alá az újonnan beoltottak napi átlagos száma.

Az ukrán egészségügyi miniszter koncertjegyet ígért azoknak, akik a héten beoltatják magukat

Ingyenjegyet ígért Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter a függetlenség napi nagykoncertre azoknak, akik legkésőbb szerdáig felveszik a koronavírus elleni védőoltást.

A tárcavezető egy hétfő esti tévéműsorban közölte, hogy az augusztus 24-én a kijevi Olimpiai Stadionban tartandó ünnepi koncertre kapnak ingyen belépőt azok, akik beoltatják magukat az elkövetkező két napon, Javasolta, hogy keressék fel az oltópontokat, amelyek több nagyvárosban működnek, főként bevásárlóközpontokban.

Michal Dworczyk, a varsói kormány szóvivője ukrán híradások szerint bejelentette, hogy Lengyelország a készletéből 650 ezer dózis AstraZeneca oltóanyagot ad át Ukrajnának. A szállítmány várhatóan kedden érkezik meg. Mihajlo Kucsmerovszkij, a stratégiai tartalékokkal foglalkozó ukrán kormányhivatal vezetője az UNIAN hírügynökség jelentése szerint közölte: nem hozzák nyilvánosságra, hogy mennyibe kerül Kijevnek ez a szállítmány. Hozzáfűzte, hogy országonként különböző megállapodásokat köt a kormány, van olyan megegyezés például, amelynek értelmében csak a szállítás költségét kell megtéríteni. A Hromadszke rádió online kiadásában azt írta, hogy ez az első szállítmány Lengyelországból, Varsó ezzel együtt még augusztusban 1,2 millió vakcinát készül Ukrajnának átadni.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Ukrajnának Athén százezer dózis vakcinát ígért, hálából az ukrán tűzoltók segítségéért a görögországi erdőtüzek megfékezésében. Egy héttel ezelőtt Dánia adott ötszázezer adag AstraZeneca oltóanyagot.

A híradások arról is beszámoltak, hogy járványgóc alakult ki egy odesszai gyermektáborban: 42 gyerek és két felnőtt fertőződött meg. A betegeket elkülönítették, a tábort karanténba helyezték.

Ukrajnában keddre ismét megugrott az újonnan regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, az előző napinak több mint a kétszeresére: 890 esettel 2 267 219-re nőtt az eddig azonosított fertőzötteké, az elhunytaké pedig 27-tel 53 296-ra. Eddig 2 197 508-an gyógyultak meg, miközben az aktív fertőzöttek száma 430-cal 16 415-re nőtt. Kórházba 379 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 433 volt.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 4 793 100-an kapták meg valamely védőoltás első, 2 791 305-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Hétfőn 123 637 embert oltottak be az országban.

Izraelben nőtt a fertőzöttek száma, de már több mint egymillió ember kapta meg a harmadik oltást
Izraelben nyolcezer fölé emelkedett a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, de több mint egymillió ember már megkapta a harmadik oltását is - közölte az egészségügyi minisztérium a honlapján kedden.

Hétfőn 8646 új fertőzöttet találtak az elvégzett csaknem 150 ezer teszttel Izraelben, ami február elseje óta a legmagasabb szám, és 6,2 százalék pozitivitási arányt jelent.

Több mint 55 ezer aktív esetet tartanak nyilván az egészségügyi hatóságok, közülük 926-an kórházba kerültek, 559-en súlyos esetnek számítanak, 89-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója elrendelte a rendkívüli helyzet nyomán az összes ápoló-továbbképző tanfolyam felfüggesztését, hogy az ápolók azonnal visszatérhessenek a kórházakba és a rendelőintézetekbe - írta a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A minisztérium számításai szerint a jelenlegi trendek folytatódása esetén szeptember 10-én már 4800-an lehetnek kórházakban, s várhatóan 2400-an lesznek súlyos állapotban. A remények szerint szeptember közepére az oltási kampány nyomán jelentősen csökken majd a fertőződés üteme, és ezzel a súlyos betegek száma.

Naftali Bennett miniszterelnök hétfő este tanácskozást hívott össze, melyen megvitatták a tanévkezdésből fakadó gondokat. Elhatározták, hogy a 12 évesnél idősebbek, vagyis már olthatók évfolyamain az erősen fertőzött, az egészségügyi minisztérium szerinti "piros" településeken a zoom applikációval fognak interneten tanulni azokban az osztályokban, amelyekben nincs beoltva legalább a gyerekek 70 százaléka.

Az aggasztó számok mellett optimizmusra ad okot, hogy már több mint egymillióan, 1 052 615-en harmadszor is felvették az 50 évnél idősebbek közül az oltást az augusztusban indult új oltási kampány során.

Az országnak már 58 települése "pirosnak" számít, közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" 103 hely, gyengén van jelen a koronavírus 65 "sárga" városban és faluban, s máig sikerült megőriznie "zöld", vagyis alig, vagy egyáltalán nem fertőzött státuszát 54 izraeli településnek.

December vége óta Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 855 387-t (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,97 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére. A pandémia megjelenése óta 951 226 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6694-en haltak meg Izraelben.

Legolvasottabb cikkeink