• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.10.09 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Oroszországban újra csúcsot döntött a napi halálozások száma. Romániában az oltottak hússzor kisebb arányban haltak meg az oltatlanokhoz képest...

Ukrajnában bővül azoknak a köre, akiknek kötelező a védőoltás

Az egészségügyi minisztérium rendelete értelmében kötelezővé válik a koronavírus elleni védőoltás az oktatási intézmények dolgozói, a minisztériumok, a hatalmi szervek és a helyi állami közigazgatási hivatalok munkatársai számára Ukrajnában, ahol napról napra nő a fertőzöttek száma.

Az ukrán egészségügyi tárca rendelete kihirdetést követően egy hónappal emelkedik jogerőre. A döntést indokolva Viktor Ljasko egészségügy miniszter elmondta, hogy az oltási kampány első szakaszában sikerült immunizálni az orvosok, katonák, rendőrök nyolcvan százalékát, azonban más területeken jóval alacsonyabb az átoltottság aránya.

Rövidesen tovább bővülhet azoknak a munkavállalóknak a köre, akik számára kötelezővé válik a védőoltás, tette közzé Telegram-csatornáján Mihajlo Raduckij, a parlamenti egészségügyi szakbizottság tagja, a kormányzó Nép Szolgája frakció képviselője. Bejelentése szerint rövidesen az összes állami intézmény, szervezet és vállalat alkalmazottját, a szociális szféra és a posta dolgozóit is kötelezően beoltják.

Pénteken újabb 16 362 új koronavírusos esetet igazoltak, ami több mint ezerrel haladja meg az egy nappal korábbi számot. Ezzel a koronavírus-járvány kezdetétől azonosított fertőzöttek száma 2 514 005 -re nőtt, újabb 241 fő pedig belehalt a szövődményekbe. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 58 081-re emelkedett.

Az új fertőzöttek közül 1553 gyerek, 431 pedig egészségügyi dolgozó. Az új betegek közül 3526-an kerültek kórházba.

A legtöbb fertőzést már napok óta Kelet- és Dél-Ukrajnából jelentik: Odessza megyéből 1418, Dnyipropetovszk megyéből 1345, Harkiv megyéből 1025, Doneck megyéből pedig 949 esetet. A nyugat-ukrajnai, Kárpátaljával szomszédos Lviv megyében is kiemelkedő az esetszám - egy nap alatt 1237 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak.

Romániában az oltottak hússzor kisebb arányban haltak meg az oltatlanokhoz képest
Romániában a koronavírus ellen beoltottak négyszer kisebb arányban fertőződtek meg és hússzor kisebb arányban haltak meg a betegségben a beoltatlanokhoz képest - derült ki a közegészségügyi intézet (INSP) pénteken közzétett összegzésből.

Romániában az oltási kampány kezdete óta eltelt több mint kilenc hónapban (szeptember 30-ig) 42 501 második adag oltással is (vagy a Johnson&Johnson egydózisú vakcinával) immunizált embernél, vagyis a beoltottak 7,9 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ugyanebben az időszakban a 19,3 milliós lakosságú Romániában 618 ezer embernél (a lakosság 32 ezerlékénél) diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést.

A szeptember végéig két adag oltással (vagy a Johnson&Johnson vakcina egyetlen adagjával) immunizált 5 millió 384 ezer romániai lakos közül 316 halt meg, miután megfertőződött koronavírussal: ez a beoltottak kevesebb mint 0,06 ezrelékét teszi ki. A teljes lakosság körében 2020. december 27. és 2021. szeptember 30. között 23 697 Covid-halálesetet jelentettek, ami az összlakosság 1,22 ezrelékét teszi ki. Bár ezeknek a haláleseteknek egy része (mintegy kétezer) még 2020-ban következett be és így torzítja az idei Covid-statisztikát, a koronavírus-fertőzés így is csaknem hússzor nagyobb arányban szedte áldozatait a beoltatlan mintegy 18,8 milliós lakosság körében, mint az immunizáltak között.

Az egyes vakcinatípusok szerinti bontásból az látszik, hogy Romániában a Johnson&Johnson volt a leghatékonyabb, de a szakemberek szerint ebben az is közrejátszhat, hogy ezt a típust csak nyáron vezették be, tehát a járvány negyedik hullámának augusztus-szeptemberi felívelése idején a néhány hete ezzel beoltott embereknél még jobb immunreakciót produkált, mint amekkora védelmet az elvileg magasabb hatékonyságú vakcinák nyújtottak négy-kilenc hónap után.

A Johnson&Johnsonnal beoltottak 5 ezreléke kapta el a koronavírus-fertőzést, és 0,03 ezreléke halt meg. A Modernánál 5,2 ezrelékes fertőzési és 0,07 ezrelékes halálozási, a Pfizernél 8,4 ezrelékes fertőzési és 0,07 ezrelékes halálozási, az Astra Zenecánál pedig 10,9 ezrelékes fertőzési és 0,04 ezerlékes halálozási arányt mutatnak a romániai adatok.

Szlovén szakemberek csak mRNS-bázisú vakcinával oltanának
A szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága azt javasolta a kabinetnek, hogy a jövőben csak mRNS-bázisú vakcinával (Pfizer/BioNTech és Moderna) oltsanak, a vektor alapú oltóanyagok (Johnson & Johnson és AstraZeneca) esetében az oltandóktól kérjenek írásos hozzájárulást - közölte pénteken a szlovén közszolgálati televízió (RTV). A javaslat szerint beleegyezést a Moderna vakcinájánál is kérni kellene, de csak a 18 éven aluliaktól. A döntés nem hivatalos, azt még a kormánynak is jóvá kell hagynia.

A testület azért élt az indítvánnyal, mert szeptember végén a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen koronavírus elleni egyadagos oltóanyagának alkalmazását követően egy húsz éves nő vérrögképződés miatt meghalt. Ljubljana ideiglenesen fel is függesztette a vakcina használatát, míg ki nem derül, van-e összefüggés a haláleset és a vakcina felvétele között.

Péntekre 838 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a Covid-19 betegség szövődményei miatt két beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 413-an vannak kórházban, 115-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 133 688-an kaptak védőoltást, közülük 1 033 141-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 54, illetve 49 százaléka.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter kijelentette: a járványhelyzet stagnál az országban. Úgy vélte: ez a szigorú intézkedések következménye, melyek nélkül sokkal rosszabb lenne a helyzet a kórházakban.

Szlovéniában szeptember közepétől mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt. Továbbá novembertől az állami hivatalokban már nem elég a negatív teszt. Csakis oltási vagy gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az ott dolgozók.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1691 új koronavírus-fertőzést azonosítottak; a vírus okozta betegségben 22-en haltak meg. Kórházban 805 beteget ápolnak, közülük 121-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 846 883-an kaptak védőoltást - a jogosultak 45,5, a felnőtt lakosság 54,5 százaléka -, közülük 1 729 373-an már a második adagot is felvették.

Montenegróban enyhítenek a korlátozásokon
A javuló járványmutatók tükrében szombattól Montenegróban már nem kötik Covid-igazolás bemutatásához a bevásárló- és üzletközpontok látogatását - erről döntött pénteken az ország koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstábja.

A montenegrói közszolgálati televízió beszámolója szerint az új fertőzöttek száma az utóbbi két hétben 40 százalékot esett, a kórházban kezeltek száma pedig 11 százalékkal alacsonyabb, mint egy hónapja volt.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 6978-cal 988 307-re, Koszovóban harminccal 160 309-re, Észak-Macedóniában 393-mal 193 887-re, Montenegróban 444-gyel 134 212-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 942-vel 238 330-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 51-gyel 8582-re, Észak-Macedóniában 25-tel 6740-re, Montenegróban héttel 1972-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 31-gyel 10 693-ra növekedett. Két hónapja először, Koszovóban nem volt halálos áldozata a kórnak, így a járvány eddigi halottainak száma 2965 maradt.

Oroszországban újra csúcsot döntött a napi halálozások száma
Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 936-an haltak meg a koronavírus okozta megbetegedés következtében a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta.

Ezzel a halálos áldozatok száma 214 485-re nőtt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,78 százalék.

Az igazolt fertőzöttek száma 27 246-tal 7 717 356-ra emelkedett. A napi növekmény 0,35 százalék, az új esetek 8,6 százaléka volt tünetmentes. Az országban 683 075 aktív esetet tartanak számon. A felépültek száma 20 566-tal 6 819 796-ra nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 195,6 millió, az elmúlt napon pedig 586 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 409 109 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.