• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.11.02 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Szlovéniában újabb szigorítások léptek életbe. Kárpátalján a legalacsonyabb az oltakozási hajlandóság Ukrajnában...

Megkezdődött a romániai súlyos betegek Németországba szállítása
Német katonai repülőgéppel szállították hétfőn Bukarestből Németországba az első hat, súlyos állapotban lévő romániai koronavírusos beteget - tájékoztattak a romániai hírtelevíziók. Magyarország, Lengyelország és Ausztria után Németország már a negyedik uniós tagállam, amely olyan, válságos állapotban lévő fertőzöttek átvételével segíti Romániát, akiknek a túlterhelt hazai egészségügyi rendszer nem tud megfelelő ellátást biztosítani. Németország 18 romániai koronavírusos beteg kezelését vállalta.

Romániában több mint egy hete csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések üteme, de továbbra is növekszik a járvánnyal összefüggő elhalálozások mozgóátlaga, kedden pedig ismét rekordot döntött a 24 óra alatt regisztrált Covid-halálesetek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon minden korábbinál több, 586 nyilvántartott koronavírusos beteg vesztette életét, ami csaknem 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Romániában október 19-én ugrott először ötszáz fölé az áldozatok száma. Ez a negyedik olyan nap, amikor több mint ötszáz halálesetet jelentettek.

Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás egyelőre nem csökkent: továbbra is közel húszezer koronavírusos beteget kezelnek kórházban, a Covid-részlegek intenzív terápiás helyei mindenütt telítettek, ezekben kedden 1876 súlyos betegnek jutott hely.

Horatiu Moldovan, a bukaresti Floreasca sürgősségi kórház érgyógyászati és szívsebészeti klinikájának vezetője "egészségügyi humanitárius katasztrófaként" jellemezte a romániai kórházakban kialakult helyzetet.

"Több mint ötszáz Covid-haláleset van az országban naponta, a páciensek kórházi folyósokon, a sürgősségi ügyeleten vagy éppenséggel a mentőautóban halnak meg. Maximális válságban vagyunk. Még a Covid-tüdőgyulladásos eseteket sem tudjuk mind kezelni, nyilvánvaló, hogy ez a krízis a többi páciensre is erősen kihat. A járványügyi operatív törzs elrendelte, hogy minden halasztható műtétet át kell ütemezni, hogy a rendszer csak a legsürgősebb esetekre összpontosíthassa erőforrásait" - idézte a Hotnews.ro hírportál a volt egészségügyi államtitkárt.

Az egészségügyi szakemberek a fertőzési adatokból arra következtetnek, hogy október 20. környékén tetőzhetett a járvány negyedik hulláma Romániában, amikor az újonnan regisztrált fertőzések heti mozgóátlaga elérte a 15 ezret. Azóta mintegy 25 százalékkal csökkent a heti mozgóátlag. Kedden 11 073 új fertőzést diagnosztizáltak.

Kárpátalján a legalacsonyabb az oltakozási hajlandóság Ukrajnában
Ukrajnában a legtöbben a fővárosban, Kijevben vették fel a koronavírus elleni védőoltást, a legkevesebben pedig Kárpátalján és a szintén nyugat-ukrajnai Voliny megyében - közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kifejtette, hogy Kijevben az oltásnak legalább egy dózisát a felnőtt lakosok több mint ötven százaléka már felvette. E tekintetben második helyen a keleti országrészben lévő Poltava megye áll 40,1 százalékkal, a harmadikon pedig Kijev megye 39,9 százalékkal. "Néhány régióban nem hallgatnak az ajánlásokra, és alacsony az oltakozási hajlandóság, ezek közé tartozik Kárpátalja és Voliny megye" - jelentette ki a miniszter.

Kárpátalja egyébként még a legenyhébb járványhelyzet szerinti sárga besorolásban van, Voliny megye pedig az eggyel szigorúbb narancsban. A 24 megyéből már 15 van a legszigorúbb vörös besorolásban, továbbá a főváros, Kijev is. Utóbbiban hétfőn léptek életbe a leszigorúbb korlátozások, amelyek között van, hogy a közösségi közlekedési eszközöket - beleértve a metrót is - csak oltottak vagy negatív teszttel rendelkezők vehetik igénybe. Ugyanez vonatkozik a bevásárlóközpontok, vendéglátóhelyek és sportlétesítmények látogatására is, az iskolákban pedig távoktatásban folytatódik a tanítás.

Az UNIAN beszámolt arról hogy a "vörös zónára" érvényes rendelkezések életbe lépése előtt Kijevben hatalmas sorok alakultak ki az oltópontoknál, több esetben a sorban állók össze is verekedtek egymással. Ezzel kapcsolatosan Ljasko ígéretet tett arra, hogy a jövőben figyelembe veszik egy régió vörös kategóriába sorolása előtt az oltásra jelentkezők számának várható növekedését.

A miniszter tájékoztatóján kiemelte, hogy október utolsó hetében több mint 17,7 millió dózis oltóanyagot adtak be az országban, többet, mint egész júniusban. A mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában eddig 10,24 millióan kapták meg legalább az első dózist, közülük csaknem 7,5 millióan pedig mindkét adagot. A miniszter beszámolt még arról, hogy immár hat egymást követő napon a kórházi ellátásra szoruló betegek száma a "tetőponton van több mint három hónapos folyamatos növekedés után".

Ukrajnában hétfőre 13 936-tal 2 936 238-ra nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 298-cal 68 027-re, az aktív betegeké pedig csaknem nyolcezerrel 426 113-ra. Az elmúlt napon 3828 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

Szlovéniában újabb szigorítások léptek életbe

Újabb szigorításokra tett javaslatot a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tanácsa a járvány terjedésének lassítására - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) kedden.

Sajtóinformációk szerint a szakbizottság tíznapos teljes lezárást javasol. Amennyiben ezt a kabinet nem fogadja el, azt kéri: 23 óráig korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitva tartását, a sporteseményeket nézők nélkül lehessen megtartani, a közigazgatásban dolgozók számára otthoni munkavégzést rendeljenek el, a különböző összejövetelek felső létszámhatárát pedig tíz főben határozzák meg, azzal a feltétellel, hogy mindenki számára kötelezővé kell tenni a védettségi igazolást.

Keddre 1136 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a pozitív tesztek aránya 43 százalékos volt. A Covid-19 szövődményei miatt tíz beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 634-en vannak kórházban, 158-an intenzív osztályon. Janez Poklukar egészségügyi miniszter még a múlt héten bejelentette: ha az intenzív osztályon kezelt betegek száma 160-180-ra emelkedik, nem zárják ki annak lehetőségét, hogy újra lezárásokat rendeljenek el.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 188 712-en kaptak védőoltást, közülük 1 119 181-en már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 785 új fertőzést azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 40-en haltak meg. Kórházban 1543 beteget ápolnak, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 911 771-en kaptak védőoltást - a jogosultak 47, a felnőtt lakosság 56 százaléka -, közülük 1 798 141-en már a második adagot is felvették.

Zágráb nem tervez újabb korlátozásokat bevezetni, a hatóságok azonban szigorúbban ellenőrzik a jelenlegi járványügyi intézkedések betartását, a szabálysértőkre pedig pénzbírságot szabnak ki.