• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.11.05 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Spanyolországban stabil a járványhelyzet. Horvátországban és Szlovéniában is újabb szigorításokat terveznek bevezetni.

Romániában a halálozások számának további emelkedésére lehet számítani
Romániában a két héttel korábbi csúcsértékhez képest jelentősen visszaesett ugyan az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, de a halálozások tekintetében még nem tetőzött a járvány negyedik hulláma, és az áldozatok számának további emelkedésére lehet számítani - mutatott rá pénteken Cristian Oancea a temesvári járványkórház orvos igazgatója.

A Digi24 hírtelevízió által megszólaltatott infektológus szerint a kórházakra nehezedő nyomás nem enyhült, a fertőzöttek továbbra is túl későn fordulnak orvoshoz, ezért jószerivel mindenki, aki koronavírussal kórházba kerül, már súlyos állapotban van, legtöbbjük intenzív terápiára szorul. Csütörtökön Jászvásáron egy 38 éves beoltatlan koronavírusos nő bevásárlás közben esett össze, és kórházba szállítása közben életét vesztette, miután tíz napig egy feltételezett hűléssel otthon kezelte magát, anélkül, hogy orvoshoz fordult volna.

Oancea rámutatott: a fertőzésszám csökkenése könnyen megtorpanhat, vagy túl magas szinten stabilizálódhat, ha a hatóságok enyhítik a szigort, ezért szerinte csak akkor remélhető az elhalálozások ütemének mérséklődése, ha a zöld igazolvány használatával, és a jelenléti oktatás egészségügyi feltételekhez kötésével is gátolják a kórokozó szabad terjedését.

Pénteken újabb 463 halálesetről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, ezzel átlépte az 50 ezret Romániában a járvány ismert áldozatainak száma.

Az elhalálozások kéthetes mozgóátlaga még mindig enyhén növekvő tendenciát mutat: pénteken már a napi 233 haláleset számított átlagosnak.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem által közölt nemzetközi adatok szerint október 8. óta a világon Romániában a legmagasabb az egymillió lakosra jutó Covid-halálesetek egyhetes mozgóátlaga, vagyis lakosságarányosan továbbra is itt követeli a legtöbb áldozatot a járvány.

Közben a napi fertőzésszám tovább csökkent, az utóbbi 24 órában 8268 új fertőzést diagnosztizáltak, ami több mint 30 százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától, és kevesebb mint fele az október 19-i csúcsértéknek.

Az országban 19 ezer koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1877-nek jut hely az intenzív terápiás részlegeken.

Horvátországban újabb szigorításokat vezetnek be
Horvátországban újabb szigorításokat vezetnek be: korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, és kiterjesztik az uniós digitális Covid-igazolványok használatát - jelentette be a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a testület vezetője elmondta: szombattól nyilvános, 50 fő feletti összejöveteleket zárt térben csak akkor lehet rendezni, ha a résztvevők rendelkeznek Covid-igazolvánnyal. Kötelező lesz a maszk viselése és a másfél méteres távolság betartása is - hangsúlyozta. Nyitott térben ezt a létszámhatárt száz főben határozták meg. Az összejövetelek legfeljebb éjfélig tarthatnak, a mozik kivételével, ha a filmvetítés 23 órakor kezdődött, valamint az esküvők, amelyeknek legkésőbb hajnali két órakor kell befejeződniük.

A sporteseményeken zárt térben csak Covid-igazolvánnyal lehet részt venni, és a maszk viselése is kötelező. A szabadtéri versenyeken is kötelező a Covid-igazolvány, de ott nem kell maszkot viselni - mondta.

November 15-től kiterjesztik a Covid-igazolványok használatát minden állami és önkormányzati hivatalra, valamint azokra az intézményekre és kereskedelmi vállalatokra, amelyek állami vagy önkormányzati fenntartásúak, így az oktatási intézményekre is. Azoknak, akik nincsenek beoltva, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.

Az elmúlt 24 órában 6932 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban, a járvány kezdete óta ez a legmagasabb napi adat. A vírus okozta Covid-19 betegségben 36-an haltak meg. Kórházban 1711 beteget ápolnak, közülük 231-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 930 471-en kaptak védőoltást - a jogosultak 47, a felnőtt lakosság 56 százaléka -, közülük 1 811 801-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 3771 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, s a Covid-19 szövődményei miatt 13 Covid-beteg halt meg. A szlovéniai koronavírusos betegek közül 761-en vannak kórházban, 177-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 192 842-en kaptak védőoltást, közülük 1 122 800-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 57, illetve 53 százaléka.

Franciaországban a parlament engedélyezte a védettségi igazolás használatának meghosszabbítását
A francia parlament megszavazta pénteken azt a törvénytervezetet, amely engedélyezi a kormány számára, hogy meghosszabbítsa a koronavírussal szembeni védettségi igazolás használatát 2022. július 31-ig.

Az ellenzék azt kifogásolja, hogy a kormány a rendkívüli intézkedéseket az áprilisi elnökválasztáson és azt követő nemzetgyűlési választásokon túl is életben kívánja tartani. A jobboldali többségű szenátus csütörtök esti szavazásán csak 2022. február 28-ig adott a kormánynak felhatalmazást, de a kormánypárti többségű nemzetgyűlés a második olvasatban végül 2022. július 31-ig engedélyezte a kormánynak a korlátozások használatát.

A jobbközép Köztársaságiak és a baloldali pártok jelezték, hogy az alkotmánytanácsnál megtámadják a törvényt.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvény szerint november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

A 67 millió lakosú országban a teljes lakosság 77, az oltásra jogosultak 89 százaléka vette fel a koronavírus elleni oltást.

A kormány szerdán bejelentette, hogy hétfőtől az általános iskolákban ismét maszkot kell viselniük a tanulóknak a koronavírus-járvány miatt: a száz megyéből a jelenlegi 22 helyett 61-ben lesz érvényes a szabályozás, miután a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma ötven fölé emelkedett e térségekben.

A magas átoltottságnak és a maszkviselési kötelezettségnek köszönhetően ugyanakkor sem a kormány, sem a szakemberek nem számítanak újabb járványhullámra.

A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek országos átlaga jelenleg 53. A napi esetszám átlaga az elmúlt hét napban 6 ezer volt, ez is 10 százalékos emelkedést jelent. A kórházi felvételek száma 4 százalékkal nőtt. Kórházban továbbra is hatezer fertőzöttet ápolnak, s közülük ezren vannak súlyos állapotban, az intenzív ágyak ötödét foglalják el a koronavírus szövődményeiben szenvedők, de az ő számuk hetek óta stagnál. Az elhunytak száma 30 és 50 között volt naponta az elmúlt héten.

A németek többsége támogatná a kötelező oltást
Németországban a lakosság többsége támogatná, ha kötelezővé tennék az új típusú koronavírus okozta betegségtől védő oltást - mutatta ki egy felmérés, amelyről pénteken számoltak be hírportálok.

Az ARD országos köztelevízió Deutschlandtrend nevű felméréssorozatának új adatai szerint az augusztusi 46 százalékról 57 százalékra emelkedett az oltási kötelezettséget támogatók aránya, az ellenzőké pedig 50 százalékról 39 százalékra süllyedt.

A legnagyobb mértékben - 71 százalékos, illetve 73 százalékos arányban - a két legnagyobb politikai erő, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), illetve a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének szavazói támogatják az általánosan kötelező védőoltás gondolatát.

A másik szélen a jobbközép CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) tábora helyezkedik el, ebben a körben a legkisebb - 22 százalékos - a kötelező oltás gondolatának támogatottsága, és itt a legnagyobb - 71 százalékos - az elutasítottság.

Augusztus óta elindult a negyedik fertőzéshullám, és a járvány ismét a politikai napirendre került. A németeket azonban nem az aggasztja leginkább, hogy elkaphatják a vírust - ettől csak 25 százalékuk tart -, hanem inkább a gyerekeket és az időseket féltik. A lakosság 62 százaléka aggódik amiatt, hogy az idősek súlyosan megbetegedhetnek, 57 százalék pedig attól tart, hogy a még be nem oltott gyerekek megfertőződhetnek.

Ugyancsak 57 százalék tart attól, hogy a járvány új hulláma miatt ismét be kell majd vezetni a társadalom és a gazdaság számos területét megbénító korlátozásokat, és 58 százalék aggódik amiatt, hogy az egészségügyi ellátórendszer elérheti a teljesítőképességének határát.

A negyedik hullám erejét jelzi, hogy két nap alatt kétszer döntött rekordot az újonnan regisztrált fertőződések száma. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 37 120 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2-t. Ez bő háromezerrel több az előző nap 33 949 esettel beállított rekordnál, és tízezernél is nagyobb növekedés az egy héttel korábbi, 24 668-hoz képest.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 154-re emelkedett az egy héttel korábbi 121-ről.

Az újonnan regisztrált fertőződésekkel együtt 4 709 488 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t a járvány tavaly tavaszi kezdete óta, a halálos áldozatok száma pedig 96 346-ra emelkedett.

Jelentősen emelkedett az ellátórendszer terhelésének alakulását mutató, úgynevezett hétnapi hospitalizációs gyakoriság is. Ez azt mutatja meg, hogy az utóbbi hét napon százezer lakosonként mennyien kerültek kórházba a Covid-19 miatt. A mutató 3,91-re emelkedett az egy héttel korábbi 3,50-ről.

Szerbiában a jövő héten iskolai szünet lesz a járvány megfékezésére
Meghosszabbított őszi szünetet tartanak november 15-ig a szerbiai iskolákban, hogy megakadályozzák a koronavírus gyors terjedését a diákok között - jelentette be csütörtökön a járvány kezelésével megbízott válságstáb.

A testület arról is döntött, hogy a vendéglátóhelyek este 8 óta után csak oltási igazolás felmutatásával látogathatók. Eddig 22 órától volt kötelező igazolni, hogy valaki megkapta az oltást vagy átesett a betegségen, illetve negatív lett a koronavírustesztje.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 6726-tal 1 162 482-re, Koszovóban 21-gyel 160 799-re, Észak-Macedóniában 568-cal 203 874-re, Montenegróban 622-vel 145 936-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1253-mal 256 306-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 61-gyel 10 139-re, Koszovóban eggyel 2978-ra, Észak-Macedóniában 12-vel 7138-ra, Montenegróban hattal 2119-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 24-gyel 11 636-ra növekedett.

Spanyolországban stabil a járványhelyzet
Spanyolországban stabil a járványhelyzet, szemben más európai országokkal - mondta a spanyol egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón csütörtökön Madridban.

Carolina Darias hangsúlyozta: a 100 ezer lakosra vetített új esetek száma továbbra is 50 alatt van, az elmúlt egy hétben 46-ről 49-re emelkedett, amely azonban "minimális" növekedésnek tekinthető.

Beszámolója szerint csökken az egészségügyi ellátásra szorulók száma, a kórházi kapacitások 1,8 százalékát veszik igénybe a Covid-betegek, míg az intenzív osztályos ágyak 4,5 százalékán látnak el koronavírus fertőzötteket. A járványnak naponta átlagosan nyolc halálos áldozata van az országban - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a domináns delta változat mellett a fertőzések 5-6 százalékáért az újabb, úgynevezett delta plus variáns a felelős.

A tárcavezető felhívta a figyelmet az elővigyázatosság fenntartásának fontosságára tekintettel a romló európai helyzetre, és az oltás beadatására kérte azokat, akik eddig nem tették meg.

A 47 milliós dél-európai országban több mint 37,3 millióan kapták meg eddig a vakcinák mindkét dózisát. A teljes lakosság átoltottsága 78,7 százalékos, a jelenleg oltható, 12 év felettieket tekintve pedig 88,7 százalék.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Spanyolország eddig több mint 20 millió adag oltóanyagot adományozott dél-amerikai és afrikai országoknak, amelyet az év végéig 30 millióra növel.

Katalóniában a bíróság csütörtökön jóváhagyta az autonóm kormány döntését, hogy az éttermek és szállodák táncos rendezvényein csak oltási igazolással vagy negatív PCR-teszttel lehessen részt venni. Eddig ezt a korlátozást az éjszakai zenés szórakozóhelyeken alkalmazták a tartományban.

A Baleár-szigetek diszkóiban is érvényben van hasonló intézkedés, amit most december 8-ig meghosszabbítottak.

Legolvasottabb cikkeink