• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.11.09 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Napi operatív kapcsolattartást alakít ki az egészségügyi rendszer főbb szereplőivel az egészségügyi minisztérium.

Ukrajnában újabb alkalmazottaknak tették kötelezővé a védőoltást
Az ukrán egészségügyi minisztérium kiszélesítette azoknak a munkaköröknek a listáját, amelyekben az alkalmazottak számára kötelező a koronavírus elleni védőoltás felvétele - számolt be kedden az UNIAN hírügynökség.

Eddig a központi végrehajtó hatóságok és területi szerveik, a helyi államigazgatási szervek és az oktatási intézmények alkalmazottai számára volt kötelező legalább egy oltás felvétele munkájuk megtartásához, most a listához a tárca hozzáadta a szociális munkásokat, az összes köztisztviselőt, valamint a stratégiai fontosságú vállalkozások dolgozóit is. Utóbbiak december 9-ig kaptak haladékot arra, hogy felvegyék az oltást, előbbieknél már hétfőn hatályba lépett a rendelkezés.

Azokat, akik a megjelölt határidőig az első dózist sem veszik fel, fizetés nélkül felfüggesztik állásukból addig, amíg meg nem kapják az oltást.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál kedden arról adott hírt, hogy az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta azt a döntést, amellyel a romló járványhelyzet miatt Ukrajnát kivették a szabad beutazásra jogosult országok "zöld" listájából. A tagállamoknak ugyanakkor továbbra is lehetőségük marad engedélyezni a beutazást Ukrajnából a teljes védettséggel rendelkezők számára. A hírportál magyarázata szerint Ukrajna kizárása a listáról, nem jelenti automatikusan a határátlépési szabályok megváltozását. Az EU-országok azonban általában megfogadják a tanács ajánlását, és beutazási korlátozásokat vezetnek be a listán nem szereplő országok lakosaival szemben.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter keddi tájékoztatóján közölte, hogy tárcája javasolja az ország középső részében lévő Cserkaszi megye átsorolását is a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriába. Ezzel együtt már összesen 18 régió - 17 megye és a főváros, Kijev - lesz vörös besorolásban. Az eggyel enyhébb kockázatú narancsban öt megye marad, köztük Kárpátalja, a jelenlegi legenyhébb, sárgában pedig mindössze két régió.

Szerdára Ukrajnában 833 áldozattal újabb csúcsot döntött az egy nap alatt elhunytak száma. Ezzel kapcsolatban Ljasko megjegyezte, hogy "Ukrajnában a jelenlegi halálozási arány másfél-kétszer kisebb, mint az idei csúcs volt eddig egyes európai országokban". Ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy az elhalálozások száma általában a járványhelyzet stabilizálódása után is még két-három hétig nőhet. Ezzel összefüggésben Ljasko ismét a védőoltás felvételére ösztönözte az ukránokat.

Ukrajnában szerdára 18 988-cal 3 107 489-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké a 833 áldozattal 73 390-re, az aktív betegeké pedig csaknem 1550-nel 496 534-re. Az elmúlt napon 2967 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 8 038 054-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 508 669-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 240 440 embert oltottak be az országban.

Ismét bevezethetik a gyorsteszt ingyenességét Németországban
A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödése miatt hamarosan ismét ingyenes lehet a fertőzésgyanú esetén alkalmazott antigén gyorsteszt Németországban, az ügyvezető kormány már el is kezdte az egyeztetéseket a következő szövetségi kormány megalakítására készülő pártokkal - jelentették be hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján elmondta, hogy az ügyvezető kormány vezetője, Angela Merkel hetek óta "nagy aggodalommal" szemléli a járvány új hullámának erősödését, és támogatólag viszonyul a gyorsteszt szolgáltatás ingyenességének visszaállításához. A gyorsteszt ingyenességének megszüntetése októberben éppen úgy helyes döntés volt, mint ahogy a jelenlegi gyorsan változó, dinamikus helyzetben helyes felülvizsgálni a döntést - tette hozzá.

Az antigén gyorsteszt ingyenességét október 10-től szüntették meg. Addig minden németországi lakos hetente legalább egy tesztet készítetthetett ingyen a szinte mindenütt elérhető szolgáltatóknál, például a városok nagyobb terein felállított mobil tesztállomásokon. A szövetségi kormány azzal indokolta az ingyenesség megszüntetését, hogy mindenkinek hozzáférhető az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltás, ezért senki nem várhatja el, hogy a közösség viselje a költségeket, ha a vakcina helyett a tesztelést választja.

A szolgáltatásra számos helyzetben szükségük van az oltástól elzárkózóknak, mert a járványügyi védekezés alapszabálya, az úgynevezett 3G-szabály - amelynek elnevezését a "beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek" (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték - előírja, hogy a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok viszont csak friss negatív vírusteszt lelet birtokában.

Az ingyenesség megszüntetése óta eltelt szűk egy hónapban minden korábbinál erősebb járványhullám bontakozott ki. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet hétfői összesítése szerint az utóbbi 24 órában országszerte 15 513 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2-t és 33 halálesetet regisztráltak a Covid-19-cel összefüggésben. Az újonnan regisztrált fertőződésekkel együtt 4 782 546 ember szervezetében mutatták ki a vírust a járvány tavaly tavaszi kezdete óta, a halálos áldozatok száma pedig 96 558-ra emelkedett.

Spanyolországban a kórházi ellátásra szorulók többsége oltatlan
Spanyolországban a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek többsége oltatlan - közölte az Antena3 országos kereskedelmi televízió a kedd reggeli hírműsorában saját kutatásának eredményét.

A felmérés szerint Baszkföldön az egészségügyi intézményben ápolt Covid-betegek 90 százaléka nem kapott védőoltást. Katalóniában ez az arány 70 százalék, a Spanyolország déli részén fekvő Andalúziában 60 százalék.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a 47 millió lakosú országban csaknem 37,4 millió ember oltatta be magát a koronavírus ellen, amely a jelenleg oltásra jogosult 12 év felettiek 88,8 százalékát jelenti.

A legalacsonyabb az átoltottság - 76,6 százalékos - a 30 és 39 év közöttiek körében, amelyet a 20 és 29 év közötti korosztály követ 77,8 százalékkal. A 40 felettiek 94,4 százaléka kapta meg a védőoltásból a gyártó által előírt minden dózist.

A szaktárca tájékoztatásából kiderült: Spanyolországban enyhén emelkedett a koronavírus-fertőzöttek aránya az előző héthez képest, de a járványhelyzet továbbra is stabil más európai országokhoz viszonyítva.

A százezer lakosra vetített új esetek száma meghaladta az 58-at, a múlt hét második felében ez az arány még 50 alatt volt.

A spanyol sajtóban nyilatkozó járványügyi szakemberek abban bíznak, hogy a magas átoltottság és a továbbra is kötelező beltéri maszkviselés révén nem alakul ki újabb súlyos járványhullám.

Rendszeresíti a kapcsolattartást a szlovén egészségügyi minisztérium az egészségügyi hálózat főbb szereplőivel
Napi operatív kapcsolattartást alakít ki a koronavírus-járvány okozta nyomás miatt az egészségügyi rendszer főbb szereplőivel a szlovén egészségügyi minisztérium. A tárca hétfői közleménye szerint erre azért van szükség, mert a következő hetekben az egészségügyi ellátórendszer rendkívül nehéz helyzetbe kerülhet a fertőzöttek magas száma miatt, miközben a járványtól független egyéb sürgősségi esetekről is gondoskodni kell.

Szükség van a teljes egészségügyi ellátórendszer, azaz az állami egészségügyi intézmények és a magánpraxisok összehangolására, mert csak így lehet hatékonyan dolgozni, a személyzetet és szükség esetén az eszközöket is könnyebben átcsoportosítani - magyarázta a minisztérium.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter bejelentette: mozgósítják az egészségügyi szakközépiskolák tanulóit és az orvosi egyetemek hallgatóit, hogy csökkentsék a munkaerőhiányt.

Az elmúlt 24 órában 1282 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a pozitív tesztek aránya 43 százalékos volt. A fertőzés következtében 13 beteg halt meg. Kórházban 843 beteget ápolnak, köztük 190-et intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 195 384 -en kaptak védőoltást, közülük 1 124 463-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 57, illetve 53 százaléka.

Szlovéniában hétfőtől újabb szigorítások léptek életbe: tilos nyilvános összejövetelt tartani, be kell zárni az éjszakai szórakozóhelyeket, és szigorítottak az európai digitális Covid-igazolványok alkalmazásán is. Ez továbbra is kötelező minden szolgáltatás eléréséhez, az ellenőrzés során azonban a személyi igazolványt is fel kell mutatni, és használata a korábbi 15 év helyett, 12 éves kortól kötelező.