• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.12.28 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Idén már nem lesznek további szigorítások Angliában. A belga kormányfő nyitott a kötelező oltásra.  

Bennett: Izraelben soha nem látott fertőzési hullám közeledik
Soha nem látott mértékű fertőzési vihar közeledik Izraelben a koronavírus-járvány ötödik hullámával - fogalmazott Naftali Bennett miniszterelnök a Kan közszolgálati rádiónak kedd reggel adott interjújában.

"Nagyon nagy mértékű fertőzésnek leszünk kitéve, olyannak, amilyent még nem tapasztaltunk Izraelben. Egy pillanattal vagyunk a fertőzésfergeteg előtt. Meg fog történni, nem tudjuk megakadályozni" - mondta az izraeli miniszterelnök. "Azt tehetjük, hogy "golyóálló mellényt" adunk, védelmet nyújtunk minden embernek, hogy legalább ő és a családja védett legyen" - mondta Bennett az oltásokra utalva.

Izraelben az új fertőzöttek napi száma továbbra is rohamosan emelkedik, hétfőn elérte a 2952-t, amely csaknem 3 hónapja a legmagasabb szám. A mintegy 126 500 elvégzett teszt 2,35 százaléka bizonyult pozitívnak.

Az R fertőzési együttható jelenleg 1,47, ami a járvány rohamos terjedését jelzi, ugyanis száz fertőzött 147 embernek adja át a vírust. A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 369 417 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 15 487 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, többségük tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetei vannak.

Az izraeli kórházakban ápolt Covid-betegek száma jelenleg 137. Közülük 85-en vannak súlyos állapotban, és 38-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A súlyos betegek közel 86 százaléka egyáltalán nem kapott védőoltást, s körükben a 60 évnél fiatalabbak között a beoltatlanok aránya 96 százalék.

Mivel már bejutott az országba, és a helyi közösségekben terjed a koronavírus új, sokkal fertőzőbb omikron változata, jelentősen csökkentették azoknak az országoknak a körét, ahová izraeliek nem utazhatnak, Magyarország továbbra is a tiltólistán szerepel.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Magyarországról az utóbbi hónapban 16 747-en léptek be Izraelbe, közülük 201-en fertőzöttnek bizonyultak a repülőtéren, vagy a háromnapos karantén után elvégzett második, kötelező PCR tesztelésen. Ez a beutazók 1,2 százalékát jelenti.

Izraelben tavaly december vége óta 6 524 391, ötévesnél idősebb személyt - az ország lakosságának 70,16 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 208 300-an, a lakosság 45,25 százaléka már három oltást kapott.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8242-en, az utóbbi hét napban ketten haltak meg Izraelben.

Megszigorították a korlátozásokat Németországban
Életbe léptek az omikron nevű koronavírus-variáns terjedésének lassítását szolgáló járványügyi korlátozások kedden Németország összes tartományában.

A legfontosabb új szabály szerint legfeljebb tíz ember vehet részt családi eseményen vagy egyéb magánrendezvényen, ha beoltatták magukat az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen, vagy igazoltan átestek a fertőzésen. Az oltatlanokra az a már novemberben bevezetett előírás érvényes, hogy a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt.

Az éjszakai szórakozóhelyeket határozatlan időre bezárták, a tömegrendezvények elmaradnak - így helyszíni közönség nélkül tartják meg a sportversenyeket is -, és szilveszterkor tilos a gyülekezés és a tűzijátékozás közterületen.

Az új korlátozások kiegészítik az eddigieket, amelyek az oltatlanokat sújtották, így például kitiltották őket a közösségi élet zárt térben zajló eseményeiről és a kiskereskedelemből, kivéve az alapellátást biztosító boltokat.

Németországban egyelőre enyhül a járvány, a napi új fertőződések száma december eleje óta csökken - kedd reggel 21 080 esetet jelentettek az előző 24 órából, szemben az egy héttel korábbi 23 428-cal -, de megjelent és halálos áldozatot is szedett már az omikron, a SARS-CoV-2 minden korábbinál ragályosabb változata.

A szövetségi kormány szerint elkerülhetetlen, hogy az omikron "leváltsa" az egyelőre uralkodó delta variánst, és elindítsa a járvány újabb, ötödik hullámát. A járvány karácsonytól számítva 1-3 héten belül várt hulláma az egyszerre megbetegedő munkavállalók nagy száma miatt akár az úgynevezett kritikus infrastruktúra - például az egészségügyi ellátórendszer, a rendőrség és az áramszolgáltatás - működését is veszélyeztetheti a kormány és szakértői szerint.

A fenyegető omikron-hullám miatt vezették be a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások számának csökkentését szolgáló új korlátozásokat, amelyekről a szövetségi kormány és a járványügyi védekezés gyakorlati megvalósításáért felelős tartományi kormányok vezetőinek karácsony előtti tanácskozásán állapodtak meg.

A megállapodás a minimálisan kötelező intézkedésekről szól. A tartományok saját hatáskörben tovább szigoríthatnak. Mecklenburg-Elő-Pomerániában például bezáratták a múzeumokat, mozikat, színházakat és az uszodákat is, az állatkertekben pedig kizárólag a szabadtéri kifutók látogathatók. Baden-Württembergben a magánrendezvényekre vonatkozó korlátozás mellett azt is elrendelte a helyi kormány, hogy a vendéglátóhelyek legfeljebb 22:30-ig tarthatnak nyitva.

Az omikron elleni védekezés másik fő területe az oltási kampány, mindenekelőtt az új variáns semlegesítését elősegítő emlékeztető oltások beadásának felgyorsítása. Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint sikerült teljesíteni az első célt, vagyis azt, hogy karácsonyra elérje a harmincmilliót a beadott frissítő oltások száma. A következő cél a hatvanmillió, amelyet legkésőbb január végén kell elérni. Ugyancsak január végére kell 80 százalékra emelni a legalább egy adag oltással rendelkezők arányát.

A szövetségi kormány keddi adatai szerint a német lakosság 73,9 százaléka - 61,5 millió ember - kapott legalább egy adag védőoltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással a lakosság 70,9 százaléka - 59 millió ember - rendelkezik. Az emlékeztető oltást a lakosság 36,6 százaléka - 30,4 millió ember - kapta meg.

Az oltatlanok 21,7 millióan vannak, a lakosság 26,1 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

 

Romániában a lakosság 46,8 százalékát sikerült beoltani az elmúlt egy évben
Romániában a 12 év fölötti lakosság 46,8 százalékát sikerült beoltani az egy éve kezdődött oltási kampányban. Az oltási helyzetről Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora nyilatkozott az évfordulón. Az egyik közösségi portálon közzétett üzenetében a katonaorvos elmondta: az elmúlt egy évben több mint 15,749 millió adag, koronavírus elleni vakcinát adtak be a húszmilliós Romániában, s 7,918 millióan kaptak legalább egy oltást. Mint közölte, 7,781 milliót meghaladja azoknak a száma, akik a teljes oltási cikluson átestek (a kétadagos oltások második adagját is megkapták), és 1,96 millióan igényelték az emlékeztető (típus szerint második vagy harmadik) oltást is.

A kampányvezető köszönetet mondott mindenkinek, aki beadatta magának az oltást, és ezzel a bizalom üzenetét továbbította környezetében. Úgy vélte: csakis az empátia, az őszinteség és a párbeszéd útján lehet legyőzni a félretájékoztatást, a gyanakvást, és a bizalmatlanságot.

A hétfőn közölt hivatalos adatok szerint Romániában továbbra is lassul a járvány terjedése, de a lassulás üteme csökken. Az elmúlt héten 4540 új esetet jegyeztek, 10,21 százalékkal kevesebbet, mint a korábbi héten. Az elmúlt napon 24 személy halt bele a fertőzésbe, a járvány immár 58 575 ember életét követelte. Megtorpanni látszik azonban a kórházban ápolt betegek számának a csökkenése. A vasárnapi és hétfői enyhe növekedés után 2467 személyt kezelnek kórházban koronavírusos fertőzéssel, 433-at közülük intenzív terápiás osztályon.

A belga kormányfő nyitott a kötelező oltásra
Alexander De Croo belga miniszterelnök "kész megfontolni", hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást Belgiumban - közölte a La Libre Belgique című napilap hétfőn. A francia nyelvű újság jelentése szerint Alexander De Croo egy lapnyilatkozatában mindenekelőtt azt hangsúlyozta: jobb meggyőzni az embereket, mint erőltetni a beoltást. "Amikor azonban azt látjuk, hogy az intenzív osztályokon ötször annyi a be nem oltott ember, mint a beoltott, nem kerülhetjük el a kérdést" - fogalmazott.

A napilap emlékeztetett arra, hogy De Croo november végén azt mondta: a belga kormány nem akarja kötelezővé tenni a védőoltást a teljes lakosság számára. Friss nyilatkozatában a miniszterelnök viszont már azt közölte, hogy a belga kormány célja a teljes lakosság beoltása.

"A cél egyértelmű: mindenkit be kell oltanunk. Ha a kötelező védőoltás ehhez hozzájárulhat, készen állok arra, hogy fontolóra vegyem" - fogalmazott. Hozzátette: a koronavírus elleni kötelező oltásról a kormány nem dönthet egyedül, ahhoz parlamenti szavazás szükséges.

De Croo közölte azt is, hogy a koronavírus elleni küzdelem belgiumi stratégiája megváltozott. A korábbi cél az újabb hullámok elkerülése volt. Most az, hogy a hullámgörbéket a lehető leglaposabban tudják tartani - részletezte.

"Nézzünk szembe a tényekkel, nem az omikron okozta járványhullám lesz az utolsó. A vírus a következő években tovább szaporodhat, ezért meg kell tanulnunk együtt élni vele" - tette hozzá a belga miniszterelnök.

A napilap beszámolója szerint a koronavírus omikron változata jelenleg a fertőzések 60 százalékáért felelős Belgiumban. Pénteken még csak a fertőzöttek 41 százalékánál mutatták ki. A legfrissebb jelentések szerint naponta átlagosan 7011 ember fertőződik meg az új típusú koronavírussal, ami 36 százalékkal alacsonyabb az egy héttel ezelőtti adatoknál.

A karácsonyi hétvégén naponta átlagosan 113 ember került kórházba a koronavírus miatt. Összesen mintegy kétezren részesültek kórházi ellátásban, közülük 613-at kezeltek intenzív osztályon. A fertőzés szövődményeiben átlagosan 37-en halnak meg naponta. Valamennyi mutató enyhe csökkenést mutat - közölték.

A járvány kezdete óta 2 millió 38 ezer 111-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 28 149-en haltak meg a szövődményekben Belgiumban.

Idén már nem lesznek további szigorítások Angliában
A brit kormány az idén már nem jelent be újabb angliai járványügyi korlátozásokat, de nem zárja ki a további intézkedések lehetőségét a jövő évre, ha a koronavírus-járvány ezt szükségessé tenné - mondta hétfőn Sajid Javid egészségügyi miniszter.

Javid nyilatkozata előtt Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és Sir Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója tájékoztatta a járványhelyzetről Boris Johnson miniszterelnököt.

A tájékoztatóról a Downing Street nem közölt részleteket, de Sajid Javid a BBC televíziónak nyilatkozva hétfő este elmondta: Angliában - az Egyesült Királyság messze legnagyobb népességű országában - az új koronavírus-fertőzéses esetek 90 százalékát az omikron vírusvariáns okozza.

A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat közvetlenül karácsony előtt ismertetett eredményei szerint azonban ez a variáns sokkal kisebb eséllyel okoz súlyos megbetegedést, mint a korábbi koronavírus-változatok.

Az UKHSA kimutatása szerint az omikron okozta koronavírus-fertőződés esetén 50-70 százalékkal alacsonyabb a kockázata az olyan súlyosságú megbetegedés kialakulásának, amely miatt a páciensek kórházi kezelésre szorulnak. Ez látszik a legutóbbi adatokban is.

A karácsony előtti napokban folyamatosan rekordokat döntött az Egyesült Királyság egészében újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések száma, a kórházi kezelést igénylő megbetegedések számának növekedési üteme ugyanakkor messze elmarad a naponta azonosított új fertőződésekétől.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint országszerte jelenleg 8240-en vannak kórházban Covid-19 betegség miatt. Az idei év elején, a nagy-britanniai koronavírus-járvány akkori tetőzésének idején ugyanakkor voltak időszakok, amikor megközelítette a 40 ezret a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt kórházban ápoltak száma.

A szaktárca adatai szerint az utóbbi napokban megközelítette az egymilliót a koronavírus elleni oltás harmadik, hatáserősítő dózisaiból naponta beadott adagok száma, és naponta rendre több mint másfél millió koronavírus-szűrést végeznek az Egyesült Királyság egészében.

Legolvasottabb cikkeink