• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2022.01.07 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Romániában megugrott a fertőzöttek száma, meghosszabbították a veszélyhelyzetet. Megszűnt az Angliába utazók indulás előtti tesztkötelezettsége.

Ukrajnában minden felnőttnek engedélyezték a harmadik oltás felvételét
Ukrajnában engedélyezték a koronavírus elleni harmadik, emlékeztető oltás felvételét minden, 18 évesnél idősebb személy számára - jelentette be csütörtökön Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a Facebookon.

A tárcavezető közölte: aláírta a rendeletet, amelynek értelmében minden nagykorú ukrán kaphat emlékeztető oltást, függetlenül attól, hogy korábban milyen gyártmányú vakcinával oltották be. Kiemelte, hogy az emlékeztető dózis növeli a szervezet védekezőképességét a vírussal szemben, és a várakozások szerint jobb védelmet nyújt majd a már Ukrajnában is megjelent omikron variáns ellen is.

Szavai szerint a harmadik adagot a másodikat követő 6-9 hónap közötti időszakban ajánlott felvenni. A tárca elsősorban Pfizer- vagy Moderna-oltóanyag beadását ajánlja mindenkinek, függetlenül attól, hogy korábban milyen vakcinát kapott. Hozzátette, hogy azok is kaphatnak emlékeztető oltást, akiknek a gyenge immunrendszerük miatt kiegészítő oltást kellett felvenniük. Az ő esetükben az utolsó oltástól számított 3-6 hónap között van az az időszak, amikor ajánlott a következő adag felvétele.

Ljasko közölte még, hogy az emlékeztető oltás felvétele után az oltási igazolás érvényességi idejét 270 nappal meghosszabbítják.

Ukrajnában különbséget tesznek az emlékeztető és a kiegészítő oltás között. Utóbbit azok kapják, akiknél az első két oltás után nem alakult ki a megfelelő védelem a vírussal szemben. Azoknak, akik kiegészítő oltásként kapják meg a harmadik dózist, nem hosszabbodik meg az oltási igazolásuk érvényességi ideje. Az emlékeztető oltás felvételét a hét elején engedélyezték a hatvanévesnél idősebbeknek, azt megelőzően csak az egészségügyben és a bentlakásos intézményekben dolgozók kaphatták meg.

Ukrajnában csütörtökre az azonosított fertőzöttek száma 6632-vel 3 689 291-re, az elhunytaké 187-tel 96 896-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 2700-zal 91 454-re csökkent. Az elmúlt napon több mint kétezer koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 905 862-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 872 459-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik - kiegészítő, illetve emlékeztető - oltást eddig 16 995-en kaptak. Szerdán 104 844 embert oltottak be.

Romániában megugrott a fertőzöttek száma, meghosszabbították a veszélyhelyzetet
Romániában egy héten belül megnégyszereződött a koronavírus-fertőzöttek száma, csütörtökön a kormány a járványügyi korlátozások szigorításáról döntött.

A kabinet január 8-tól kezdődően újabb 30 napra meghosszabbította a tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet, ismét kötelezővé téve az egészségügyi védőmaszkok viselését a nyílt és zárt közterületeken. Az intézkedés alól csak az ötévesnél kisebb gyermekek, a munkahelyen egyedül tartózkodó alkalmazottak, illetve a nehéz fizikai munkát végzők, a sportolók, a közönség előtt beszélő szónokok, az egyházi szertartásokon részt vevő papok és a televízióműsorok szereplői kapnak felmentést, ha megtartják a biztonságos távolságot.

A textilből és műanyagból készült maszkokat már nem fogadják el, kizárólag a sebészeti maszkok vagy az FFP-2-es szűrővel ellátott, orrot és szájat eltakaró, légzésvédő maszkok használatát engedélyezik.

A bukaresti kormány közleménye szerint a kulturális és sportrendezvényeken a termek (sportcsarnokok, színházak, mozik, rendezvénytermek) befogadóképességének legfeljebb 30 százalékát kihasználva gyűlhetnek össze a védettségi igazolvánnyal rendelkező résztvevők, ha az adott településen a fertőzési ráta az utóbbi két hétben meghaladta a lakosság egy ezrelékét.

Ennél engedékenyebb a szabályozás a vendéglátóhelyek esetében, amelyek egyezrelékes fertőzési ráta felett is kapacitásuk felét kihasználva üzemelhetnek mindaddig, amíg a fertőzések üteme az adott településen nem éri el a három ezreléket. Ezen küszöbérték felett is nyitva maradhatnak, ha a vendégek száma nem haladja meg a terem befogadóképességének 30 százalékát.

A bukaresti kormány azt ajánlja az intézményeknek és magáncégeknek, hogy térjenek át a távmunkára, ahol pedig a tevékenység jellege ezt nem teszi lehetővé, vezessenek be lépcsőzetes munkakezdést, ezáltal járulva hozzá a zsúfoltság csökkentéséhez a közszállítási járműveken.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentése szerint az utóbbi 24 órában 6018 új fertőzöttet regisztráltak Romániában, ami több mint négyszerese az utóbbi két hét átlagának. A héten a fertőzöttek száma minden korábbinál gyorsabb ütemben, naponta több mint 20 százalékkal emelkedett, az utóbbi hét napon pedig több mint háromszor annyi (20 644) fertőzöttet regisztráltak, mint az előző héten (6142).

Szlovéniában az egészségügyi dolgozóknak nem kell karanténba vonulniuk, ha fertőzöttel érintkeztek
A szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) új karantén-iránymutatást adott ki csütörtökön annak érdekében, hogy az egészségügyi rendszer megbirkózhasson az omikron variáns okozta növekvő koronavírus-fertőzések miatt tapasztalható munkaerőhiánnyal: azoknak a dolgozóknak, akik fertőzöttel érintkeztek, de nincsenek tüneteik, nem kell karanténba vonulniuk - olvasható a NIJZ közleményében.

Azokban az intézményekben, amelyekben elegendő egészségügyi személyzet áll rendelkezésre, a NIJZ továbbra is azt javasolja, hogy a kockázatos érintkezést követően a munkavállaló tíz, illetve hét napig ne vegyen részt a munkában. Ugyanez vonatkozik azokra is, akiknek pozitív a vírustesztjük.

Csütörtökre 3829 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és öt beteg halt meg. Kórházban 550 beteget ápolnak, közülük 161-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 251 985-en kaptak védőoltást, közülük 1 193 012-en mindkét adagot felvették.

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában rekordszámú, 9058 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 33-an hunytak el. Kórházban 1824 beteget ápolnak, közülük 244-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 265 393-an kaptak védőoltást, közülük 2 156 022-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában rekordszámú, 9058 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 33-an hunytak el. Kórházban 1824 beteget ápolnak, közülük 244-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 265 393-an kaptak védőoltást, közülük 2 156 022-en már a második adagot is felvették.

Az omikron gyors terjedése miatt a zágrábi kormány újabb szigorításokat jelentett be. Várhatóan csökkentik a vendéglátóegységek nyitva tartási idejét és az összejövetelek résztvevőinek felső határát.

Megszűnt az Angliába utazók indulás előtti tesztkötelezettsége
Megszűnt pénteken a külföldről Angliába utazók indulás előtti koronavírus-tesztelési kötelezettsége, és az érkezés utáni teszt eredményét sem kell elkülönítésben megvárni.

Az új szabályozás brit idő szerint hajnali 4 órától - közép-európai idő szerint 5 órától - lépett érvénybe.

A brit kormány két lépésben enyhíti az utazáshoz kötődő tesztelési előírásokat: vasárnap hajnaltól megszűnik az angliai érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelme is, és attól az időponttól elégséges egy gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése az érkezés utáni második nap végéig.

Mindezt Boris Johnson brit miniszterelnök és Grant Shapps közlekedési miniszter jelentette be a héten.

Az előírások enyhítése a koronavírus ellen teljes körűen beoltott felnőtt beutazókra, illetve - oltási státustól függetlenül - a 18 éven aluliakra vonatkozik.

Az intézkedés hatálya Angliára terjed ki, mivel az Egyesült Királyság többi országában - Skóciában, Walesben és Észak-Írországban - a helyi kormányok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy követik-e a brit kormány által bejelentett módosításokat.

A szabályozás értelmében az angliai érkezés utáni gyorsteszt elvégzéséhez nem használható a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes tesztelési szolgáltatása, vagyis a gyorsteszteket egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelni.

Ha az angliai érkezés utáni gyorsteszt eredménye pozitív, az érintettnek elkülönítésbe kell vonulnia és PCR-tesztet kell elvégeztetnie, ehhez viszont már használható az NHS ingyenes tesztelési szolgáltatása.

A közlekedési miniszter bejelentette azt is, hogy a brit kormány még január vége előtt teljes körűen felülvizsgálja az utazásra vonatkozó intézkedéseket, és stabil szabályozási rendszert léptet életbe 2022 egészére. Ennek részleteit Grant Shapps egyelőre nem ismertette.

Az eddigi szabályozás alapján az Angliába beutazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával PCR- vagy gyorstesztet kellett elvégeztetniük, és az érkezés után ugyancsak kötelező PCR-teszt eredményét elkülönítésben kellett megvárniuk.

Ezek közül péntek hajnaltól az indulás előtti tesztelési kötelezettség szűnt meg, és az érkezés utáni újabb teszt eredményének megérkezéséig sem kell már karanténban maradni.

Azoknak azonban, akik vasárnap előtt utaznak Angliába, még PCR-szűrésnek kell alávetniük magukat, és csak vasárnap hajnaltól lesz elégséges a néhány perc alatt eredményt mutató, jóval olcsóbb gyorsteszt.

A gyorsteszt időpontját is le kell foglalni még az indulás előtt.

A brit kormány a gyorsan terjedő omikron koronavírus-variáns behurcolásának megfékezése végett rendelte el tavaly a külföldről beutazók tesztelési kötelezettségének szigorítását.

Belgium akár napi 125 ezer fertőzésre számít január közepéig
Belgium arra számít, hogy január közepén elérheti a koronavírus-fertőzés jelenlegi, ötödik belgiumi hullámának csúcsát, amely a becslések szerint napi legkevesebb 30, de akár 125 ezer fertőzést jelenthet - közölte Steven Van Gucht virológus csütörtökön.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap beszámolója szerint Steven Van Gucht a koronavírus-járvány visszaszorításáért felelős kormányzati bizottság ülését követően közölte: a tendencia azt mutatja, hogy a fertőzések száma minden korcsoportban növekedik.

Az elmúlt napokban nem csak a fiatalok körében, hanem az idősotthonokban is egyre több a fertőzött. A járványügyi mutatók rendkívüli emelkedéséért a koronavírus omikron változata felelős - mondta.

Alexander De Croo belga miniszterelnök csütörtökön sajtótájékoztatón közölte, hogy az egyre súlyosbodó járványügyi helyzetre tekintettel a belga kormány fenntartja a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket. Ezek között kiemelte a legalább heti négy munkanapon kötelező távmunkára vonatkozó rendkívüli szabályozást. Tilos továbbá minden olyan munkahelyi esemény megtartása, amely fizikai jelenlétet igényel beltéren és kültéren egyaránt - tette hozzá.

A kormányfő emlékeztetett: a beoltottaknak az emlékeztető, illetve a második adag oltás utáni öt hónapban nem kell karanténba vonulniuk még akkor sem, ha koronavírussal bizonyítottan fertőzött emberekkel érintkeztek. Azt javasolta, hogy ilyen esetben az érintettek legalább tíz napig ne menjenek étterembe vagy kávéházba, dolgozzanak távmunkában, és ne találkozzanak idősekkel.

Izraelben megszüntetik az utazási tiltólistát
Izrael megszünteti az utazási tiltólistát, az izraeliek bárhova utazhatnak, és az érvényes oltási igazolvány birtokában nem kell hét napra karanténba vonulniuk - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

A tiltólistán a különösen fertőzöttnek tekintett Egyesült Államok, és hét másik, koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak nyilvánított ország szerepelt, amelyekbe tilos volt belépni. De Nachman As, az egészségügyi minisztérium igazgatója csütörtökön bejelentette e korlátozás eltörlését is.

As kijelentette, hogy a jelenlegi, magas izraeli fertőzési adatok nyomán már nincs értelme az Egyesült Államokra, az Egyesült Királyságra, az Egyesült Arab Emírségekre, Etiópiára, Törökországra, Tanzániára és Svájcra érvényes megkülönböztetésnek.

As a közszolgálati rádiónak nyilatkozva ezt azzal magyarázta, hogy a jelenlegi, mintegy 72 ezer aktív koronavírusos betegnek kevesebb, mint öt százaléka kapta el külföldön a fertőzést.

A döntés éjféltől lép életbe, miután megszavazzák a kormány tagjai.

Az Izraelbe hazatérőknek továbbra is érvényes negatív tesztet kell felmutatniuk, mielőtt felszállnának a repülőgépre, és újabb tesztelést kell vállalniuk Izraelbe érkezésük után a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren. Az enyhítés mellett a minisztérium hangsúlyozta, hogy továbbra sem tanácsos külföldre utazni, mert számos ország fertőzöttebb, mint Izrael. Előzőleg már hétfőn feloldották több ország, köztük Magyarország meglátogatásának tilalmát.

De Croo végezetül az oltás felvételére szólított fel és hangsúlyozta: a koronavírus elleni oltottság jelentősen csökkenti a megbetegedés veszélyét.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet csütörtöki jelentésében kiemelte, hogy a december 30-án feljegyezett 16 031 új esetet követően, január 3-án, előzetes adatok szerint, 27 199 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, amely a legmagasabb szám Belgiumban a világjárvány kezdete óta.

Továbbra is egyre többeket, naponta átlagosan 169 beteget szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt Belgiumban, amely egyhetes összehasonlításban 28 százalékos növekedést jelent. Jelenleg 1882 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 470-en részesülnek intenzív ellátásban. Az országban naponta átlagosan 23 ember hal meg a fertőzés következtében, de a mutató csökkenő tendenciát mutat - közölték.

A világjárvány kezdete óta 2 millió 179 ezer 710 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 28 429 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Belgiumban.

Legolvasottabb cikkeink