• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.01.21 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Nem enyhítenek a korlátozásokon Horvátországban. Izraelben az iskolákban hetente kétszer tesztelnek majd karantén helyett...

Ukrajna csaknem egymillió dózis Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól
Ukrajna 999 180 dózis, koronavírus elleni Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól, miközben az országban két hónapja először haladta meg ismét a húszezret az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma.

A vakcinaszállítmányt az egészségügyi minisztérium közlése szerint az amerikai kormány nyújtotta a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül, és az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF gondoskodott a szállításáról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett: annak érdekében, hogy megfékezzék a vírus különösen fertőző omikron variánsának terjedését Ukrajnában, az idén júliusig a lakosság 70 százalékát be kell oltani.

Közben a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) szakértői pénteken jelezték, hogy a járvány újabb hulláma már ebben a hónapban elkezdődik, ezt látszik bizonyítani az újonnan regisztrált betegek egyre növekvő száma. Előző nap Viktor Ljasko egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ez az újabb hullám már el is kezdődött Ukrajnában. A KSE elemzői úgy vélik, igen nagy a valószínűsége annak, hogy még a télen újabb zárlatot kell bevezetni az országban. Rámutattak, hogy a fertőzöttek száma növekedésének alapvető oka a vírus állandó mutációja és az átoltottság alacsony szintje az országban.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese a LIGA.net hírportálnak nyilatkozva ugyanakkor kijelentette: a tárca nem tervez olyan szigorú zárlatot ismét bevezetni, mint amilyenek 2020-ban voltak. Egyben azt prognosztizálta, hogy a fertőzések száma az omikron variáns terjedése miatt megközelítheti majd akár a napi 60 ezret is.

Ukrajnában péntekre az azonosított fertőzöttek száma 20 156-tal 3 819 538-ra, az elhunytaké 150-nel 98 993-ra, az aktív betegekké pedig több mint 15 500-zal 144 277-re emelkedett. Az elmúlt napon 2226 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 410 730-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 698 621-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 167 360-an kaptak. Csütörtökön 86 146 embert oltottak be.

 

Izraelben az iskolákban hetente kétszer tesztelnek majd karantén helyett
Izraelben az iskolákban hetente kétszer tesztelnek majd karantén helyett - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja pénteken.

Izrael többé nem követeli meg az oktatási rendszerben tanuló gyerekektől, hogy házi karanténba vonuljanak, ha fertőzött személlyel érintkeztek, mert a koronavírus omikron változata nyomán olyan tömegesen fertőződtek meg, hogy a karantén teljesen megbénítaná az ország oktatási rendszerét.

Jövő csütörtöktől kezdődően hetente kétszer, díjmentesen gyorstesztekkel megvizsgálják a tanulókat, és csak a fertőzötteknek kell otthon maradniuk, a többiek tovább látogathatják az iskolákat.

Naftali Bennett miniszterelnök csütörtök este jelentette be a változást, amely nagy könnyebbséget jelent nem csak a nebulóknak, hanem a szüleiknek is, akiknek ezentúl nem kell több napra otthon maradniuk a kicsikkel, mert csoportjukban vagy osztályukban vírushordozót azonosítottak.

Az ötödik hullám csúcsán járó Izraelben ezen a héten a legtöbb iskolában csak a tanulók 40-50 százaléka jelent meg az országos szülői szövetség adatai szerint, mert mintegy 200 ezer oktatót és gyereket karanténra köteleztek a korábbi szabályozás alapján.

A magas esetszám miatt az utóbbi napokban akadozik az egészségügyi minisztérium adatszolgáltatása. A minisztérium honlapján a legfrissebb adatok a szerdai méréseket mutatják.

A mintegy 9,4 milliós Izraelben szerdán 412 460 aktív koronavírusos és 201 410 fertőzött személlyel érintkezett ember tartózkodott otthon karanténban. Az izraeli parlamentben, a kneszetben is erősen jelen van a járvány ötödik hulláma: elkapta a vírust Benjamin Ganz védelmi miniszter, Avigdor Liberman pénzügyminiszter, Chili Tropper kulturális miniszter, és korábban Jair Lapid külügyminiszter is.

Szerdán 65 117 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, közel 400 ezer teszttel. A pozitív tesztek aránya 18,36 százalék volt. Bizakodásra ad okot, hogy tovább csökkent a még mindig rendkívül magas fertőzési ráta, amely jelenleg 1,37, noha néhány napja, a csúcson még 2,12 volt. Ez azt jelenti, hogy 100 fertőzött 137 embernek adja át a vírust, ami az omikron vírusváltozat további gyors terjedését jelzi.

A kórházi ellátást igénylő 1680 ember közül 593-an voltak szerdán súlyos állapotban, és 112-en szorultak lélegeztetőgép segítségére. A járvány megjelenése óta 1 103 945 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok.

Az ország döntő többsége, 265 település már "piros", vagyis jelentősen fertőzött, 2 közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" kategóriában van, 7 "sárga" települést tartanak nyilván, ahol kismértékben van jelen a koronavírus, és csak 6 hely számít "zöldnek", tehát alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Izraelben tavaly december vége óta 6 682 495, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 71,86 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 415 465-en, a lakosság 47,51 százaléka már három oltást kapott. A 60 év felettiek és a veszélyeztetett csoportok tagjai közül pedig már 587 237-en adatták be a negyedik - azaz a második emlékeztető - oltást az országban.

A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben tavaly február óta 8370-en, az utóbbi hét napban 63-en haltak meg Izraelben.

Romániában rekordot döntött az újonnan fertőzöttek napi száma
Romániában megközelítette a húszezret, és ezzel rekordot döntött csütörtökön a 24 óra alatt diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma, a mostani, ötödik hullám azonban még távol áll a tetőzéstől, a járványgörbe továbbra is meredeken emelkedik.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint az utóbbi napon 19 105 új fertőzöttet azonosítottak, miután az elvégzett csaknem 79 ezer teszt több mint 24 százaléka lett pozitív. A napi esetszám több mint 120 százalékkal haladja meg az előző két hét, illetve 70 százalékkal az utóbbi egy hét átlagát, ami az esetszámok további gyors növekedését vetíti előre.

Az eddigi rekordot, egyetlen nap alatt 18 863 új fertőzöttet a koronavírus-járvány kezdete óta eltelt csaknem két év alatt a tavaly őszi negyedik hullámban, október 19-én diagnosztizálták Romániában.

Az utóbbi 24 órában 39 halálos áldozatot követelt a járvány: ez 15 százalékkal magasabb a kéthetes mozgóátlagnál.

A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma az utóbbi hét napon másfélszeresére emelkedett, és csütörtökön megközelítette az ötezret. A beutalt kiskorúak száma továbbra is gyorsabban növekszik: egy hét alatt számuk megduplázódott, csütörtökön 414-re emelkedett. A romániai kórházakban 547 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg részesül intenzív terápiában, 24 százalékkal több, mint múlt csütörtökön.

A romániai oltási kampányt koordináló Valeriu Gheorghita katonaorvos csütörtöki sajtóértekezletén megerősítette: Románia január 25-én kapja meg a BioNTech-Pfizer 114 ezer adag 10 mikrogrammos Comarnity vakcináját, így a korábbi terveknek megfelelően jövő szerdán megkezdik a 12 év alatti gyerekek oltását. A múlt heti bejelentés óta 2841 kisgyermek beoltására foglaltak időpontot a szülők az oltási előjegyzési portálon.

Az oltásparancsnok beszámolt arról, hogy eddig a felnőtt lakosság csaknem fele (49,8 százaléka) vette fel a vakcina legalább egy adagját, a beoltható - 12 év feletti - lakosság átoltottsági aránya 47,4 százalékos.

 

Nem enyhítenek a korlátozásokon Horvátországban
Horvátországban a lakosság alacsony átoltottsága miatt egyelőre nem enyhítenek a járványügyi korlátozásokon - jelentette ki Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén.

Egy olyan országban, mint Horvátország, ahol a lakosság közel fele még nem kapott oltást, a szakma továbbra is a járványügyi intézkedések betartását javasolja a koronavírus terjedésének megfékezésére - mondta a tárcavezető.

Mindazonáltal hozzátette: az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának nagymértékű növekedése ellenére nem emelkedett a kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

A Covid-osztályok leterheltsége országos szinten 53,4 százalék - mutatott rá Beros. Azok, akik omikronfertőzéssel kerülnek kórházba, többségében idősek vagy oltatlanok, más kísérőbetegségekkel - hangsúlyozta a miniszter, és ismételten a harmadik oltás felvételére szólított fel.

A valamivel több mint négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 17 489 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a legtöbbet a járvány kezdete óta, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 43-an hunytak el. A hivatalos statisztikába - most először - beleszámolták az antigén gyorstesztek eredményét is. Kórházban 1792 beteget ápolnak, közülük 195-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 284 821-en kaptak védőoltást, közülük 2 191 216-an már a második adagot is beadatták maguknak. Az erősítő oltást több mint 700 ezren vették fel eddig.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 10 288 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és hét beteg halt meg. Kórházban 580 beteget ápolnak, közülük 150-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 258 552-en kaptak védőoltást, közülük 1 205 178-an mindkét adagot felvették.

Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter szerint a "helyzet nem egyszerű" az országban, de sikerült kezelniük az omikron variáns okozta ötödik hullám kihívásait. "Nyitva tartanak az iskolák, lehetőség van kulturális és sporttevékenységre, szinte normális kerékvágásban folyik az élet" - mondta.

Úgy vélte: az ötödik hullám tetőzése február első hetére várható, míg a kórházban kezelt betegek száma talán a hónap közepén lesz a legkritikusabb.

Franciaországban februárban fokozatosan feloldják a korlátozásokat
Franciaországban február 2-tól kezdve fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat - jelentette be Jean Castex miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján. Ettől a naptól kezdve nem kötelező a kültéri maszkviselés, az otthoni munkavégzés csak ajánlott lesz, nem pedig kötelező, mint jelenleg, a kulturális és sportrendezvényeken pedig megszűnik a létszámkorlátozás. Jelenleg zárt térben maximum kétezer, kültérben maximum ötezer fős rendezvények engedélyezettek maszkviselési kötelezettség mellett.

Az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók - amelyek december 10-én zártak be - február 16-án nyithatnak újra. Ugyanettől a naptól fogva ismét lehet táncolni a koncerteken, állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, s engedélyezett lesz az étel- és italfogyasztás a közlekedési járműveken, stadionokban, színházakban, mozikban.

"Az oltottsági igazolásnak köszönhetően februárban fel tudjuk oldani a legtöbb korlátozást, amelyet a járvány megfékezésére vezettünk be" - mondta a miniszterelnök.

A 16 éven felüliek számára hétfőtől kötelező bemutatni az oltottsági igazolást az ötven főnél több embert fogadó nyilvános helyeken, sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon, belföldi repülőjáratokon.

Az oltottsági igazolás - amely három adaggal érvényes - az augusztus óta érvényes vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) váltja fel. A jövőben egy negatív teszt nem elégséges a nyilvános helyekre való belépéshez, kivéve az egészségügyi intézményeket.

A törvény 16 éves kortól írja elő az oltottsági igazolás használatát, ugyanis 16 éves kortól nem kötelező szülői beleegyezés az oltás felvételéhez. A 12 és 15 év közöttieknek továbbra is elég a védettségi igazolást bemutatni. A kormány ugyanakkor lehetővé teszi a harmadik adag oltás felvételét a 12 és 17 éven közöttiek számára is, de nem kötelező jelleggel.

A vasárnap elfogadott törvény július végéig írja elő az oltottsági igazolás használatát. A miniszterelnök utalt rá, hogy amennyiben a körülmények engedik, elképzelhető a határidő előrehozása, de ennek feltételeit nem pontosította.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai arra utalnak, hogy az újonnan fertőzöttek napi száma elérte a tetőzést, s több régióban, így Párizsban és környékén visszahúzódóban van a járvány. A naponta feltárt új esetek száma ugyanakkor még mindig nagyon magas, az elmúlt 24 órában 425 ezer új fertőzöttet jelentettek a szerdai 436 ezer és a keddi 464 ezer után. A kórházban január végén várható a tetőzés: az ápoltak száma jelenleg 28 ezer az előző napi 27 ezer után, az intenzív osztályokon viszont csökkenőben a súlyos betegek száma. Csütörtökön 3842-en voltak az egy héttel ezelőtti négyezerhez képest.

Legolvasottabb cikkeink