• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.01.28 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Romániában a felnőtt lakosság fele vette fel az oltást. Nem lehet lazítani a korlátozásokat Németországban...

Nem lehet lazítani a korlátozásokat Németországban
Egyelőre nem lehet lazítani a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozásokat Németországban - jelentette ki Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben. Tájékoztatóján Lauterbach hangsúlyozta, hogy Németország nem követheti a korlátozások nagy részét lebontó Anglia vagy Dánia példáját, hanem ki kell tartania a "konzervatív" járványkezelés mellett.

Főleg az oltatlan idősek magas száma miatt szükséges az óvatosság - mondta a miniszter, rámutatva, hogy a hatvanon felülieknél Németországban négyszer nagyobb az oltatlanok aránya, mint Angliában.

Mint mondta, az ötödik hullám még nem tetőzött, és a napi esetszám az utóbbi napokban regisztrált 200 ezer körüli szintről akár 400 ezerre is emelkedhet. A védekezés azonban sikeres, ezt jelzi, hogy az idősek körében sokkal ritkábban fordul elő fertőzés, mint a fiataloknál. Az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság - az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma - az időseknél 200-300 között van, a fiataloknál viszont ezer felett - fejtette ki a miniszter.

Lothar Wieler, a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője kiemelte: az omikron változat szétterjedése miatt elindult ötödik hullám erejét mutatja, hogy egyetlen hét alatt a lakosság nagyjából egy százaléka megfertőződött.

A kórházba kerülő fertőzöttekről szóló adatok azt mutatják, hogy az "omikron-hullám" még nem érte el az idősebb korosztályokat. Ez azonban a következő hetekben változhat, mert egyre több idős is elkaphatja a vírust, és még mindig nem tudni pontosan, hogy milyen lehet náluk az omikron okozta megbetegedés lefolyása. Ezért továbbra is óvatosságra van szükség, és tovább kell folytatni az oltási kampányt - mondta Lothar Wieler.

Az intenzív és a sürgősségi ellátásban dolgozó orvosok érdekképviseletének (DIVI) szakmai vezetője, Christian Karagiannidis hozzátette, hogy az omikron egyre inkább kiszorítja az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) előző uralkodó változatát, a deltát, ami azzal is jár, hogy egyelőre csökken az intenzív osztályok terhelése.

A DIVI legutóbbi, csütörtöki összesítése szerint országszerte 2274 embert ápolnak intenzív osztályon a vírus okozta betegség (Covid-19) miatt. Ez nagyságrendekkel kevesebb a járvány második hullámában regisztrált 5700 felett regisztrált csúcsnál, és Christian Karagiannidis szavai szerint "elfogadható" betegmennyiség.

Hangsúlyozta, hogy a legnagyobb aggodalommal az év végét, a következő telet várja, amikor ismét felerősödhet a járvány. Erre az esetre nagyon fel kell készülni - mondta a DIVI szakmai vezetője, aláhúzva, hogy az intenzíven dolgozó orvosok és ápolók az utóbbi két évben 150 ezer koronavírusos beteget láttak el és rengeteg szenvedést láttak. A normál kórházi osztályokon dolgozó kollégákkal együtt hatalmas terhelés alatt dolgoztak és tiszteletre méltó teljesítményt nyújtottak. "Emelem kalapom előttük" - mondta.

A járvány év végi kiújulásának veszélyével kapcsolatban Karl Lauterbach kiemelte, hogy az "őszi visszaesést" a 18 éven felüliekre vonatkozó általános oltási kötelezettség bevezetésével lehet elkerülni.

Az RKI pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 190 148 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. Ez 35 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 140 160-hoz képest. A járvány tavaly tavaszi kezdete óta így már 9 429 079 fertőződést regisztráltak. A járvány halálos áldozatainak száma 170-nel 117 484-re emelkedett.

A Covid-19 ellen teljes védőoltással a lakosság 73,8 százaléka - 62,9 millió ember - rendelkezik. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 52,2 százaléka - 43,4 millió ember - kapta meg. Az oltatlanok 20,2 millióan vannak, a lakosság 24,3 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

Izraelben csökken az új fertőzöttek, és nő a súlyos esetek száma
Izraelben csökken az új fertőzöttek, és nő a súlyos esetek száma - jelentette az izraeli egészségügyi minisztérium honlapja.

Az egészségügyi tárca pénteken közzétett adatai szerint 57 563 új fertőzöttet találtak csütörtökön mintegy 250 ezer teszttel, 25,693 százalékos pozitivitási aránnyal az ötödik, különösen gyorsan terjedő omikron variáns okozta járványhullámban.

Jelenleg 483 228 aktív koronavírus fertőzöttet tartanak számon, amely már csökkenést jelent a néhány nappal korábbi, 550 ezer fölötti fertőzötthöz képest. A mintegy 9,4 milliós népességű Izraelben a fertőzöttek mellett jelenleg 162 853 fertőzöttel érintkezett ember tartózkodik házi karanténban.

Bizakodásra ad okot, hogy tovább csökkent a fertőzési ráta, amely jelenleg 1,05, noha a csúcson, december végén 2,12 volt. Ez azt jelenti, hogy 100 fertőzött most 105 embernek adja tovább a vírust. Ennek a számnak a következő napokban várható további csökkenése a járvány visszavonulását, a fertőzöttek számának jelentős csökkenését fogja jelezni.

A kórházi ellátást igénylő 2438 beteg közül jelenleg 946-an vannak súlyos állapotban, és 213-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A súlyos esetek megjelenése 1-2 héttel követi a fertőződéseket, és ezért a kórházakban a jövő héten számítanak a járványhullám tetőzésére.

A koronavírus-járvány megjelenése óta 2 683 443 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Az országban 276, szinte minden település piros színkóddal jelzett, vagyis jelentősen fertőzött, 2 települést tartanak nyilván a közepesen fertőzött, vagyis narancssárga színkóddal jelzett kategóriában, 2 "sárga" településen kismértékben van jelen a koronavírus, és egyetlen helység sem számít "zöldnek", tehát alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Izraelben tavaly december vége óta 6 689 735, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 71,94 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 436 378-an, a lakosság 47,71 százaléka már három oltást kapott. A 60 év felettiek és a veszélyeztetett csoportok tagjai közül pedig már 623 010-en adatták be maguknak a negyedik - azaz a második emlékeztető - oltást az országban.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8556-an, az utóbbi hét napon 149-en haltak meg Izraelben.

Ukrajnában február közepén tetőzhet a járvány az egészségügyi miniszter szerint
A koronavírus-járvány legújabb hulláma Ukrajnában várhatóan február közepén tetőzik - jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter pénteken a parlament plenáris ülésén. A tárcavezető kifejtette, hogy az elmúlt két hétben az új fertőzéses esetek száma hetente megduplázódott. Ezzel szemben a kórházi ápolásra szorulók száma csak harmadával nőtt. A fertőzöttek között mostanra feleannyi a kórházban ápoltak aránya, mint az őszi járványhullám idején, amelyet a vírus különösen veszélyes delta variánsa okozott.

Ljasko prognózisa szerint a következő hetekben Ukrajna eléri a járványhullám csúcsát. "A fertőzéses megbetegedések száma napi 40-60 ezer fő körül várható. Ez kétszer több, mint az előző hullám csúcsértéke volt, ugyanakkor az oltási kampánynak köszönhetően harmadával kevesebb halálesetre számítunk, mint az utolsó hullám csúcsán" - tette hozzá.

A miniszter szavai szerint a karanténkorlátozások enyhítését csakis a mostani hullám levonulása után lehet elkezdeni. Ismételten ígéretet tett arra, hogy egész országra kiterjedő zárlatot már nem fognak bevezetni. Hatékonynak bizonyult ugyanis a korlátozások adaptív, azaz régiónként eltérő rendszere - emelte ki.

Ljasko reményét fejezte ki, hogy 2022 lesz a világjárvány utolsó éve. Szavai szerint a vakcinák, a vírusellenes gyógyszerek, a kevésbé agresszív variánsok megjelenése egyértelmű jelei annak, hogy az emberiség le tudja győzni a világjárványt.

A diagnosztizált fertőzöttek száma Ukrajnában péntekre - újabb csúcsot döntve - 34 408-cal 3 980 610-re, az elhunytaké 144-gyel 99 882-re, az aktív betegeké pedig több mint 28 ezerrel 272 634-re emelkedett. Az elmúlt napon 3342 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 576 722-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 701 665-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 296 099-en kaptak. Csütörtökön 81 098 embert oltottak be.

 

Romániában a felnőtt lakosság fele vette fel az oltást
Romániában a felnőtt lakosság 50 százaléka vette fel a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, a hatóságok újabb oltáskaravánokkal próbálják a vidéki közösségek körében népszerűsíteni az immunizálást - közölte csütörtöki sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora.

A 19,3 milliós Romániában eddig 8 millió 56 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, ami 41,7 százalékos átoltottságnak felel meg. A harmadik, emlékeztető oltást 2 millió 330 ezer ember kapta meg, amely a jogosultak mintegy 40 százalékát jelenti - magyarázta Gheorghita.

Regionális szinten Bukarestben a legmagasabb, 67 százalékos az átoltottság, és hét olyan megyéje van az országnak - Kolozs, Konstanca, Szeben, Ilfov, Tulcea, Brassó, és Temes - amelyben az átoltottság meghaladja az 50 százalékot.

Az oltási hajlandóság minden korábbinál alacsonyabb Romániában, jelenleg naponta átlagosan alig 3800-zal emelkedik a beoltottak száma.

A romániai immunizálást koordináló országos bizottság (CNCAV) csütörtökön az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi

Központtal (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) közösen online felkészítőt szervezett annak a 80 családorvosnak és közegészségügyi szakembernek, aki szerepet vállal a vidéki oltáskaravánok újraindításában.

Románia falusi lakosságának jelentős része védtelen a Covid-19 betegség súlyos formáival szemben, ezért a CNCAV újabb kísérletet tesz arra, hogy meggyőzze őket az oltás fontosságáról - közölte a bizottság. Az akcióba ezúttal megpróbálják bevonni a helyi közösségek elöljáróit, véleményformáló vezetőit.

Szerdán megkezdődött az 5 és 12 év közötti korosztály immunizálása, az első napon 390 kisgyermeket oltottak be, és február közepéig további 3435-nek foglaltak időpontot a szülők az internetes előjegyzési portálon. Romániába hétfőn érkezik meg újabb, több mint 200 ezer adagból álló szállítmány a BioNTech-Pfizer kisgyermekek számára előállított 10 mikrogrammos Comarnity vakcinájából.

Közben minden korábbinál gyorsabban terjed a koronavírus omikron variánsa Romániában, csütörtökön ismét meghaladta a 30 ezret az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzések száma. A csütörtöki összegzésben szereplő 31 683-as esetszám több mint duplája az utóbbi két hét átlagának, a 69 újabb haláleset pedig csaknem 65 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot.

Az ellátó rendszer leterheltsége egy hét alatt mintegy 60 százalékkal emelkedett: jelenleg 7834 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 731-et intenzív terápián.

A koronavírusos betegek kezelésére elkülönített kórházi kapacitás mintegy 34 százaléka foglalt, de Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint Kolozs megyében már az ágyak 68 százaléka betelt, így nem kizárt hogy egy héten belül el kell rendelni az iskolák bezárását (erre a 75 százalékos Covid-kórházi leterheltséget túllépő megyékben kerül sor).

Az ellátást az egészségügyi alkalmazottak tömeges megbetegedése is nehezíti: a szaktárca összesítése szerint Románia több mint 130 kórházában alakult ki Covid-fertőzési góc.

Francia szakértők szerint jelenleg nem indokolt a negyedik oltás
Franciaországban nem indokolt jelenleg a koronavírus elleni oltás negyedik adagja, és kontra-produktív hatással lenne a közvéleményre is - közölte a kormányzati oltási stratégiáért felelős szervezet, a COSV.

"A rendelkezésre álló adatok jelenleg nem indokolják második emlékeztető oltás, azaz a vakcina negyedik adagjának bevezetését, jóllehet a kérdés legitim a járvány terjedésének jelenlegi nagyon magas szintje miatt" - írta a kormánynak ajánlásokat készítő szervezet a január 19-i jelentésében, amelyet csütörtökön tett közzé az AFP francia hírügynökség.

Kivételt jelentenek az autoimmun betegségben szenvedők, akiknek a COSV már korábban ajánlotta a második emlékeztető adag beadását.

A többiek számára - a szakemberek álláspontja szerint - nincs jelentős hozadéka az esetleges második emlékeztető oltásnak. A kormányzat számára ajánlásokat készítő szervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy egy azonnali negyedik oltási kampány kontraproduktív hatással járna, mert a közvélemény könnyen értelmezhetné az oltakozás hatékonyságának megkérdőjelezéseként, s a túl gyakorinak tekintett oltás az attól történő elfordulás kockázatával is járna.

A kormányzati szervezet ugyanakkor nem zárta ki, hogy újabb tudományos adatok tükrében a jövőben módosíthatja az álláspontját.

A COSV viszont fokozott figyelemmel kíséri azon kórházban ápolt, 80 éven felettiek állapotának alakulását, akik már megkapták az első emlékeztető oltást. Az ő esetükben december elején emelkedett a kórházi ápolásra szorulók száma, s amennyiben ez a folyamat folytatódik a következő hetekben, elképzelhető, hogy a COSV ajánlja majd ennek a korosztálynak a negyedik oltás felvételét - jelezték a szakemberek.

A 65 éven felüliek számára szeptemberben kezdődött meg a harmadik oltás kampánya, amelyet fokozatosan terjesztett ki a kormány novembertől a 12 éven felüliek számára. Eddig az oltásra jogosultak 60 százaléka (34,5 millió francia) kapta meg az emlékeztető adagot, s naponta több mint 200 ezerrel nő a számuk.

A napi esetszám heti átlaga az előző héthez képest 8 százalékkal csökkent, de még mindig nagyon magas, csütörtökön 392 ezer új fertőzöttet regisztráltak. A kórházi kezelésre szorulók száma változatlanul növekedőben van, de az intenzív osztályon ápoltak száma harmadik hete folyamatosan csökken. A francia kórházakban jelenleg csaknem 31 ezer fertőzöttet ápolnak, amire több mint egy éve nem volt példa. Az intenzív osztályokon 3694-en vannak, ez viszont feleannyi, mint az előző járványhullámok tetőzésekor. Az intenzív ágyak 70 százalékán fekszenek koronavírusos fertőzöttek.

A járvány szövődményeiben 130 ezren vesztették életüket az elmúlt két évben.

Legolvasottabb cikkeink