• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.02.02 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Romániában egyre több a napi esetszám, egyre több a halálos áldozat. Franciaországban megkezdődik a korlátozások feloldása...

Ukrajnában újabb megyék, köztük Kárpátalja kerülhetnek vörös besorolásba
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járványhelyzet Ukrajnában, további hat megye, köztük Kárpátalja kerülhet át hamarosan a legszigorúbb korlátozásokkal járó, vörös színkóddal jelölt besorolásba - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese.

Jelenleg két régió, a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk és Rivne megye van vörös színnel jelölt besorolásban, a többi a jelenlegi legenyhébb kockázatú sárga kategóriában.

Kuzin hozzátette, hogy a mostani járványhullám idején kevesebben kerülnek kórházba, mint ahányan az előző, őszi hullám idején. Az egészségügyi tárca arra számít, hogy a mostani járványhullám február közepén tetőzik.

A minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy Ukrajnában az év eleje óta megháromszorozódott a kórházi ellátásra szoruló Covid-beteg gyermekek száma. Koronavírus-fertőzéssel, illetve annak gyanújával jelenleg csaknem 2500 gyermeket ápolnak kórházban, a számukra kijelölt egészségügyi intézmények telítettsége országosan már meghaladta az 50 százalékot.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke egy tévéműsorban azt mondta: olyan sok a súlyosan beteg gyermek, hogy egyes régiókban a kórházak csaknem 80 százaléka tele van, miközben országos szinten ez az arány általában alig több 30 százaléknál. A politikus szerint ezt a vírus különösen fertőző, omikron variánsa okozza, amely jóval több gyermeket betegít meg, mint a vírus korábban azonosított változatai. Január végéig Ukrajna 24 megyéjéből már 20-ban azonosították az omikron variánst - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

A diagnosztizált fertőzöttek száma Ukrajnában szerdára 35 014-gyel 4 130 277-re, az elhunytaké 204-gyel 100 599-re, az aktív betegeké pedig csaknem 25 ezerrel 388 204-re emelkedett. Az elmúlt napon 4314 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 672 260-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 700 870-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 377 548-an kaptak. Kedden 74 592 embert oltottak be.

Oroszország idén négy új vakcinafejlesztő központot hoz létre
Oroszország idén négy technológiai platformot hoz létre az új fertőzések elleni biztonságos és hatékony vakcinák gyors kifejlesztésére - jelentette ki Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes keddi orosz kormányülésen.

Golikova közölte, hogy a létesítményeket az Egészségügyi Pajzs szövetségi projekt keretében hozzák létre, amelynek célja az egészség megőrzése és a fertőzésvédelem. A tisztségviselő beszámolója szerint ennek jegyében hét gyorstesztet fejlesztettek ki ötféle fertőzés egy órán belüli diagnosztizálására, ezek közül négynek már gyártása is megkezdődött.

A PCR-diagnosztikai központok kapacitását a miniszterelnök-helyettesek szerint megnövelték, aminek köszönhetően lecsökkent az új koronavírus kimutatásához szükséges idő. Kidolgozták az egyes iparágaknak a járványkörülmények közötti működésére vonatkozó szabályozását is.

Golikova közölte, hogy Moszkva fokozza erőfeszítéseit, hogy szakemberei a világ más régióiban is tanulmányozhassák a veszélyes fertőzéseket és gyorsabban megjósolhassák a járványokat. Azt ígérte, hogy 2024-re a lakosság 80 százalékát már 24 órán belül le lehet majd tesztelni, 43 fertőzés esetében pedig bevezetik a gyorstesztet.

Emellett 2024-re a tervek szerint négy nap alatt létrehozzák az újonnan megjelent fertőzések kimutatására szolgáló tesztrendszereket és négy hónap alatt kifejlesztik a vakcinákat is.

Az orosz operatív törzs kedden közölt adatai szerint egyébként az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma újabb rekordot döntött és 125 836-tel 11 986 913-re emelkedett. Egy nap leforgása alatt 17 487 embert szállítottak kórházba.

Az omikron vírusvariánst Oroszország 85 régiója közül 83-ban kimutatták.

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 663-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 332 012-re nőtt Oroszországban.

Romániában egyre több a napi esetszám, egyre több a halálos áldozat
Romániában megkétszereződött az egy nap alatt feljegyzett új koronavírus-fertőzések és halálesetek száma, kedden először lépte át a negyvenezret a napi esetszám.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 40 018 újonnan diagnosztizált fertőzés több mint 90 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát és kétszerese a hétfőn regisztrált fertőződéseknek, amikor azonban fele annyi tesztet elemeztek ki. Romániában immár tíz napja a koronavírus-tesztek több mint 30 százaléka pozitívnak bizonyul, és az esetszámok alakulása többnyire az elvégzett tesztek számát követi.

Kedden újabb 95 halálesetről számoltak be a hatóságok, s ez csaknem 80 százalékkal magasabb a kéthetes mozgóátlagnál és több mint duplája az előző napi adatnak. Az egészségügyi ellátásra nehezedő nyomás átlagosan másfélszeresére emelkedett egy hét alatt: a kórházakban kezelt fertőzöttek száma kedden megközelítette a tízezret, közülük 937 súlyos beteget az intenzív terápián ápolnak.

Egyelőre a koronavírusos betegeknek elkülönített kórházi ágyak mintegy 44 százaléka foglalt, az ellátást inkább az egészségügyi személyzet tömeges megfertőződése veszélyezteti. A szaktárca adatai szerint már 260 kórházban alakult ki koronavírus-fertőzési góc.

Franciaországban megkezdődik a korlátozások feloldása
Franciaországban az előzetes ígéreteknek megfelelően szerdától kezdve fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat, miután hatodik napja csökken a fertőzési szint, bár továbbra is sok az új fertőzött.

"Tartjuk a franciáknak előzetesen megígért menetrendet a korlátozások két részletben történő feloldásával, először szerdán, aztán pedig február 16-án" - erősítette meg kedden Gabriel Attal kormányszóvivő a France Info hírrádióban. "Továbbra is óvatosnak kell lenni, mert a fertőzöttség tendenciájának javulása még törékeny, a koronavírus nagyon terjed, és tudható, hogy vannak kérdések a omikron variáns BA.2 változatával kapcsolatban, amely szintén nagyon fertőző" - tette hozzá.

Jean Castex kormányfő január 20-án jelentette be, hogy az oltottsági igazolás bevezetésének köszönhetően februárban feloldható a legtöbb korlátozás. Amióta - január 24 óta - kizárólag oltási igazolással lehet belépni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyekre, újabb félmillióan vették fel az oltás első adagját. Összességében pedig az oltásra jogosultak 95 százaléka, a teljes lakosság 80 százaléka megkapta az oltás első adagját, míg 78 százaléka a másodikat, 62 százaléka pedig a harmadik adagot is megkapta.

Szerdától nem kötelező a kültéri maszkviselés, de nagyobb rendezvényeken a szervezők kötelezővé tehetik. A kormány a honlapján ugyanakkor arra kérte a franciákat, hogy viseljék továbbra is a maszkot azokon a helyeken, ahol a távolságtartást nem lehet betartani. A kézfertőtlenítésre, a zárt helyek rendszeres szellőztetésére, és az eldobható papírzsebkendők egyszeri használatára pedig külön felhívta a figyelmet. A miniszterelnöki hivatal azt is külön jelezte, hogy a síterepeken sem kötelező szerdától a maszkviselés.

A kulturális és sportrendezvényeken szerdán megszűnik a létszámkorlátozás. Mostanáig zárt térben maximum kétezer, kültérben maximum ötezer fős rendezvények voltak engedélyezettek maszkviselési kötelezettség mellett. Ezenkívül az otthoni munkavégzés sem kötelező többet, csak ajánlott.

Az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók - amelyek december 10-én zártak be - február 16-án nyithatnak újra. Ugyanettől a naptól fogva ismét lehet táncolni a koncerteken, állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, s engedélyezett lesz az étel- és italfogyasztás a közlekedési járműveken, stadionokban, színházakban, mozikban.

A kormány szerint a korlátozások megszüntetését az omikron variánsnak az egészségügyi ellátórendszerre gyakorolt korlátozott hatása indokolja.

Az elmúlt hét napban átlagosan 334 ezer új fertőzöttet regisztráltak naponta, de a múlt hét közepe óta napról napra csökkent az esetszám. A kórházban ápoltak száma azonban még növekedőben van, de egyre lassul a növekedés: az ápoltak száma jelenleg 32 ezer, az intenzív osztályokon 3700-an vannak. A súlyos betegek száma hetek óta stabil, s szakemberek arra számítanak, hogy csak egy hónap múlva várható a csökkenés kezdete.

A koronavírus-fertőzés szövődményeiben 130 ezren vesztették életüket az elmúlt két évben.

Legolvasottabb cikkeink