• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2022.03.07 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Belgium a legtöbb korlátozó intézkedést feloldja hétfőtől. Romániában is véget érnek szerdától a járványügyi korlátozások.

Romániában is véget érnek szerdától a járványügyi korlátozások
Romániában már nem hosszabbítják meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt, 2020 májusa óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet, így szerdától kezdődően véget érnek az erre alapozott járványügyi korlátozások - jelentette be pénteken Klaus Iohannis államfő.

A járványügyi illetékesekkel folytatott tanácskozást követően Iohannis megállapította: a járvány ötödik hullámának végéhez közeledik az ország, ezért eljött az ideje, hogy ezt a jelentős következményekkel járó döntést meghozzák.

Felidézte: a járvány kezdete óta eltelt két év rengeteg áldozatot követelt az egész társadalomtól: hatalmas nyomás nehezedett az egészségügyi rendszerre, be kellett zárni az iskolákat, az emberi kapcsolatok és a gazdaság is megsínylette a zárlatot, 63 ezer román állampolgár pedig elvesztette a küzdelmet a betegséggel, pótolhatatlan űrt hagyva maga után.

Az elnök köszönetet mondott a "frontvonalban küzdő" egészségügyi alkalmazottaknak, az óvintézkedéseket betartó fegyelmezett állampolgároknak és a járvány megfékezésén dolgozó hatóságoknak az eddigi erőfeszítéseikért. Úgy értékelte: a világjárvány értékes tanulságokkal is szolgált, ezek közül a szolidaritás leckéjét nevezte a legfontosabbnak, azt, hogy Románia is segített, amikor tudott és rajta is segítettek európai szövetségesei, amikor komoly bajba került.

"Arra is megtanított, hogy becsüljük meg egészségünket, és a szeretteinkét, megtanított a védekezésre, a megelőzésre, megtanított felelős döntéseket hozni és betartani ezeket. Az eltelt két év bebizonyította, hogy meg kell tanulnunk együtt élni a járvánnyal, és kihasználni lehetőségeinket, megóvni közösségünket" - sorolta a román államfő.

Iohannis ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az elővigyázatosságra továbbra is szükség van, a védekezést, az immunizálást folytatni kell, az ezzel kapcsolatos ajánlásokat a következő napokban ismerteti majd az egészségügyi tárca.

Romániában március 8-án éjfélkor ér véget a veszélyhelyzet. Ezt 2020. május 18-án hirdette ki először a román kormány, azóta 30 naponként meghosszabbította. Az államfő által 2020 márciusában elrendelt, két hónapig (2020. május 14-ig) hatályos rendkívüli állapothoz hasonlóan a veszélyhelyzet is arra teremtett jogalapot, hogy a hatóságok a járvány féken tartása érdekében az állampolgárok alapvető szabadságjogait korlátozó intézkedéseket vezessenek be, illetve ezek esetleges megsértését büntessék.

A veszélyhelyzet egyebek mellett lehetővé tette, hogy a kormány vesztegzárat rendeljen el bizonyos térségekben, korlátozza a kijárást és gyülekezést, kötelezővé tegye a maszk viselését nyilvános helyeken, betiltsa a tömegrendezvényeket, korlátozza az üzletek nyitvatartását és korlátozza az országba történő beutazást.

Szerdától valamennyi felsorolt korlátozás - a maszkviselési kötelezettség is - hatálya megszűnik. Ha nem hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet, a hatóságok legfeljebb ajánlásként javasolhatják egyes óvintézkedések további alkalmazását.

Belgium a legtöbb korlátozó intézkedést feloldja hétfőtől
Belgiumban hétfőtől megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet, amely a koronavírus-járvány megfékezésére két évvel ezelőtt bevezetett korlátozások legtöbbjének feloldását jelenti; nem lesz szükség többet az oltási igazolványokra, a maszkhasználat pedig csak a tömegközlekedésen, a kórházakban és a repülőtereken marad kötelező - jelentette be Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken.

Alexander De Croo elmondta: a járványügyi korlátozások feloldását az tette lehetővé, hogy a fertőzések és az kórházi kezelések száma folyamatosan csökken az országban. Az intenzív osztályokon koronavírus-fertőzéssel ápolt betegek száma is csökken.

Több mint 9 millió belga szerzett teljes védettséget, és legkevesebb 7 millióan kapták meg az emlékeztető oltást is - emlékeztetett a kormányfő.

Tájékoztatása szerint pénteken utoljára ülésezett a járványügyi intézkedésekért felelős belga konzultációs bizottság, mely egyebek mellett eltörölte a koronavírus elleni védettséget bizonyító oltási igazolványok belgiumi használatát, azokra csakis külföldi utazás esetében lesz szükség.

Noha az általános maszkhasználati kötelezettség megszűnik, a maszk viselése továbbra is javasolt, főként beltérben, rendkívüli tömeg esetén, illetve olyan helyeken, ahol a másfél méteres távolságtartás nem biztosítható.

Március hetedikétől az Unióból érkező utazóknak nem kell többet a járványügyi nyomon követést lehetővé tevő nyomtatványt (PLF) kitölteniük, ez csakis az Unión kívüli országokból érkezők számára marad kötelező. Azon európai utazók számára, akik teljes védettséggel rendelkeznek, beutazáskor nem írnak elő koronavírus-tesztet és karantén-kötelezettséget sem. A járványügyi szempontból veszélyes országokból, vagy régiókból érkezők esetében, a jelenlegi szűrési és karanténszabályok változatlanok maradnak.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság pénteki tájékoztatása szerint e héten naponta átlagosan 6011 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, s ez 27 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest.

A héten 27 százalékkal kevesebb fertőzöttet szállítottak kórházba. Jelenleg 2108 embert ápolnak belga kórházakban, 19 százalékkal kevesebbet, mint egy hete. Intenzív osztályon 227 koronavírussal fertőzött beteg fekszik, számuk 16 százalékkal csökkent egy hét alatt. Naponta átlagosan 22-en halnak meg koronavírus-fertőzésben Belgiumban, ez 36 százalékos csökkenést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest.

A járvány kezdete óta 3 millió 579 ezer esetben mutatták ki a koronavírust és 30 244 ember halt meg a vírusfertőzés okozta szövődményekben Belgiumban.