• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.03.11 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Rekordot döntött a napi új esetek száma Németországban. Szlovákiában a tervezettnél korábban oldják fel a megmaradt korlátozásokat.

Románia nem kötelezi már digitális adatlap kitöltésére a beutazókat
Nem szükséges ezentúl kitölteniük a Romániába utazóknak a PLF (Passenger Locator Form) digitális járványügyi adatlapot - döntött pénteki ülésén a bukaresti kormány.

A Románia által tavaly december 20-án bevezetett, online elérhető űrlapon az utas nevére, romániai elérhetőségére, a járműre és az esetleges útitársakra vonatkozó információkat kellett megadni, hogy a hatóságok adott esetben megtalálják és figyelmeztethessék azoknak az útitársait, akikről a határátlépés után kiderül, hogy koronavírussal fertőzöttek.

A bukaresti kormány február elején felmentette az adatlap kitöltésének kötelezettsége alól a határt gyakran átlépő hivatásos járművezetőket és ingázókat, a PLF kitöltésének elmulasztásáért kirótt bírságokat pedig 2000 lejről (150 ezer forint) 500 lejre csökkentette.

A pénteki kormányhatározatot ismertető Dan Carbunaru kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a bukaresti kormány rendelkezése csakis a Romániába belépő utasokra vonatkozik, de vannak még olyan országok, amelyek továbbra is igénylik a PLF kitöltését beutazáskor.

Románia egyébként már szerdától megszüntette a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozásokat. A lazításokról nem kellett semmilyen jogszabályt hoznia, egyszerűen március 8-a után már nem hosszabbította meg a 2020 májusa óta folyamatosan hatályban tartott egészségügyi veszélyhelyzetet, amely jogalapot teremtett a kijárás és gyülekezés korlátozására, és az egészségügyi védőmaszk viselésének kötelezővé tételére, így a határidő lejártával maguk a korlátozások is hatályukat vesztették.

A digitális adatlap használatát azonban tavaly decemberben külön kormányrendeletben vezették be, így hatályon kívül helyezéséhez is sürgősségi rendeletet kellett kiadnia a bukaresti kormánynak.

A Nyugat-Balkánon jelentősen enyhítettek a korlátozásokon
Jelentősen enyhítettek a nyugat-balkáni országok a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon, például több helyen eltörölték a kötelező maszkviselést.

Szerbiában szombattól felfüggesztik az oltási igazolások használatát, valamint eltörlik a zárt térben tartózkodókra vonatkozó számbeli korlátozást is. A védőmaszkok használata zárt térben továbbra is ajánlott, az egészségügyi és szociális intézményekben viszont kötelező. Emellett lehetővé tették, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozók a koronavírus elleni védőoltás negyedik adagját is megkaphassák, ha már eltelt legalább öt hónap a harmadik adag felvétele óta.

Eltöröltek minden intézkedést, amely eddig érvényben volt a Montenegróba történő belépéshez, tehát ezentúl sem oltási igazolásra, sem tesztre nincs szükség ahhoz, hogy valaki az Adria-parti országba látogasson. Az intézkedés pénteken lépett életbe, és egyelőre két hétre szól, de ha a járványhelyzet továbbra is kedvezően alakul, meghosszabbítják. Az oltási igazolások használatát is megszüntetik, ezentúl minden vendéglátó- és szórakozóhely, minden kulturális és sportesemény is igazolás nélkül látogatható.

Bosznia-Hercegovinában is enyhítettek a korlátozásokon, a továbbiakban a maszk viselése csakis az egészségügyi intézményekben kötelező, oltási igazolásokra pedig már nem lesz szükség.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 2139-cel 1 934 953-ra, Koszovóban 37-tel 226 766-ra, Észak-Macedóniában 318-cal 300 714-re, Montenegróban 86-tal 231 313-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 145-tel 372 962-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 21-gyel 15 533-ra, Koszovóban eggyel 3123-ra, Észak-Macedóniában 13-mal 9117-re, Montenegróban kettővel 2692-re, Bosznia-Hercegovinában pedig tizeneggyel 15 610-re növekedett.

Rekordot döntött a napi új esetek száma Németországban
Minden korábbinál magasabbra, 250 ezer fölé emelkedett az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzöttek napi száma Németországban a csütörtökön közölt adatok szerint.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása alapján az utóbbi 24 órában 262 752 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A napi új esetek száma először lépte át a 250 ezres határt. Előző nap 215 854, egy héttel korábban 210 673 esetet regisztráltak.

Tovább romlott a legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság - az egy hét alatt regisztrált esetek százezer lakosra jutó száma - is, 1388,5-ön áll az egy nappal korábbi 1319 és az egy héttel korábbi 1174,1 után.

A szövetségi egészségügyi minisztérium március elején még úgy értékelte, hogy Németország túljutott az omikron vírusváltozat terjedése miatt megindult ötödik járványhullámon, és a tartományi kormányok - a szövetségi kormánnyal egyeztetve - március 4-én visszavonták a korlátozások nagy részét. Az első elemzések szerint részben éppen a lazításoknak tulajdonítható a járványhelyzet romlása.

Ugyanakkor a szövetségi kormány a lazítások folytatását javasolja. A fertőző betegségek elleni védekezés szabályairól szóló törvény tervezett módosítása szerint március 20-tól minden országos szintű szabály megszűnik, és a helyi szintre, a veszélyeztetett embereket ellátó intézményekre - kórházakra, idősotthonokra - és a járványgócokra összpontosítanak majd a védekezésben.

A szövetségi kormányt alkotó koalíció pártjainak - a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) - közös módosító javaslata szerint továbbra is a tartományi kormányok a központi szereplők, rendeleteikkel fenntarthatják a járvány 2020-as kezdete óta bevezetett alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedéseket, például a közösségi maszkviselés és a társas távolságtartás szabályát. Szigorúbb előírásokról, lezárásokról, korlátozásokról viszont csak a tartományi parlamentek dönthetnek, ha a járvány kitörését tapasztalnak valahol.

Több tartomány élesen bírálta a berlini vezetés javaslatát. Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg miniszterelnöke - a Zöldek egyik legtekintélyesebb politikusa - az ARD országos köztelevízió csütörtöki összeállítása szerint azt mondta, "súlyos hanyagság lenne, ha a szövetségi kormány ok nélkül kiadná a kezéből a vészhelyzetek hatékony kezelésére szolgáló eszközöket".

Hasonlóan fogalmazott az SPD egyik leginkább elismert politikusa, Stephan Weil, Alsó-Szászország tartomány kormányfője is, aki azt mondta: "nem dobjuk el a tűzoltó fecskendőt, amikor még lobognak a lángok".

Az RKI adatai szerint az új esetekkel együtt eddig 16 504 822 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 259-cel emelkedett, a járvány így 125 023 áldozatot szedett.

Németországot a járvány erősödésével együtt az is sújtja, hogy jelentősen lassult az oltási kampány. A csütörtöki adatok szerint az utóbbi hét napon átlagosan 80 ezer oltást adtak be naponta. Ez a szám az év elején többször az egymilliót is elérte.

A Covid-19 elleni teljes oltást csütörtökig a lakosság 75,7 százaléka - 62,9 millió ember - szerezte meg. Teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 57,6 százaléka - 47,9 millió ember - kapott. Az oltatlanok 19,6 millióan vannak, a lakosság 23,6 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

Szlovákiában a tervezettnél korábban oldják fel a megmaradt korlátozásokat
A tervezettnél korábban - március vége helyett már a jövő héttől - feloldják Szlovákiában a koronavírus-járvány terjedése miatt hozott, még érvényes korlátozások túlnyomó részét - derült ki a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) által csütörtökön nyilvánosságra hozott információkból.

A korlátozások feloldásának március 14-től életbe lépő második szakaszában megszűnnek a nyitvatartásra, illetőleg a rendezvények résztvevőire vonatkozó szigorítások, és részben módosulnak a védőmaszk viselésével kapcsolatos előírások is. A kötelező maszkviselet az élet legtöbb területén - például a tömegközlekedésben és az üzletekben - egyelőre továbbra is érvényben marad, viszont például a televíziós műsorok szereplői, illetve a sajtótájékoztatók résztvevői számára megszűnik.

Hétfőtől megszűnik annak az előírásnak a hatálya, amely szerint a légi úton az országba érkezőknek kötelezően PCR-tesztet kell csináltatniuk. Az illetékes hatóságok már korábban bejelentették azt is, hogy megszűnik az állami támogatással - 5 eurós kedvezményes áron - a kórházakban elvégezhető antigéntesztelés lehetősége is. A korlátozások feloldásának előrehozatalát a javuló járványügyi adatokkal indokolta az egészségügyi minisztérium.

Szlovákiában február végén már megszüntették a legszélesebb körű járványügyi intézkedésnek számító úgynevezett beléptetési rendszert, vagyis azt a megkülönböztetést, hogy egyes helyekre - üzletekbe, szolgáltatói helyekre - kik léphetnek be. Ezek a korlátozások korábban a legtöbb helyre csak az oltottak vagy a betegségen átesettek belépését tették lehetővé.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint február közepétől többé-kevésbé folyamatosan csökken a PCR-teszttel újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések napi száma, és a legtöbb kerületben csökken a kórházban ápoltak száma is. Szerdán az újonnan kimutatott fertőzések száma 12 066 volt, ez az elvégzett tesztek kevesebb mint 60 százaléka.

Az 5 és fél millió lakosú Szlovákiában az NCZI adatai szerint szerdáig a legalább egy oltást már felvett személyek száma 2 millió 818 ezer volt, közülük 2 millió 755 ezren számítanak teljesen oltottnak.

Legolvasottabb cikkeink