• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: járványhírek a világ több pontjáról

Hírek Frissítve 2021.08.24 Forrás: MTI
Koronavírus: járványhírek a világ több pontjáról

Szicília több városában ismét kötelező a maszk viselése szabadtéren. Kötelezővé teszik a védőoltást a hadseregben szolgálóknak Amerikában.

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer-BioNTech vakcina az Egyesült Államokban
Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.

A teljes jóváhagyás a 16 éves és annál idősebbek számára érvényes, és többek között azt jelenti, hogy a vakcina mostantól nem csak egészségügyi veszélyhelyzetben használható.

Szakértők a bejelentéstől azt várják, hogy segíthet növelni a lakosság oltásokba vetett bizalmát, azaz azok is beoltatják majd magukat, akik eddig nem tették meg.

"Az emberek teljesen biztosak lehetnek abban, hogy ez a vakcina megfelel azoknak a magas minőségű biztonsági, hatékonysági és gyártási követelményeknek, amelyeket az FDA elvár az engedélyezett termékektől" - jelentette ki Janet Woodcock, az FDA megbízott vezetője. "A mai mérföldkő egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz, hogy megváltoztassuk a járvány lefolyásának irányát az Egyesült Államokban" - tette hozzá.

Az Egyesült Államokban eddig több mint 200 millió Pfizer-BioNTech vakcinát adtak be, világszerte pedig több mint 100 millió adagot. Az oltás tavaly decemberben kapta meg a sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyt Amerikában. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója úgy fogalmazott: reméli, hogy a döntés "növeli a vakcinánkba vetett bizalmat, mivel az oltás továbbra is a legjobb eszköz az életek védelmében".

A Kaiser Family Foundation, egészségügyi elemzésekkel foglalkozó kaliforniai intézet júniusi felméréséből kiderült: a be nem oltott amerikaiak 30 százaléka úgy nyilatkozott, hogy szívesebben beoltanák magukat, amennyiben az FDA teljes jóváhagyást ad az elérhető vakcinákra.

Az FDA kutatásai szerint több száz millió beadott Pfizer-BioNTech oltás után is kijelenthető, hogy rendkívül ritkák a súlyos mellékhatások, mint például a mellkasi fájdalom, vagy a szívizomgyulladás a tizenévesek és a fiatal felnőttek esetében.

Az oltás hatékonyságával kapcsolatban megállapították, hogy 97 százalékos védelmet nyújt a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai azt mutatják, hogy a vakcina "jó munkát végez" a delta variáns által okozott súlyos megbetegedések megelőzésében is.

Az FDA engedélyezését követően az amerikai védelmi minisztérium, azaz a Pentagon szóvivője, John Kirby hétfőn bejelentette, hogy kötelezővé teszik a Covid-19 elleni védőoltás felvételét a hadseregben szolgáló minden alkalmazott számára.

Románia az előző hullámoknál háromszor kevesebb kórházi betegre számít
Romániában a közegészségügyi intézet (INSP) becslése szerint mintegy négyezer betegnek lesz szüksége egy időben kórházi kezelésre a koronavírus-járvány negyedik hullámának tetőzésekor - közölte keddi sajtóértekezletén Ioana Mihaila egészségügyi miniszter.

A járvány tavaly őszi második, illetve idei tavaszi harmadik hullámának csúcsidőszakában 13-14 ezer koronavírusos fertőzöttet kezeltek a romániai kórházakban.

Az egészségügyi miniszter szerint a negyedik hullámra készülve felmérik a koronavírusos betegek számára elkülöníthető kórházi kapacitásokat. Mint mondta, kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekkórházakra, tekintettel arra, hogy a mostani hullámban meghatározóvá vált delta vírusvariáns a korábbi kórokozóknál nagyobb arányban terjed a gyerekek és fiatalok körében.

Romániában 1600 koronavírusos gyermek számára tudnak kórházi ellátást, ezen belül 110 súlyos eset számára intenzív terápiás ápolást biztosítani.

A miniszter ismételten az "értelmes döntés" meghozatalára, vagyis a védőoltás felvételére buzdított mindenkit, arra hivatkozva, hogy az átoltottsági arány növelése óvhatja meg az embereket a súlyos fertőzéstől és szeretteik veszélyeztetésétől, az egészségügyi rendszert pedig a túlterheléstől.

Az egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtóértekezleten Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár elmondta: minden sürgősségi kórházban lesz Covid-részleg, ugyanis az oltás és tesztelés lehetővé teszi a fertőző részlegek jobb elkülönítését.

A beoltatlanokat érő "hátrányos megkülönböztetést" firtató kérdésre válaszolva elmondta: a kormány és a járványügyi operatív törzs a negyedik hullámban is a közegészségügyi szempontok alapján hozza meg döntéseit, amelyek kizárólagos célja a fertőzés terjedésének megfékezése.

Korábban általános korlátozásokat vezettek be, most viszont lehetővé vált, hogy a beoltottaknak, a fertőzésből kigyógyultaknak, vagy a frissen tesztelteknek "engedményeket" tegyenek, így nincs már szükség általános korlátozásokra - mondta. Szerinte ez nem diszkrimináció, hiszen ezekhez az engedményekhez a beoltatlanok is hozzáférnek a tesztelés révén.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon 782 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, ami több mint 80 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Hasonló arányban gyorsul a koronavírus-fertőzéssel összefüggő elhalálozások üteme is: kedden újabb 14 fertőzött haláláról számolt be a GCS.

Tovább emelkedett és immár az 1500-at közelíti a kórházban kezelt fertőzöttek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig kedden meghaladta a 200-at.

A múlt héten 60 százalékkal emelkedett a beazonosított fertőzések száma az előző héthez képest.

A járvány erősödésére számít a német kormány
Várhatóan tovább erősödik a koronavírus-járvány Németországban, de a beoltottaknak egyelőre nem kell tartaniuk újabb korlátozásoktól - mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben. Steffen Seibert a kormányon belül működő, úgynevezett korona-kabinet tanácskozása után elmondta, hogy az utóbbi hetekben jelentősen emelkedett a hétnapi fertőzésgyakoriság - az utóbbi hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra jutó száma -, és ez a folyamat várhatóan tartós marad.

Azonban míg a lakosság egészét tekintve ez az érték 54,5, a hatvan felettieknél, akiknek körében 80 százalék feletti az átoltottság, csupán 11.

Ez is azt mutatja, hogy a legfontosabb az oltási kampány folytatása, mert a koronavírus-járvány egyre inkább "az oltatlanok járványa" - jelentette ki a szóvivő.

Rámutatott, hogy a fertőzés miatt kórházba kerülők 90 százalékának, és az intenzív ellátásra szorulók 94 százalékának nincs védőoltása az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) okozta betegség (Covid-19) ellen.

Kiemelte, hogy a teljes oltással rendelkezőknek és a fertőzésen átesetteknek egyelőre nem kell tartaniuk újabb korlátozásoktól, nekik továbbra is csak az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket - közösségi maszkviselés, társas, vagy társadalmi távolságtartás - kell betartaniuk.

Azt viszont nem lehet megjósolni, hogy kialakul-e olyan vírusváltozat, amelynél nem hatásosak kellőképpen az eddigi oltóanyagok - tette hozzá Seibert.

A kormányszóvivő közölte, hogy megváltoztatják a járványvédelmi szabályok formálásának fő elvét, vagyis nem a hétnapi fertőzésgyakoriság, hanem a kórházba kerülő fertőzöttek arányának alakulása alapján alakítják majd az előírásokat.

A kormány legutóbbi, hétfői összesítése szerint az oltási kampány 241 napja alatt csaknem százmillió - 99,6 millió - adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 64,1 százaléka - 53 302 445 ember kapott. Teljes oltással a lakosság 59 százaléka - 49 037 947 ember - rendelkezik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 3668 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez bő 70 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 2126-hoz képest.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 871 865 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt négy halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 91 980-ra emelkedett.

Horvátországban egyes iskolákban is oltanak majd a szeptember 6-án kezdődő tanévben
Önkéntes alapon egyes iskolákban is oltanak majd a koronavírus-ellen Horvátországban a szeptember 6-án kezdődő tanévben - közölte hétfőn Ivana Pavic Simetin, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatóhelyettese. Pavic Simetin kiemelte: főleg a középiskolák végzős tanulóinak lesz erre lehetőségük, valamint az egészségügyi- és vendéglátóipari szakközépiskolák diákjainak, akik a gyakorlati képzés miatt több, különböző korú emberrel is kapcsolatba kerülnek.

"Az oltás önkéntes, nem kötelező a gyerekek számára. De így, hogy az iskolákban lehetőség lesz a tömeges oltásra, a gyerekek és a szüleik könnyebben hozzáférhetnek a vakcinához" - hangsúlyozta.

A korábbi bejelentésektől eltérően, egyelőre nem lesz kötelező a pedagógusok tesztelése. Annak ellenére sem, hogy például az általános iskolákban az alkalmazottak 50 százaléka, a szakközépiskolákban az 55 százaléka, a gimnáziumokban pedig csak az 56 százaléka van beoltva.

Az elmúlt 24 órában 73 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 369 ezret. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8303-ra emelkedett. Kórházban 307 beteget ápolnak, közülük 42-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 697 583-en kaptak védőoltást - a jogosultak 41,8, a felnőtt lakosság 50,2 százaléka -, közülük 1 579 035-en már a második adagot is felvették.

Szlovéniában, ahol már jövő hétfőn megkezdődik a tanév, Horvátországgal ellentétben kötelező a tanárok tesztelése, míg a felső tagozatos és a középiskolás diákok számára ez önkéntes. A felsőoktatásban csakis védettségi igazolással lehet látogatni az órákat. Az alsó tagozatokban itt is csak a közös helyiségekben lesz kötelező a maszk viselése.

Hétfőre 116 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 75-en vannak kórházban, 18-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 968 971-en kaptak védőoltást, közülük 881 119-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 46, illetve 42 százaléka.

Mindkét említett országban kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a hétköznapokon szoktak.

Szicília több városában ismét kötelező a maszk viselése szabadtéren
Ötvenöt szicíliai városban tették ismét kötelezővé a maszk viselését az utcákon a koronavírus delta variánsának terjedése és az alacsony átoltottság miatt - erősítette meg az olaszországi tartomány elnöke, Nello Musumeci hétfőn. A politikus "nehéz, de szükséges" lépésnek nevezte a járványintézkedések ismételt szigorítását. Úgy vélte, egyes szakmai ágazatokban kötelezővé kell tenni a védettség megszerzését.

A rendelkezés augusztus 24-én lép életbe, és egyelőre szeptember 6-ig lesz érvényben. Többek között ismét kötelező a maszk viselése szabadtéren is, tehát az utcákon és tereken mindenki számára, 12 éves kortól. Felfüggesztették a csoportos programokat, valamint a tömegrendezvényeket. A családi rendezvények, például esküvők esetében a résztvevők kizárólag előzetes teszteléssel lehetnek jelen.

Az intézkedés ötvenöt, többnyire kisebb és közepes nagyságú várost érint, közöttük van a 24 ezer lakosú Noto, valamint a római kori mozaikjai miatt sűrűn látogatott Piazza Armerina is. Három önkormányzat területén a közepes fokozatú, úgynevezett narancssárga színű besorolást vezették vissza, vagyis a vendéglátás csak elvitelre dolgozhat, bezártak a múzeumok, edzőtermek, mozik.

Nello Musumeci hangoztatta, hogy a szigorítások oldásához a szicíliaiak 70 százalékának meg kell kapnia a védőoltás első adagját. Az ötmillió lakosú szigeten kevesebb mint 60 százalék azoknak az aránya, akik legalább egy adag vakcinát már megkaptak. Helyi orvosok korábbi magyarázata szerint a szicíliaiak "babonás előítéletek" miatt mondanak nevet a vakcinázásra. Olaszországban Szicíliában a legalacsonyabb a lakosság oltottsági aránya.

Az utóbbi egy héten százezer lakosra 150 beteg jutott, megteltek a kórházak ellátásra szoruló betegekkel, akik kivétel nélkül a fertőzőbb delta vírusvariánst kapták el.

A Siracusa-közeli, több mint 22 ezres Lentiniben az utóbbi napokban több mint kétszeresére emelkedett a napi esetszám: több tízfős családokat helyeztek karanténba, bezártak a boltok, éttermek, mivel nincsen elég egészséges ember, aki működtetné őket. Saverio Bosco polgármester a közösségi médiában sürgette a lakosokat oltakozásra.

Oroszországban 20 ezer alá csökkent az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma
Oroszországban 20 ezer alá csökkent az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzéssel diagnosztizált páciensek napi száma, ez június 23-án fordult elő utoljára. Az igazolt fertőzöttek száma 19 454-gyel 6 766 541-re emelkedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,29 százalék, az új esetek 8,2 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 554 854-re, a halottaké 776-tal 176 820-ra, a felépülteké pedig 15 401-gyel 6 034 867-re nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 175,5 millió, az elmúlt napon pedig 375 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 264 213 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Izraelben az iskolákban is oltanak majd a szeptember elsején kezdődő tanévben
Izraelben már több mint egymillióan igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen, hétfőn csaknem tízezer új esetet regisztráltak - közölte az egészségügyi minisztérium a honlapján kedden.

Több mint 150 ezer teszt elvégzésével hétfőn 9831 új fertőzöttet azonosítottak, 6,63 százalék volt a fertőzöttek aránya. Legutóbb januárban mértek ennyire magas számot, a harmadik hullámban az akkori rekord 10 118 új vírushordozó kiszűrése volt.

Jelenleg 72 572 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván Izraelben, 1124-en vannak közülük kórházban, ahol a súlyos betegek száma 678, és már 123-an szorulnak lélegeztetőgépre.

A 9,3 millió lakosú országban keddre 1 005 511-re emelkedett a járvány kezdete óta regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

"Csökken a súlyos betegek számának növekedése, de a fertőzéssel kapcsolatos számok még mindig emelkednek" - nyilatkozott Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója kedd reggel az egyik helyi rádiónak.

December vége óta Izraelben 5 911 191-t (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BionTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 63,57 százaléka, azonban nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére.

Augusztus elején új kampány kezdődött, melyben a korábbi oltások hatását megerősítő harmadik adag vakcinát adtak be előbb a hatvan, majd az ötven, és jelenleg már a 40 éven felülieknek. Izraelben már 1 575 898-an oltatták be magukat harmadszor is, ami a teljes lakosság 16,95 százaléka.

Az aggasztó számok mellett optimizmusra adhat okot, hogy augusztusban folyamatosan csökkent a fertőzési ráta, amely a hónap első napján még 1,38 volt - vagyis száz vírushordozó átlagosan 138-nak adta át a fertőzést -, az egyre magasabb átoltottság nyomán azonban augusztus 13-ra 1,15-re csökkent. Ez az érték viszont még mindig a járvány terjedését, a számok várható növekedését jelzi.

Izraelben az iskolákban is oltanak majd a koronavírus ellen a szeptember elsején kezdődő tanévben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn. A súlyosan fertőzött, "piros" települések kivételével a szokásos időben, szeptember elsején megkezdődik az új tanév a koronavírus-járvány ügyeivel foglalkozó kabinet vasárnap éjjeli döntése szerint.

A "piros" helyeken a 12 év feletti, vagyis már oltható gyerekeknél csak azokban az osztályokban indulhat meg a tanítás, ahol beoltották a gyerekek legalább 70 százalékát. Ellenkező esetben számukra távoktatás lesz.

Az oktatási intézményekben a pedagógusokra a "zöld címke" szabályai vonatkoznak majd, vagyis az oltottak és a gyógyultak számára nincs akadály, de az oltatlanok csak érvényes negatív teszttel léphetnek be.