• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: körkép a világ híreiből

Hírek Frissítve 2020.01.28 Forrás: MTI
Koronavírus: körkép a világ híreiből

Egy 33 éves német férfi megbetegedése lehet az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjed emberről emberre.

Kína képes kézben tartani a járvány terjedését
A gyógyászati eszközök hiánya nehezíti az új koronavírus-járvány elleni küzdelmet a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban - közölte pekingi sajtótájékoztatóján kedden a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság, miközben az Egészségügyi Világszervezet Pekingben tartózkodó vezetője szerint Kína képes kézben tartani a járvány terjedését.

Csiao Ja-huj, a bizottság helyettes vezetője kedden arról tájékoztatott, hogy a vírus által leginkább érintett, és a múlt hét vége óta lezárt Hupej tartományba mintegy hatezer fős orvosi személyzetet delegálnak az ország más részeiről - közülük harminc csapat, összesen több mint 4100 ember már meg is érkezett, további 1800 ember pedig még kedd estig a helyszínre ér. Csiao azonban hozzátette: az eszközhiány - egyebek mellett védőöltözetek hiánya - miatt a segítségként odaküldött személyzetnek csupán egy részét tudták egyelőre bevonni a betegek ellátásába.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök hétfőn Vuhanba látogatott, és felkereste a betegek ellátását biztosító kórházakat, meghagyva neki, hogy minden fertőzött beteget vegyenek fel. A kínai miniszterelnök azt követően rendelte el ezt, hogy a városban sokan arra panaszkodtak, hogy a kórházak több, a vírus tüneteit mutató pácienst utasítottak el és küldtek haza kapacitáshiányra hivatkozva. A városban jelenleg két, összesen csaknem 2300 beteg ellátására alkalmas kórház felépítése zajlik.

A kínai járványügyi központ hétfőn jelentést adott ki, amelyben az új koronavírusról eddig egybegyűjtött információk összegzi. A jelentés szerint a vírus súlyosan fertőző, egy vírushordozó a fertőző szakaszban két-három további embert fertőzhet meg. A szakértők szerint arra azonban egyelőre nincsen számottevő bizonyték, hogy - az egészségügyi bizottság korábbi kijelentésének megfelelően - az új koronavírus már a lappangási ideje alatt fertőzne. A járványügyi központ az eddig ismert esetek alapján megállapította, hogy a kór a betegek 16,8 százalékánál vezet súlyos tüdőgyulladás kialakulásához, a halálozási arányt pedig kevesebb mint 3 százalékra becsülték a szakértők.

Li Hszing-vang, az egyik, az új koronavírus fertőzötteinek ellátásra kijelölt pekingi kórház vezető szakértője a keddi sajtótájékoztatón elmondta: azoknál, akiknél a vírus csupán enyhébb tüneteket - hőemelkedést, köhögést - okoz, a felépülési idő egy hét, míg a súlyosabb, légzési nehézségekkel együttjáró esetekben akár két hét is lehet.

Az a korábbi elképzelés, miszerint a vírus nem fertőző a fiatalok és a gyerekek körében, cáfolatot nyert azt követően, hogy először a dél-kínai Kuanghszi tartományban diagnosztizáltak egy kétéves kislányt a fertőzéssel, majd Pekingben egy kilenc hónapos csecsemőnél is kimutatták a vírus jelenlétét. Az esetek alapján azonban továbbra is úgy tűnik, hogy a gyerekeknél a kór enyhébb tünetekkel jár.

Hétfőn a helyzet felmérésére Pekingbe érkezett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint kedden elégedetten nyilatkozott a Kínában alkalmazott óvintézkedésekről. Gebrejeszusz, aki kedden Vang Ji, kínai külügyminiszterrel tanácskozott, úgy nyilatkozott: biztos abban, hogy Kína képes megfékezni a járvány terjedését. A főigazgató hozzátette: a WHO nem javasolja a külföldi állampolgárok evakuálását Kínából. Gebrejeszusz arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy őrizze meg nyugalmát, és ne reagálja túl a helyzetet.

Kínában a fertőzöttek száma hétfő estig elérte a 4535-öt, míg a halálos áldozatok száma 106-ra nőtt. A fertőzés ugyan a Tibeti Autonóm Területen kívül az ország összes területére elért, de az esetek túlnyomó többsége még mindig Hupej tartományra korlátozódik, ahol hétfő estig összesen 2714 esetet tartottak nyilván, míg a jelenleg második legsúlyosabban érintett dél-kínai Kuangtung tartományban mindössze 188 beteget diagnosztizáltak ugyaneddig. Hupej tartomány nagy részét a múlt hét vége óta egyelőre határozatlan időre lezárták annak érdekében, hogy megfékezzék a járvány terjedését, ám aggodalomra ad okot, hogy az első esetek jelentése és a tartomány székhelye, Vuhan lezárása között eltelt 24 napban a 11 milliós város lakosságának majdnem fele hagyta el a várost, és utazott elsősorban a szomszédos tartományokba, illetve kisebb létszámban külföldre.

A Kínával szomszédos orosz régiók szüneteltetik a határátkelést

Ideiglenesen beszüntette a határátkelést a Kínával szomszédos három orosz régió, az orosz turistairodák pedig leállították a kínai csoportok fogadását - közölték kedden orosz hírügynökségek.

A kínai hatóságokkal egyetértésben, a habarovszki, az amuri és a zsidó autonóm régió határán bevezetett intézkedés egyes források szerint február 1-jéig, mások szerint február 7-ig lesz érvényben. Igaz, kedden, a két ország illetékeseinek megállapodása alapján Blagovescsenszk és Hejhe között ideiglenes "ablakot" nyitottak meg 169 személy, köztük hat lakhatási engedéllyel rendelkező kínai oroszországi repatriálására.

A pekingi orosz nagykövetség szerint a karantén miatt mintegy 140 orosz állampolgár rekedt a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban. Az orosz diplomaták tárgyalásokat folytatnak elszállításukról, ám a kínai hatóságok a külföldi állampolgárok esetében is ragaszkodnak a megelőző intézkedések betartásához.

Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság (Roszpotrebnadzor) kedden közölte, hogy eddig 103 olyan, légúti fertőzésben megbetegedett személyt vizsgáltak meg, akikről feltételezték, hogy betegségüket a vuhani eredetű koronavírus okozta. A gyanú a vizsgálatok során egyetlen esetben sem nyert megerősítést.

A moszkvai polgármesteri hivatal kedden operatív stábot állított fel az illetékes fővárosi és a szövetségi szervek tevékenységének összehangolására a koronavírus terjedésének megakadályozásában. A testület megkülönböztetett figyelmet fordít a szállodákra és más, turisták által gyakran látogatott intézményekre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden felvette a Vektor virológiai és biotechnológiai labort azon európai intézmények listájára, amelyek támogatják munkáját a vuhani koronavírus okozta megbetegedés azonosításában.

 

Helyben fertőződhetett meg a Németországban ápolt beteg
Nem Kínában, hanem helyben, Bajorország tartományban okozhatta a megbetegedést a koronavírus a Kínából kiindult járvány első megerősített németországi eseténél - jelentették kedden német hírportálok a tartományi hatóságok közlése alapján. A 33 éves német férfi megbetegedése lehet az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjed emberről emberre. Eddig rendre olyan embereknél mutatták ki a fertőzést, akik Kínában tartózkodnak vagy a közelmúltban jártak az ázsiai országban.

A bajorországi beteg stabil állapotban van, láztalan. Egy autóipari beszállító cég, a Magyarországon is tevékenykedő Webasto munkatársa. Egy kínai kolleganője fertőzhette meg, aki részt vett egy továbbképzésen a vállalat központjában, a München melletti Stockdorfban január 19-től 22-ig.

A sanghaji nő szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Németországi útja előtt nem sokkal meglátogatta szüleit a járvány gócpontja, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt.

A bajor hatóságok most igyekeznek feltárni, hogy kivel volt kapcsolatban a kínai nő és a megfertőzött bajor férfi, akit elkülönítve ápolnak egy müncheni klinikán. Legkevesebb negyven embert vizsgálnak meg. Fertőzésgyanús esetet egyelőre nem találtak.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter keddi közleménye szerint várható volt, hogy előbb-utóbb Németországban is felbukkant a vírus. A hatóságok számítottak erre a fejleményre és felkészültek a veszélyek elhárítására. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) értékelése szerint továbbra is alacsony a fertőzésveszély - emelte ki a tárcavezető.

Új koronavírus: márciusra globális járvány alakulhat ki?
Az új koronavírushoz köthető átlagos halálozási ráta nem magas, de meg kell akadályozni, hogy a helyzet kicsússzon az ellenőrzés alól - jelentette ki Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) igazgatója újságíróknak hétfőn Moszkvában. Közölte, hogy Oroszországban az elmúlt napok során több mint száz olyan, Kínában megfordult személyt különítettek el, akiről azt gyanították, hogy a vuhani eredetű koronavírus fertőzte meg, ám ez a diagnózis a vizsgálat során egyetlen esetben sem nyert megerősítést.

Emlékeztetett rá, hogy a fertőzésveszély miatt Oroszország mind a 213 határátkelőhelyén fokozták az ellenőrzést. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn megerősítette, hogy Moszkva "minden szükséges intézkedést meghozott" a vírus okozta tüdőgyulladás-járvány terjedésének megakadályozására.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök hétfő este elrendelte, hogy a rendkívül helyzetek minisztériuma, valamint a belügyi és az ipari-kereskedelmi tárca képviselőinek részvételével állítsanak fel operatív stábot a megelőzés és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. A kormányfő utasította a fogyasztóvédelmi hatóságot, hogy két napon belül dolgozzon ki egy erre vonatkozó tervet. Misusztyin előírta azt is, hogy a helyzetről folyamatos értesítést kapjon, az elnök rendszeres tájékoztatása érdekében. A miniszterelnöki intézkedésről hétfő este kiadott tájékoztatás megerősítette, hogy Oroszországban eddig egyetlen koronavírus-fertőzést sem észleltek.

"Ma elmondható, hogy a halálozási arány nem magas, de abszolút biztos, nem engedhetjük meg, hogy lanyhuljon a figyelmünk. Látjuk a növekvő kockázatokat" - hangoztatta hétfői sajtótájékoztatóján Popova. A tisztségviselő azt mondta, hogy a Moszkva rendelkezésére álló adatok szerint a fertőzöttek 80 százalékának életkora meghaladja a 60 évet, és gyakorlatilag az összes súlyos esetben más, egyidejű betegségeket mutattak ki. Popova szerint az orosz illetékesek nem kételkednek a hivatalos kínai adatokban.

Helyesnek vélte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem tartotta fontosnak globális rendkívüli helyzet meghirdetését. Rámutatott, hogy ezt hiteles diagnosztikai rendszer támasztotta alá, amely a vírus Kínán kívüli megjelenésének eseteiben nem állapított meg következetes fejlődést. Emlékeztetett rá, hogy a WHO szakértői tanácsa két hét múlva tárgyal ismét erről a kérdésről.

Kijelentette: kevéssé valószínű, hogy a fertőzés Kínából érkezett csomagok révén terjedne.

Alekszandr Szergejev, az Orosz Tudományos Akadémia elnöke Kemerovóban újságíróknak nyilatkozva ugyanakkor úgy vélekedett, hogy ha a koronavírussal fertőzött személyek száma egy további hónapon át "mértani haladvány szerint" növekszik tovább, márciusra globális járvány alakulhat ki. Hangsúlyozta, hogy ennek megakadályozására a WHO részéről hatékony fellépésre van szükség.

Gennagyij Onyiscsenko korábbi Roszpotrebnadzor-igazgató, az orosz parlamenti alsóház egészségügyi bizottságának első alelnöke az Eho Moszkvi rádiónak adott interjújában azt állította, hogy már most mintegy 30 olyan készítmény áll rendelkezésre, amely alkalmazható a 2019-nCoV típusú koronavírus ellen. Ezek közül 12-t a HIV megelőzésére és gyógyítására alkalmaznak.

A koronavírus ellen hatékonyan alkalmazható gyógyszerek között említette meg az Indinovirt és a Szakvinavirt. Onyiscsenko álláspontját később Popova is megerősítette.

Az új koronavírus ellen az orosz Vektor állami virológiai és biotechnológiai központban fejlesztett kétfajta vakcina prototípusának tesztelését az első félév végén kezdik meg. Ezt a Nauka Szibiri című tudományos lap közölte, Rinat Makszjutyinra, a központ igazgatójára hivatkozva. Makszjutyin elmondta, hogy az új koronavírus beazonosításához kétfajta diagnosztikai készletet fejlesztettek ki, amelyeket szétküldtek az orosz régióknak.

A vuhani koronavírus terjedése miatt egyébként hétfőn a legnagyobb orosz chartercégek, az idegenforgalmi irodákkal egyetértésben, felfüggesztették a Kínába közlekedő repülőjárataikat.

További húsz amerikai repülőtérre terjesztették ki a Kínából érkezők vizsgálatát

Kiterjesztették további húsz amerikai repülőtérre a Kínából érkező utasok egészségügyi vizsgálatát - jelentette be hétfőn este az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ. A CDC közölte: nemcsak megnövelik az érintett repülőtereken dolgozó egészségügyi szakemberek létszámát, hanem bővítik a karanténhoz szükséges helyiségek számát is.

Korábban csak azon az öt repülőtéren volt egészségügyi ellenőrzés, ahová kifejezetten a közép-kínai Hupej tartományból érkeztek utasok. E tartomány fővárosa Vuhan, ahonnan a koronavírusos megbetegedések terjedni kezdtek. Az elkövetkező napokban már minden olyan amerikai légikikötőben megkezdik az ellenőrzést, ahová Kína bármelyik részéről érkeznek járatok.

A CDC módosította korábbi közleményét, és hétfőn este már arról számolt be, hogy az Egyesült Államok 26 tagállamában 110 embert vizsgálnak koronavírusos fertőzés gyanújával. A korábbi információk még arról szóltak, hogy 22 tagállamban 63 gyanús esetet vizsgáltak. Eddig öt esetben diagnosztizálták a betegséget.

Anthony Fauci, az Egyesült Államok allergiás és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézetének vezetője újságíróknak hétfőn este arra panaszkodott, hogy a kínai hatóságoktól és szakemberektől még mindig nem eléggé gyorsan és nem közvetlenül jutnak el az információk az amerikai hatóságokhoz és járványügyi szervekhez.

Utalva a kínai egészségügyi miniszter vasárnapi nyilatkozatára, miszerint a vírushordozók már azelőtt fertőzhetnek, hogy megjelennek rajtuk a betegség tünetei, Fauci leszögezte: "tényleg tudnunk kell, mi a tudományos alapja annak, hogy a vírus már a szimptómák megjelenése előtt fertőzhet. Szükségünk van ezekre az adatokra".

Fauci ugyanakkor megjegyezte: Kína ma sokkal átláthatóbban és gyorsabban cselekszik, mint 2003-ban, a SARS-vírus okozta járvány kitörésekor.

A berlini vezetés a hadsereg közreműködésével szállítaná haza a Vuhanban rekedt németeket
A német szövetségi kormány a hadsereg (Bundeswehr) közreműködésével szállítaná haza a német állampolgárokat a koronavírus okozta járvány központjának számító kínai Vuhanból - jelentette hétfőn a hírportálján a Der Spiegel.

A német hírmagazin értesülése szerint a külügyminisztériumban már a hét végén elkezdték előkészíteni a műveletet, amelyhez a légierő (Luftwaffe) egy személyszállító repülőgépét mozgósíthatják, és szükség esetén egy kórházgéppé átalakított repülőjét is. Ezt egyelőre csak készenlétbe helyezik, mert nem jelentettek fertőzésgyanús esetet a vuhani németek köréből.

Heiko Mass külügyminiszter hétfő délelőtti berlini nyilatkozatában csupán annyit jelentett be, hogy mérlegelik az evakuációt, a tárca szóvivője, Maria Adebahr a kora délutáni kormányszóvivői tájékoztatón pedig arról beszélt, hogy még nem hoztak végleges döntést, és várják a pekingi német nagykövetségről a lezárt vuhani régióba küldött diplomaták helyzetértékelő jelentését.

A Der Spiegel szerint viszont a külügyminisztériumban felállított válságstáb már hátfő reggel eldöntötte, hogy hazaszállítják a kínai nagyvárosban és térségében tartózkodó nagyjából 90 német állampolgárt. Az akció bejelentése és megkezdése azért várat magára, mert nem sikerült megállapodni a kínai féllel a katonai gépek használatáról. A pekingi vezetés ellenzi ezt a megoldást, mert attól tart, hogy a külföldi katonai repülők megjelenése az eddiginél is nagyobb pánikot okoz az országban.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult. A ragály halottainak és válságos állapotú betegeinek gyorsuló ütemben emelkedik. A vírus hétfőig Kínában 80 halálos áldozatot szedett, és világszerte mintegy 2800 embert fertőzött meg.

Donald Trump: Washington kész segítséget nyújtani Kínának a járvány ellen
Washington kész segítséget nyújtani Kínának a koronavírus-járvány féken tartása érdekében - írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren hétfőn. Az amerikai kormányzat folyamatos kapcsolatban áll Kínával - írta az elnök, majd közölte: "felajánlottuk Kínának és Hszi elnöknek a szükséges segítséget. Nagyszerű szakértőink vannak."

A mikroblogban Trump megemlítette, hogy az Egyesült Államokban nagyon kevés megbetegedés van, de az egészségügyi hatóságok figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Az Egyesült Államokban eddig öt megbetegedést diagnosztizáltak. Arizonában, Los Angeles környékén, Chicagóban, Texasban és az északnyugati Washington államban ápolnak koronavírusos betegeket. Valamennyi páciens korábban a kínai Vuhanban járt.

Robert Redfield, a CDC igazgatója hétfőn igyekezett megnyugtatni az amerikaiakat. A Twitteren kifejtette: érthető az emberek aggodalma, mert a betegség bárhol megjelenhet, de a koronavírus jelenleg nincs terjedőben az Egyesült Államokban. A CDC továbbra is úgy gondolja, hogy az amerikaiak alacsony kockázattal számolhatnak.

Az orvos-igazgató nem tért ki arra, hogy szerinte minek tulajdonítható az alacsony kockázat, de elemzők emlékeztettek: az amerikai hatóságok több nagyvárosban szigorúan ellenőrzik a repülőtereket, a Kínából érkező utasokat testhőmérsékletet mérő kapukkal és egyéb orvosi vizsgálatokkal várják.

Legolvasottabb cikkeink