• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: Lehet, hogy lesz gyógyszer a betegek kezeléséhez?

Hírek Frissítve 2020.03.27 Forrás: MTI
Koronavírus: Lehet, hogy lesz gyógyszer a betegek kezeléséhez?

Hatékonynak tűnik koronavírus elleni szerként a hidroxi-klorokin-szulfát, amely a malária ellenszerének is a fő alkotóeleme.

Csillapodott a gyógyszervásárlási láz az elmúlt pár hét óriási fogyasztásbővülése után - mondta Szentiványi --*Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója pénteken. Hozzátette: a megnövekedett vásárlási igények nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte megfigyelhetőek voltak az elmúlt hetekben.

A főigazgató a koronavírusos betegek gyógyítására használt hidroxi-klorokin-szulfát hatóanyag Magyarországról való kivételét tiltó döntésről azt mondta: az intézkedés azért született, hogy a gyógyszer kivitelét megakadályozza az országból egészen addig, míg a szükséges mennyiséget sikérül megvásárolni a magyar betegeknek.

Elmondta: a hidroxi-klorokin-szulfát hatóanyagot 1955-ben helyezték forgalomba, az Egyesült Államokban és Európa több országában engedélyezték, de Magyarországon jelenleg nincs törzskönyvezve a gyógyszer. Ugyanakkor Magyarországon több cég is gyártja a hatóanyagot - jegyezte meg.

A műsorban elhangzott, hogy 20 millió darab koronavírus elleni gyógyszert készítenek Magyarországon, a pirulákhoz szükséges hatóanyagokat már tesztelik, az egyik közülük a hidroxi-klorokin-szulfát, amely a malária ellenszerének is a fő alkotóeleme.

Közben kiderült, a kezdeti eredmények szerint a hidroxi-klorokin-szulfát más gyógyszerekkel együtt alkalmazva ha-tékonynak mutatkozik a koronavírusos betegek kezelésében. Erről Pallos László, az Alkaloida Zrt. beszerzési és logisztikai igazgatója és Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet  (OGYÉI) főigazgatója beszélt pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Pallos László elmondta: az Alkaloidának birtokában van az alapanyag, amelyet az amerikai hatóság alkalmasnak nyilvánított a koronavírus kiegészítő kezelésére. Az ebből gyártott 200 milligrammos tablettákat eddig Amerikába szállították - tette hozzá. Kiemelte, hogy a gyógyszer önmagában nem gyógyítja a koronavírust, de más gyógyszerekkel együtt alkalmazva a betegség gyorsabb lefolyását eredményezi.

A Magyarországon rendelkezésre álló alapanyagból több mint kétmillió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert lehet előállítani. Naponta körülbelül 900 ezer tablettát tudnak gyártani, az eddig adatok szerint egy ember kiegészítő kezeléséhez 50 tablettára van szükség - tudatta. Az igazgató bízik benne, hogy a náluk lévő mennyiség és az alapanyag, amit le tudnak gyártani, bőven elegendő a magyarországi ellátáshoz.

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója ismertette, hogy az alapanyagot a malária kezelésére, autoimmun kórképek esetén használják. Bár koronavírus-fertőzés esetében klinikai vizsgálatok még nincsenek, a kezdeti eredmények szerint antibiotikummal együtt alkalmazva hatékony, pár nap alatt érezhető, víruscsökkentő hatása van, és a tüneteket is enyhíti. A gyógyszer magára a vírusra hat, viszont jelenleg ez még nem valódi ellenszer - emelte ki. Mint mondta: a gyógyszer Magyarországon még nem engedélyezett, ezért a gyártó elindítja a magyarországi engedélyezését, a hatóság pedig mindent megtesz, hogy ez minél hamarabb megvalósulhasson.

**Pallos László és Szentiványi Mátyás beszélt arról is, hogy a kormány megtiltotta az alapanyag exportját, mert elsődlegesen a magyarországi igényeket kell kielégíteni, de miután ezt sikerül teljesíteni, külföldön is lehet majd értékesíteni.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink